Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Protest față de OUG 7. Manifestanții au scandat în fața Ministerului Justiției: „Abrogați și apoi plecați!”

Protest 3 martie 2019

FOTO: George Călin/Inquam Photos

Peste 2.000 de oameni au protestat duminică seară față de OUG 7 și au cerut demisia Guvernului. Aceștia au mers în marș din Piața Victoriei până în fața Ministerului Justiției, unde au scandat „Abrogați și apoi plecați!”, „Demisia” și „PSD, ciuma roșie!” Actorii Teatrului Național, printre care Victor Rebengiuc, Mihai Călin și Marius Manole și-au arătat în fața TNB susținerea față de magistrații care luptă împotriva punerii justiției sub control politic.

UPDATE: Manifestanții scandează în fața Ministerului Justiției. „Abrogați și apoi plecați!”

UPDATE: Cele câteva mii de manifestanți au ajuns la Piața Unirii.

UPDATE: Coloana de protestatari a trecut de Piața Universității. În fața monumentului dedicat eroilor Revoluției, aceștia au strigat; „Cinste lor! Cinste eroilor!”

UPDATE: Manifestanții au plecat în marș spre Ministerul Justiției. Numărul lor trece de 2.000.

Rebengiuc protest 3 martie

UPDATE  Proteste au loc și în Cluj, Sibiu, Timișoara, Constanța.

UPDATE: Aproape 1.000 de oameni s-au adunat duminică seară în Piața Victoriei, de unde vor pleca în marș spre ministerul Justiției. Aceștia strigă „Abrogați și apoi plecați!” și „Demisia!”

UPDATE Actorii Teatrului Național din București protestează pe treptele TNB, cerând abrogarea OUG 7 și demisia lui Tudorel Toader. Printre aceștia se află Victor Rebengiuc, Mihai Călin și Marius Manole. „Sprijinim în primul rând magistrații. Mii de magistrați protestează și cer să fie lăsăți să-și facă treaba independent. Nu cred că liniștea mută este ceea ce trebuie să se întâmple în România acum”, a spus Mihai Călin. „Trebuie să ieșim la vot și trebuie să ne manifestăm. Trebuie să ne aducem aminte de anii `90 când erau zeci de mii de elevi și de studenți care protestau față de ce se întâmplă. Trebuie să ne ridicăm și să ne luptăm pentru ceea ce credem”, a continuat actorul.

Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos

„Mi-am dorit să nu mor în comunism. N-am izbutit chestia asta. O să mor în comunism!”, spunea în urmă cu un an Victor Rebengiuc. Actorul este din nou în stradă ridicând vocea împotriva celor care conduc astăzi România și fac scrum justiția. „Ei fac tot ceea ce știu să facă, de frica închisorii”, a spus Victor Rebengiuc.

Dumincă seară va avea loc în Capitală un protest față de modificarea legilor justiției și față de noua Secție Specială pentru investigarea magistraților. „Duminică, de la ora 18.00, ne revedem în Piaţa Victoriei! La ora 19:00, plecăm în marş spre Ministerul Justiţiei. Miza acestor zile pentru noi toţi este independenţa Justiţiei! Protestele continuă până la abrogarea ordonanței 7/2019 și desființarea Secției pentru magistrați! Parchete din toată țara și-au suspendat activitatea", se arată în anunțul postat pe pagina de Facebook Corupţia Ucide.

Manifestanții se solidarizează cu procurorii și judecătorii, care protestează zilnic față de punerea justiției sub control politic. 

„Magistrații, procurori și judecători deopotrivă protestează zilnic pe treptele Tribunalelor. Suntem solidari cu toate revendicările acestora și mesajul nostru pentru ei este să nu cedeze în fata Guvernului! Suntem alături de ei, le apreciem munca și vom lupta împreună până la capăt pentru aceleași valori!”, mai scriu inițiatorii protestului.

Și actorii Teatrului Național București vor protesta duminică seară, înaintea spectacolului „Revizorul”, ce va începe la 19:30. 

„Duminică, 3 martie, înaintea spectacolului "Revizorul" de la Teatrul Naţional, voi fi alături de colegii mei în faţa teatrului, vă vom aştepta acolo purtând o banderolă albă la mână, banderolă pe care o vom purta de acum înainte până când acel OUG va fi retras. Acea banderolă albă înseamnă pentru noi libertate de expresie, înseamnă că suntem alături de magistraţii care au avut curaj şi au ieşit în stradă, înseamnă că susţinem statul de drept", a spus Marius Manole într-un clip postat pe pagina sa de Facebook. Acesta i-a îndemnat pe toți actorii din țară să se solidarizeze cu protestul magistraților.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Procurorii au puterea autosesizarii pentru comiterea de fapte penale - de catre un individ, sau entitate, fie ea si partid politic - fapte penale ce pun in pericol ordinea de drept, De ce nu o folosesc? Orice procuror din tara asta poate face asta. Ca, ulterior, se instrumenteaza la Parchetul relevant faptei, respectiv calitatii infractorului prezumat, asta e alta chestie. Asadar, actorii, si oricare alta categorie profesionala, nu pot decat sa protesteze pe strazi, iar ulterior, la alegeri, sa protesteze prin vot. Dar procurorii? Ce cauta pe treptele institutiilor, in loc sa fie inauntrul lor, instrumentand dosare penale impotriva astora? Pe motivul asta: rasturnarea ordinii de drept si constitutionale. Atat.
    • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Opinion check icon
      De ce? Probabil deoarece constitutia permite modificarea legilor dupa bunul plac al politicienilor. Si atunci un procuror este nevoit sa ii ancheteze pe politicienii corupti tinand cont de nelegile date tot de acestia, nelegi carei ii dezincrimineaza. Altfle spus, politicianul triseaza la greu si schimba din mers regulile jocului, in timp ce procurorul trebuie sa respecte regulile in totalitate. Deci cine are avantajul?

      • Like 1
  • Opinion check icon
    Propun infiintarea unei noi statiuni exclusiviste pentru politicienii corupti la Jilava, cu vedere la viitorul canal Dunare-Bucuresti, pe care ei sa il construiasca.
    Dupa ideea: Abrogati si apoi va cazati!
    • Like 0
  • Actorii sunt eroii noștri, modelele noastre si, datorită acestui fapt, acțiunile lor civice ne impacteaza foarte serios.
    Mi-aș dori ca actorii sa continue demonstrațiile de susținere si chiar sa intre in greva.
    Eu promit să-mi iau bilet la toate piesele pe care nu le vor juca din cauza grevei. Va fi modul meu de a susține greva lor.
    • Like 0
  • check icon
    Eu sunt un om inteligent! Gandesc bine! Si sunt barbat: am si coaie si cand vreau sa injur, injur! Care este problema?
    Nu ma mai cenzura!
    Cenzureaza rusii, prostii si "capitalistii"!
    • Like 0
  • check icon
    In Justitie sunt oameni,... ca in orice alt domeniu de activitate.
    Daca vorbesti bine despre ei se simt si ei mai bine. Daca vorbesti urat, se simt prost, nedoriti, inutili.

    Dar azi as vrea sa vorbesc despre cenzura si adevarata ei "magnitudine", in noua libertate a poporului Roman!
    Tu o cenzurezi pe nevasta ta? Nevasta ta te cenzureaza pe tine? Mai ales in fata copilului?... Eu cred ca da!
    Comunistii cenzurau tot timpul. Dar macar aveau o "grila" (un tabel) de lucruri pe care trebuiau sa le cenzureze.
    Eu nu stiu de ce site-ul Republica.ro trebuie sa ma cenzureze pe mine asa de drastic, si fara nici o explicatie personala, de 4 ori pentru ca mi-am facut 4 conturi pe FaceBook sa pot comenta din nou.
    Ideea este aceeasi: orice Roman care are drept de cenzura o sa aplice dreptul de cenzura. De ce? Pentru ca iti da un sentiment de "putere". Si Romanul este mort dupa sentimentul asta:... :) sa aibe si el putina "putere". :) Ha!
    Mai bine te-ai uita la primul amendament din Constitutia Americii. Dreptul la vorba si la intalniri nu poate fi CENZURAT! Poti sa dai in judecata pentru defaimare, dar nu poti sa cenzurezi...
    Si TU, site de "smecheri" "intelectuali" Romani, aplici cenzura tot timpul! :) Ha!
    Care este diferenta dintre tine si Ceausescu? Si Ceausescu vroia sa tina "lucrurile" "curate". Nu este asa? HaHa! :)
    • Like 0
  • fc check icon
    justiția era independentă și când devenea Nufărul pentru averile marilor borfași. cuantumurile pedepselor o vădesc cu asupră de măsură. empatie socială zero pentru justiție. deseară, rezultatele, pe zone. o țară devenită liga lui mitică nu fraternizează cu arbitrii. că n-au fost împreună nici la chiolhan și nici la curve.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult