Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Proiectul split TVA, în comisia buget-finanțe din Senat: Plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul

Eugen Teodorovici-

(Foto: Facebook / Eugen Teodorovici)

Modificare importantă a proiectului split TVA. TVA defalcat se va aplica doar companiilor care fac contracte cu statul, iar pentru restul companiilor devine obligatorie de la 1 ianuarie 2019, au hotărât marți senatorii din comisia de buget-finanțe. 

Amendamentul a fost propus de senatorul Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta.

„Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Eugen Teodorovici.

Senatorii au mai decis marți eliminarea amenzii la prima încălcare a prevederilor TVA split, inspectorii fiscali urmând să dea mai întâi un avertisment.

Reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini au criticat proiectul privind plata defalcată a TVA despre care consideră că va cauza blocaje operaționale majore în activitatea tuturor părților implicate – companii, care în faza inițială vor trebui să efectueze toate demersurile necesare implementării noului sistem, unități ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un număr foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum și ANAF care va trebui să aprobe un număr semnificativ de solicitări de transfer din contul de TVA în contul curent într-un interval de timp cât mai scurt posibil. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Split TVA sau cum să falimentezi firmele private

    Prin crearea unui cont separat pentru TVA și obligativitatea de a ține/plăti TVA-ul doar în acele conturi, evazioniștii vor plăti TVA-ul (deci vor fi bani la bugetul statului) dar nu vor mai plăti mărfurile/serviciile cumpărate. Mai exact, dacă avem o factură de 100.000, vom avea 19.000 (TVA) în contul special iar diferența este valoarea mărfurilor/serviciilor. Când acestea nu vor mai fi plătite, transferăm țeapa de la stat la privat.
    Adică vor falimenta companiile private.

    Avem așadar instituții care nu își fac treaba: ANAF și Min. de Finanțe. Rolul lor este să asigure instrumentele pentru prinderea evazioniștilor, nu să pedepsească 1000 de oameni pentru că 2 fură, dar ei nu sunt în stare să-i prindă pe cei 2.
    Iată cum politica statului român în domeniu este falimentară pentru mediul privat, cel care susține de fapt economia țării.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult