Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Primim la redacție

Publicăm acest text, trimis de Fundația Licinium, în virtutea respectării dreptului la replică. Subsemnatul nu am comentarii în plus față de ce-am spus în „Cum servește un handicapat locomotor”. Invitația Fundației Licinium de a participa la Bucharest Open Wheelchair Tennis, 5-8mai, Arenele BNR (ce-a mai rămas din ele), care se alătură celei primite deja din partea FRT, mă bucură, mă onorează, voi fi acolo.

„În baza articolului publicat pe 17 aprilie pe platforma Republica.ro și semnat de către domnul jurnalist Cristian Tudor Popescu, care poartă titlul ”Blestemul trufiei”, Fundația Licinium solicită autorului articolului scuze publice pentru referirea în sens negativ la persoanele cu handicap locomotor. Paragraful la care facem referire este următorul: ”După nesăbuitul ei răcnet prematur de triumf, depresurizată psihic, Monica a servit ca o handicapată locomotor.”

Fundația Liciunium organizează, pentru al doilea an consecutiv, turneul internațional de tenis de câmp în scaun rulant – ‘’Bucharest Open Wheelchair Tennis 2016’’. Acesta este înscris în circuitul Federației Internaționale de Tenis si este organizat în parteneriat cu Federația Română de Tenis și Federația Internațională de Tenis, urmând a avea loc la București, la Arenele BNR, în perioada 5-8 mai 2016.

Atitudinea domnului jurnalist Cristian Tudor Popescu este regretabilă și prin prisma faptului că, deși de ani de zile practică acest sport cu pasiune, a reușit să jignească și să genereze un sentiment de frustrare tuturor sportivilor români care joacă tenis de câmp în scaun rulant.

Este o rușine că, la 40 de ani de la prima partidă de Wheelchair Tennis, presa din România nu conștientizează efectele folosirii unor cuvinte asupra categoriilor la care face referire, în cazul nostru persoanele cu handicap. Considerăm că, pe lângă aspectul moral, nu a fost respectată nici deontologia profesională, motiv pentru care cerem ca, pe lângă scuzele publice ale domnului Cristian Tudor Popescu, toate celelalte publicații care au preluat articolul semnat de către dumnealui, să publice un drept la replică. Totodată, îi invităm și la turneul ‘’Bucharest Open Wheelchair Tennis 2016’’ pentru a vedea live cum servește o persoană cu handicap locomotor. Dat fiind nivelul de perfomanță al acestor sportivi, îl putem chiar provoca pe domnul Cristian Tudor Popescu la o partidă demonstrativă.

Cu considerație,

Cosmin Jurcan

Președinte Fundația Licinium

Președinte Bucharest Open Wheelchair Tennis"

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  acuma io nu am vazut cit de bine sau de prost a servit monica niculescu mingea aia de meci sau de set ratata, dar cind compari pe cineva care este tenismen profesionist cu altcineva cu handicap, nu inseamna neaparat ca ii faci un deserviciu celui cu handicap...sau asociatzia asta pretinde ca un handicapat motor serveste defapt mai bine (si nu "la fel") decit a servit in partida cu pricina jucatoarea de tenis profesionista, monica niculescu??
  • Like 0
 • cosmine cresti in jos pe masura ce viata inainteaza, din pacate...sa scoti un cuvant dintr-un context si sa-l judeci in ansamblu este cea mai slaba veriga a celui care crede ca a sa crestere este in sus...ceva deranjeaza cand propria percepe e un deranj pentru tine insuti...handicap e un termen folosit in sport de regula si la o analiza mai profunda era vorba in articolul dl cristian tudor popescu de prestatia jucatoarei de tenis, nicidecum la adresa unei persoane cu dizabilitate...grea mai e limba romana, pentru unii !!!!! ne simtim atins in egoul nostru cand suntem domninati de complexe...
  • Like 1
 • România se americanizează. La ei este prezentă această mizerie PC (Politically correct) de ani buni. În cuvintele lui George Carlin, "These people have been bullshited by the system into beliving that if you change the name of the condition, you change the condition.Bullshit, doesn't happen!". Luăm de la ei tot ce este rău, fiind pur și simplu occidental sau trendy. Multiculturalismul și occidentalizarea introduc la noi relele lor,fiind mai ușor de adoptat ca părțile bune.
  Sper ca CTP să nu cedeze în fața tembelităților astea. Consider că atitudinea corectă este cea a deja menționatului Carlin. Dacă acei handicapați locomotori sunt atât de sensibili încât sunt revoltați de acel articol, atunci cred că handicapul li se extinde rapid în zonele cerebrale. Băgații la un RMN cât mai curând.
  • Like 5
  • @ Rareș Mocanu
   Big Like
   • Like 0
  • @ Rareș Mocanu
   Venom check icon
   "Deja ai votat acest comentariu!" - PS - nice armors for Swadia hehe
   • Like 0
  • @ Rareș Mocanu
   Like si de aici , mai putin pt generalizarea "Luăm de la ei tot ce este rău" care este o dubla gogoneata ( generalizare + gandire rigida , talamica)
   • Like 0
 • Eu nu văd în articolul cu pricina nici un fel de discriminare, handicapat neuromotor fiind! Sunt multe ONG-uri care au ca obiect de activitate sectorul social, persoane cu handicap, mai nou, "dizabilități", și mulți lideri care vorbesc în tuturor persoanelor din aceste categorii. Nu întotdeauna lucrurile se potrivesc cu realitățile existente.
  • Like 5
 • Na,CTP! Ia de aici o serva de la habotnicii corectitudinii politice!Oricum e out,las-o asa!
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult