Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Statul paralel al oamenilor care au credite sau revoluția fiscală din buzunarul meu: în ianuarie 2016, plăteam o rată la bancă de 755 de lei, acum am ajuns să plătesc 852 de lei

rata la banca

(Foto:Guliver/Getty Images)

Când am început eu să muncesc, primul loc în care am ajuns a fost o şcoală. Şi ziua în care am luat primul salariu trebuia să fie, conform celor de prin jurul meu, una specială. Prin cancelarie, doamnele şi domnii profesori povesteau despre chestiile grozave pe care le făcuseră ei cu banii din primul salariu. Unul plătise o vacanţă, altul îşi cumpărase pantofi de firmă, din astea, mondenităţi să le spunem. Eu am plătit chiria din primul salariu. Luasem un avans de 150 de lei, din care 100 au ajuns la proprietarul cutiei de chibrituri în care stăteam. 

Şi chirie am tot plătit încă vreo zece ani. Până am decis că ar cam fi cazul să am şi eu lucrul meu şi să nu mai depind de mofturile proprietarilor. Dacă vreau să bat un cui în tavan, să pot face asta, că doar stau în casa mea. Zis şi făcut. Cumva. Pentru că n-am părinţi directori de bănci şi nici salariu de Andreea Esca, cea mai logică soluţie a fost să aplic în programul Prima Casă. După opt luni de tortură birocratică, timp în care probabil o pădure întreagă a murit ca să pot aduna eu hârtiile pentru dosar, m-am văzut în casa mea. 

Nu m-am născut chiar ieri, aşa că ştiam cam ce mă aşteaptă, dar făcusem lista cu pro şi contra şi asta arăta că mai bine bag bani în propria casă, decât în buzunarul altcuiva. Cum până la toată treaba asta nu avusesem niciodată vreun credit, nici acum nu m-am izbit în ditamai împrumutul.

Am calculat, am adunat, am scăzut, am tras linie şi am împrumutat sub limita maximă pe care putea să mi-o dea banca tocmai pentru că nu voiam să ajung ziua în care să nu pot plăti rata din salariu. Şi cam un an şi jumătate treaba a mers aşa. Cum creditul e în lei şi depinde de Robor, mă uit la el ca la un obuz din ăla găsit într-o grădină la arăturile de toamnă. Întâi de toate plătesc rata şi abia apoi mai văd ce mai am de făcut cu banii. Cam de vreo jumătate de an însă, planurile mele se cam duc dracului.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

În ianuarie 2016 am plătit o rată de 755 de lei, la o rată a dobânzii de referinţă de 1,02%. Dobânda a tot oscilat apoi, a ajuns la 0,78% în aprilie 2016, în iulie la 0,83%, în octombrie 2016 deja era 0,70%, iar în ianuarie 2017 urcase iar un pic, până la 0,90%. Iar o scădere nesemnificativă, până la 0,86% în iulie 2017, când rata mea lunară a fost de 738 de lei. Ei, efectele unei guvernări responsabile s-au văzut abia în octombrie 2017, când Roborul a sărit ca un iepure isteric până la 1,46%, iar rata mea s-a dus la 795 de lei. 

S-a nimerit să fie şi luna în care trebuia să plătesc asigurările pentru apartament, deci altă distracţie, în condiţiile în care PAD-ul se plăteşte în euro, iar eu am prins o zi din aia în care euro cânta „Ridică-mă la cer!". Aş fi urlat la tanti de la bancă, dar na, nu e vina ei, că doar nu ea guvernează ţara asta. Au grijă alţii. 

Distracţia nu s-a terminat totuşi, pentru că a venit luna ianuarie din anul centenar care mi-a adus cadou un Robor de 2,08% şi o rată de 852 lei, din care numai 222 de lei reprezintă creditul propriu-zis, restul e dobânda vieţii. Iar lucrurile nu par să se oprească aici. Ţopăiala fiscal-bugetară e la mine în buzunar, iar la tv e un domn care spune că Darius Vâlcov e nedreptăţit de judecători care i-au dat 8 ani de puşcărie. Consilierul premierului a luat, spun procurorii, o şpagă de nişte multe milioane de lei, a ascuns bani şi tablouri scumpe prin cimitire şi pereţi, dar lumea e rea şi vrea să-l vadă în zeghe. În timpul ăsta, fraierii care muncesc şi se ambiţionează să rămână cinstiţi se caută prin buzunarele hainelor mai vechi, poate-poate au uitat acolo nişte bani pe care să-i dea acum la bancă.

Acum, să fim serioşi, nu-i nimeni atât de naiv încât să creadă că fericirea unei rate decente la bancă durează o veşnicie, dar haosul din ultimele luni începe să niveleze circumvoluţiunile oamenilor normali din ţara asta. Eu n-am nevoie să-mi dea guvernarea ceva, chiar nu-mi trebuie, mă descurc. Dar aş vrea să mă lase în pace. Mi-am asumat riscul unui credit cu dobândă variabilă, dar să crească de la 738 la 852 de lei într-un timp atât de scurt deja nu mai pare normal. În ritmul ăsta, peste trei luni o să mai fie 60 de lei în plus, peste alte trei luni încă 60 de lei şi tot aşa, iar din păcate nu toţi putem fi angajaţi consilieri guvernamentali cu salarii obscene. Unii dintre noi chiar trebuie să muncească. Ies zilnic cu toţii să mai promită nişte măriri de salarii pentru bugetari, dar unul nu explică cu subiect şi predicat de unde vor scoate aceşti bani. Şi niciunul dintre ei nu pomeneşte de angajaţii din privat, unde salariile nu cresc după cum vrea pixul programului de guvernare. Dar asta e, fiecare face ce poate. Unii fură şi apoi scapă de puşcărie fugind din ţară, alţii muncesc şi plătesc taxe ca să fie bine în campania electorală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul este sincer si vorbeste despre o problema reala, care are cauze cat se poate de clare... Eu cred ca, o alta „crima nepedepsita” a guvernanților in general si a acestora in special este ca nu cauta sa dezvolte alternative pentru, noi, platitorii de taxe multiple si mereu multiplicate, ci doar sa-si asigure voturi dupa ce-si maresc lefurile. Oare nu mai sunt alti doritori sa-si stabileasca lefurile si jobul si apoi sa ceara altora sa-i plateasca? Mergeți cu totii in Parlamentul Romaniei!!
    • Like 0
  • Problema suna cam asa....
    Suntem o tara de hoti mari si mici, toti am invatat sa luam cate ceva , asa ca pe o compensatie, chiar daca nu ni-se cuvine si asta se simte si inca rau.
    Se fura de la locul de munca, se fura la cantar, se fura la "promotii"', se fura voturi, se fura la impozite, se fura...
    Si noi suntem partasi!!
    Ca ne este prieten, ca ne este ruda, cunostinta, dar nu toti ne sunt simpatici, asadar pe aceia ii injuram. Poate fi Basescu, poate fi Dragnea, sau Tariceanu. Avem simpatii....
    NU mai vedem padurea din cauza copacilor, oamenilor!
    N stiu daca Amalia traieste povestea locuintei sau a preluat-o. Nici nu are importantata. Important este mesajul ei, este vorba de topaiala fiscala a acestui iepure isteric, indiferent de numele lui politic.
    Si inchei prin BRAVO AMALIA!
    Bravo tinerilor astia frumosi ai nostri, pe care multi ii blameaza.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Creditele sunt un factor de creștere a economiei. De aceea băncile sunt importante și nu au fost lăsate să falimenteze în masă. Fără credite, imobiliare cum e cazul aici, nu sunt investiții în imobiliare. Nu sunt locuințe, nu sunt spații comerciale, nu sunt construcții civile și industriale. Nu se construiește, nu sunt locuri de muncă în acest domeniu. Nu sunt locuri de muncă în industria materialelor de construcții, instalații, electrice. Prețul locuințelor vechi crește proporțional cu cererea. Ș.a.m.d.
    Prin urmare creditele sunt esențiale pentru dezvoltarea economică. Cei care dau ”sfaturi” despre cum să iei sau nu un credit sunt prost informați, dar , ca orice ignorant, sunt autosuficienți.
    Cum îți cumperi o casă (locuință) dacă ești tânăr, căsătorit, cu copil? Stai cu părinții 20 de ani până strângi banii? Sigur că sunt riscuri la orice credit, dar asta nu însemnă că autoarea nu a înțeles riscurile. Comentariul este despre cum au crescut prețurile la toate produsele, la energie, curs valutar, carburanți și altele din cauza deciziilor guvernelor PSD. Vrei o viață mai ”bună”? Votează PSD.
    • Like 1
    • @ Vasile
      dalex check icon
      Nu cred ca articolul acuza bancile. Vinovatul este la guvernare. Aliatii hotilor de la guvernare, adica asistatii social, bugetarii si pensionarii, care traiesc din banii celui ce munceste si se imprumuta la banci voteaza dupa capul lor prost si il baga in insolventa si pe cel ce le plateste pomana lunara.
      • Like 0
    • @ dalex
      Vasile check icon
      Vă citez din comentariul meu: ”Comentariul este despre cum au crescut prețurile la toate produsele, la energie, curs valutar, carburanți și altele din cauza deciziilor guvernelor PSD. Vrei o viață mai ”bună”? Votează PSD.”
      • Like 2
  • Mihai check icon
    Cand creditul este ieftin nu protestam dar daca incepe sa se scumpeasca ne lamentam si tot asa! Nu prea merge in viata sa subliniem doar aspectele facile, mai exista si perioade grele pentru care daca nu suntem pregatiti ( financiar!) ne este f greu si devenim "contributori" la republica cu asemenea articole!
    Hai la vot in numar mai mare a.i. sa nu mai dam prilejul fsn-ilor sa domine parlamentul. Fentarea votului odata la 4 ani ne aduce asemenea "surprize" financiare placute!
    • Like 0
  • (Nu m-am născut chiar ieri, aşa că ştiam cam ce mă aşteaptă, dar făcusem lista cu pro şi contra şi asta arăta că mai bine bag bani în propria casă, decât în buzunarul altcuiva.) - Viata demonstreaza ca nu ai cum sa iei toate variabilele in calcul.
    Comunistii cu toata planificarea lor si tot mareau dobanda la aprtamentele contractate.
    Toti nostalgicii acelei epoci de aur de trista amintire se lauda ca in comunism si-au facut casa si in democratie nu se mai poate acest lucru.
    Poate ca lingaii de partid cu origini sanatoase au primit casa gratuit de la statul comunist (si nu au fost putini acestia) Bine si neocomunistii ce au venit la putere dupa revolutie le-au mai facut un cadou. Din chiriasi iau facut proprietari pe o suma ridicola.
    Dar un om normal daca vroia sa-si cumpere casa facea un imprumut la singura banca disponibila pentru asta - CEC ul. In cazul meu casa contractata costa initial 150 000 cu tot cu dobanzi, ca in final sa ajunga la 200 000 dupa scumpire. Am fost obligat la semnarea contractului sa aprob orice eventuala scumpire.
    Asa ca daca luati in vedere faptul ca in cazul dumneavoastra dobanda a mai si scazut intr-o anumita perioada tot pe plus iesiti decat daca stateati in chirie.

    (Dobânda a tot oscilat apoi, a ajuns la 0,78% în aprilie 2016,)
    Ganditi pozitiv si bucurati-va de achizitia facuta. Statul indiferent ca e condus de comunisti - PCR, neocomunisti FSN, FDSR, PDSR, PSD, taranisti, penlisti , pedelisti, ciolosisti nu se gandeste la noi. Pentru ca traim in Romania. Si conducatorii sunt exact ca si noi romani.
    • Like 0
  • george check icon
    PENTRU
    RAUL
    COX
    CETATEANUL TURMENTAT

    Eu mi-am exprimat opinia, motivat de faptul ca ma pricep putin, am experienta creditelor luate, am (zic eu) scoala vietii si in general nu m-am aruncat cu capul inainte.
    De-asta, desi nu sunt un bogatas, ma strecor printre meandrele zilelor noastre.
    Nu va dau sfaturi.
    Faceti cum vreti.
    Intrebat de Strul daca sa se insoare sau nu, rabinul a raspuns:fa cum vrei, ca pe urma tot tu vei regreta.
    Sanatate si mai ganditi-va cand va repeziti la atac.
    Mai bine comentati, daca stiti ce inseamna comentariul.
    • Like 0
    • @ george
      cox check icon
      Cu școala vieții și cu experiența creditelor luate vrei sa mă convingi ?
      Ha, ha !
      Ești nostim ! Nu mai insist, ca pierd timpul !
      • Like 0
  • Stimata doamna Amalia Dascalu, v-am apreciat articolul, dar imi permit sa nu fiu de acord cu tonul re semnat al incheierii:" asta e, fiecare face ce poate" Gresit, stimata doamna. Borfasii, mincinosii, corruptii, escrocii pe care ii platim noi contribuabilii, sa dispara!
    • Like 0
  • cox check icon
    @George & Florin ... văd ca sunteți "specialiști" în făcut calcule altora. Am o intrebare: dacă sunt tânăr, cu slujba / antreprenor, am familie, plătesc chirie cât nu face, dar vreau sa-mi cumpar/construiesc locuință, aveți vreo idee ? Un sfat ? Căci văd ca sunteți un fel de guru ai finanțelor...
    Ah, uitasem ... v-ați gândit vreodată clipa ca ratele la credite au crescut și din cauza "performantelor" Așa ziselor guverne ? Performante care au dus la creșterea euro, a dobânzilor, alea, alea ...
    • Like 1
    • @ cox
      george check icon
      Daca esti tanar, incearca sa imbatranesti frumos.
      • Like 0
    • @ george
      cox check icon
      Mă străduiesc ! Dar, dacă as fi fost mai tânăr, as fi îmbătrânit departe de tara asta.
      Și, apropo, ce înseamnă sa îmbătrânești frumos ?
      Sa privești a3 & rtv, nu ? Nu știu de ce, dar am impresia ca sunteți fanul lor...
      • Like 0
  • Al Lui Al Lui check icon
    Tzopaiala Fiscla + Tzopaiala guvernamentala, nu este niciodata egal cu LOVE ! Din pacate, multi conationali de-ai nostri nu pot sa inteleaga efectele guvernarii dezastruase PSD+ALDE., iar dc maine s-ar organiza alegeri anticipate, vor castiga aceiasi penali cu o majoritate covarsitoare .
    • Like 3
  • Raul check icon
    Constatam cu tristete agresivitatea din anumite postari (vezi Florin, George, Raul etc.). Acestia discuta despre credit, dobanzi, cum ca autoarea nu a inteles cum sta treaba cu rata, ca trebuie sa isi asume ceea ce a contractat etc. Apoi, despre cum este dansa buna de scos in frig la proteste. In fine. Toti acesti domni NU au inteles esenta articolului. Domnilor sunteti intr-o totala confuzie. Articolul face referire la balbaiala constanta a guvernelor PSD-ALDE. Inca de la instalare. Si se mai discuta efectele "Revolutiei fiscale", cu un caz concret al ratei in lei. Apropo, si mie mi-a crescut rata. Tot in lei. Si va rog sa nu va infoiati deoarece am inteles riscurile atunci cand am luat un credit. Intrebarea este daca dvs. sunteti multumiti de realizarile economice ale Guvernelor instalate in ultimul an?
    • Like 4
    • @ Raul
      george check icon
      Nu amesteca alba cu neagra.Nimeni nu ia credite uitandu-se care partid e la putere.
      Dar de guvernele anterioare celor trei din ultimul an sunteti multumit?
      • Like 1
    • @ george
      Raul check icon
      Domnule George, ideea exprimata de mine este urmatoarea. NU ati inteles mesajul articolului. "Creditul" este un exemplu. Daca vreti inlocuiti termenul "credit" cu termenul "combustibil" sau "paine" sau "lapte". Intelegeti ideea? Apoi, autoarea nu discuta despre trecut sau viitor. Este vorba strict despre parerea dansei cu referire la guvernarea PSD-ALDE. Asa inteleg eu. Din politete va raspund la intrebare. Da, de guvernul Ciolos. Atat cat a existat mi-a lasat o impresie de profesionalism si modestie. Asta comparativ cu altie echipe perindate in timp pe la conducerea acestei tari. Toate cele bune.
      • Like 2
    • @ Raul
      Raul check icon
      Tizule, cand iei credit pe 25-30 de ani iti asumi automat niste perioade in care lucrurile vor merge prost, INDIFERENT de ce partide se vor succeda la putere. Trebuie sa fii pregatit mental si financiar (sa ai un mic fond de rezerva) pentru astfel de cazuri. S-a intamplat acum, se putea intampla peste 2 ani, peste 4, peste 7, dar ideea este ca se va intampla la un moment dat. E naiv sa crezi ca intr-un sfert de secol vei avea un "traseu" lin al ratelor.
      • Like 1
    • @ george
      dalex check icon
      "Nimeni" este numele persoanei care ia credite fara sa se uite la ideologia si cleptomania partidului aflat la putere.
      Realitatea in care traim este rezultatul voturilor acestor "nimeni".
      • Like 0
    • @ Raul
      Raul check icon
      Nea' Raule nu pot sa cred ca nu ai priceput nimic din ceea ce am scris eu. Ramai in continuare agresiv in exprimare si intelept in ceea ce inseamna un credit. Insa pe langa subiect. Succes.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult