Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Lovitura PSD-ALDE-UDMR de la ora 22.00: noul Cod de procedură penală adoptat noaptea ca parlamentarii. USR: „De astăzi, România este un rai al infractorilor”

Florin Iordache, Camera Deputaților

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Proiectul puterii de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, pe repede înainte, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională. Proiectul legislativ, care conținea nu mai puțin de 320 de amendamente, a fost adoptat cu 175 de voturi „pentru” și „78” împotrivă, în jurului orei 22:00, amintind astfel de ordonanța 13, pe care reprezentanții puterii au dat-o „noaptea ca hoții”.

Însă ceea ce prevede Codul de procedură penală în varianta trecută prin Comisia Iordache și validată de parlamentari este mult mai nociv pentru justiție decât conținutul ordonanței 13. PNL şi USR au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională legea despre care avertizează că îi va face scăpați pe criminali și violatori. „De la ordonanţa 13 din februarie 2017 până acum, vreme de 1 an şi jumătate, românii au fost amăgiţi şi minţiţi de toţi reprezentanţii PSD şi ALDE, o coaliţie unită de hoţie şi de preocuparea comună pentru salvarea hoţilor. Tot noaptea, tot prin abuz şi lipsă de dezbatere. Este o coaliţie toxică pentru România! Este o zi extem de tristă pentru România. Consecinţele vor fi greu de evaluat. Sunt create condiţii să scape nu doar corupții, ci şi violatorii sau criminalii”, a spus liderul deputaților PNL, Raluca Turcan. „De astăzi pedofili, criminali, filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi România este un rai al infractorilor!", a avertizat și Dan Barna, USR.

Florin Iordache, președinte al comisiei speciale privind legile justiției, a fost convocat să participe vineri la sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia, pentru explicații referitoare la modificarea legilor privind organizarea judiciară, statutul magistraților și codurile penale. La discuții au fost invitați și reprezentanți ai Președinției și Ministerului Justiției.

Cele mai controversate modificări

Printre modificările cele mai controversate, care reduc extrem de mult posibilitatea de acțiune a procurorilor și îi avantajează pe infractori, inclusiv pe cei care comit fapte cu violență, sunt următoarele:

- Durata urmăririi penale este redusă la un an. Acest lucru înseamnă că dacă procurorii nu reușesc să trimită în judecată un inculpat în termen de un an, dosarul se clasează automat.

- Denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la comiterea faptei.

- Pentru arestarea preventivă nu va mai fi necesară suspiciunea rezonabilă, ci va fi nevoie de indicii temeinice.

- Convorbirile interceptate care nu privesc fapta ce formează obiectul dosarului în cauză, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală.

- Probelele referitoare la alte infracțiuni decât cea pentru care s-a emis mandatul nu vor avea nicio valoare, deoarece nu vor putea fi folosite în instanță.

- Dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public "prevăzut de lege"

-  Recursul în casaţie în favoarea inculpatului poate fi declarat oricând.

- Cererea de liberare condiționată poate fi făcută din 6 în 6 luni, nu la un interval de un an cât este în prezent.

- Este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.

- Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24

Totodată, între modificări se află și cea care îl avanteajează pe șeful PSD, Liviu Dragnea:

Revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

g) neredactarea și/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei. (amendament PSD și ALDE).

i) un judecător sau un procuror a fost sancționat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență, dacă aceste împrejurări au influențat soluția pronunțată în cauză.

Dacian Cioloș, despre modificările la Codul de procedură penală: „Au făcut din legislația penală o armă împotriva întregii populații a României”

Fostul premier Dacian Cioloș a criticat luni seară modificările adoptate de parlamentari la Codul de Procedură Penală, calificându-le drept „o armă împotriva întregii populații a României.”

„Majoritatea PSD-ALDE a abuzat de drepturile oferite de democratie, agresând Codul de procedură penală. Vor să ne convingă că tâlhăria și fărădelegea sunt parte a vieții noastre pentru că ei au ales să fie parte a vieții lor. Au făcut din legislația penală o armă împotriva întregii populații a României. PSD și ALDE ne-au transformat pe toți în victime colaterale ale infracționalității. Prin votul de azi, PSD și ALDE fac din fărădelege un plan de țară”, a scris pe Facebook fostul premier Dacian Cioloș.

„Îmi dau seama ce simt foarte mulți români normali, cu bun simț, la ora asta. E dureros să rabzi și să accepți că o mână de oameni disperați care se gândesc doar la propriile lor vieți - neînțelegând să-și asume greșelile trecutului - aruncă în aer echilibrul unei societăți întregi.

Ei, în graba lor pentru a se salva, omit faptul că normalitatea și bunul simț pot să-și piardă răbdarea și umilința de a accepta palmă după palmă fără să riposteze la un moment dat”, a adăugat liderul Mișcării România Împreună.

„Ultima greșeală pe care ar face-o cei care ne-au abuzat azi bunul simț și ne-au vândut siguranța pe propria lor impunitate, ar fi să forțeze zilele următoare mecanisme instituționale, ordonanțe de urgență sau suspendarea Președintelui, pentru a face să intre în vigoare pe “repede inainte” modificările decise azi. Acesta ar putea fi ultimul act al unei guvernări iresponsabile”, a mai spus fostul premier.

Florin Iordache: „Vrem să aducem România pe un drum normal. Ne-am săturat de abuzuri”

Florin Iordache, șeful comisiei speciale din Parlament, a susținut în plen că prin modificări se doreşte „stoparea abuzurilor”.

"Am foarte multe elemente care susţin această iniţiativă. Să votaţi cu mintea dumneavoastră pentru că noi chiar ne-am dorit să punem capăt abuzurilor. Prezentarea unor oameni cu cătuşe care s-au dovedit apoi a fi nevinovaţi - vrem să rezolvăm asta. Vrem ca procurorilor să le fie repartizate dosarele aleatoriu. Faptul că noi dorim înlocuirea sintagmei îndoială rezonabilă cu indicii temeinice este tocmai pentru că am văzut în practică cum se fac dosare doar pentru indicii. Dacă după câţiva ani se dovedeşte că a fost o greşeală, cine îi mai dă acelui om înapoi zilele, nopţile pierdute? Ne-am săturat de abuzuri, ne-am săturat de justiţie făcută prin protocoale, chiar vă rog să vă uitaţi pe amendamente, pe modificări. Noi vrem să aducem România pe un drum normal. Ne-am săturat de abuzuri. În programul de guvernare asta aveam prevăzut, să punem capăt abuzurilor. Ne-au cerut judecătorii să punem capăt abuzurilor făcute de procurori asupra lor”, le-a transmis Iordache colegilor.

Potrivit USR, modificările trecute pe repede înainte au drept consecință restrângerea puterii procurorilor și favorizarea infractorilor. Printre acestea se numără interzicerea publicării informaţiilor despre dosare penale în curs. În plus, dacă prima instanţă a dispus achitarea, instanţa de apel nu poate dispune condamnarea în urma reaprecierii în fapt şi în drept, ci doar în urma apariţiei unor elemente noi. Iar suspiciunea rezonabilă este înlocuită cu indiciile temeinice.

Raportul privind proiectul de Lege pentru modificarea Codului de procedură penală a fost publicat de Comisia Iordache la ora 18:00, iar dezbaterile au început 15 minute mai târziu, spre nemulțumirea opoziției care a acuzat că nu a avut timp să citească documentul de 300 de pagini, scrie News.ro.

În plus, deputații opoziției au argumentat că atâta timp cât raportul comisiei nu a ajuns în plen, nu au ce să voteze. "Care este diferenţa dacă se votează acum sau miercuri? (...) Programul de guvernare al PSD este un paradis penal. O persoană s-a cocoţat în fruntea partidului şi dă ordine ca Ceauşescu. Este o lege care ne va crea o nesiguranţă de a merge pe stradă ziua în amiaza mare”, a spus deputatul USR Stelian Ion, potrivit sursei citate.

Varujan Vosganian: „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”

 „Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!”, a declarat deputatul ALDE Varujan Vosganian. Acuzat de subminarea economiei naționale, Vosganian a fost protejat de urmărirea penală de către colegii săi parlamentari, care au votat împotriva ridicării imunității. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai trist decat un politician e corupt e un jurnalist care incearca sa-l atace in presa printr-un articol "alarmist" fara fond care se vrea agresiv dar cade in patetic. Ca un caine prea batran sa mai muste, articolele de genul asta reprezinta "sapa de lemn" a jurnalismului roman. In jur de 3600 de cuvinte pentru a striga "Aoleu!". Vaicareala tipica, plansul de mila care e la romani un fel de sport national. Nici una din modificarile "controversate" nu inseamna mare lucru, unele sunt deja practicate in restul Europei. Faptul ca inregistrari video sau audio nu mai pot fi folosite decat impruna cu alte probe e chiar un lucru interesant ca tehnologia de editare audio / video e deja destul de performanta si va fi in curand practic imposibil de detectat daca o inregistrare e falsa sau reala. Legile ofera din ce in ce mai putina protectie la nivel mondial nu doar in Romania. Asta nu e pentru ca cineva cauta neaparat sa slabeasca justitia ci pentru ca devine din ce in ce mai dificil sa poti dovedi ca cineva a comis o infractiune si chiar daca poti dovedi, drepturile omului de care ne bucuram cu totii asigura consecinte din ce in ce mai limitate chiar si pentru infractiuni destul de grave. Din nou, asta nu tine de Romania sau de vre-un partid politic ci e o tendinta in intreaga Europa. Iar cand vine vorba de paradisul infractorilor nimic nu bate SUA unde oamani nevinovati sunt executati pe loc in strazi de politie fara nici o consecinta in ciuda nenumaratelor inregistrari video, in timp ce seful unui clan mafiot e presedinte ! Mi-ar placea sa vad o discutie serioasa in presa legata de fenomenul asta . Cer prea mult ?
    • Like 0
  • S-a stins lumina oamenii buni...
    Romanica a devenit raiul infractorilor si a infractionalitati.
    Raul acesta imens are radacini puternice, de a ajuns atat de important in tarisoara noastra .
    Cand intr-un sistem de stat ajung in cele mai inalte functii in stat infractorii,inseamna ca ai o mare problema de functionalitate si promovare.
    Mai pe romaneste lupul a ajuns paznic la oii...
    Trebuie sa n-e organizam mai bine si sa iesim in strada din nou...mai multi,mai organizati,mai puternici,mai pasnici,mai curati...sa scapam de HOTII astia.
    • Like 1
  • catalin check icon
    Ăsta sa votat,ăsta avem!Parlamentul nu protejează oameniî cinstiti,avem penali care se protejează pe ei și pe infractori lor. Nu ne rămâne decât sa mai adaugam un" lacat în plus". Toți vom fi afectați, scoli pt copii nostri mai slab dotate,spitale asemenea,servicii mai proaste în toate domeniile.
    • Like 3
    • @ catalin
      Cam greu să pui un "lacăt în plus" la portofel cînd urci în tramvai, totuși. ;)
      • Like 0
  • florin check icon
    Ba, eu o sa fiu multumit cand o sa moara-n puscarie Iliescu, Basescu, Roman, Becali, Tiriac si Prefericitul teoctist. Aaa.. si Nastase si Patriciu si...
    Cred ca-s beat, m-a turmentat rau de tot ziarele astea. Hai sa ni-i bagam pe toti la puscarie sa ne saturam odata. Daca e sa aplicam legea ajungem vreo 5-6 milioane de rumani la bulau ca toti daduram spaga la doctor. Ba, ceva e bolnav in natia asta; cum apare unul mai indraznet hop cu el la bulau. Noua ne place comunismul tare mult, vrem sa locuiasca toti la bloc si sa aibe servici naspa in corporatii straine. Restul la zdup!

    • Like 0
    • @ florin
      florin check icon
      Fratilor, asta-i un razboi intre strainii care ne conduc. Ia vedeti voi cine l-a propulsat pe Dragnea. Dar pe Tariceanu. E unul cu relatii puternice in Franta , dar americanii au delegat acum pe nemti sa ne conduca ca vin vremuri de razboi si au nevoie de o mana forte. Pana acum 2 ani Polonia era laudata ca asa si pe dincolo, ca uite ce bine s-au descurcat ei cat fu criza. Acum suparare mare si la ei ca-i coruptie mare dom'ne. De fapt scutul american se afla in Romania si Polonia. Pricepeti?
      Ala cu frantujii e haituit sa-nfude puscaria. Pai e boier mare neicule, mai e si de neam nobil. Pai ala dupa lovitutie fuse pus mare dregator, si-a tras 25 mil $ din afacerea Airbus in primele 3 luni. Apoi inca un an aduse Goldstar de vazuram toate vrajelile in culori coreene. Pai in magazin afara un TV costa 400$. La noi vreo 50 000 de lei. Ia faceti o socoteala la 21 de lei pe dolar inmultit cu sute de mii de fraieri romani ce nu stiau sa-si cheltuie banii si vedeti cat de mare se boieri dregatorul. De mult timp fostul dregator sta in spate si muta in fata oameni ca Tariceanu, Patriciu, Dragnea. Americanii au schimbat filiera franceza cu asta nemteasca, doar BNR-ul e condus direct de ei.
      • Like 0
    • @ florin
      Nu știu de ce pierzi vremea pe aici, geniu dacic, e prea lungă pauza de publicitate pe A3B1RTV?
      • Like 2
  • imi pare rau sa o spun!
    Numai noi sîntem de vina ca am permis să se perpetueze specia asta de paraziți!
    • Like 2
  • Paul check icon
    Mafiotii alde pesede o sa plece odată și odată, întrebarea este cum ii ducem la judecată atunci când nu o sa mai aibă puterea absoluta in țara. Pot fi aduși in fata justiției parlamentari care se exprima politic prin vot in parlament in favoarea unei mafii?
    • Like 0
  • Dom'le, da' mulţi cârcotaşi pe site! Kakaia prablema, tavarişci, nu ştiaţi că taman s-a întemeiat Republica Infractorilor, în frunte cu conducătorul ei iubit, dracnea?
    Hai, ciocu' mic şi joc de glezne, că acuş se scoboară milităria din pod!
    • Like 1
  • „Foaie verde foi de prun,
    Spune-mi, spune-mi mos bătrân,
    Spune-mi caii când se fură,
    Noaptea pe fulgerătură,
    Când e negură și ceață,
    Atuncea caii se înhață.” (Cântec popular)

    Și, tot atunci, se legiferează și furtul!
    • Like 3
    • @ Gabriel Vînătoru
      Chiar, cum ar fi cu Nelu Ploieșteanu ministru al culturii în locul actorului-trepăduș care e acum? Ar trebui clonat oricum...
      • Like 0
  • Ce le pasa lor,fosti infractori sau viitori ca se vor inmulti violurile,talhariile,crimele,furturile?Totul este ca sa fie asa cum a spus ala care a fost scapat de Senat de UP,Vosganian.Sa se salveze pe ei,iar restul cetatenilor onesti sa se descurce cum pot!
    • Like 3
  • se salvează ei, toți odată, dar și când vor cădea toți odată...
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult