Foto: Facebook/Ilie Bolojan
Persoane „fără obiectul muncii”, cu salarii mari și bonusuri de 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene cu mize mici, precum și angajați care nu aveau loc fizic corespunzător în birouri, fiind prea mulți. Este ceea ce a găsit la Consiliul Județean Bihor proaspătul președinte al instituției, Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea. Fondul de salarii al instituției, dezvăluit de Bolojan, este unul de invidiat - 270.000 euro lunar.
Bolojan a anunțat într-o conferinţă de presă reorganizarea masivă a CJ Bihor, care presupune, printre altele, concedierea de la 1 decembrie a 86 de angajaţi, din totalul celor 174 salariați.
„La Consiliul Judeţean trebuie să facem din mers două lucruri: pe de o parte o schimbare de curs, o nouă orientare care să însemne reorganizarea activităţii instituţiei, aşa încât să economisim banii bihorenilor, stoparea risipei şi orientarea CJ spre bihoreni, în paralel cu încercarea de a face tot ce ţine de noi pentru dezvoltarea economică a judeţului şi creşterea nivelului de trai al bihorenilor", a spus marți noul preşedinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan, scrie eBihoreanul.ro.
În urma unei analize, Ilie Bolojan a constatat că „în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată" și că „sunt structuri întregi fără obiect de activitate". El a dat ca exemplu structura care, pe hârtie, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, în condiţiile în care „de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajaţii structurii aveau în realitate alte însărcinări".
De asemenea, Bolojan a arătat că a găsit un adevărat CJ paralel, adică „o direcţie de turism vizavi de teatru (n.r. – Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică)", dar şi o alta vizavi de Primărie (n.r. – Agenţia pentru Managementul Destinaţiei), ironizând că „de aceea nu s-au terminat lucrările în Piaţa Ferdinand la timp că erau cozi de turiști" de care se ocupau aceste structuri.
Pe locurile eliberate prin concedieri „nu va fi adusă altă clientelă politică", „nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noştri". Selectarea persoanelor care vor rămâne angajate în cadrul CJ se va face prin examen, acolo unde vor fi două sau mai multe persoane pentru un singur post.
„Cu toate supărările, se va dovedi că în perioada următoare Consiliul Judeţean va funcţiona mai bine cu jumătate din personal", a încheiat Bolojan, subliniind că toţi banii economisiţi prin neplata de salarii unor persoane care nu le merită vor fi direcţionaţi spre cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a judeţului, scrie eBihoreanul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum ALDE nu a mai intrat și PSD mai are doar 6 mandate, la fel ca UDMR. PNL are majoritatea absolută (confortabil). Ceea ce înseamnă că poate tăia și spânzura fără să mai depindă de nimeni.
Drept pentru care sper să fie într-adevăr vorba de eliminarea a 80 de bugetari incompetenți și / sau inutili. Și în nici un caz de eliberarea a 80 de posturi care erau ocupate de clientela PSD / ALDE / UDMR și care urmează să fie ocupate, de acum, de clientela PNL.
Ar trebui să fim ținuți la curent cu chestia asta și peste 5-6 luni.
Nu există cuantificată cantitatea de muncă normală așa cum e în construcții de exemplu (indicatoarele de norme de deviz). Dacă i-a cocoșat pe juriștii de la primărie vrea să-i cocoșeze și pe cei de la CJ. Dacă ai 200 de dosare în lucru poți să confunzi datele, este complet anormal. În plus cele 86 de persoane pe care vrea să le disponibilizeze sunt funcționari publici, apărați de LEGE. În loc să le dea de muncă, dacă n-au obiectul muncii, îi dă afară. Poate au credite, rate, familii, iar el îi dă afară. Va fi o dramă pentru acești oameni. Toată lumea se bucură, vrea și la Primăria București și peste tot în țară să se întâmple același lucru. Vor ca Bolojan să fie președinte sau prim ministru numai să dea angajații afară din instituții. Că-n firmele private nu lucrează rude și prieteni ai patronului. Absolut deloc. Iar toți muncitorii din privat lucrează domnule de nu mai au aer, nu ca la stat.
Situația are precedent. Nu e Bolojan primul. Traian Băsescu a dat afară toți diriginții de șantier din DAFI (direcția de administrare a fondului imobiliar) peste noapte. Primăria a delegat apoi supervizarea lucrărilor prin licitație publică. TB a ajuns președinte.
In ce priveste juristii respectivi, va dau dreptate. Suntem o natie conflictuala si pentru un gard stramb se ajunge la instanta. Poate vor mai disparea din cazurile astea si se vor putea ocupa mai serios de cele cu greutate.
Aici e vorba despre alti bani: bani publici. Din care eu ar trebui sa vad autostrazi, CFR functional si competitiv etc.
Nu mai aruncati "petarde" ca sa abateti discutia.
Iar angajatilor concediati sa le plateasca salariile cei care i-au angajat ilegal, pe pile si relatii! Un exemplu trebuie dat, si-apoi n-or sa se mai imbulzeasca la angajat la stat toate neamrile politicienilor, fiind cu frica de-a ramane in scurt timp pe drumuri.
Succes domnule Bolojan....