Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Prostia cu carte

Ce poate fi mai trist decât să te lupți cu prostul școlit, absolvent de înalte școli și mai ales de MBA-uri obscen de scumpe? Bunica mea vehicula adesea o vorbă: „mamaie, unde e carte multă e și prostie multă.” 

Școala care nu reușește să-ți transmită că, de ce știi mai mult, de aia știi mai puține și care, în schimb, te lasă să băltești în iluzia că, dacă știi mai multe, știi deja tot, e doar un cumplit meșteșug de tâmpenie, cum drag îmi e să-l citez pe Creangă.

Observ cu nervozitate rău mascată un val de neo-barbarie pe verticală bușind cu vuiet mare tocmai de unde te aștepți mai puțin. Te gândești că cei care populează sediile companiilor multinaționale, unele lideri tehnologici în domenii de iluminare și știință riguroasă, să fie ei înșiși umaniști convinși, spirite raționale definitiv scuturate de obscurantism, superstiție și gogomănie moștenită prin tradiție sau abia îmbobocită, dar la fel de viguroasă ca buruiana veche.

Ei, aș! Înghit în sec când aud, trăgând vinovat cu urechea la conversațiile de prin sălile de mese, cum se discută fără urmă de ironie despre cure de detoxificare cu smoothie-uri și sucuri ambramburitoare. Absolvenți de mastere și studii doctorale pun în discuție cu afectare conspirația americanilor în legătură cu aselenizarea umană, aducând în sprijinul idioțeniei patente „ultimele” descoperiri ale adevărului adevărat de pe te miri ce site care le „spune pe bune”.

Și nici măcar nu vreau să mai ating nervul traumatizat al bunului simț care riscă să cangreneze atunci când doamne în toată legea se întreabă în gura mare dacă trebuie sau nu să-și vaccineze copiii fiindcă vaccinarea cauzează autism!

Să nu credeți că doar celebritățile văcsuite de televiziune s-au convertit sub prozelitismul iremediabil al prostiei. Pare-mi-se barbaria e pe cale să facă muguri, așa printr-un act de magie neagră, în exact nucleul dur al civilizației: cei care au beneficiat de cea mai bună educație disponibilă.

Dacă refuzi să-ți vaccinezi copilul, fiindcă știi tu mai bine medicină, că de, ești absolventă de ASE, ce diferență mai e între tine și balabustele pe care maică-mea, asistentă de pediatrie, le fugărea cu miliția pe la începutul anilor '80 ca să le salveze puradeii de la boli schinguitoare și moarte mocofană? Ele urlau că seringa ia sufletul dănciugului, tu o citezi pe pornista Jenny McCarthy că Big Pharma vrea să ne fure sufletul și să ne facă autiști! Mai sunt și alții la panoul rușinii: Jim Carrey, Charlie Sheen și Donald Trump, printre cei care folosesc capitalul de încredere câștigat cu un anumit tip de expertiză pentru a acredita prostii patente.

Și după ce perorezi neanderthalian despre marea conspirație a vaccinurilor te duci în mare întâlnire de board și expui frumos, într-o elegantă romgleză despre earning-uri pe ultimul quarter și cum a crescut roi-ul pe accounț-ii tăi, de ți-e mai mare dragul să asculți și să te prefaci politicos că mai și înțelegi ce zici.

N-ar fi nimic dacă fenomenul n-ar părea a fi global.

Eram acum o săptămână în aeroport la Viena. Lângă mine doi nemți spilcuiți, pomădați, îmbrăcați impecabil așteptau îmbarcarea către Geneva. Bag seama, erau oameni de vază la o bancă cu prezență globală, dar globală de tot!

Foto: Guliver Getty Images

Unul zice:

„Și dacă B.o.B asta are dreptate și pământul este plat? În fond argumentul lui că oricât te-ai ridica de la sol, orizontul rămâne la nivelul ochilor rămâne valabil. Doar vezi asta cu ochii tăi în fiecare zi. Nu e imposibil ca americani și rușii să se fi înțeles să ne prostească pe toți în față.”

Celălalt dă înțelegător din cap: „Poate așa și este fiindcă oricum noi nu putem să știm sigur niciodată.”

B.o.B este, pentru cine nu știe, slavă domnului, un rapper la modă în S.U.A, cu milioane de „urmăritori” ai contului de Twitter, divinizat de sute de mii de copii și adolescenți. Și degeaba pare-se încearcă Neil De Grasse Tyson să-i răspundă în registrul său, așa zis muzical, fiindcă omul și o bună parte a admiratorilor lui rămân convinși gălăgios că pământul este plat!

Pe măsură ce cultura de masă fabrică vedete nonșalante, oarecum curios, acestea încep să creadă că se pricep la orice și, mai mult, încep să militeze pentru cele mai absurde idei ce le populează pestilențial mintea.

Eu găsesc înspăimântător că există posibilitatea să menținem simultan sisteme de opinii și idei reciproc contradictorii. Ben Carson, eminent neurochirurg, candidat la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale de anul acesta, crede sincer că lumea a fost făcută acum 6,000 de ani, cam cum ni se spune la Geneză. Un medic stomatolog de pe la noi cu articole respectabile publicate în revistele de specialitate internaționale și-a propus să arate până va muri că evoluționismul este greșit și că dinții nu aveau cum să evolueze din forme mai primitive prin selecție naturală.

Reagan spunea odată că libertatea e întotdeauna la nu mai mult de o generație distanță de extincție. Fiindcă nu putem transmite genetic de la o generație la alta ce am învățat, singura șansă să perpetuăm umanitatea profundă este educația și mai ales, ar adăuga Reagan, lupta pentru protejarea ei.

De aceea este intolerabilă expunerea în spațiu public a ideilor toxice chiar atunci când sunt expuse de personalități altminteri onorabile. În virtutea ideii profund democratice că orice individ are dreptul să-și exprime liber opiniile, nu putem să tragem fraudulos concluzia că orice opinie este corectă și că ar trebui să conteze și să fie urmată.

Astăzi când ni se repetă hodorogit că imigranții musulmani sunt o amenințare la adresa valorilor și chiar a civilizației europene, eu văd simptomele mai parșive ale barbariei indigene, mai greu detectabile, dar nu mai puțin corozive. Democrația fără educație este rețeta infailibilă a tiraniei crunte și a inumanității. Decorația proștilor cu carte șade și mai jos pe bolgiile infernului dantesc, acolo la fund, în rectul lui Scaraoțchi, cum merită trădătorii unor daruri neprețuite, litera și spiritul științific. Să nu-mi reproșați vă rog și mie dualitatea pe care o acuz altora. Faptul că-l invoc metaforic pe Dante nu mă face un habotnic, pur și simplu de atâta e în stare exasperarea ce mi-o inspiră multiplele scleroze ale rațiunii publice venite chiar de la cei care ar trebui să o țină sănătoasă.

Fără un filtru de adevăr și valoare asumat și exersat continuu, toată inflorescență rară a civilizației se va descompune iremediabil chiar din mijlocul receptaculului.

Să nu uităm că suntem în stare să uităm tot ce au învățat generațiile trecute. După căderea Romei, Europei i-au trebuit aproape 1,000 de ani să se trezească din coșmarul ignoranței. Dacă o să dăm cuvântul proștilor cu carte fără să-i cenzurăm în numele spiritului adevărului, vor mai trece o mie de ani până ne vom da seama că specia a murit înainte de actul final al extincției. Vom șede placizi în anticamera unei sinucideri colective. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • dalex check icon
  Cum putem sa decidem obiectiv cine este prostul cu carte si cine este doar cu carte ?
  Poate facem o lista cu idei prostesti, prima fiind ideea de a scrie o astfel de lista.
  • Like 0
 • Un comentariu de excepție. Păcat că este dureros de adevărat.
  • Like 0
 • Exista si niste hotarari judecatoreşti cu privire la vaccin, presupun că şi pe respectivii judecători îi bagaţi tot în categoria proştilor cu carte multă... Si vreo caţiva medici, chiar de specialitate, care nu sustin vaccinarea chiar impotriva orice...
  • Like 0
  • @ Ioana Andrea Diaconu
   Hotărârile judecătorești pe care le citați fără să le citiți spun altceva decât ce credeți că spun.
   Medicii de care amintiți există, că nu există profesie fără 'neînțeleși', dar logica cere să-i credem pe cei 99%, cel puțin până ăia marginali ajung să-și convingă colegii. Că n-or fi toți ăia mulți niște bătuți în cap, imuni la dovezi sau vânduți.
   • Like 0
  • @ Ciprian Cucu
   Nu sunt cănvinsă că trebuie făcute alte vaccinuri decât cele care se făceau acum 50 de ani. (Adică nu simt nevoia de vaccin împotriva ah1n1, hiv, palilloma virus şi mai nou pojar, îmi pare rău, dar aici chiar cred în teoria conspiraţiei şi sunt convinsă că unele "virusiade" sunt provocate doar în vederea vânzării cu succes a vaccinurilor corespunzătoare!)
   • Like 0
 • Domnul meu, de ce pierdeti vremea incercand a impresiona potentialul cititor prin a scrie despre un subiect abordat cu succes de Ion Creanga in Prostia Omeneasca. Timpurile si oamenii se schimba, prostia ramane. La noi e perena ca buruienile, incerci sa o starpesti creste mai stufoasa.
  • Like 3
 • Un singur amănunt uitați domnule Pană în legătură cu vaccinurile actuale
  Sunt convins că la pregătirea dv.cunoasteti ce este un vaccin și cum acționează în corpul unui individ.Pe vremea când d-na infirmieră alerga după puradei să-i imunizeze ,folosea voccin MONOVALENT. Astăzi produsul cu care vor să experimenteze (fiindcă la noi cu o șpagă plasată la cine trebuie este posibil)este HEXAVALENT. Copiii românilor nu pot fi considerați cobai de laborator
  Cum poți fi de acord să-ti distrugi sănătatea copilului.??? Mergeți la spitalul Obregia și discutați cu zecile de părinți ai căror copii sunt bolnavi (autism) ica și consecință a vaccinurilor.Normal că mulți dintre medici nu vor recunoaște dar părinții acuză că până la vaccinare copilul lor era normal.Vorbesc în cunoștință de cauză pentru că sunt unul dintre acești părinți.
  • Like 1
 • Felicitari pentru articol. Putin cam greu de parcurs, insa extrem de frumoase si pertinente intrebarile din spate. Care este adevarul? Ce ne dorim? Cine este responsabil de tot si de toate (de vaccin, de ce mancam, de viata pe care o ducem)? Sunt atat de multi intrebari generate de un astfel de articol, insa toate cu un singur raspuns, atat de simplu, atat de evident si mult prea in fata noastra fiecaruia.
  Felicitari.
  • Like 0
 • "... Europei i-au trebuit aproape 1,000 de ani..."

  1000 de ani daca nu chiar 1.000, în niciun caz 1,00 :)
  • Like 0
 • Eu sunt curios daca acesti "corporatisti scoliti" care lupta impotriva vaccinurilor BigPharma se vaccineaza atunci cand pleaca in safari pe banii multinationalei in Africa. Atunci nu mai e o conspirație si sunt nocive vaccinurile? Sau daca e un risc imediat de infectare care ii poate afecta nu mai conteaza ce au sustinut pana atunci.
  • Like 0
 • Sunt convinsă că de acest articol se vor bucura tot acei oameni pe care i-ati descris, "proștii cu carte", sunt prea mândrii să recunoască că despre ei este vorba. Cât despre vocabularul din articol, o inșiruire exagerată de cuvinte sofisticate menită să ii facă cititorii de rănd să se simta prost pentru că nu au și ei asa vocabular pompos.
  • Like 1
 • check icon
  Nicu, eu zic sa incepi reforma prin a te autocenzura;
  N-am mai intalnit o asemenea abundenta de neologisme, fraze redundante si alte asemenea de la citirea unui tratat despre cuvantarea tov. nicolae ceausescu ( cu litere mici- pour les connaisseurs ) la congresul X.
  Cum reusesti sa te faci intelez in viata de zi cu zi? Ca, si la alimentara ar trebui sa stii sa spui ca vrei paine, ( probabil ca daca-i spui "panem" nu te va intelege vanzatoarea), carne, e.t.c ?
  Si- de unde te consideri tu mai intelept decat cei care sconsidera ca vaccinarea poate dauna sanatatii ( sic!)? Sau ca arabii migranti pot dauna rau ( oricui nu e de religie cu ei)? Ai studii?
  Noroc ca - vorba unei reclame "suntem cu totii diferiti" - altfel am putea sa comunicam cu toti pe acelasi canal- ca niste robotei cuminti, aliniati la orice gogomanie ar produce "industria", sau "statul" , sau Bigpharma;
  Chiar daca nu tuturor le-a dat natura suficient creier, eu cred ca orice se poate invata; Cu conditia sa se doreasca;
  PS- la scris in romana mai ai lacune...
  Incearca in romgleza...vaz ca merge mai usor...
  • Like 4
  • @
   Apai când vine vorba de lacune la româna, era mai bine sa începi cu ograda ta :)))
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult