Daniel David, rectorul UBB CLuj și autorul lucrării „Psihologia poporului român”, este de părere că aroganța statului și lipsa de coerență în decizii au dus la eșecul campaniei de vaccinare. „La începutul anului 2021, sondajele arătau, în general, că românii erau distribuiți relativ egal în cele trei categorii: (1) provaccinare; (2) nehotărâți; (3) antivaccinare. Era, totuși, un start destul de bun, cu expertiză adecvată, putând ajunge spre 70% vaccinați în toamna anului 2021. Dar apoi cursa a fost catastrofală”, a explicat psihologul într-un articol pe blogul său. În opinia sa, cauzele pentru situațiea de criză în care ne aflăm acum sunt cinci la număr: absența unui pact politic pentru a lupta cu pandemia, autoritățile „psihotice”, lipsa acestora de încredere în cetățeni, faptul că factorii de decizie nu au valorizat experiența științifică și nu au luat hotărâri bazate pe dovezi și faptul că autoritățile nu au ținut deloc cont de mecanismele psihologice care îi fac pe oameni să funcționeze și nu i-au implicat pe specialiștii în domeniu.
„ În loc să-i trateze (n.r. pe oameni) cu empatie și să le lase marjă pentru liberul arbitru, au mers pe varianta mai dură de convingere (nu educație), generând reactanță psihologică masivă”, a punctat el.
Daniel David a susținut că a văzut la manifestaţiile anti-restricţii din 2 octombrie 2021 „și mulți oameni de bun simț, aduși nu de ignoranța lor, ci de aroganța, confuziile și nepăsarea autorităților. Când cei puși să te apere și să te sfătuiască fac prostii, evident că te uiți altundeva, de unde poți dobândi simplu sensuri/semnificații de care ai nevoie în perioade complicate ca aceasta, chiar dacă acestea pot fi conspiraționiste. Iar asta m-a întristat teribil și m-a determinat să punctez câteva lucruri care poate ajută și dau de gândit măcar unora dintre decidenți.”
În opinia lui Daniel David, măsurile contradictorii au creat confuzie și alimentat teoriile conspiraționiste.
„Spre exemplu, foarte grav, au anunțat/au pus constrângeri și/sau au eliminat constrângeri comportamentale când/cum nu trebuia, pe baza unei psihologii de simț comun, ca niște vecine/vecini cu experiență bogată de viață (vezi relaxările pentru vara anului 2021 sau planurile pentru toamna anului 2021). Într-adevăr, deși experții UBB au arătat scenariul periculos în care vom ajunge în septembrie/octombrie, autoritățile vorbeau de relaxări și intrarea în normalitate, fără să o condiționeze de vaccinare (asta într-o țară care abia atinge 30% procentul de vaccinare!); de ce să te mai vaccinezi în astfel de condiții? În fine, un alt exemplu recent: cum să nu încurajezi oamenii să creadă conspiraționist că pandemia este o minciună, când tu elimini pragul de 6/1000 pentru a menține școala deschisă tocmai când pandemia este într-un punct critic? Da, școlile trebuie ținute deschise – politica ministerului că școlile se închid ultimele și se deschid primele, cu condiția asigurării sănătății, este bună -, dar ministerului trebuia să i se permită să anunțe/să facă asta mai devreme, nu în plină expansiune a pandemiei!; dincolo de argumentele științifice – care pot fi pro și contra, poate chiar în favoarea acestei decizii –, este vorba de mesajul psihologic către oameni: între asta și „jos pandemia”, care este acum diferența?
Potrivit rectorului UBB, o soluție realistă care să crească numărul persoanelor vaccinate trebuie să aibă trei ingrediente: (1) pact politic pentru a ataca pandemia; (2) întărirea încrederii bilaterale (autorităţi-oameni); (3) valorizarea comprehensivă a experţilor (organizaţiilor profesionale) şi a datelor ştiinţifice”. „Cum se pot obține aceste ingrediente? Pentru punctul 1 inițiativa trebuie să vină de la președintele țării. Pentru punctul 2 pașii de urmat pot veni de la organizațiile reprezentative ale psihologilor (Asociația Psihologilor din România + Colegiul Psihologilor din România). Pentru punctul 3 trebuie implicate trei componente: medical+psihologic+socio-comunicațional (inclusiv fonduri pentru a culege date despre bariere/facilitatori etc. în timp real, date care să fundamenteze campaniile/intervențiile, atât generale, cât și particularizate pe diverse regiuni). Dacă facem asta, probabil că în decembrie sau la începutul anului viitor situația va arăta mai bine. Dacă nu facem asta, poate va fi mai bine, după ce va fi însă mult mai rău”, scrie Daniel David.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ca să nu mai vorbesc despre faptul că unele dintre pretențiile dv au fost deja respinse, cu argumente, de specialiști ca fiind neconcludente dar mari consumatoare de resurse. Mă refer la controale înainte și după vaccinare.
Uitati-va doar la Scotia ce, in 2008 a interzis fumatul in spatii publice (parcuri inclusiv) si in 2 luni deja scazusera cu 10-15% cazurile de la urgentze pe motive respiratorii si in un an o mica scadere si la infarcturi...