Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Proiectul split TVA, în comisia buget-finanțe din Senat: Plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul

Eugen Teodorovici-

(Foto: Facebook / Eugen Teodorovici)

Modificare importantă a proiectului split TVA. TVA defalcat se va aplica doar companiilor care fac contracte cu statul, iar pentru restul companiilor devine obligatorie de la 1 ianuarie 2019, au hotărât marți senatorii din comisia de buget-finanțe. 

Amendamentul a fost propus de senatorul Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta.

„Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Eugen Teodorovici.

Senatorii au mai decis marți eliminarea amenzii la prima încălcare a prevederilor TVA split, inspectorii fiscali urmând să dea mai întâi un avertisment.

Reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini au criticat proiectul privind plata defalcată a TVA despre care consideră că va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Split TVA sau cum să falimentezi firmele private

  Prin crearea unui cont separat pentru TVA și obligativitatea de a ține/plăti TVA-ul doar în acele conturi, evazioniștii vor plăti TVA-ul (deci vor fi bani la bugetul statului) dar nu vor mai plăti mărfurile/serviciile cumpărate. Mai exact, dacă avem o factură de 100.000, vom avea 19.000 (TVA) în contul special iar diferența este valoarea mărfurilor/serviciilor. Când acestea nu vor mai fi plătite, transferăm țeapa de la stat la privat.
  Adică vor falimenta companiile private.

  Avem așadar instituții care nu își fac treaba: ANAF și Min. de Finanțe. Rolul lor este să asigure instrumentele pentru prinderea evazioniștilor, nu să pedepsească 1000 de oameni pentru că 2 fură, dar ei nu sunt în stare să-i prindă pe cei 2.
  Iată cum politica statului român în domeniu este falimentară pentru mediul privat, cel care susține de fapt economia țării.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon elevi-

Educatori, învățători, profesori, cu toții sunt obosiți și fără chef. Dacă nu se urlă pe un etaj dintr-o școala, sigur se vorbește printre dinți. Dacă nu merg manipulările fine, sigur merg metode care sfredelesc sufletele celor mici cu replici grele. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Microsoft Envision Forum

Peste 800 de reprezentanți ai mediului de afaceri au luat parte, la București, la cea de-a VII-a ediție a Microsoft Envision Forum. În timpul conferinței, Gerd Leonhard - cunoscut futurist și autor, Raymond Campbell - fondator și CEO al Phulukisa Health Solutions și Cedric Dumont – aventurier și antreprenor au discutat despre transformarea digitală.

Citește mai mult