Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Maratonul din București a întrecut toate așteptările: luni dimineața la ora 8 a fost depășit pragul de 20.000

Maratonul Vaccinării

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Peste 20.000 de oameni s-au vaccinat la maratonul care a avut loc la București în weekend, dublu față de cât estimaseră la început autoritățile. „Este peste așteptările noastre. Ne bucurăm că bucureștenii și cei din jurul Bucureștiului au avut încredere în noi”, a spus Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Organizat cu sprijinul a 1.350 de voluntari, evenimentul care a început vineri și s-a terminat luni dimineață la ora 8:00, a demonstrat că oamenii vin să se imunizeze atunci când le este la îndemână să o facă.

La două centre, cel de la Sala Palatului și cel de la Biblioteca Națională, au fost cozi atât ziua, cât și noaptea. 

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Este un număr mai mare de persoane care s-au prezentat în această seara, în mod neașteptat. Aseară temperatura era mai prietenoasa cu toata lumea. Ce e surprinzător e media de vârstă. Încă vin seniori și la această oră (în cursul nopții – n.r.) și cu această temperatură", a spus medicul Mihai Craiu, coordonatorul centrului de la Sala Palatului. 

Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem. Deși vârstnicii au avut prioritate de vaccinare, mulți dintre ei nu s-au putut programa în etapa care le era destinată.

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Inițial, la maraton au participat 1.200 de cadre medicale și studenți voluntari, însă numărul acestora a trebuit să fie suplimentat datorită numărului mare de oameni care erau la coadă.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În timpul evenimentului nu s-au înregistrat reacții adverse deosebite, deși unii dintre cai care s-au vaccinat aveau comorbidități sau avuseseră înainte șocuri anafilactice. Serul utilizat a fost cel de la Pfizer.

Cîțu: Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a spus că rezultatele sunt „fantastice”.

„Asta arată dorința românilor de a reveni la normalitate cât mai curând. Eu vă spun că se poate: 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie. Săptămâna viitoare facem un fel de ședință de Guvern în stradă. Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare și vor discuta cu cetățenii”, a declarat Cîțu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este asa de bine in Romania ca pur si simplu iti vine sa "alergi"......departe foarte departe !
  • Like 0
 • Multumiri organizatorilor ''Maratonului'' si in special D-lui Pofesor Dr. Alexandru Rafila! Ieri sotul meu a plecat la Sala Palatului pentru a cauta un medic specialist care sa confirme daca avand probleme cardiace grave dupa cele doua infarcturi in urma carora i-au fost implantate cele 3 stenturi, precum si probleme de coagulare a sangelui (INR), poate fi vaccinat sau nu. Astfel o amabila studenta la condus la un medic specialist care nu era altul decat renumitul Prof. Dr. Alexandru Rfila care dupa analizarea intregului istoric medical a fost de acord ca se poate vaccina. Astfel sotul in varsta de 73 de ani in urma vaccinarii se poate interna in spital pentru control fara ricuri de a fi contaminat. Metionez ca mesajul nu are conotatie politica ci are o'' conotatie umana '' (Pentru cele mentionate posed probe)
  • Like 0
  • @ Cornelia Galavan
   Nume check icon
   Asa arata normalitatea.
   • Like 0
 • "Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem."

  Una dintre deficiente este la medicii de familie care nu sunt responsabili. Ei au obligatia sa-i contacteze pe acesti oameni, sa ii programeze si sa le explice cum sa ajunga la centrul de vaccinare.

  Sa nu ziceti ca nu au resurse, au trecut 5 luni de cand a inceput campania de vaccinare si ~3 luni de cand este f. usor sa ii programeze. In astea 3 luni ii sunau pe toti de pe lista, vorbeau cu ei si ii programau.
  • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult