Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Primele semne că ne vindecăm de frica cea rea

Alexandru Tomescu

Foto: Alexandru Tomescu, cântând live, la vioara Stradivarius, în timpul Maratonului de Vaccinare de la Biblioteca Națională. Sursa imaginii: Robert Ghement/ EPA/ Profimedia

Din imaginile surprinse la maratonul vaccinării care a avut loc în weekend la Sala Palatului și la Biblioteca Națională, cel mai puternic sentiment care rămâne este cel de „împreună”. Un „împreună” mai prețios ca niciodată într-un timp al distanței fizice, care s-a transformat, de multe ori, în distanță emoțională și psihologică. În singurătate.

Criza Covid a hrănit semințele neîncrederii și le-a adus până la proporțiile unei păduri în întunericul căreia crește frica. Nu frica de boală, nu frica de moartea provocată de virus, nu frica de sărăcia adusă de închiderea afacerilor, nu frica de izolare. Toate acestea sunt fricile noastre bune care ne împing să căutăm o rezolvare pentru o amenințare reală și să apărăm cum și cât putem viața. La capătul acestei frici, cei care mai sunt, cei care vor mai fi se vor regăsi, întregi sau cu cicatrici, și se vor strânge în brațe. 

La adăpostul neîncrederii a crescut însă o frică rea. O stafie a fricii, din care poți să faci și monștri de dulap, și regimuri totalitare. E o negură flămândă, care ia mereu noi și noi forme, în lucirile unor amenințări invizibile: frica de „EI”, frica de conspirații mondiale, frica de cipul din vaccin. La capătul unei astfel de frici, nu găsești niciodată bucuria izbăvirii, ușurarea că ai ajuns la un liman sau că ai găsit o soluție. Ci doar și mai multă frică, și mai multă singurătate.

De la începuturi, viața noastră a însemnat un joc de echilibru între riscuri și beneficii. De fiecare dată când pornim la un drum ne asumăm un risc pentru a obține ceva. 

Pe vremuri, atunci când străbăteai distanța dintre două orașe din aceeași regiune, pericolele erau considerabile. Dar astăzi, avem drumuri luminate și automobile, trenuri și avioane, centuri de siguranță și GPS. Astăzi, obținem incomparabil mai mult, cu incomparabil mai puține eforturi decât generațiile anterioare. Apariția vaccinurilor reprezintă un exemplu bun de situație în care omenirea a fost la înălțime în gestionarea riscurilor. O soluție găsită de oameni de știință și un efort de grup îi țin la adăpost atât pe cei mai puternici, cât și pe cei mai vulnerabili de boli care pot deveni invalidante sau mortale. Însă această protecție este valabilă câtă vreme există la nivelul societății un pact bazat pe încredere la care aderă cei mai mulți dintre membrii societății.

Vineri, sâmbătă și duminică am văzut la București o mostră din țesătura care ține lumea laolaltă. Am mai văzut-o la maratonul vaccinării de la Timișoara și la Drive-Thru în Deva. Am văzut-o în șirul de mașini care așteptau la centrul Drive-Thru din Piața Constituției culoarea verde către o viață normală. Am văzut-o în cei 1.350 de voluntari care și-au pus zilele acestea timpul și priceperea la dispoziția celorlalți. 

În weekend-ul care a trecut, 20.000 de oameni s-au imunizat nu doar împotriva Covid, ci și împotriva stafiei fricii. Fără reacții adverse deosebite.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mie mi se pare deosebit de caraghios faptul ca presa care ar trebui sa-si urmareasca, in primul rand, menirea de a relata nepartinitor a fost cumparata si face doar propaganda atat de desantata ca devine un spectacol grotesc! Este vreun articol pe aceasta platforma care sa vorbeasca despre faptul ca este o tehnologie inovatoare (terapie genica) care nu a fost testata suficient? Si se testeaza in timp real pe oameni? Ca nu este vorba de un vaccin clasic? Ca poate ar fi util celor care au probleme (batrani, cei cu probleme de imunitate) dar ca e frectie la picior de lemn pentru cei in putere care trec fluierand prin boala. Ce sens are sa te vaccinezi daca ai trecut prin boala? Absolut aiuritor! Daca este insuficient testat de ce sa ne grabim sa-l inoculam tuturor si celor fara risc?
  Initial s-a vorbit si sunt convins ca asta e adevarul, de faptul ca vaccinul nu asigura imunitate ci doar o trecere mai usoara peste boala (celor cu sechele). S-a vazut ca asigura si o anumita imunitate dar nimeni nu stie cu exactitate ce procent si cat dureaza. Ce este virusul asta se va intelege dupa ani de zile dupa ce se vor pune cap la cap cercetari aprofundate. Hai sa facem terapie genica intr-o veselie, ani la rand, ca poate in final, cine stie, iese bine.
  Cica lumea nu mai are incredere in presa si in politicieni! Pai si nu au dreptate? Cum sa ai incredere in cineva cumparat care doar bifeaza o alta actiune?
  Ma ingrozeste faptul ca la ce tam - tam s-a creat si la ce interese financiare sunt in joc vor acoperi orice stire negativa si eventuale efecte adverse pentru ca nimeni nu-si permite s-o dea in bara la scara asta.
  Simpli cobai intr-o lume cinica.
  • Like 1
  • @ Adrian Ionascu
   ove check icon
   Eu sunt un om in putere si nu am trecut prin boala fluierand.Am facut o forma severa a bolii si inca ma resimt dupa aproape trei luni.Deasemenea, nu am dezvoltat anticorpi.Astept cu nerabdare sa imi treaca toate simptomele postcovid ca sa ma pot vaccina.Nu mai induceti lumea in eroare.Daca sunteti adeptii a tot felul de teorii ale conspiratiei incercati macar sa tineti prostiile astea pentru voi.
   • Like 1
  • @ Adrian Ionascu
   Aveti perfecta dreptate, domnule Adrian Ionascu!
   • Like 0
  • @ ove
   Pentru mine este neimportanta exceptia dvs. Eu am venit cu niste chestii concrete. Aveti raspuns la ele? Sau vorbim discutii?
   • Like 0
 • Maratoane ce căcat, în poza de la articol cîți de peste 55 de ani stau la coadă ? Cînd trebuiau să fie vaccinați vîrstnicii vulnerabili ?
  Vă încîntă 58 cazuri noi pt IERI ? Nu știți în ce țară ?Tot 6000 erau în noiembrie zilnic ca și în România . Și 5 decedați . Cu 5 400 000 vaccinați ! Să vă dau link ?
  Nici un person din UE nu intră în țară dacă nu stă 10 zile în carantină, cu ciuciu proteste HORECA că merg la pîrnaie 3luni !
  V-a băgat PNL în căcat de cînd au pus legi blînde casă nu supere boborul și așa cretinizat de PSD , acum arpacaș- colive să aveți !
  Se actualizează zilnic linkul , vedeți și la grafice ... e active selectați și accesați
  https://m.le360.ma/covidmaroc/?fbclid=IwAR1dz1ZCK5t5lZeFh7GLX2zIOCahNxHfQdofMcd7guA4Jc_k3NWOmplzTgA
  • Like 0
 • Măi, oameni buni, cei ce sunteți vectori de imagine și de interese ai establishment-ului medical, nu mai folositi aceste fake-uri cu ”vaccinare = imunizare”. Spuneți că 20,000 de oameni s-au imunizat week-end - ul trecut in Bucuresti, la maratonul vaccinării. Bine-ar fi sa se fi imunizat, dar... nu se știe dacă se va întâmpla chiar așa. În primul rând însuși producătorii vaccinurilor recunosc că eficacitatea nu e 100% ci între 70% (ASTRA ZENEKA) și 95% (PFIZZER). Deci, cel puțin unul din 20 de vaccinați nu va dobandi anticorpi și, deși vaccinat (și, probabil, viitor deținător de ”pașaport de vaccinare”), se va putea îmbolnăvi și răspândi virusul exact ca nevaccinații. Apoi: încă nimeni nu știe cât durează imunitatea, pentru cei ce dobândesc anticorpi. 6 luni? 9 luni? un an? doi? Posibil ca vaccinații din ianuarie să fie aidoma nevaccinaților începând din iulie încolo! În dorința unora din media sau din establishment de a plusa efectele bune ale vaccinului se cade în dezinformare (sau informare incorectă, care e cam același lucru) iar efectul e exact invers decît cel scontat. Oricum discursul propovăduitorilor beneficiilor vaccinurilor anti-covid, fără a sufla o vorbă despre potențiale riscuri (datorate, în primul rând, nerespectării calendarului și procedurilor clasice atunci cțnd se introduce pe piață un vaccin nou și produs cu cu o tehnologie innovatoare) face ca mulți cetățeni mai raționali, și a căror încredere în autorități de orice fel este in continuă și îndreptățita scădere, să devină încă și mai reticenți, și mai neîncrezători.
  • Like 4
  • @ Marcel Marginean
   medicul de familie ne-a recomandat teste de anticorpi spunand ca are mai multi pacienti care discuta un rapel si a 3a oara.
   • Like 0
 • Din păcate procentul celor vaccinați este încă mic și greul acum urmează, in convingerea celor sceptici, în general cu educație scăzută, ușor influențabili de către propaganda anti vaccinare. E nevoie de o campanie mediatica inteligenta , simpla , pe intelesul acestor oameni din partea autorităților, care ar trebui să promoveze personalități, artiști și sportivi emblematici favorabili vaccinării.
  • Like 4
  • @ Itu Constantin
   Cu ce te ajuta personalitatile (artisti si sportivi)? Au astia habar de virusologie? Inteleg ceva din ce inseamna virusul, vaccinul? Cat de tampiti ar trebui sa fie oamenii sa aiba incredere in unii platiti sa faca promovare?
   Te ajuta educatia peste medie sa-ti pui intrebari si sa cauti raspunsuri cu privire la ce inseamna virusurile de tip corona? Sau iei de bun tot ce ti se spune?
   • Like 2
  • @ Adrian Ionascu
   ove check icon
   Si din acest comentariu ar trebui sa intelegem ca expertul esti tu?Aceste personalitati ajuta( la rugamintea autoritatilor) la transmiterea mesajului ca vaccinarea este sigura si riscul putinelor efecte secundare merita in balanta cu pericolul deseori chiar mortal al bolii.Imi este greu sa cred ca specialistii de pe intreaga planeta au luat-o razna toti odata si incearca sa faca experiente pe noi sau mai stiu eu ce naiba credeti voi antivaccinistii.
   • Like 1
  • @ ove
   Delia MC Delia MC check icon
   Iată, se trezesc specialiștii de facebook să se bage în seamă și să măcăne de-aiurea, ca și cum i-ar fi întrebat cineva ceva. Nu vor vaccin, sănătate!
   Partea amuzantă e că până acum ei, cei anti-tot ( anti mască, măsuri, vaccin) i-au făcut pe ceilalți fricoși. Acuma se pare, fricoșii sunt chiar ei..:)))
   Și cum asta n-ar fi de ajuns, acuma țipă că sunt discriminați că se oferă vaccinaților mai multe libertăți. Spectacolul penibil și grotesc continuă.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Ce sa-i faci, fiecare intelege cat poate
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult