Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Revolta profesorului Daniel David: „Eram aproape să plec din țară, după care m-am revoltat. De ce să lăsăm țara altora numai pentru că sunt acum la putere o perioadă?”

Daniel David

Daniel David, profesor de ştiinţe cognitive clinice la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a declarat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că au fost două momente în care a luat în considerare să plece din țară.

„Acum 2-3 ani, eram aproape să plec din țară. M-am enervat, până la urmă, spunându-mi: De ce să lăsăm țara altora?”, a spus profesor doctor Daniel David.

„Da, au fost două momente. Când am terminat postdoctoratul nu știam dacă mă întorc în țară sau rămân în Statele Unite ale Americii. Până la urmă m-am întors în țară, asta pentru că a fost un leadership deștept la Universitatea Babeș Bolyai care mi-a spus: vino și fă la universitate ce ai făcut acolo, având toată libertatea. A contat foarte mult, altfel aș fi rămas acolo”, a punctat profesorul universitar.

Nu a întrerupt legătura cu SUA, pentru că, spune acesta, nu are încredere că lucrurile merg bine. „De aceea am rămas profesor asociat acolo. Vă spun sincer, s-a întâmplat în urmă cu 2-3 ani, când am văzut ca ceva ce era de neconceput să se mai întâmple într-o Românie modernă, adică, la cele mai mari universități ale țării care dau competitivitate cât pot ele, acestei țări în bătălia la nivel global, cu alte țări care au în spate cercetare și universități puternice, tu le tai locurile la masterat și la doctorat? Asta a fost ceva de neconceput. În loc să le dai în plus, tu le-ai tăiat. Doi. Ai interzis evaluatorii externi”, a punctat profesorul Daniel David.

„Vă dați seama, într-o Românie modernă, când cercetarea e globalizată, ai interzis evaluatorii externi în proiectele de granturi. Pentru noi, cei din domeniul științei, e ceva de neconceput, ceva ce ține de regimuri totalitare, adică e o prostie, fiindcă tu îți sabotezi practic competitivitatea ca țară, lovind în aceste motoare care înseamnă universitățile tradiționale, cercetarea. Cine îți spune pe ce să dai banul public? Dar de ce să spună un ministru, care nu are experiență în domeniul respectiv și să nu spună un premiat Nobel, care să spună ok, dacă ai banii ăștia, dă-i pe tema asta, tema asta contează, tema asta va schimba ceva în domeniu”.

„Acum 2-3 ani, pornind de la acest șoc, eram aproape să îmi reiau o aplicație la o invitație din SUA, unde sunt profesor asociat, să trec de la profesor asociat cu normă la norma de bază. La urmă, m-am enervat, spunând că, dar până la urmă de ce să lăsăm țara altora, numai pentru faptul că sunt acum la putere o perioadă, de ce să îi lăsăm pe ei să greveze țara, de ce să îi lăsăm pe ei să definească profilul României și să nu am și eu o contribuție și altul o contribuție, în linia unei Românii moderne. Primă oară am fost tentat să plec, după aceea am fost mai revoltat si am rămas deocamdată revoltat. Vreau să contribui la redefinirea a ceea ce înseamnă o Românie modernă, patriotism și așa mai departe”, a spus profesorul Daniel David.

Daniel David este profesor „Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. În prezent este profesor asociat (adjunct professor) şi la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  Am impresia ca dl profesor se crede undeva, asa, deasupra, in masura sa judece si dea verdicte cu privire la unele lucruri care cu siguranta il depasesc. Am si eu rude in invatamant, foarte multumite de cat castiga acum fata de trei ani in spate.... 'LA PUTERE' se vor perinda si unii si altii, nu or sa fie mereu doar unii,.....iar cand citesc cate functii si titluri are stau si ma intreb cand are timp sa le faca pe toate !!!! Mai multa modestie nu strica....
  • Like 1
 • Jos pălăria pentru UBB,.. Pentru a schimba ceva nu trebuie să mai stăm, privim, revoltăm, fiindcă orice produs exFSN, a ajuns să pară un expert în NLP , evident ajutat permanent de platformele mogulilor certați cu legea sau mai grav plătit din bani publici ca TVR!
  • Like 1
 • Parerist check icon
  In sfarsit, un articol si despre situatia in universitati, nu doar clasele 0-8....
  • Like 1
 • check icon
  Ai de ales intre a te salva si a accepta sa ramai aici cu 3 milioane de inconstienti cu drept de vot care iti dicteaza tie viata ta aici cu votul lor.
  • Like 1
  • @
   Parerist check icon
   Pai cam asa functioneaza democratia.
   Si cand te gandesti ca asta e raul cel mai mic....
   • Like 4
 • Corina check icon
  Ar fi fost un caz de „buturuga mică (și putredă) răstoarnă carul mare”. Bine că nu s-a mai întâmplat, dar e îngrijorătoare, oricum, puterea unor politruci, puterea prostiei și nepăsării lor, de a alunga specialiști care au trecut prin atâtea în România și au investit atât de mult profesional.
  • Like 1
 • Deciziile personale trebuiesc luate pe baza intereselor personale.
  Cu alte cuvinte trebuie sa actionezi pentru maximalizarea fericirii personale.

  Daca sacrificiul te face fericit, fa sacrificii, dar o natie fericita nu se construieste pe sacrificiile/nefericirea membrilor ei. O natie fericita este suma fericirii individuale a fiecaruia.
  • Like 5
  • @ Val Verde
   Corina check icon
   Adânc! Mă aștept să fiți pe aceeași lungime de undă cu președintele de tristă amintire care a încurajat emigrarea și și-a asigurat un bazin electoral lingușind ticălos românii plecați.
   • Like 3
  • @ Val Verde
   ”.....luate pe baza intereselor personale”. De acord cu o nuanțare : nu exclusiv pe baza intereselor personale ci ... dacă acestea se încadrează în aria intereselor generale, adică ale țării tale. Altfel, cine (profesor sau țară) să-ți doneze tot ce poate pentru ca apoi mătăluță să servești exclusiv alte interese ? ”Ubi bene, ibi patria” ? Este mult mai de apreciat reversul, adică ”Ubi patria, ibi bene”, susținut mult mai abitir de recomandările mai numeroase, între care cele ale lui Horațiu și/sau Voltaire (dintre cei care contează). Dacă nu dorești să ajuți Patria să progreseze, să se dezvolte, nu poți să te aștepți să fii recunoscut drept ”unul de-ai noștri”. Excepțiile acceptabile sunt infime ca situații.
   • Like 3
  • @ Corina
   Nu incurajez si nu condamn emigrarea.
   Pur si simplu sunt de parere ca fiecare trebuie sa-si caute fericirea in viata asa cum intelege el/ea conceptul de fericire.
   Unii considera asta un drept uman inalienabil. Sunt de acord.
   Ma bucur ca aveti acces la profunditati.
   • Like 3
  • @ Ion Filip
   “Sa-ti doneze tot ce poate”????
   Ce e asta? Puteti dezvolta ideea? Suna a gol.
   Interesul general nu are prioritate in fata interesului personal.
   Repet, nu se poate construi fericirea/bunastatea generala pe nefericirea/sacrificiul individului.

   Ceea ce sustineti e similar cu conceptul comunist al “generatiei de sacrificiu”, adica rabda tu acum pentru ca se le fie bine copiilor tai. Stim ce se ascundea in spatele sloganului.
   Ei bine, copiilor generatiei actuate le e bine cand parintilor lor le e bine.
   • Like 3
  • @ Val Verde
   Corina check icon
   De acord. Anterior ați fost ambiguu. Întâi, cu „daca sacrificiul te face fericit, fa sacrificii ” ați admis o simultaneitate posibilă de sacrificiu și fericire, apoi, cu „dar o natie fericita nu se construieste pe sacrificiile/nefericirea membrilor ei” ați echivalat sacrificiul cu nefericirea.
   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult