Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

DNA începe să investigheze cum a fost dată „ordonanța Dragnea”

DNA a început o anchetă pentru a stabili dacă schimbările codurilor penale au fost făcute legal.

Ministerul Justiției a confirmat joi, într-un comunicat, că Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – a solicitat Ministerului Justiției să transmită, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse.

Procurorul General, Augustin Lazăr, a fost întrebat dacă DNA cercetează modul în care au fost date ordonanța privind dezincriminarea abuzului în serviciu și proiectul de lege al grațierii. Oficialul a refuzat să dea alte detalii: „Cel mai bine este să vă adresați biroului de presă al DNA."

COMUNICATUL Ministerului Justiției

„Precizări referitoare la unele informații vehiculate în spațiul public privind ancheta desfășurată de către DNA și presupusa emitere a unei ordonațe vizând reorganizarea DNA și DIICOT

Ca urmare a interesului manifestat de către reprezentanții mass media și a unor informații vehiculate în spațiul public, pentru o informare corectă a opiniei publice Ministerul Justiției face următoarele precizări:

În cursul zilei de ieri, 01 februarie 2017, Ministerul Justiției a primit solicitarea Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – de a transmite, până la data de 02 februarie a.c., în original, toate înscrisurile care au legătură cu elaborarea și emiterea Ordonanței de urgență a Guvernului din data de 31 ianuarie 2017, prin care au fost modificate și completate Legea nr.286/2009 privind Codul penal și Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și cu proiectul de lege adoptat de Guvernul României, pentru grațierea unor pedepse.

Prin aceeași adresă Direcția Națională Anticorupție a solicitat transmiterea documentelor – rezultate ca urmare a corespondenței interinstituționale și interne, scrise sau prin poștă electronică, cu privire la cele două acte normative menționate, precum și precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative.

Conform adresei documentele au fost solicitate în interesul urmăririi penale efectuate într-un dosar aflat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție.

Față de acest demers Ministerul Justiției subliniază faptul că modificarea legislativă menționată a fost și este asumată de conducerea Ministerului Justiției în exercitarea atribuțiilor statutare și legale.

Considerăm că declanșarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanțe de urgență este o gravă imixtiune în activitatea autorității executive și o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituționale.

Totodată, Ministerul Justiției precizează faptul că nu are în vedere reorganizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare și infirmă toate informațiile vehiculate recent în spațiul public pe această temă”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius check icon
  DNA sa vină să vă ia! (mă refer la Guvern)
  • Like 0
 • check icon
  Ce să verifice DNA în această speță?
  Dacă pixurile cu care au scris ordonanța au fost luate de Guvern cu bon fiscal?
  Dacă calculatorul pe care a fost redactată ordonanța a avut licență de Windows sau Word?
  "precizarea numelui, prenumelui și a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, întocmirea și/sau avizarea celor două proiecte de acte normative."
  WTF?
  Asta le dă apă la moară la PSD-iști, că uite DNA e mecanism de presiune și intimidare, cu ingerințe în politică.
  Păcat.
  Este păcat, pentru că se pare că a început o luptă pentru putere sau reașezare a puterilor, la care oamenii de bună credință, care speră la mai bine, cad la mijloc (cum de fapt se întâmplă de 27 de ani).
  Oamenii se agață acum de o idee (bună și legitimă) și țin acuma bine de ea, ca de un colac de salvare și nu-i mai dau drumul, pentru că e singurul lucru clar pe care-l mai au.
  Fac asta pentru că în rest nu mai înțeleg nimic. În cercul puterii (trecute și actuale), lucrurile sunt foarte încurcate și foarte împuțite.

  Am ajuns o țară de bandiți și hoți, în care bandiții strigă "hoții" și hoții strigă "bandiții" și trag de frâiele puterii și-și dau la picioare, fiecare cu armele de care dispune.
  Ce dracu să mai crezi când un președinte, care a stat 10 ani la putere pe considerentul că se luptă cu "ciuma roșie", spune despre statul a cărui președinte a fost, că e "un stat mafiot".
  Ce să zici când al doilea om în SRI (care era "implicat" direct în "lupta anticorupție", conform zicerilor președintelui sus menționat) este "compromis" de un infractor care dă "din casă".

  Un lucru este cert. Suntem o țară bananieră, condusă de păpușari, pe care-i doare-n cur de "statul de drept", în numele unor interese mai mult sau mai puțin locale, împotriva însă a poporului român și ale intereselor lui.
  • Like 3
 • Bayard check icon
  Dar ei nu au facut-o primii??? De ce s-au bagat peste puterea judecatoreasca si i-au luat toate puterile de lupta impotriva infractorilor??? Dar si mai rau, cum si-au permis sa se bage peste puterea parlamentara.... Schimbarea codurilor penale era treaba parlamentului, ales democratic, ca nu i-a votat nimeni pe Grindeanu sau Iordache in posturile alea. Aici vorbim de chestii foarte grave, pt care nu era urgenta, care trebuiau discutate in parlament..... unde parlamentarii de exemplu se puteau consulta si cu votantii din colegiile lor inainte sa ia o decizie. Intr-un cuvant: DEMOCRATIE!!!

  Cat despre ce spune ministerul si Ciordache, ca nu au de gand sa uneasca DIICOT si DNA, cine ii mai crede??? Grindeanu promisese ca o sa fie transparent, ca nu o sa dea ordonante pe nepusa masa.... a mintit fara sa clipeasca pe presedintele Romaniei, votat masiv de populatie, cu dublul numarului de votanti PSD.
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult