Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Maratonul din București a întrecut toate așteptările: luni dimineața la ora 8 a fost depășit pragul de 20.000

Maratonul Vaccinării

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Peste 20.000 de oameni s-au vaccinat la maratonul care a avut loc la București în weekend, dublu față de cât estimaseră la început autoritățile. „Este peste așteptările noastre. Ne bucurăm că bucureștenii și cei din jurul Bucureștiului au avut încredere în noi”, a spus Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Organizat cu sprijinul a 1.350 de voluntari, evenimentul care a început vineri și s-a terminat luni dimineață la ora 8:00, a demonstrat că oamenii vin să se imunizeze atunci când le este la îndemână să o facă.

La două centre, cel de la Sala Palatului și cel de la Biblioteca Națională, au fost cozi atât ziua, cât și noaptea. 

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Este un număr mai mare de persoane care s-au prezentat în această seara, în mod neașteptat. Aseară temperatura era mai prietenoasa cu toata lumea. Ce e surprinzător e media de vârstă. Încă vin seniori și la această oră (în cursul nopții – n.r.) și cu această temperatură", a spus medicul Mihai Craiu, coordonatorul centrului de la Sala Palatului. 

Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem. Deși vârstnicii au avut prioritate de vaccinare, mulți dintre ei nu s-au putut programa în etapa care le era destinată.

Foto: Cristian Cristel/ Xinhua News/ Profimedia

Inițial, la maraton au participat 1.200 de cadre medicale și studenți voluntari, însă numărul acestora a trebuit să fie suplimentat datorită numărului mare de oameni care erau la coadă.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În timpul evenimentului nu s-au înregistrat reacții adverse deosebite, deși unii dintre cai care s-au vaccinat aveau comorbidități sau avuseseră înainte șocuri anafilactice. Serul utilizat a fost cel de la Pfizer.

Cîțu: Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare

Premierul Florin Cîțu a spus că rezultatele sunt „fantastice”.

„Asta arată dorința românilor de a reveni la normalitate cât mai curând. Eu vă spun că se poate: 5 milioane de români vaccinați până la 1 iunie. Săptămâna viitoare facem un fel de ședință de Guvern în stradă. Toți miniștrii vor fi la centrele de vaccinare și vor discuta cu cetățenii”, a declarat Cîțu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este asa de bine in Romania ca pur si simplu iti vine sa "alergi"......departe foarte departe !
    • Like 0
  • Multumiri organizatorilor ''Maratonului'' si in special D-lui Pofesor Dr. Alexandru Rafila! Ieri sotul meu a plecat la Sala Palatului pentru a cauta un medic specialist care sa confirme daca avand probleme cardiace grave dupa cele doua infarcturi in urma carora i-au fost implantate cele 3 stenturi, precum si probleme de coagulare a sangelui (INR), poate fi vaccinat sau nu. Astfel o amabila studenta la condus la un medic specialist care nu era altul decat renumitul Prof. Dr. Alexandru Rfila care dupa analizarea intregului istoric medical a fost de acord ca se poate vaccina. Astfel sotul in varsta de 73 de ani in urma vaccinarii se poate interna in spital pentru control fara ricuri de a fi contaminat. Metionez ca mesajul nu are conotatie politica ci are o'' conotatie umana '' (Pentru cele mentionate posed probe)
    • Like 0
    • @ Cornelia Galavan
      Nume check icon
      Asa arata normalitatea.
      • Like 0
  • "Prezența în număr mare a seniorilor atunci când vaccinul a fost „la liber” este un semn al deficiențelor din sistem."

    Una dintre deficiente este la medicii de familie care nu sunt responsabili. Ei au obligatia sa-i contacteze pe acesti oameni, sa ii programeze si sa le explice cum sa ajunga la centrul de vaccinare.

    Sa nu ziceti ca nu au resurse, au trecut 5 luni de cand a inceput campania de vaccinare si ~3 luni de cand este f. usor sa ii programeze. In astea 3 luni ii sunau pe toti de pe lista, vorbeau cu ei si ii programau.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult