Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Printre câinii prinși de ASPA la Lacul Morii se află un metis de Amstaff. În zece țări europene Amstaff-ul este interzis. La noi îi vezi peste tot, uneori chiar şi fără lesă

Teren viran lângă Lacul Morii

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Revin asupra a ceea ce s-a întâmplat la Lacul Morii. Pare că printre câinii care au ucis-o pe Ana Oros era şi un metis de Amstaff.

În august 2017, în Maramureş, un copil de patru ani a fost ucis de câinele unchiului său, un Amstaff.

În septembrie 2020, în Giurgiu, o femeie a fost ucisă de câinele fiului ei, un Amstaff.

În septembrie 2019, un alt caz, mai puțin grav, dar greu de privit. Un câine în lesă a fost atacat şi aproape ucis de un Amstaff. Patru oameni abia au reuşit, după câteva minute bune, să ia Amstaff-ul de pe câinele respectiv. Patru oameni îl loveau şi se luptau cu el în timp ce Amstaff-ul continua să sfâşie celălalt cățel şi treaba asta a durat pentru că, repet, patru oameni nu au putut să controleze acest animal. 

Pentru România nu avem statistici, dar în SUA rasa responsabilă pentru cele mai multe atacuri fatale asupra oamenilor (cu precădere copii) este Amstaff-ul.

În zece țări europene Amstaff-ul este interzis. La noi îi vezi peste tot, uneori chiar şi fără lesă, de botniță nici nu poate fi vorba. Şi e nevoie de eforturile combinate a patru oameni ca să poți dezlipi un Amstaff de victima lui şi uneori nu rămâne nimic de salvat. Amstaff-ul dă drumul victimei când ea nu mai mişcă.

Discuția despre moartea Anei Oros e complexă şi are multiple valențe - ASPA, proprietarii iresponsabili, poliția. Toate aceste discuții sunt valide.

E adevărat că haitele de câini sunt periculoase şi trebuie capturate rapid, nu în stilul românesc în care ne plimbăm cu cuşca pe câmp şi dacă intră unul în cuşcă, bine, dacă nu, mergem la bere. E adevărat că proprietarii (şi aici mă refer inclusiv la cei care hrănesc haitele constant) trebuie amendați drastic dacă nu respectă legea astfel încât să se gândească de două ori înainte de a-şi lăsa câinii aiurea pe domeniul public sau de a-i abandona pe câmpuri.

Şi la fel de adevărat este că anumite rase de câini nu au ce căuta în România, aşa cum nu au ce căuta în alte țări, aşa cum nu poți deține tigri sau lei. Sunt incontrolabile şi setate să ucidă. Nu îmi pasă că Gigel are un Amstaff şi e super dulce, mai ales cu copiii. E ca şi cum ai zice că uite ce drăguț e Simba, de ce n-ar putea leii să fie animale de companie?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Folosind logica asta de plastilina se poate zică că principalul motiv pentru care există crime sunt faptul că oamenii nu au grijă de copii lor și ajung criminal deci trebuie uciși toți copiii să dim safe. Ce treabă are faptul că sunt idioți care nu știu să își crească câinii cu faptul că zici că o rasa de câini e mega periculoasă. Câinii aia au stăpâni de genul Andrew Tate și alte oligofreni care se cred șmecheri și își iau câini agresivi ca mai apoi sa ii facă și mai agresivi. Un câine crescut cum trebuie o să ajungă un câine bun.
  • Like 1
  • @ Andrei Ciornei
   Valentin check icon
   Există legi clare care reglementează ce rase de câini sunt permise, cum trebuie să fie plimbați pe străzi anumiți câini etc. Nu e vorba de șmecherie aici, ci de lege.
   • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult