Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ce vrea Guvernul prin introducerea impozitului pe gospodărie. Reprezentanții mediului de afaceri: Noi am intuit aici că de fapt se încearca introducerea acelui sistem de cotă progresivă

Reprezentanții mediului de afaceri din România spun că în spatele dorninței Guvernului de a introduce un impozit global pe gopodărie s-ar putea ascunde, în realitate, încercarea de a introduce, sub formă mascată, o cotă progresivă de impozitare.

„Noi am intuit aici că, de fapt, se încearcă introducerea acelui sistem de cotă progresivă. Or, în momentul în care vrem să schimbăm cota unică, care, oricum ar lua-o ideologic, a fost un factor de stabilitate și de creștere economică...”, a spus Dragoș Neacșu, managerul celui mai mare fond de investiții din România, în timpul emisiunii „În fața ta”, de la Digi24. 

În opinia sa, cota unică este foarte simplă, iar administrarea sa de către stat consumă foarte puțin timp, ceea ce pentru mediul de afaceri reprezintă un avantaj. „Întotdeauna, această birocrație extrem de laborioasă, care înseamnă sute și sute de ore pe an, ne scoate din foarte multe din competițiile directe cu alte piețe unde lucrăm, unde lucrurile astea se întind la nivel de minute și nu de zile. 

Consultantul fiscal Angela Roșca este de părere că o cotă progresivă nu ar aduce mai mulți bani la bugetul de stat. 

„Nu sunt convinsă că un impozit progresiv, chiar cu cote maximale ridicate... deocamdată nu se discută și există o infirmare... discutând teoretic din statistici, eu nu cred că la modul în care e structurat acum nivelul de venituri medii ale populației, chiar și o cotă de impunere foarte mare aplicată celor care câștigă peste medie va putea compensa scăderea cotei de impunere pentru marea masă a populației”, a declarat Angela Roșca la Digi24. Ea a adăufat că introducerea cotei unice a scos la luminiă acele venituri din zona gri și neagră și că „ne putem aștepta ca lucrurile să se reverseze în momentul în care introducem cote progresive”.

Angela Roșca și Dragoș Neacșu, ambii membri în consiliul director al Romanian Business Leaders au fost invitații lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta”. „În fața ta” este difuzată duminica, începând cu ora 13:05, la postul Digi 24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Casargoz check icon
    Am trecut pe lângă o gospodărie ieri, femeia câștiga 600 de euro in Italia, nefiscalizat, iar el ... greu de spus, sta in România si așteaptă cu o coasa consultantul fiscal sa-i spună. Pana când apare consultantul muncește cu ziua si cu coasa.
    E rea impozitarea progresiva? Da pentru ca e inechitabila. Pentru ca din venitul mare poți sa deduci, din cel mic ce sa deduci. Cota unica este intr-un fel progresiva, plătești proporțional cu venitul.
    Dar cum suntem in apropiere de Bulgaria, putem totuși sa avem gospodarii si peste granița. Sunt ieftine si au cota unica. Așa cum avem mașini de Bulgaria, de ce sa nu avem si gospodarii bulgărești, chiar e o idee.., cu medicamentele cum o fi la bulgari?
    Sau spitalul din Ruse? Ma gândesc, dar partea buna e ca in ue rezidenta fiscală, si plata asigurărilor sociale nu sunt unul si același lucru. Poți plăti asigurări sociale in România stinsă ai rezidenta fiscală in Bulgaria....
    Mai vedem, noi cum e cu gospodariile....
    • Like 2
  • Vasile check icon
    Personal sunt de acord cu impozit progresiv, dar simultan cu înăsprirea legislației împotriva corupției, a abuzului în serviciu și a evaziunii fiscale. Și luarea de măsuri de combatere a acestora. Mărirea sancțiunilor și a pedepselor. Astfel să văd că banii sunt cheltuiți cu folos pentru cetățeni. Educație, sănătate, infrastructură. siguranța publică, apărare, cercetare, programe coerente pentru dezvoltare.
    • Like 1
  • Nu se poate... Nu mai pot!
    Care cotă unică?! Avem impozit pe dividente 5%, impozit general de 16% (profit, salariu, etc) şi impozit pentru câştigurile din jocurilor de noroc care este extrem de complicat şi...PROGESIV.
    Dar dacă este să vorbesc pe limba ăstora de habar nu au despre ce discută, atunci spun că dispare cota unică de 16% şi apare cota unică de 10%. CE NU ESTE BINE? CE VĂ DERANJEAZĂ? PSD--ul? Dacă era propunerea lui Cioloş, atunci era genială?
    SUA are impozitare progresivă. SUA, nu Rusia.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Așa e Tov Costel , nu mai pot sa-ți citesc logica matale de cârciuma .
      • Like 1
  • check icon
    Sigur că așa este, este o impozitare progresivă, o au multe țări și, mai ales, țările dezvoltate. Cota unică a corespuns unui anumit moment economic și politic, anul 2005–2006, au trecut de atunci mai bine de 10 ani, România nu a stat chiar pe loc. Este rea impozitarea progresivă? Aștept argumente. Da, știu, impozitarea progresivă ar mări procentul de evaziune fiscală bla-bla... Dacă pornim de la această premisă, sigur ne împotmolim. Tot cert este că impozitarea progresivă îi nemulțumește pe cei bogați, iar aceștia vor fi tentați să facă tot felul de fente ca să ascundă averea reală. Corect, dar tot asta fac oricum, indiferent de tipul de impozitare. La asemenea tertipuri sau la tertipuri, în general, recurg și companii foarte mari precum Apple, vezi șmecheria irlandeză, de ex.
    • Like 1
  • Fiecare tara desvoltata are o cotă progresivă de impozitare. De ce ne este frica de ea? Oameni cu veniturile ridicate pot plati o cota mai mare decat saraci. Cota unica si TVA au un impact mai mare pe oameni cu veniturile mici.
    • Like 0
    • @ Stuart M.
      Cosmin check icon
      Cei cu venituri mai mari plătesc mai mult decât​ cei cu venituri mici.16% din o mie - doua de euro e mai mult decat 16% din nimic.
      • Like 2
    • @ Stuart M.
      check icon
      @Stuart M. Asa te-au învățat şefii din partid să reciți? Hm te-au învățat prost, nu că ar mira. Tu consideri România o țară dezvoltată aşa cum tot dai exemple de asemănare? Postacule măcar gândeşte înainte să îndeplineşti ordinele şefilor.
      • Like 3
    • @
      Imi pare rau, Dvs. vorbiti despre impozite pe profitul unei afaceri. Nu stiu ce afect noul sistem de impozite va avea pe afaceri si firme. Cred ca aici este vorba de impozite pe gospodarie, oameni care locuiesc impreuna intr-o casa. Angajații vor plăti acest impozit, nu Dvs. Clar, si este o cota de impozit pe veniturile firmei, dar in SUA si in altele tari dezvoltate este o cota unica. Fiecare contabil bun (rau?) stie cum se face un venit al firmei foarte mici: de obicei inventarul este subevaluat, facand costul bunurilor vândute mai mare. Dar trebuie sa fim mandri ca suntem destui bogati sa platim impozite. Folosim strazile si politia, daca guvernul poate ajuta si pe saraci, eu dorm mai bine la noapte.
      • Like 0
    • @
      Dacă acest guvern va crește salariile angajaților bugetari cu mult mai mult peste angajații privați, sper că angajații bugetari vor plăti o cotă mai mare decât noi!
      • Like 0
    • @ Cosmin
      Daca cineva castiga numai 800 de lei pe luna si trebuie sa plateasca aproape toate pentru mancare si inchirie, o cota unica este o povara mai mare pentru el decat cineva care castiga 1600 de lei.
      • Like 0
    • @ Stuart M.
      Cosmin check icon
      Cu riscul de a părea cinic,ce ar trebui să se intample,sa ajunga amandoi la acelasi venit net?
      • Like 0
    • @
      Nu inteleg problema. Sunteti multumit cu venitul static? Nu vreti sa cresteti afacerea Dvs.?
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult