Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Printre câinii prinși de ASPA la Lacul Morii se află un metis de Amstaff. În zece țări europene Amstaff-ul este interzis. La noi îi vezi peste tot, uneori chiar şi fără lesă

Teren viran lângă Lacul Morii

Foto: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Revin asupra a ceea ce s-a întâmplat la Lacul Morii. Pare că printre câinii care au ucis-o pe Ana Oros era şi un metis de Amstaff.

În august 2017, în Maramureş, un copil de patru ani a fost ucis de câinele unchiului său, un Amstaff.

În septembrie 2020, în Giurgiu, o femeie a fost ucisă de câinele fiului ei, un Amstaff.

În septembrie 2019, un alt caz, mai puțin grav, dar greu de privit. Un câine în lesă a fost atacat şi aproape ucis de un Amstaff. Patru oameni abia au reuşit, după câteva minute bune, să ia Amstaff-ul de pe câinele respectiv. Patru oameni îl loveau şi se luptau cu el în timp ce Amstaff-ul continua să sfâşie celălalt cățel şi treaba asta a durat pentru că, repet, patru oameni nu au putut să controleze acest animal. 

Pentru România nu avem statistici, dar în SUA rasa responsabilă pentru cele mai multe atacuri fatale asupra oamenilor (cu precădere copii) este Amstaff-ul.

În zece țări europene Amstaff-ul este interzis. La noi îi vezi peste tot, uneori chiar şi fără lesă, de botniță nici nu poate fi vorba. Şi e nevoie de eforturile combinate a patru oameni ca să poți dezlipi un Amstaff de victima lui şi uneori nu rămâne nimic de salvat. Amstaff-ul dă drumul victimei când ea nu mai mişcă.

Discuția despre moartea Anei Oros e complexă şi are multiple valențe - ASPA, proprietarii iresponsabili, poliția. Toate aceste discuții sunt valide.

E adevărat că haitele de câini sunt periculoase şi trebuie capturate rapid, nu în stilul românesc în care ne plimbăm cu cuşca pe câmp şi dacă intră unul în cuşcă, bine, dacă nu, mergem la bere. E adevărat că proprietarii (şi aici mă refer inclusiv la cei care hrănesc haitele constant) trebuie amendați drastic dacă nu respectă legea astfel încât să se gândească de două ori înainte de a-şi lăsa câinii aiurea pe domeniul public sau de a-i abandona pe câmpuri.

Şi la fel de adevărat este că anumite rase de câini nu au ce căuta în România, aşa cum nu au ce căuta în alte țări, aşa cum nu poți deține tigri sau lei. Sunt incontrolabile şi setate să ucidă. Nu îmi pasă că Gigel are un Amstaff şi e super dulce, mai ales cu copiii. E ca şi cum ai zice că uite ce drăguț e Simba, de ce n-ar putea leii să fie animale de companie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    Folosind logica asta de plastilina se poate zică că principalul motiv pentru care există crime sunt faptul că oamenii nu au grijă de copii lor și ajung criminal deci trebuie uciși toți copiii să dim safe. Ce treabă are faptul că sunt idioți care nu știu să își crească câinii cu faptul că zici că o rasa de câini e mega periculoasă. Câinii aia au stăpâni de genul Andrew Tate și alte oligofreni care se cred șmecheri și își iau câini agresivi ca mai apoi sa ii facă și mai agresivi. Un câine crescut cum trebuie o să ajungă un câine bun.
    • Like 1
    • @ andrei
      Valentin check icon
      Există legi clare care reglementează ce rase de câini sunt permise, cum trebuie să fie plimbați pe străzi anumiți câini etc. Nu e vorba de șmecherie aici, ci de lege.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult