Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Proiectul split TVA, în comisia buget-finanțe din Senat: Plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul

Eugen Teodorovici-

(Foto: Facebook / Eugen Teodorovici)

Modificare importantă a proiectului split TVA. TVA defalcat se va aplica doar companiilor care fac contracte cu statul, iar pentru restul companiilor devine obligatorie de la 1 ianuarie 2019, au hotărât marți senatorii din comisia de buget-finanțe. 

Amendamentul a fost propus de senatorul Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta.

„Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Eugen Teodorovici.

Senatorii au mai decis marți eliminarea amenzii la prima încălcare a prevederilor TVA split, inspectorii fiscali urmând să dea mai întâi un avertisment.

Reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini au criticat proiectul privind plata defalcată a TVA despre care consideră că va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Split TVA sau cum să falimentezi firmele private

  Prin crearea unui cont separat pentru TVA și obligativitatea de a ține/plăti TVA-ul doar în acele conturi, evazioniștii vor plăti TVA-ul (deci vor fi bani la bugetul statului) dar nu vor mai plăti mărfurile/serviciile cumpărate. Mai exact, dacă avem o factură de 100.000, vom avea 19.000 (TVA) în contul special iar diferența este valoarea mărfurilor/serviciilor. Când acestea nu vor mai fi plătite, transferăm țeapa de la stat la privat.
  Adică vor falimenta companiile private.

  Avem așadar instituții care nu își fac treaba: ANAF și Min. de Finanțe. Rolul lor este să asigure instrumentele pentru prinderea evazioniștilor, nu să pedepsească 1000 de oameni pentru că 2 fură, dar ei nu sunt în stare să-i prindă pe cei 2.
  Iată cum politica statului român în domeniu este falimentară pentru mediul privat, cel care susține de fapt economia țării.
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult