Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Facilitatea fiscală acordată angajaților din IT va avea o aplicabilitate temporară, de 12 luni. Studiu de caz

IT - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat recent un proiect de OUG prin care se introduce un mecanism de compensare pentru angajatorii din domeniul IT.

Începând cu 1 ianuarie 2018, CAS și CASS au fost transferate din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, fiind datorate de acesta în cotă de 25%, respectiv 10%. Pentru a menține oarecum același venit net pentru angajat, angajatorul transferă un procent de 20%, reprezentând CAS și CASS datorate până la 31 decembrie 2017, în costurile salariale aferente angajatului. Pentru menținerea efectului neutru din punct de vedere fiscal, la nivelul angajatului, s-a redus concomitent și cota de impozit pe venit, de la 16% la 10%.

Într-o situație specială sunt angajații care sunt scutiți de la plata impozitului pe venit (IT-isti, personal din cercetare-dezvoltare etc), pentru care venitul net, în urma transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, se diminuează, întrucât aceștia nu beneficiază de efectele reducerii cotei de impozit pe venit. Și înainte de 1 ianuarie 2018 impozitul pe venit era de 0%, dar și după această dată este de 0%.

Măsura constă în suportarea de la bugetul de stat a unei părți din CASS datorată de către acești angajati.

O condiție obligatorie ar fi ca salariul brut lunar să fie majorat cu cel puțin 20% față de nivelul celui din luna decembrie 2017, altfel entitățile nu pot aplica acest mecanism.

Pe scurt, formula de calcul este:

CASS reținută = Venit brut 2018 – CAS datorată in 2018 – salariu net decembrie 2017

Contribuțiile sociale se rețin din venitul brut, după cum urmează:

- CAS datorată se reține integral din venitul brut;

- CASS se reține parțial, în raport cu CASS datorată, astfel încât venitul salarial net obtinut pentru luna decembrie 2017 să fie menținut și pentru anul 2018.

Suma reprezentând diferența pozitivă dintre CASS datorată și calculată potrivit Codului fiscal și CASS reținută potrivit acestei OUG se stabilește de către angajator și se evidențiază distinct ca sumă dedusă în Declaraţia 112.

Iata un exemplu preluat din Nota de fundamentare a OUG:

Venit brut – decembrie 2017: 10.000 lei

Contribuții sociale obligatorii- angajat: 1.650 lei

CAS (10,5%) 1.050 lei

CASS (5,5%) 550 lei

Șomaj (0,5%) 50 lei

Venit net: 8.350 lei

Venit brut 2018 : 12.000 lei

[10.000 lei + 10.000 lei x 20% (venit brut 2017 majorat cu 20%)]

Contribuții sociale obligatorii, datorate de angajat:

4.200 lei, din care:

CAS datorată (25%) 3.000 lei

CASS datorată (10%) 1.200 lei

CASS reținută: 650 lei

[12.000 lei – 3.000 lei – 8.350 lei = 650 lei (venit brut 2018 –CAS- venit net decembrie 2017)]

Diferență CASS dedusă de la bugetul de stat: 550 lei

[ 1.200 lei – 650 lei (CASS datorată – CASS reținută)]

Venit net: 8.350 lei

Atenție! Proiectul de act normativ va avea o aplicabilitate temporară (12 luni), urmând ca apoi probabil angajatorii să suporte din bugetele proprii aceste sume.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult