Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Proaspăt instalat în funcția de șef al CJ Bihor, Ilie Bolojan taie în carne vie: „Cu toate supărările, se va dovedi că în perioada următoare Consiliul Judeţean va funcţiona mai bine cu jumătate din personal”

Ilie Bolojan - FB

Foto: Facebook/Ilie Bolojan

Persoane „fără obiectul muncii”, cu salarii mari și bonusuri de 50% pentru participarea în număr mare la proiecte europene cu mize mici, precum și angajați care nu aveau loc fizic corespunzător în birouri, fiind prea mulți. Este ceea ce a găsit la Consiliul Județean Bihor proaspătul președinte al instituției, Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea. Fondul de salarii al instituției, dezvăluit de Bolojan, este unul de invidiat - 270.000 euro lunar.

Bolojan a anunțat într-o conferinţă de presă reorganizarea masivă a CJ Bihor, care presupune, printre altele, concedierea de la 1 decembrie a 86 de angajaţi, din totalul celor 174 salariați.

„La Consiliul Judeţean trebuie să facem din mers două lucruri: pe de o parte o schimbare de curs, o nouă orientare care să însemne reorganizarea activităţii instituţiei, aşa încât să economisim banii bihorenilor, stoparea risipei şi orientarea CJ spre bihoreni, în paralel cu încercarea de a face tot ce ţine de noi pentru dezvoltarea economică a judeţului şi creşterea nivelului de trai al bihorenilor", a spus marți noul preşedinte al CJ Bihor, Ilie Bolojan, scrie eBihoreanul.ro.

În urma unei analize, Ilie Bolojan a constatat că „în aproape toate compartimentele schema de personal era supraîncărcată" și că „sunt structuri întregi fără obiect de activitate". El a dat ca exemplu structura care, pe hârtie, se ocupa de gestionarea ariilor protejate, în condiţiile în care „de peste doi ani gestionarea acestora o face o autoritate a statului, iar angajaţii structurii aveau în realitate alte însărcinări".

De asemenea, Bolojan a arătat că a găsit un adevărat CJ paralel, adică „o direcţie de turism vizavi de teatru (n.r. – Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică)", dar şi o alta vizavi de Primărie (n.r. – Agenţia pentru Managementul Destinaţiei), ironizând că „de aceea nu s-au terminat lucrările în Piaţa Ferdinand la timp că erau cozi de turiști" de care se ocupau aceste structuri.

Pe locurile eliberate prin concedieri „nu va fi adusă altă clientelă politică", „nu vom înlocui politrucii altora cu politrucii noştri". Selectarea persoanelor care vor rămâne angajate în cadrul CJ se va face prin examen, acolo unde vor fi două sau mai multe persoane pentru un singur post.

„Cu toate supărările, se va dovedi că în perioada următoare Consiliul Judeţean va funcţiona mai bine cu jumătate din personal", a încheiat Bolojan, subliniind că toţi banii economisiţi prin neplata de salarii unor persoane care nu le merită vor fi direcţionaţi spre cofinanţarea proiectelor de dezvoltare a judeţului, scrie eBihoreanul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ai grija omule sa nu patesti ceva, Doamne fereste cand atingi finantele nemuncite ale unora, rautatea lumii nu are limite.
    • Like 1
  • Foarte frumos sună, dar nu pot să nu remarc că la la alegerile din 2016 în CJ au intrat, cu 11 mandate (din 35), PSD + ALDE, pe lângă PNL și UDMR. PNL nu avea, singur, majoritate. Nu știu subtilitățile politicii locale de la Oradea, dar probabil au fost nevoiți să facă în ultimii 4 ani niște compromisuri cu celelalte partide. Marele compromis fiind numirea unui reprezentat al UDMR (Pazstor Sandor) ca președinte CJ.
    Acum ALDE nu a mai intrat și PSD mai are doar 6 mandate, la fel ca UDMR. PNL are majoritatea absolută (confortabil). Ceea ce înseamnă că poate tăia și spânzura fără să mai depindă de nimeni.
    Drept pentru care sper să fie într-adevăr vorba de eliminarea a 80 de bugetari incompetenți și / sau inutili. Și în nici un caz de eliberarea a 80 de posturi care erau ocupate de clientela PSD / ALDE / UDMR și care urmează să fie ocupate, de acum, de clientela PNL.
    Ar trebui să fim ținuți la curent cu chestia asta și peste 5-6 luni.
    • Like 2
    • @ Lucian Sarbu
      Cand a castigat primaria a facut la fel. A dat afara o treime de personal iar cu banii astfel economisiti a facut un pod peste Crisul Repede. Asa face si acum si e ok
      • Like 1
    • @ Lucian Sarbu
      Cand a castigat primaria a facut la fel. A dat afara o treime de personal iar cu banii astfel economisiti a facut un pod peste Crisul Repede. Asa face si acum si e ok
      • Like 0
    • @ Lucian Sarbu
      Cand a castigat primaria a facut la fel. A dat afara o treime de personal iar cu banii astfel economisiti a facut un pod peste Crisul Repede. Asa face si acum si e ok
      • Like 0
  • Chiar daca apreciez performantele si maniera de-a conduce a d-lui Bolojan, impresia mea e ca timpul e prea scurt pentru a evalua capacitatea si moralitatea personalului. Clar, in institutii sunt oameni care sunt toxici, dar poate sunt mai bagareti, in detrimentul celor care sunt mai putin vizibili, preocupati fiind sa-si duca la indeplinire sarcinile cuprinse in fisa postului. Adesea sunt prinse in fisa postului pilelor, sarcini care, in realitate, sunt realizate de cei muncitori, competenti, dar fara sustinere! Sunt sigur ca, in cateva luni, Bolojan l-ar "citi" pe fiecare angajat "de cati bani e", si cine face munca, de fapt!
    • Like 2
  • Va avea 86 de procese în instanță. Dacă ascultați întreaga declarație a afirmat că la compartimentul juridic fiecare jurist are 30 de dosare de soluționat în instanță în timp ce la Primăria Oradea fiecare jurist are 200 de dosare. Din punctul dumnealui de vedere este incontestabil că juriștii de la CJ Bihor n-au de lucru.
    Nu există cuantificată cantitatea de muncă normală așa cum e în construcții de exemplu (indicatoarele de norme de deviz). Dacă i-a cocoșat pe juriștii de la primărie vrea să-i cocoșeze și pe cei de la CJ. Dacă ai 200 de dosare în lucru poți să confunzi datele, este complet anormal. În plus cele 86 de persoane pe care vrea să le disponibilizeze sunt funcționari publici, apărați de LEGE. În loc să le dea de muncă, dacă n-au obiectul muncii, îi dă afară. Poate au credite, rate, familii, iar el îi dă afară. Va fi o dramă pentru acești oameni. Toată lumea se bucură, vrea și la Primăria București și peste tot în țară să se întâmple același lucru. Vor ca Bolojan să fie președinte sau prim ministru numai să dea angajații afară din instituții. Că-n firmele private nu lucrează rude și prieteni ai patronului. Absolut deloc. Iar toți muncitorii din privat lucrează domnule de nu mai au aer, nu ca la stat.
    Situația are precedent. Nu e Bolojan primul. Traian Băsescu a dat afară toți diriginții de șantier din DAFI (direcția de administrare a fondului imobiliar) peste noapte. Primăria a delegat apoi supervizarea lucrărilor prin licitație publică. TB a ajuns președinte.
    • Like 2
    • @ Florin Ch
      Domnule, am fost in aceeasi situatie in 2010 - disponibilizat. Oamenii aceia trebuiau sa se gandeasca cand au facut creditele ca nimic nu e vesnic si ca ce (nu) fac ei nu e indispensabil ci e cel putin dublat. In fond, de vina sunt cei care au creat aceasta increngatura de servicii si birouri. Iaca eu n.am credite. Ma intind cat mi.e plapuma. Nu putem sa avem toti vila si bemweu. O sa doara putin dar sunt convins ca majoritatea isi vor gasi locuri de munca.
      In ce priveste juristii respectivi, va dau dreptate. Suntem o natie conflictuala si pentru un gard stramb se ajunge la instanta. Poate vor mai disparea din cazurile astea si se vor putea ocupa mai serios de cele cu greutate.
      • Like 2
    • @ Florin Ch
      Domnule Florin Ch, la firmele private, cei care lucreaza acolo iau salariile din banii patronului/patronilor (un fel de-a zice).
      Aici e vorba despre alti bani: bani publici. Din care eu ar trebui sa vad autostrazi, CFR functional si competitiv etc.
      Nu mai aruncati "petarde" ca sa abateti discutia.
      • Like 0
    • @ Aurel Popescu
      Domnule Aurel Popescu autostrăzile, căile ferate, etc se fac cu firme private pe bani publici, Firmele private de ce nu-și respectă termenele contractuale? De ce nu au RTE-iști pe șantiere? Oamenii care lucrează la firmele private de ce fac lucrările de mântuială?
      • Like 0
    • @ Florin Ch
      Sa inteleg ca ti-e mila de increngatura de rudenii si pipitze ce n-au nici treaba cu posturile pe care au fost angajati? Lasa nu le purta tu grija, ca se face un concurs. Daca sunt buni vor ramane, daca nu vor pleca. Asa s-a procedat si la primarie si a fost ok. Oradea a explodat cu acest om.
      • Like 1
    • @ Florin Ch
      Pretene, firmele private care care lucreaza pt. stat, sunt private doar in acte. Practic sunt firmele de casa ale politicienilor. Si atunci cine crezi ca-i trage de urechi, ca n-are cine. Tu cum crezi ca a ales Firea autobuse turcesti fara omologare? De ce nu a cumparat Mercedesuri, sau altele faine? A primit de la turc mita cat incape si acum cad usile autobuselor, iar Firea tace, n-are ce face ca doar sta pe un sac turcesc de bani. Nu asa sta treaba in Oradea de ex, unde lucrarile inecep si se termina la timp
      • Like 2
    • @ Florin Ch
      maripos check icon
      Ce daca muncitorii din privat nu se rup cu munca? Ii plateste cumva statul? Poate, daca patronul are contracte cu statul. Dar atunci tot angajatii statului, cei inutili, sunt de vina, pentru ca nu verifica pe ce se duc banii nostri.
      Iar angajatilor concediati sa le plateasca salariile cei care i-au angajat ilegal, pe pile si relatii! Un exemplu trebuie dat, si-apoi n-or sa se mai imbulzeasca la angajat la stat toate neamrile politicienilor, fiind cu frica de-a ramane in scurt timp pe drumuri.
      • Like 0
    • @ Florin Ch
      maripos check icon
      Pentru ca nu-i controleaza angajatii statului; doar dau banii!
      • Like 0
  • Bravo, Bolojan, nu vii si prin capitala? avem nevoie de oameni ca tine!
    • Like 3
  • La Constanța nu o să vezi așa ceva...
    Succes domnule Bolojan....
    • Like 3
    • @ Tomitanus
      Pai ,Nu ,caci , nu incap de psd-istii !!
      • Like 1
  • Specie pe cale de disparitie. Gasesti oameni ca Bolojan 1 la 100.000.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult