Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Proiectul split TVA, în comisia buget-finanțe din Senat: Plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul

Eugen Teodorovici-

(Foto: Facebook / Eugen Teodorovici)

Modificare importantă a proiectului split TVA. TVA defalcat se va aplica doar companiilor care fac contracte cu statul, iar pentru restul companiilor devine obligatorie de la 1 ianuarie 2019, au hotărât marți senatorii din comisia de buget-finanțe. 

Amendamentul a fost propus de senatorul Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta.

„Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Eugen Teodorovici.

Senatorii au mai decis marți eliminarea amenzii la prima încălcare a prevederilor TVA split, inspectorii fiscali urmând să dea mai întâi un avertisment.

Reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini au criticat proiectul privind plata defalcată a TVA despre care consideră că va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Split TVA sau cum să falimentezi firmele private

    Prin crearea unui cont separat pentru TVA și obligativitatea de a ține/plăti TVA-ul doar în acele conturi, evazioniștii vor plăti TVA-ul (deci vor fi bani la bugetul statului) dar nu vor mai plăti mărfurile/serviciile cumpărate. Mai exact, dacă avem o factură de 100.000, vom avea 19.000 (TVA) în contul special iar diferența este valoarea mărfurilor/serviciilor. Când acestea nu vor mai fi plătite, transferăm țeapa de la stat la privat.
    Adică vor falimenta companiile private.

    Avem așadar instituții care nu își fac treaba: ANAF și Min. de Finanțe. Rolul lor este să asigure instrumentele pentru prinderea evazioniștilor, nu să pedepsească 1000 de oameni pentru că 2 fură, dar ei nu sunt în stare să-i prindă pe cei 2.
    Iată cum politica statului român în domeniu este falimentară pentru mediul privat, cel care susține de fapt economia țării.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult