Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Profit.ro: Dividendele pot fi impozitate cu aproape 10%, dacă Finanțele nu modifică proiectul impozitului pe gospodărie

Veniturile din dividende ar putea fi impozitate cu rate care s-ar apropia chiar și de 10% de anul următor, dacă autoritățile nu clarifică unele modificări avute în vedere la Codul Fiscal pentru trecerea de anul următor la impozitul pe venitul global, astfel încât să fie clar că aceste venituri sunt excluse din venitul global la care, după scăderea venitului neimpozabil și a deducerilor, va fi aplicată în noul sistem o cotă de impozitare de 10%, afirmă consultanții PwC, scrie Profit.ro.

Radu Georgescu, managing partner CFO Network, spune că teoretic, este posibil ca și impozitul pe dividende să treacă în sarcina persoanei fizice.

„Ar fi același mecanism ca la impozitul pe venit care va trece începând cu 2018 de la reținerea de către companie - metoda actuală - în sarcina persoanei fizice.  Ar însemna că societatea nu va mai reține niciun impozit în cazul dividendului, iar valoarea acestuia va intra la calculul de impozit global”, a explicat Radu Georgescu, care este de părere că o asemenea variantă este puțin probabilă, pentru că ar duce la majorarea și mai mult a deficitului bugetar.

„Totuși această variantă mi se pare puțin probabilă pentru că ar însemna încă o sumă de bani care va dispărea din veniturile bugetare ale anului 2018. Acest lucru ar crește și mai mult deficitul bugetar. De asemenea impozitarea dividendelor cu 10% ar fi în contradicție cu programul de guvernare al PSD, care menționează scutirea dividendelor de la impozitare”, a mai spus Radu Georgescu.

Ministerul Finanțelor a anunțat în urmă cu trei săptămâni că de la începutul anului Guvernul lucrează la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, așa cum este prevăzut în programul de guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal.

„În acest scop, unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finanțelor Publice analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România. Conceptul este evaluat de către o paletă largă de specialiști, atât din partea Ministerului Finanțelor Publice, cât și din partea Uniunii Naționale a Notarilor Publici, a Camerei Consultanților Fiscali, a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a Coaliției pentru Dezvoltarea României”, a anunțat Ministerul Finanțelor.

După finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, în care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României.

În prezent, veniturile din dividende sunt impozitate cu o cotă de 5%, fiind vizate dividendele distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendele obținute din România de persoane nerezidente.

Din ianuarie 2018 impozitul pe dividende ar urma să scadă de la 5 % la 0%, potrivit programului de guvernare al PSD.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult