Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Maratonul din București a întrecut toate așteptările: luni dimineața la ora 8 a fost depășit pragul de 20.000

Maratonul Vaccinării

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Peste 20.000 de oameni s-au vaccinat la maratonul care a avut loc la București în weekend, dublu față de cât estimaseră la început autoritățile. „Este peste așteptările noastre. Ne bucurăm că bucureștenii și cei din jurul Bucureștiului au avut încredere în noi”, a spus Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Organizat cu sprijinul a 1.350 de voluntari, evenimentul care a început vineri și s-a terminat luni dimineață la ora 8:00, a demonstrat că oamenii vin să se imunizeze atunci când le este la îndemână să o facă.

La două centre, cel de la Sala Palatului și cel de la Biblioteca Națională, au fost cozi atât ziua, cât și noaptea. 

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Este un număr mai mare de persoane care s-au prezentat în această seara, în mod neașteptat. Aseară temperatura era mai prietenoasa cu toata lumea. Ce e surprinzător e media de vârstă. Încă vin seniori și la această oră (în cursul nopții – n.r.) și cu această temperatură", a spus medicul Mihai Craiu, coordonatorul centrului de la Sala Palatului. 

Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem. Deși vârstnicii au avut prioritate de vaccinare, mulți dintre ei nu s-au putut programa în etapa care le era destinată.

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Inițial, la maraton au participat 1.200 de cadre medicale și studenți voluntari, însă numărul acestora a trebuit să fie suplimentat datorită numărului mare de oameni care erau la coadă.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În timpul evenimentului nu s-au înregistrat reacții adverse deosebite, deși unii dintre cai care s-au vaccinat aveau comorbidități sau avuseseră înainte șocuri anafilactice. Serul utilizat a fost cel de la Pfizer.

Cîțu: Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a spus că rezultatele sunt „fantastice”.

„Asta arată dorința românilor de a reveni la normalitate cât mai curând. Eu vă spun că se poate: 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie. Săptămâna viitoare facem un fel de ședință de Guvern în stradă. Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare și vor discuta cu cetățenii”, a declarat Cîțu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Este asa de bine in Romania ca pur si simplu iti vine sa "alergi"......departe foarte departe !
  • Like 0
 • Multumiri organizatorilor ''Maratonului'' si in special D-lui Pofesor Dr. Alexandru Rafila! Ieri sotul meu a plecat la Sala Palatului pentru a cauta un medic specialist care sa confirme daca avand probleme cardiace grave dupa cele doua infarcturi in urma carora i-au fost implantate cele 3 stenturi, precum si probleme de coagulare a sangelui (INR), poate fi vaccinat sau nu. Astfel o amabila studenta la condus la un medic specialist care nu era altul decat renumitul Prof. Dr. Alexandru Rfila care dupa analizarea intregului istoric medical a fost de acord ca se poate vaccina. Astfel sotul in varsta de 73 de ani in urma vaccinarii se poate interna in spital pentru control fara ricuri de a fi contaminat. Metionez ca mesajul nu are conotatie politica ci are o'' conotatie umana '' (Pentru cele mentionate posed probe)
  • Like 0
  • @ Cornelia Galavan
   Nume check icon
   Asa arata normalitatea.
   • Like 0
 • "Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem."

  Una dintre deficiente este la medicii de familie care nu sunt responsabili. Ei au obligatia sa-i contacteze pe acesti oameni, sa ii programeze si sa le explice cum sa ajunga la centrul de vaccinare.

  Sa nu ziceti ca nu au resurse, au trecut 5 luni de cand a inceput campania de vaccinare si ~3 luni de cand este f. usor sa ii programeze. In astea 3 luni ii sunau pe toti de pe lista, vorbeau cu ei si ii programau.
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult