Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Prostia cu carte

Ce poate fi mai trist decât să te lupți cu prostul școlit, absolvent de înalte școli și mai ales de MBA-uri obscen de scumpe? Bunica mea vehicula adesea o vorbă: „mamaie, unde e carte multă e și prostie multă.” 

Școala care nu reușește să-ți transmită că, de ce știi mai mult, de aia știi mai puține și care, în schimb, te lasă să băltești în iluzia că, dacă știi mai multe, știi deja tot, e doar un cumplit meșteșug de tâmpenie, cum drag îmi e să-l citez pe Creangă.

Observ cu nervozitate rău mascată un val de neo-barbarie pe verticală bușind cu vuiet mare tocmai de unde te aștepți mai puțin. Te gândești că cei care populează sediile companiilor multinaționale, unele lideri tehnologici în domenii de iluminare și știință riguroasă, să fie ei înșiși umaniști convinși, spirite raționale definitiv scuturate de obscurantism, superstiție și gogomănie moștenită prin tradiție sau abia îmbobocită, dar la fel de viguroasă ca buruiana veche.

Ei, aș! Înghit în sec când aud, trăgând vinovat cu urechea la conversațiile de prin sălile de mese, cum se discută fără urmă de ironie despre cure de detoxificare cu smoothie-uri și sucuri ambramburitoare. Absolvenți de mastere și studii doctorale pun în discuție cu afectare conspirația americanilor în legătură cu aselenizarea umană, aducând în sprijinul idioțeniei patente „ultimele” descoperiri ale adevărului adevărat de pe te miri ce site care le „spune pe bune”.

Și nici măcar nu vreau să mai ating nervul traumatizat al bunului simț care riscă să cangreneze atunci când doamne în toată legea se întreabă în gura mare dacă trebuie sau nu să-și vaccineze copiii fiindcă vaccinarea cauzează autism!

Să nu credeți că doar celebritățile văcsuite de televiziune s-au convertit sub prozelitismul iremediabil al prostiei. Pare-mi-se barbaria e pe cale să facă muguri, așa printr-un act de magie neagră, în exact nucleul dur al civilizației: cei care au beneficiat de cea mai bună educație disponibilă.

Dacă refuzi să-ți vaccinezi copilul, fiindcă știi tu mai bine medicină, că de, ești absolventă de ASE, ce diferență mai e între tine și balabustele pe care maică-mea, asistentă de pediatrie, le fugărea cu miliția pe la începutul anilor '80 ca să le salveze puradeii de la boli schinguitoare și moarte mocofană? Ele urlau că seringa ia sufletul dănciugului, tu o citezi pe pornista Jenny McCarthy că Big Pharma vrea să ne fure sufletul și să ne facă autiști! Mai sunt și alții la panoul rușinii: Jim Carrey, Charlie Sheen și Donald Trump, printre cei care folosesc capitalul de încredere câștigat cu un anumit tip de expertiză pentru a acredita prostii patente.

Și după ce perorezi neanderthalian despre marea conspirație a vaccinurilor te duci în mare întâlnire de board și expui frumos, într-o elegantă romgleză despre earning-uri pe ultimul quarter și cum a crescut roi-ul pe accounț-ii tăi, de ți-e mai mare dragul să asculți și să te prefaci politicos că mai și înțelegi ce zici.

N-ar fi nimic dacă fenomenul n-ar părea a fi global.

Eram acum o săptămână în aeroport la Viena. Lângă mine doi nemți spilcuiți, pomădați, îmbrăcați impecabil așteptau îmbarcarea către Geneva. Bag seama, erau oameni de vază la o bancă cu prezență globală, dar globală de tot!

Foto: Guliver Getty Images

Unul zice:

„Și dacă B.o.B asta are dreptate și pământul este plat? În fond argumentul lui că oricât te-ai ridica de la sol, orizontul rămâne la nivelul ochilor rămâne valabil. Doar vezi asta cu ochii tăi în fiecare zi. Nu e imposibil ca americani și rușii să se fi înțeles să ne prostească pe toți în față.”

Celălalt dă înțelegător din cap: „Poate așa și este fiindcă oricum noi nu putem să știm sigur niciodată.”

B.o.B este, pentru cine nu știe, slavă domnului, un rapper la modă în S.U.A, cu milioane de „urmăritori” ai contului de Twitter, divinizat de sute de mii de copii și adolescenți. Și degeaba pare-se încearcă Neil De Grasse Tyson să-i răspundă în registrul său, așa zis muzical, fiindcă omul și o bună parte a admiratorilor lui rămân convinși gălăgios că pământul este plat!

Pe măsură ce cultura de masă fabrică vedete nonșalante, oarecum curios, acestea încep să creadă că se pricep la orice și, mai mult, încep să militeze pentru cele mai absurde idei ce le populează pestilențial mintea.

Eu găsesc înspăimântător că există posibilitatea să menținem simultan sisteme de opinii și idei reciproc contradictorii. Ben Carson, eminent neurochirurg, candidat la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale de anul acesta, crede sincer că lumea a fost făcută acum 6,000 de ani, cam cum ni se spune la Geneză. Un medic stomatolog de pe la noi cu articole respectabile publicate în revistele de specialitate internaționale și-a propus să arate până va muri că evoluționismul este greșit și că dinții nu aveau cum să evolueze din forme mai primitive prin selecție naturală.

Reagan spunea odată că libertatea e întotdeauna la nu mai mult de o generație distanță de extincție. Fiindcă nu putem transmite genetic de la o generație la alta ce am învățat, singura șansă să perpetuăm umanitatea profundă este educația și mai ales, ar adăuga Reagan, lupta pentru protejarea ei.

De aceea este intolerabilă expunerea în spațiu public a ideilor toxice chiar atunci când sunt expuse de personalități altminteri onorabile. În virtutea ideii profund democratice că orice individ are dreptul să-și exprime liber opiniile, nu putem să tragem fraudulos concluzia că orice opinie este corectă și că ar trebui să conteze și să fie urmată.

Astăzi când ni se repetă hodorogit că imigranții musulmani sunt o amenințare la adresa valorilor și chiar a civilizației europene, eu văd simptomele mai parșive ale barbariei indigene, mai greu detectabile, dar nu mai puțin corozive. Democrația fără educație este rețeta infailibilă a tiraniei crunte și a inumanității. Decorația proștilor cu carte șade și mai jos pe bolgiile infernului dantesc, acolo la fund, în rectul lui Scaraoțchi, cum merită trădătorii unor daruri neprețuite, litera și spiritul științific. Să nu-mi reproșați vă rog și mie dualitatea pe care o acuz altora. Faptul că-l invoc metaforic pe Dante nu mă face un habotnic, pur și simplu de atâta e în stare exasperarea ce mi-o inspiră multiplele scleroze ale rațiunii publice venite chiar de la cei care ar trebui să o țină sănătoasă.

Fără un filtru de adevăr și valoare asumat și exersat continuu, toată inflorescență rară a civilizației se va descompune iremediabil chiar din mijlocul receptaculului.

Să nu uităm că suntem în stare să uităm tot ce au învățat generațiile trecute. După căderea Romei, Europei i-au trebuit aproape 1,000 de ani să se trezească din coșmarul ignoranței. Dacă o să dăm cuvântul proștilor cu carte fără să-i cenzurăm în numele spiritului adevărului, vor mai trece o mie de ani până ne vom da seama că specia a murit înainte de actul final al extincției. Vom șede placizi în anticamera unei sinucideri colective. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oleu,oleu, ce ne facem fetelor, istoria e ciclica si repetabila. De ce ? Pentru ca oamenii cauta sa atinga confortul, sa se indeparteze de starile incomode care-i obliga sa gaseasca solutii, sa fie destepti. Dar confortul prosteste., cand ai atins confortul nu mai este necesar sa fi inteligent deci te intorci la prostie si implicita ajungi iar intr-o stare incomoda care te obliga sa fi inteligent. Deci iata ciclul. Asa a fost asa va fi. Si din cand in cand mai aparte cate unu care s-a nascut ieri si este igrijorat de ce o sa fie peste 1000 de ani.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Era să uit: nu balabuste ci baragladine. Balabusta e evreică măritată de obicei grasă.
    • Like 2
  • Minunat articol, bine punctat. Imi place zicerea cum ca libertatea e intotdeauna la nu mai mult de o generatie distanta de extinctia. Domnul sa ma ierte, dar vazand prostia cu staif cocotata in diverde pozitii cheie si prostia globala aducandu-i osanale, incep sa astept extinctia rasei minunate de Homo asa zis Sapiens.... ca poate o fi mai bine fara poluatori, egoisti, mincinosi si tembeli.....
    • Like 1
  • Daniel check icon
    Dacă ma îndoiesc de ceva înseamnă că sint prost? Dubito ergo cugito, cugito ergo sum... De exemplu ma îndoiesc serios ca evoluționismul e o teorie valida, mai degrabă cred în creaționism. E vorba de ADN, codul genetic e propriu și imuabil oricărei specii, asa ca pot trece n milioane de ani ca o maimuță nu va deveni om. Apoi cu vaccinurile, exista unele care chiar produc autism la copii în procent neneglijabil, am văzut un documentar f. bine închegat pe tema asta. Asa ca să nu absolutizam, în lumea de azi nu cred ca e rău să te documentezi din mai multe surse credibile, sa filtrezi cât poți și sa nu dai curs neconditionat informațiilor din surse oficiale.
    • Like 1
    • @ Daniel
      Daca te referi la chestii demonstrate cum e evolutionismul raspunsul la intrebarea ta este da, acest lucru te face prost. Ideea e ca toate chestiunile date ca exemplu se studiaza in scoala generala si liceu, iar daca nu ti-ai insusit aceste notiuni elementare despre cum functioneaza lumea nu trebuia sa primesti o diploma. Nu e ca si cum discutam fizica cuantica sau cine stie ce subiect avansat.
      • Like 6
    • @ Daniel
      dupa cum bine ati mentionat documentarea se face din surse credibile. Exemplul pe care il dau este ca o sa iau in considerare o opinie despre forma pamantului numai daca cel care o emite stie sa calculeze urmatoarele eclipse (eventual pe hartie).
      Numai niste mii de persoane se afla la acest nivel si ei sunt in consens pe tema formei pamantului iar restul ori raspandesc informatia lor ori dezinformeaza. Chiar si daca "opinia" unanima a dansilor ar fi gresita (aici ar fi de mentionat "Relativity of Wrong" de Isaac Asimov) numai cineva in aceeasi masura de "in cunostinta de cauza" pe tematica respectiva poate sa ii contrazica, nu orice idiot care se bazeaza pe intuitie :) .
      Este adevarat ca atunci cand cineva emite o opinie care contrazice tot status quo-ul de fapt contrazice pe toata lumea insa el trebuie sa aiba nivelul intelectual astfel incat sa le arate acest lucru elitelor din acel top.
      Absolut orice "disputa" de opinii la un nivel inferior este apa de ploaie, ea deja a fost clarificata intr-o carte pe care cel putin unul dintre participantii la disputa nu a citit-o. Multe persoane opineaza pe probleme a caror rezolvare nu mai are de foarte mult vreun spectru... aceasta este o nesimtire aparata de corectitudinea politica din aceste vremuri.
      Cat despre afirmatia dvs ce implica cauzalitatea dintre vaccin si autism ea nu are vreun expert practicant activ care sa o sustina prin vreo lucrare (ce sa fie sustinuta de colaboratorii de breasla)!! Deci va aflati in categoria dezinformatilor "care stiu ei" si dezinformeaza mai departe.
      • Like 1
    • @ Daniel
      Daniel, codul genetic e UNIVERSAL, daca te intreaba cineva....sunt aceiasi codoni, pentru aceiasi aminoacizi, cu mici exceptii, de la bacterii pana la om.
      • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Republica și-a schimbat politica de ceva timp așa încât n-are nici un rost să dau replici personale fiindcă știu că nu vor mai primi atenționare pe email. Deci procedez altfel:
    @ Ovidiu Bidian- tare asta cu hemoroizii. Până a elabora o teorie ar fi fost bine să știți ce înseamnă hemoroizi, unde se dezvoltă și ce rol au alimentația și mișcarea.
    @ Hadrianus Ady: vaccinuri trivalente există și.se fac demult, vezi DiTePer. Simultan se face antipolio deci ajungem lejer la tetravalent. Hexavalent înseamnă imunizarea împotriva a 6 boli. Ați vrea să mergeți cu copilul să-l înțepați de 6 ori? Odată pentru toate și gata. În toată lumea civilizată se vaccinează așa iar sistemul imun nu dă deloc semne de confuzie.
    Legătura dintre vaccinare și autism a fost demult demontată . Pentru cine vrea să afle.
    Problema principală a articolului e ori orgoliul (eu știu mai bine) și apare la educați și ne- ori credința stupidă că se pot găsi scurt-circuite de gândire și asta nespecialist fiind. Gândirea laterală și cea verticală sunt complementare și nu se exclud.
    PS: între timp si-a făcut intrarea corona pe lume. Aș fi curioasă câți dintre comentatorii de acum 4-5 ani se vor vaccina...
    • Like 8
  • Cum zice ardeleanul - au multă minte, dar nu tătă bună! Una e inteligența și alta discernământul, acesta din urmă având legătură cu bunul simț!
    • Like 2
  • Cu respect: in Geneza nu scrie că Facerea Lumii s-a petrecut acum 6.000 de ani. Nu e trecută de fapt absolut nicio dată
    • Like 1
    • @ Mihoc Liviu
      tot cu respect : proiectarea descoperirilor stiintifice (pe care le consideram efectiv adevarate) in/pe Geneza duce la concluzia respectiva. https://www.lockhaven.edu/~dsimanek/ussher.htm ; Totusi, a se intelege doar faptul ca ele sunt incompatibile ca abordare a aceluiasi set de probleme. Dar de fapt este folosita in epoca actuala aceasta concluzie, prin reducere la absurd, doar pt a arata faptul ca Geneza/Scriptura/Biserica ar trebui sa se ocupe numai de partea ei: de spirit/suflet. Pentru toate celelalte exista stiinte (inclusiv pentru moralitate) : filosofie, psihologie ... si evident pana la matematica, fizica, chimie ... Autorul a mentionat aceasta concluzie banuiesc in ideea in care unii credinciosi nu au bunul simt intelectual pentru a seta sau aplica aceste limite. O spun in ideea in care stiinta si religia pot coexista atat timp cat fiecare isi respecta granitele. Chiar si Einstein a avut fix aceasta perspectiva. O mica etalare gasiti aici https://youtu.be/KoGYObRNn6A
      • Like 0
  • Excepțional articol! Cu mențiunea că vorba bunicii autorului o știu de la tatăl
    meu sub forma: „Unde e minte multă e și prostie mare”.
    • Like 0
  • dalex check icon
    Cum putem sa decidem obiectiv cine este prostul cu carte si cine este doar cu carte ?
    Poate facem o lista cu idei prostesti, prima fiind ideea de a scrie o astfel de lista.
    • Like 1
    • @ dalex
      Cred că un posibil criteriu este menționat în paragraful al doilea.
      • Like 1
    • @ dalex
      Așa e, cum spune @Nelu Mares. Mai exact, dacă în primii opt ani de școală acorzi o atenție moderată orelor de științe ale naturii, scapi cam de toate ideile prostești care le bântuie nopțile și zilele multor Milleniali...
      • Like 0
  • Un comentariu de excepție. Păcat că este dureros de adevărat.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
text: Nicu Pană / voce: Florin Negruțiu
sound-bars icon