Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Profit.ro: Dividendele pot fi impozitate cu aproape 10%, dacă Finanțele nu modifică proiectul impozitului pe gospodărie

Veniturile din dividende ar putea fi impozitate cu rate care s-ar apropia chiar și de 10% de anul următor, dacă autoritățile nu clarifică unele modificări avute în vedere la Codul Fiscal pentru trecerea de anul următor la impozitul pe venitul global, astfel încât să fie clar că aceste venituri sunt excluse din venitul global la care, după scăderea venitului neimpozabil și a deducerilor, va fi aplicată în noul sistem o cotă de impozitare de 10%, afirmă consultanții PwC, scrie Profit.ro.

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, spune că teoretic, este posibil ca și impozitul pe dividende să treacă în sarcina persoanei fizice.

„Ar fi același mecanism ca la impozitul pe venit care va trece începând cu 2018 de la reținerea de către companie - metoda actuală - în sarcina persoanei fizice.  Ar însemna că societatea nu va mai reține niciun impozit în cazul dividendului, iar valoarea acestuia va intra la calculul de impozit global”, a explicat Radu Georgescu, care este de părere că o asemenea variantă este puțin probabilă, pentru că ar duce la majorarea și mai mult a deficitului bugetar.

„Totuși această variantă mi se pare puțin probabilă pentru că ar însemna încă o sumă de bani care va dispărea din veniturile bugetare ale anului 2018. Acest lucru ar crește și mai mult deficitul bugetar. De asemenea impozitarea dividendelor cu 10% ar fi în contradicție cu programul de guvernare al PSD, care menționează scutirea dividendelor de la impozitare”, a mai spus Radu Georgescu.

Ministerul Finanțelor a anunțat în urmă cu trei săptămâni că de la începutul anului Guvernul lucrează la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, așa cum este prevăzut în programul de guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal.

„În acest scop, unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finanțelor Publice analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România. Conceptul este evaluat de către o paletă largă de specialiști, atât din partea Ministerului Finanțelor Publice, cât și din partea Uniunii Naționale a Notarilor Publici, a Camerei Consultanților Fiscali, a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a Coaliției pentru Dezvoltarea României”, a anunțat Ministerul Finanțelor.

După finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, în care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României.

În prezent, veniturile din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%, fiind vizate dividendele distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendele obținute din România de persoane nerezidente.

Din ianuarie 2018 impozitul pe dividende ar urma să scadă de la 5 % la 0%, potrivit programului de guvernare al PSD.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult