Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Profit.ro: Dividendele pot fi impozitate cu aproape 10%, dacă Finanțele nu modifică proiectul impozitului pe gospodărie

Veniturile din dividende ar putea fi impozitate cu rate care s-ar apropia chiar și de 10% de anul următor, dacă autoritățile nu clarifică unele modificări avute în vedere la Codul Fiscal pentru trecerea de anul următor la impozitul pe venitul global, astfel încât să fie clar că aceste venituri sunt excluse din venitul global la care, după scăderea venitului neimpozabil și a deducerilor, va fi aplicată în noul sistem o cotă de impozitare de 10%, afirmă consultanții PwC, scrie Profit.ro.

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, spune că teoretic, este posibil ca și impozitul pe dividende să treacă în sarcina persoanei fizice.

„Ar fi același mecanism ca la impozitul pe venit care va trece începând cu 2018 de la reținerea de către companie - metoda actuală - în sarcina persoanei fizice.  Ar însemna că societatea nu va mai reține niciun impozit în cazul dividendului, iar valoarea acestuia va intra la calculul de impozit global”, a explicat Radu Georgescu, care este de părere că o asemenea variantă este puțin probabilă, pentru că ar duce la majorarea și mai mult a deficitului bugetar.

„Totuși această variantă mi se pare puțin probabilă pentru că ar însemna încă o sumă de bani care va dispărea din veniturile bugetare ale anului 2018. Acest lucru ar crește și mai mult deficitul bugetar. De asemenea impozitarea dividendelor cu 10% ar fi în contradicție cu programul de guvernare al PSD, care menționează scutirea dividendelor de la impozitare”, a mai spus Radu Georgescu.

Ministerul Finanțelor a anunțat în urmă cu trei săptămâni că de la începutul anului Guvernul lucrează la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, așa cum este prevăzut în programul de guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal.

„În acest scop, unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finanțelor Publice analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România. Conceptul este evaluat de către o paletă largă de specialiști, atât din partea Ministerului Finanțelor Publice, cât și din partea Uniunii Naționale a Notarilor Publici, a Camerei Consultanților Fiscali, a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a Coaliției pentru Dezvoltarea României”, a anunțat Ministerul Finanțelor.

După finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, în care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României.

În prezent, veniturile din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%, fiind vizate dividendele distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendele obținute din România de persoane nerezidente.

Din ianuarie 2018 impozitul pe dividende ar urma să scadă de la 5 % la 0%, potrivit programului de guvernare al PSD.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult