Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Maratonul din București a întrecut toate așteptările: luni dimineața la ora 8 a fost depășit pragul de 20.000

Maratonul Vaccinării

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Peste 20.000 de oameni s-au vaccinat la maratonul care a avut loc la București în weekend, dublu față de cât estimaseră la început autoritățile. „Este peste așteptările noastre. Ne bucurăm că bucureștenii și cei din jurul Bucureștiului au avut încredere în noi”, a spus Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Organizat cu sprijinul a 1.350 de voluntari, evenimentul care a început vineri și s-a terminat luni dimineață la ora 8:00, a demonstrat că oamenii vin să se imunizeze atunci când le este la îndemână să o facă.

La două centre, cel de la Sala Palatului și cel de la Biblioteca Națională, au fost cozi atât ziua, cât și noaptea. 

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Este un număr mai mare de persoane care s-au prezentat în această seara, în mod neașteptat. Aseară temperatura era mai prietenoasa cu toata lumea. Ce e surprinzător e media de vârstă. Încă vin seniori și la această oră (în cursul nopții – n.r.) și cu această temperatură", a spus medicul Mihai Craiu, coordonatorul centrului de la Sala Palatului. 

Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem. Deși vârstnicii au avut prioritate de vaccinare, mulți dintre ei nu s-au putut programa în etapa care le era destinată.

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Inițial, la maraton au participat 1.200 de cadre medicale și studenți voluntari, însă numărul acestora a trebuit să fie suplimentat datorită numărului mare de oameni care erau la coadă.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În timpul evenimentului nu s-au înregistrat reacții adverse deosebite, deși unii dintre cai care s-au vaccinat aveau comorbidități sau avuseseră înainte șocuri anafilactice. Serul utilizat a fost cel de la Pfizer.

Cîțu: Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a spus că rezultatele sunt „fantastice”.

„Asta arată dorința românilor de a reveni la normalitate cât mai curând. Eu vă spun că se poate: 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie. Săptămâna viitoare facem un fel de ședință de Guvern în stradă. Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare și vor discuta cu cetățenii”, a declarat Cîțu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este asa de bine in Romania ca pur si simplu iti vine sa "alergi"......departe foarte departe !
  • Like 0
 • Multumiri organizatorilor ''Maratonului'' si in special D-lui Pofesor Dr. Alexandru Rafila! Ieri sotul meu a plecat la Sala Palatului pentru a cauta un medic specialist care sa confirme daca avand probleme cardiace grave dupa cele doua infarcturi in urma carora i-au fost implantate cele 3 stenturi, precum si probleme de coagulare a sangelui (INR), poate fi vaccinat sau nu. Astfel o amabila studenta la condus la un medic specialist care nu era altul decat renumitul Prof. Dr. Alexandru Rfila care dupa analizarea intregului istoric medical a fost de acord ca se poate vaccina. Astfel sotul in varsta de 73 de ani in urma vaccinarii se poate interna in spital pentru control fara ricuri de a fi contaminat. Metionez ca mesajul nu are conotatie politica ci are o'' conotatie umana '' (Pentru cele mentionate posed probe)
  • Like 0
  • @ Cornelia Galavan
   Nume check icon
   Asa arata normalitatea.
   • Like 0
 • "Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem."

  Una dintre deficiente este la medicii de familie care nu sunt responsabili. Ei au obligatia sa-i contacteze pe acesti oameni, sa ii programeze si sa le explice cum sa ajunga la centrul de vaccinare.

  Sa nu ziceti ca nu au resurse, au trecut 5 luni de cand a inceput campania de vaccinare si ~3 luni de cand este f. usor sa ii programeze. In astea 3 luni ii sunau pe toti de pe lista, vorbeau cu ei si ii programau.
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult