Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Profesorul Daniel David, despre vina statului în eșecul campaniei de vaccinare: „Când cei puși să te apere și să te sfătuiască fac prostii, evident că te uiți altundeva”

Daniel David

Daniel David, rectorul UBB CLuj și autorul lucrării „Psihologia poporului român”, este de părere că aroganța statului și lipsa de coerență în decizii au dus la eșecul campaniei de vaccinare. „La începutul anului 2021, sondajele arătau, în general, că românii erau distribuiți relativ egal în cele trei categorii: (1) provaccinare; (2) nehotărâți; (3) antivaccinare. Era, totuși, un start destul de bun, cu expertiză adecvată, putând ajunge spre 70% vaccinați în toamna anului 2021. Dar apoi cursa a fost catastrofală”, a explicat psihologul într-un articol pe blogul său. În opinia sa, cauzele pentru situațiea de criză în care ne aflăm acum sunt cinci la număr: absența unui pact politic pentru a lupta cu pandemia, autoritățile „psihotice”, lipsa acestora de încredere în cetățeni, faptul că factorii de decizie nu au valorizat experiența științifică și nu au luat hotărâri bazate pe dovezi și faptul că autoritățile nu au ținut deloc cont de mecanismele psihologice care îi fac pe oameni să funcționeze și nu i-au implicat pe specialiștii în domeniu.

„ În loc să-i trateze (n.r. pe oameni) cu empatie și să le lase marjă pentru liberul arbitru, au mers pe varianta mai dură de convingere (nu educație), generând reactanță psihologică masivă”, a punctat el. 

Daniel David a susținut că a văzut la manifestaţiile anti-restricţii din 2 octombrie 2021 „și mulți oameni de bun simț, aduși nu de ignoranța lor, ci de aroganța, confuziile și nepăsarea autorităților. Când cei puși să te apere și să te sfătuiască fac prostii, evident că te uiți altundeva, de unde poți dobândi simplu sensuri/semnificații de care ai nevoie în perioade complicate ca aceasta, chiar dacă acestea pot fi conspiraționiste. Iar asta m-a întristat teribil și m-a determinat să punctez câteva lucruri care poate ajută și dau de gândit măcar unora dintre decidenți.”

În opinia lui Daniel David, măsurile contradictorii au creat confuzie și alimentat teoriile conspiraționiste. 

„Spre exemplu, foarte grav, au anunțat/au pus constrângeri și/sau au eliminat constrângeri comportamentale când/cum nu trebuia, pe baza unei psihologii de simț comun, ca niște vecine/vecini cu experiență bogată de viață (vezi relaxările pentru vara anului 2021 sau planurile pentru toamna anului 2021). Într-adevăr, deși experții UBB au arătat scenariul periculos în care vom ajunge în septembrie/octombrie, autoritățile vorbeau de relaxări și intrarea în normalitate, fără să o condiționeze de vaccinare (asta într-o țară care abia atinge 30% procentul de vaccinare!); de ce să te mai vaccinezi în astfel de condiții? În fine, un alt exemplu recent: cum să nu încurajezi oamenii să creadă conspiraționist că pandemia este o minciună, când tu elimini pragul de 6/1000 pentru a menține școala deschisă tocmai când pandemia este într-un punct critic? Da, școlile trebuie ținute deschise – politica ministerului că școlile se închid ultimele și se deschid primele, cu condiția asigurării sănătății, este bună -, dar ministerului trebuia să i se permită să anunțe/să facă asta mai devreme, nu în plină expansiune a pandemiei!; dincolo de argumentele științifice – care pot fi pro și contra, poate chiar în favoarea acestei decizii –, este vorba de mesajul psihologic către oameni: între asta și „jos pandemia”, care este acum diferența?

Potrivit rectorului UBB, o soluție realistă care să crească numărul persoanelor vaccinate trebuie să aibă trei ingrediente: (1) pact politic pentru a ataca pandemia; (2) întărirea încrederii bilaterale (autorităţi-oameni); (3) valorizarea comprehensivă a experţilor (organizaţiilor profesionale) şi a datelor ştiinţifice”. „Cum se pot obține aceste ingrediente? Pentru punctul 1 inițiativa trebuie să vină de la președintele țării. Pentru punctul 2 pașii de urmat pot veni de la organizațiile reprezentative ale psihologilor (Asociația Psihologilor din România + Colegiul Psihologilor din România). Pentru punctul 3 trebuie implicate trei componente: medical+psihologic+socio-comunicațional (inclusiv fonduri pentru a culege date despre bariere/facilitatori etc. în timp real, date care să fundamenteze campaniile/intervențiile, atât generale, cât și particularizate pe diverse regiuni). Dacă facem asta, probabil că în decembrie sau la începutul anului viitor situația va arăta mai bine. Dacă nu facem asta, poate va fi mai bine, după ce va fi însă mult mai rău”, scrie Daniel David.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Hiba vine din altă parte. Atunci când asistența medicală și actul de întreținere a sănătății în sine generează profit, conspiraționismul nu poate fi evitat! Este coliziunea dintre ”a fi” și ”a avea”! Mai departe, statul eșuează tocmai din cauza coliziunilor repetate dintre cele două verbe. ” A fi” reprezintă subiectul, ”a avea” reprezintă obiectul. Liberalismul ucis de progresiști conținea, pe lângă norma libertății, norma credinței cu rigorile ei etice și morale. Dacă mă întrebați pe mine, sănătatea nu trebuie să fie obiect de activitate al unei entități private, chiar dacă se sacrifică eficiența economică a cheltuirii banului în folosul augmentării normei morale prin dezbrăcarea de obiectivism a actului de sănătate. Fiecare pacient este un subiect având natura unui univers imuabil!
  • Like 1
 • Și nu are dreptate ? Pandemia nu este o minciună. S-a dovedit fără echivoc. Chestiunea cu teoria conspirațiilor nu e o simplă teorie. Conspirațiile și comploturile au fost prezente întotdeauna. Printr-un complot organizat la care unii participanți o fac din slugărnicie, alții din oportunism, alții din prostie, din lichelism, din tembelism sau fără conștiență, o serie de țări ale lumii au intrat sub imperiul marelui capital și au ajuns, ca România, total dependente de acesta. Și, de vreme ce nicio mișcare mai importantă în economie, și nu numai, nu se petrece fără încuviințarea puternicilor lumii, e evident că și în domeniul sănătății se petrece același lucru, chiar dacă avem impresia că avem libertatea de a alege dacă ne vaccinăm sau nu ne vaccinăm. Consecințele, orcare ar fi ele, convin celor cărora guvernanții le mai cer acord, consultanță ori sfaturi. Dar, ca să nu se creadă că ce tocmai scisei până aici, eu presupun că inconsecvența și indecizia celor care se cred guvernananți sunt principalele cauze ale, cum spunea prezidentul, eșuării sistemului de sănătate din România. Eșecul respectiv s-a petrecut cu multă vreme mai înainte de pandemie.
  • Like 0
 • E vorba de lipsa de reponsabilitate a statului...daca s-ar face controale medicale inainte de vaccinare si discutii atente cu fiecare pacient ar fi mai putine intrebari fara raspuns, mai putine efecte secundare ciudate si comentate la coltul strazii, daca s-ar face teste de anticorpi post vaccinare sa arate eficacitatea si unde e nevoie de rapel, si m ai ales daca ar fi si firmele producatoare responsabile (mai ales pt rata mica de activare...) , daca ar face un program mai activ prin medicii de familie sa discute si evalueze si scada incidenta obezilor, bolilor cardio vasculare, fumat etc (cauzele primare la formele agravate de covid) etc - pana acum toate astea le facui pe banii mei. Banii mei, corpul meu, grija mea, responsabilitatea mea
  • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Cînd pretindeți statului să facă ceva, gîndiți-vă și la resursele pe care le implică sugestia dv.
   Ca să nu mai vorbesc despre faptul că unele dintre pretențiile dv au fost deja respinse, cu argumente, de specialiști ca fiind neconcludente dar mari consumatoare de resurse. Mă refer la controale înainte și după vaccinare.
   • Like 2
  • @ Nelu Mares
   Evident ca se poate si ieftin ca doar se poate si la alte tari: medicii de familie sa aiba decontat un pachet mai mare pt consultatii si discutii cu pacientii (acum in 15min ce poate sa faca un medic de familie in romania? sa ia si temp, si tensiune, sa bage si cardul in aplicatie de sanatate, scrie reteta si 2 trimiteri, etc nu e timp si pt discutie de preventie, pe cand un 30min o consultatie mai lasa timp si sa explice pacientului cateva reguli de educatie alimentara si slabit, sa aiba timp sa convinga si sa lase fumatul + alcoolul, sa vada istoricul medical al familiei si sa ghideze dedicat pt ce alte probleme sunt etc - pt ca multi romani chiar nu stiu ca alcoolul /fumatul/ prajitul/ zaharul etc fac rau sau ca se poate fara ele), de marit plafonul de bani pt analizele de sange de baza, de adaugat pe ele si test PAP pt femei la fiecare 2 ani, trimiteri decontate pt psiholog etc - toate astea vor duce la o scadere a obezitatii, fumatului, cancerului uterin etc si in cateva luni intregul sistem medical se va usura prin o scadere a incidentei la urgente etc.
   Uitati-va doar la Scotia ce, in 2008 a interzis fumatul in spatii publice (parcuri inclusiv) si in 2 luni deja scazusera cu 10-15% cazurile de la urgentze pe motive respiratorii si in un an o mica scadere si la infarcturi...
   • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   Cu cât pui mai multe responsabilități în cârca statului, cu atât pune și el mai multe poveri pe umerii tăi- sub formă de taxe, de exemplu. Mie mie se pare nerealist și foarte consumator de resurse să fi fost programată o discuție detaliată cu fiecare vaccinat în parte. Un chestionar general și o discuție de 5 minute asta a existat. Când am fost să mă vaccinez am răspuns la niște întrebări și a fost acolo un doctor care m-a întrebat dacă am citit despre efectele secundare, dacă am întrebări, etc. Am știut unde pot raporta imediat eventualele efecte secundare. Din ce bani să fie plătiți medicii ca să stea mai mult cu fiecare? Tot din banii noștri, pentru că orice face statul este oricum din banii noștri, numai că sunt bani care trec prin mai multe buzunare, cu scurgeri pe parcurs. Și atunci nu mai bine să crească sentimentul de responsabilitate personală a fiecăruia dintre noi și într-adevăr să înțelegem că noi trebuie să avem grijă de corpul nostru, cu banii noștri? Strict legat de vaccin, eu cred că principala greșeală a autorităților a fost inconsistența și caracterul părtinitor al măsurilor, plus faptul că cei de la putere au părut excesiv de preocupați de problemele lor interne, iar cei din opoziție, culmea, au reușit să îi păcălească pe mulți că ar fi preocupați de altceva decât de interesele lor. În rest, sunt tare vechi, care în timp se vor remedia prin mai multă descentralizare și încurajare a responsabilității individuale, nu prin mai multe urecheli și prelegeri de la statul tătuc.
   • Like 0
 • Dan Dinu Dan Dinu check icon
  Curios lucru pentru mine, profesorul Daniel David a fost printre puţinii care au întâmpinat cu oareşce bunăvoinţă gongoricul proiect "România Educată". Bunăvoinţa lui, dacă îmi amintesc bine, a stârnit şi o reacţie acidă (pe Edupedu) din partea ex-ministrului Mircea Miclea - un mare critic al bâzdâganiei prezidenţiale. Nu ştiu ca profesorul David să fi făcut o analiză detaliată a proiectului respectiv, aşa cum a făcut profesorul Mircea Miclea. Am citit din partea profesorului David doar nişte aprecieri vagi, de tipul : "proiectul e bine că e". A fost de mirare faptul că un om cu luciditatea şi calibrul lui intelectual a întreţinut ceaţa în momentul în care trebuia să pună în lumină, punctual, defectele sau calităţile proiectului "România educată". Oportunism ? Pupincurism cu ţinţă înaltă ?
  • Like 1
 • Mr.Oh check icon
  Foarte frumos scris dar, ca de obicei, dupa spartul targului.
  Acum putem fluiera in vant....

  Asa cum spuneam si in alte ocazii, in situatii de criza oamenii fac ce cred ei ca e bine si nu ce li se spune. "Mai bine mor de mana mea decat de mana ta."
  Ca anumite vederi se coaguleaza in jurul anumitor idei-forta e firesc.

  Ceea ce reprosez eu EU si Romaniei este fixarea rigida pe un numar fix de vaccine. La 40 de vaccine mondial mi se pare ca pandemia a fost abordata propangadistic in EU. "Vaccinul meu e mai bun decat al tau, uite eu sunt mai destept."
  Vestul e mai destept decat ceilalti.

  Sau poate ca neincrederea in altii, vaccinelor altora, se datoreaza inca incertitudinii daca ne aflam in razboi biologic sau nu? Sau poate e vorba doar de foarte multi bani..... si mai putin de sanatatea celorlalti.

  Razboiul rece a inceput si victimele deja se arata.
  • Like 2
  • @ Mr.Oh
   Una peste alta, înțeleg din comentariul dv că marea eroare a EU, și implicit a României, este că nu a dat șanse egale celor 40 de vaccinuri, care ar fi trebuit să concureze liber între ele, departe de ingerințe politice partizane.
   • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult