Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Proteste în București și în țară față de modificarea Codurilor Penale. Un jurnalist german, ridicat de jandarmi în timpul protestelor

Peste 4.500 de oameni au protestat miercuri seară în Piața Victoriei față de modificarea Codurilor Penale, iar în zonă au fost masați jandarmi pegătiți de intervenție. Au existat incidente între manifestanți și jandarmi, iar mai mulți protestatari au fost târâți de forțele de ordine în dube.

Între cei ridicați de jandarmi se află și jurnalistul german Paul Arne Wagner, care a realizat un documentar despre Liviu Dragnea, în județul Teleorman, intitulat „Aici nu-l avem decât pe Dragnea”. Potrivit colegilor lui, acesta filma în Piața Victoriei. „Colegul nostru de la Passport Productions, jurnalistul german Paul Arne Wagner, a fost smuls brutal de langa noi in timp ce filma si aruncat in duba jandarmeriei împreună cu alți protestatari. Nu stim cati au fost ridicați. Nu stim unde i-au dus”, se arată pe pagina de Facebook a Passport Productions. Spre miezul nopții aceștia l-au găsit la secția 5 de poliție.

Momentul a fost filmat și postat pe Blogu' lui Otravă.

Protestatarii sunt nemulțumiți de felul în care au trecut pe repede înainte prin Camera Deputaților modificările la Codul de procedură penală care restrâng marja de acțiune a procurorilor și îi avantajează pe infractori. Se strigă „Nu cedăm!”, „DNA să vină să vă ia” și „PSD, ciuma roșie!” Manifestații au loc şi la Sibiu, Iaşi, Braşov sau Oradea.

UPDATE: La protest participă și filosoful Mihai Șora. Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a postat o imagine în care apare alături de acesta.

„Dacă vreodată vă simțiți obosiți și vă gândiți că nu mai are rost... mai gândiți-vă odată! Bine. 

101 ani.

Mihai Șora este aici de fiecare dată când România are nevoie. Acum este nevoie de fiecare dintre noi. De fiecare”, a scris Vlad Voiculescu pe contul său de Facebook.

(Foto: Facebook/Vlad Voiculescu)

UPDATE: Jandarmeria blochează accesul în Piață al celor care ies de la metrou. 

UPDATE: Au loc incidente între manifestanți și jandarmi. Mai mulți protestatari sunt târâți în dube. Jandarmeria a anunțat că a amendat doi protestatari cu câte 4.500 de lei.

UPDATE: Peste 4.500 de oameni protestează în fața Guvernului. La Sibiu, sunt 4.000 de protestatari, la Iași, 1.000, la Brașov, 1.000, la Oradea, 300 de demonstranți, și la Cluj, 5.000 de oameni, potrivit Digi24.

UPDATE: La ora 21:00, protestatarii au cântat „Deșteaptă-te, române!” și au aprins lanternele telefoanelor mobile.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

UPDATE: La Sibiu, protestul la care participă peste 4.000 de persoane, este organizat de comunitatea ”Vă vedem din Sibiu” care afirmă că ”am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României”, relatează Digi24. La Cluj, 3.000 de oameni au ieșit în stradă. 

În Piața Victoriei au avut loc ciocniri între protestatari și jandarmi

Foto: Alberto Groșescu/Inquam Photos

Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos

Protestatarii au rupt gardurile instalate de jandarmi şi au pătruns pe carosabil, unii dintre ei aşezându-se pe şosea, scrie News.ro.  

„Ieșiți și spuneți DA democrației, domniei legii și luptei anticorupție. Cereți demisia Guvernului, cereți demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, cereți majorității parlamentare să oprească schimbarea codurilor penale. Iar dacă îl suspendă pe Președinte, spuneți-le că ei oricum nu scapă.

Spuneți-le că viitorul copiilor noștri și al țării nu trebuie să depindă de interesul penal al unui borfaș.

Gangsterii au capturat România. Au furat la fiecare contract din bani publici, au furat de la Guvern, au furat de la Parlament, au furat de la consiliul județean, au furat de la primărie, ne-au jefuit pe fiecare dintre noi. Iar când au început să ajungă la închisoare, au început să fure instituții și legi. Au transformat codurile penale în codurile penalilor, distrug instituții independente și le pun sub cizmă politică, fură democrația cu totul. România devine Koruptistan, iar democrația se transformă în cleptocrație”, au scris reprezențanții comunității Corupția ucide pe Facebook.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Jandarmeria a spus ca omu' n-a facut dovada ca-i jurnalist strain, neavand un document oficial. Documentul ala care trebuie sa aiba 5 stampile, de la Primarie, de la Politie, Prefectura, Apa si canal si RER. Unde mai pui ca nu avea nici ultima factura de curent la dumnealui.
  • Like 4
 • Fazele cu trupe speciale scoase peste manifestanţi paşnici şi arestări de ziarişti străini nu se împlântă aiurea, ci sunt scenariu pentru debarcare.
  Adio, Livake!
  Părerea mea.
  • Like 4
 • Ionel check icon
  Am citit in presa on-line asta "Opoziția de dreapta din România și reprezentanții #rezist par să nu înțeleagă un lucru: escaladarea conflictelor, promovarea violenței și a urii, mai ales în mod public, nu fac decît să crească procentele PSD. Cu cît episoade precum cele de azi, din parlament, ori cu Bacalbașa, pe stradă, se vor repeta, conturile electorale ale puterii se vor îngroșa substanțial". SUBSCRIU LA ACEASTA CONCLUZIE. Nu asa se schimba puterea in mod democratic intr-o tara care se vrea democratica.
  • Like 2
  • @ Ionel
   https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22521697-jandarmeria-vrea-cumperegrenade-efecte-speciale-acustice-luminoase.htm mai zi odată aia cu escaladarea conflictelor...
   • Like 4
  • @ Ionel
   Troll pesedist, in ce tara democratica 15% din electorat e considerat majoritate ?
   • Like 5
  • @ Radu Andrei Malica
   Victor66 check icon
   Nu are sens, postacul nu are creier, are doar degete de tastat si poezii memorate la el in cap.
   • Like 2
  • @ Victor66
   Ori scrise cu majuscule și în silabe, așa ca pt întîiul pavian al țării...
   • Like 2
  • @ Radu Andrei Malica
   Ionel check icon
   Retine ca eu nu am votat PSD ul, dar datorita unora ca tine cu ei o sa votez data viitoare http://www.conteledesaintgermain.ro/nazistii-gestapoul-si-fuhrerul/21-06-2018
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Ionel check icon
   http://www.conteledesaintgermain.ro/nazistii-gestapoul-si-fuhrerul/21-06-2018
   • Like 0
 • Poate că ar trebui să trecem la urmatorul nivel ...

  Să-i batem cu armele lor sau ceva asemănător.
  Poate chiar ar trebui să facem acel stat paralel : “România curată” sau pur și simplu “România”
  -------------------------------------------------------------
  Sa rămâna ei : jigodiile, penalii, asistații sociali, șpăgarii, analfabeții, agramații, idioții în Republica România. Să-si aplice ei lor noul cod penal și tot ce vor să ne dea noua.
  -------------------------------------------------------------
  Noul stat paralel începe așa: o noua constituție europeană , o noua legislație bună si neinterpretabilă, un nou/noi lideri pentru președinție și guvern, iar pe ei, jigodiile îi ignorăm absolut (așa cum nu ne vad ei în Piață sau la demonstrații) așa trebuie ignorați, izolați, scuipați, umiliți, netratați, lasați să moară la marginea drumului ori de cate ori aveți ocazia în toate planurile profesionale.
  --------------------------------------------------------------
  ( Pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești !)
  --------------------------------------------------------------
  Ca spațiu al noii Românii ?! Normal, țara asta ! Țara asta în care ne-am născut !
  E Țara noastră ! dacă vor să emigreze, să emigreze ei ! la dracu ! dacă se poate !
  ---------------------------------------------------------------
  Gata cu plimbarea în Piața Victoriei sau la Parlament ! Asta e numa irosire de forțe ! GATA ! Trebuie blocați la mantinelă ! și asta numai cu GREVĂ TOTALĂ !
  • Like 3
 • Protestele dezarticulate nu au efect; oamenii ies la plimbare, asta nu e protest, se vede după efecte.
  Are un efect?
  • Like 1
  • @ Marian Tanase
   Trolatul are vreun efect?
   • Like 1
 • Roxana B check icon
  Dragnea are un sprijin puternic din spate.Altfel nu si-ar putea permite atitea
  • Like 1
 • Paul check icon
  Trebuie protestat mai ales in fata parlamentului. Veorica vasilica e convinsă ca o caută colindătorii...
  • Like 2


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult