Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Facilitatea fiscală acordată angajaților din IT va avea o aplicabilitate temporară, de 12 luni. Studiu de caz

IT - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicat recent un proiect de OUG prin care se introduce un mecanism de compensare pentru angajatorii din domeniul IT.

Începând cu 1 ianuarie 2018, CAS și CASS au fost transferate din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, fiind datorate de acesta în cotă de 25%, respectiv 10%. Pentru a menține oarecum același venit net pentru angajat, angajatorul transferă un procent de 20%, reprezentând CAS și CASS datorate până la 31 decembrie 2017, în costurile salariale aferente angajatului. Pentru menținerea efectului neutru din punct de vedere fiscal, la nivelul angajatului, s-a redus concomitent și cota de impozit pe venit, de la 16% la 10%.

Într-o situație specială sunt angajații care sunt scutiți de la plata impozitului pe venit (IT-isti, personal din cercetare-dezvoltare etc), pentru care venitul net, în urma transferului sarcinii fiscale a contribuțiilor sociale în sarcina angajatului, se diminuează, întrucât aceștia nu beneficiază de efectele reducerii cotei de impozit pe venit. Și înainte de 1 ianuarie 2018 impozitul pe venit era de 0%, dar și după această dată este de 0%.

Măsura constă în suportarea de la bugetul de stat a unei părți din CASS datorată de către acești angajati.

O condiție obligatorie ar fi ca salariul brut lunar să fie majorat cu cel puțin 20% față de nivelul celui din luna decembrie 2017, altfel entitățile nu pot aplica acest mecanism.

Pe scurt, formula de calcul este:

CASS reținută = Venit brut 2018 – CAS datorată in 2018 – salariu net decembrie 2017

Contribuțiile sociale se rețin din venitul brut, după cum urmează:

- CAS datorată se reține integral din venitul brut;

- CASS se reține parțial, în raport cu CASS datorată, astfel încât venitul salarial net obtinut pentru luna decembrie 2017 să fie menținut și pentru anul 2018.

Suma reprezentând diferența pozitivă dintre CASS datorată și calculată potrivit Codului fiscal și CASS reținută potrivit acestei OUG se stabilește de către angajator și se evidențiază distinct ca sumă dedusă în Declaraţia 112.

Iata un exemplu preluat din Nota de fundamentare a OUG:

Venit brut – decembrie 2017: 10.000 lei

Contribuții sociale obligatorii- angajat: 1.650 lei

CAS (10,5%) 1.050 lei

CASS (5,5%) 550 lei

Șomaj (0,5%) 50 lei

Venit net: 8.350 lei

Venit brut 2018 : 12.000 lei

[10.000 lei + 10.000 lei x 20% (venit brut 2017 majorat cu 20%)]

Contribuții sociale obligatorii, datorate de angajat:

4.200 lei, din care:

CAS datorată (25%) 3.000 lei

CASS datorată (10%) 1.200 lei

CASS reținută: 650 lei

[12.000 lei – 3.000 lei – 8.350 lei = 650 lei (venit brut 2018 –CAS- venit net decembrie 2017)]

Diferență CASS dedusă de la bugetul de stat: 550 lei

[ 1.200 lei – 650 lei (CASS datorată – CASS reținută)]

Venit net: 8.350 lei

Atenție! Proiectul de act normativ va avea o aplicabilitate temporară (12 luni), urmând ca apoi probabil angajatorii să suporte din bugetele proprii aceste sume.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult