Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Peste 15.000 de oameni au protestat în București și marile orașe. Mihai Șora: Ar putea fi o zi ca oricare alta. Nu este. Se simte un fel de vibrație în spațiu, un „ceva“ pe care cuvintele nu-l pot cuprinde

Protest 24 februarie (Foto Dan Mihai Bălănescu)

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Peste 15.000 de persoane au ieșit duminică seara în stradă în București și mai multe orașe din țară pentru a-și arăta susținerea pentru magistrații care au anunțat că își întrerup de luni activitatea, dacă OUG de modificare a legilor justiției nu va fi abrogată. 

UPDATE: Numărul celor din Piața Victoriei a depășit 8.000 de persoane (sursa Digi24). În total circa 15.000 de oameni sunt în stradă în București și marile orașe.

(Foto: Dan Mihai Bălănescu)

UPDATE: Peste 10.000 de persoane protestează în jurul orei 19.00 în Capitală și mai multe orașe: Sibiu, Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Oradea, Galați, Oradea, Pitești.

UPDATE: Circulația pe principalele bulevarde din zona Pieței Victoria a fost întreruptă. Grupuri de protestatari continuă să sosească în fața Guvernului. Reporterul Digi24 estimează că la protestul din Capitală sunt circa 5.000 de persoane. 

UPDATE: În Piața Victoriei protestează aproape 2.000 de oameni.

UPDATE: Aproximativ 1.500 de persoane protestează acum în Timișoara. „PSD, ciuma roșie!”, „DNA să vină să vă ia!”, scandează oamenii.

(Foto: Mircea Balea)

UPDATE: La Argeș sunt în stradă câteva zeci de persoane. Se scandează „Abrogați, apoi plecați!”

UPDATE: La Bacău aproximativ 300 de persoane au plecat în marș pe străzile orașului.

UPDATE: Sute de persoane s-au adunat în Piața Victoriei. Oamenii au ieșit în stradă și la Sibiu, Timișoara, Cluj.

STIREA INITIALA

„Ne vedem de la 18:00. Nu renunțăm acum. Nu suntem singuri: opoziția, presa încă independentă, asociații profesionale sau ong-uri, Uniunea Europeană sunt în aceeași luptă.

Cei din justiție au nevoie de susținerea străzii, cei din stradă de susținerea opoziției, opoziția de noi, toți avem nevoie de justiție și așa mai departe. Pasul în stradă e ceea ce ne leagă acum. Am început, terminăm. Nu e ușor, dar e necesar și nu e doar pentru noi, e solidaritatea care se construiește încet și sigur.

Convinge-ți prietenii, dă un share, dar nu sta doar pe Facebook, hai afară, hai să scăpam de ei”, se arată în mesajul postat de mișcarea civică Corupția Ucide.

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a anunțat sâmbătă pe Facebook că va merge la protest şi a îndemnat oamenii să iasă în stradă în număr cât mai mare. Duminică el a revenit cu încă un mesaj.

Mesajul lui Mihai Șora:

„Duminică, 24 februarie 2019.

Ar putea fi o zi ca oricare alta. Nu este.

Se simte un fel de vibrație în spațiu, un „ceva“ pe care cuvintele nu-l pot cuprinde.

Între toate stările prin care trece ființa umană, așteptarea mi se pare cea mai neclară, deseori – cea mai apăsătoare: chiar și atunci când știi cu precizie ce anume aștepți, chiar și atunci când poți controla intensitatea așteptării sau când cel așteptat este un om ca și tine, pe care-l cunoști bine, nu misteriosul Godot…

Așteptarea este mereu despre timp, iar timpul înseamnă viață: irosită ori, tocmai dimpotrivă, umplută cu tot ce ți s-a ivit – bun – în cale.

M-au impresionat, în dimineața aceasta, oamenii care așteptau să voteze, frații noștri din Republica Moldova stând ore în șir la cozi, în orașele Europei.

Visez – ca mulți români, sunt sigur – să vină mai repede ziua aceea în care vom fi cu adevărat împreună, locuiți de aceeași vibrație, ziua în care nu va mai sta între noi decât cursul firesc al Prutului.

Până atunci, și noi, și frații noștri suntem în aceeași așteptare apăsătoare.

„Ne luăm țara înapoi“ înseamnă „ne luăm toată țara înapoi!“, TOATĂ!, – și bucata aceea de peste Prut care ne-a fost furată.

Ne vedem în această seară”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aceste plimbari de duminica seara nu vor schimba nimic. Cei vizati au devenit total nepasatori la astfel de manifestari. Tare as vrea sa nu am dreptate dar...
    • Like 1
    • @ Iustin Grama
      Opinion check icon
      Domnule Grama,
      Poate ca aveti dreptate. Nu e usor sa dai un raspuns categoric daca sunt sau nu utile protestele. Dar, daca va intereseaza subiectul eficientei manifestatiilor de strada, va sugerez sa cautati pe net ceva studii si articole pe aceasta tema, eu am gasit unele destul de bune si pro si contra.
      Eu unul nu sunt asa convins ca sunt nepasatori (totusi reactioneaza destul de agresiv in privinta manifestatiilor, deci semn ca ii afecteaza totusi).
      Si totusi, indiferent de finalitatea acestei situatii, cred ca reprezinta un exercitiu bun de implicare civica si ca ar trebui continuat oricand cetatenii sesizeaza abateri de la o conduita normala a unui partid sau altul (a se intelege in interesul tarii). Responsabilitatea cetateneasca nu trebuie sa se termine in cabina de votare, acela sa fie doar inceputul!
      Ce spuneti?
      • Like 0
  • Opinion check icon
    Hai sa fim realisti, in privinta protestelor sunt 3 categorii de cetateni:
    1. Cei care participa la proteste deoarece cred ca trebuie sa faca totusi ceva pentru a avea macar sansa unei schimbari
    2. Cei care nu participa la proteste pentru ca le cam convine situatia de acum (sa fim realisti, sunt destui)
    3. Cei care cauta belsug de argumente ca sa nu participe::
    a. pur si simplu nu ii intereseaza ce se intampla in Romania si oricum au alte lucruri mai bune de facut
    b. considera ca este sub demnitatea lor sa participe la manifestatii de strada
    c. sunt de parere ca nu are sens sa iasa in strada pentru ca oricum nu se schimba nimic. Altfel spus, daca reusesc ceva astia cu iesitul in strada, se bucura si ei de rezultat, daca nu iese, macar s-au bucurat de o seara de duminica!
    Cam asa e si cu participarea la vot: de ce sa iti asumi votul cand poti sa nu faci nimic si sa dai toata vina pe altii si tu sa te consideri intelept ca nu ai participat?
    • Like 0
  • Am intrebat odata mai multe persoane o intrebare dura si nu am putut primi nici un raspuns clar. Fiecare respondent este complet diferit si raspunde complet diferit la intrebare...
    Daca o persoana omoara 2 persoane si salveaza la viata 3 persoane, este aceea persoana buna sau rea? :)
    • Like 0
  • Eu nu am auzit de Mihai Sora in ultimii 15 ani. Am tot auzit de Plesu si Liiceanu. I-am ascultat tot timpul pe YouTube, am incercat sa "pedalez" la gandire cu ei!
    Ne vorbeau de inteligenta si moralitate. Si civism... Dar totusi oamenii isi vedeau de vietiile lor. Foarte bine!
    Cu atat mai mult sunt surprins de Sora ca a inceput sa faca "scandal" dintr-o data. :)
    Unde a fost, unde s-a ascuns? Nu stiu! Si chiar NU ma doare undeva. Dar imi place sa vad un batranel creepy si fucked-up, de timpul vietii, ca inca mai are ceva "seva" de viata in el. Si face "scandal"!! :) Unde sunt Plesu si Liiceanu acum?
    Nu sunt si ei batrani? De ce sa taci la batranete? Fii barbat pana la capat, daca propovaduiesti binele, frumosul si barbatia in viata!? :) Or this is not all what life is about? :)

    • Like 0
  • fc check icon
    hai! hai avântul prăbușirea! o-ntrebare rea: poți cu 5 lei cumpăra ceva ce face 500? nebun e cine cere. agenda poporului român acum se simte în aerul indiferenței: are papa, are rate, are vacanță la vară, are haine și pastile la copii, are benzină/motorină/itp. aia e! mai e. pesedeul nici cu 150.000 nu se sperie. poate pe la vreo 500.000. cu matematica nu te pui, ie știință exactă și masa critică la felu. foarte slăbutză reprezentația. dacă nici în uichend n-aduci lume... se cheamă că atâta poți, nu că n-are lumea bani. ne vedem data aviatoare!
    • Like 0
  • Numai bucurestenii pot schimba ceva.Daca bucurestenii nu demonstrau la revolutie nu ar mai fi fost o revolutie ci o rascoala inabusita la Timisoara sau in alta parte.Daca bucurestenii vor alege barurile calduroase de pe Lipscani sau din alta parte(ultima oara am fost in capitala in 2006),in loc sa iasa in Piata Victoriei,mai avem de asteptat pana se va produce o schimbare palpabila,la alegeri of course.
    • Like 1
  • In ciuda frigului de la Brasov,voi fi la protest....pentru ca asa simt,pentru ca sunt solidara cu cei care intrevad si lupta pentru un maine mai bun.Hai!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult