Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Protest în Timișoara. I-am promis soțului meu, că ziua lui de naștere va fi una specială: va avea ca invitați peste 25.000 de mii de oameni

Proteste Timișoara

Nu credeam vreodată că eu o să devin atât de interesată de soarta țării mele, o spun sincer, nu vreau să mă ascund.

Nu știu când a fost acel moment în care am devenit conștientă că ceea ce se întâmplă pe scena politică îmi afectează atât de mult viață.

Dacă ar fi să mă gândesc mai bine, cred că a fost tragedia de la Colectiv. Am realizat atunci că ignoranța unora a avut consecințe grave, chiar fatale pentru multe familii din România. Ne-a „lovit” de-a dreptul acest eveniment și am simțit durerea și frustrarea acelor oameni care așteptau cu disperare un răspuns, un ajutor.

Da, cred că acela a fost momentul în care mi-am deschis ochii și am început să ascult mai mult, să citesc, să verific informații, să-mi pese cu adevărat. 

Am fost mereu la vot pentru că eu consider că nu e doar dreptul meu legal, ci și obligația mea de cetățean al acestei țări, dar cumva m-am limitat doar la acest comportament. Atât.

Însă, după Colectiv am simțit nevoia să mă exprim, să nu mai tac, să ies la proteste, să-mi spun frustrarea, să o strig dacă e necesar. Devenisem conștientă de puterea mea, a noastră, a oamenilor, am realizat că da, noi suntem poporul și că noi suntem cei care decidem pe cine „angajam” să lucreze pentru noi. Puterea noastră e imensă, nu cred că realizăm de ce suntem în stare atunci când suntem împreună, uniți.

Decizia luată de guvern la ceas de seară mi-a lăsat un sentiment de dezgust greu de descris! Am scris rapid un mesaj pe facebook și am început să citesc ce se întâmplă, am decis că e nevoie să merg a doua zi devreme la lucru și să mobilizez colegii, prietenii. Nu aveam timp de pierdut, acum ori niciodată trebuia să ieșim și să fim și mai mulți decât am fost zilele trecute.  

Am tremurat toată ziua de nervi gândindu-mă la tot ce s-a întâmplat, nimeni nu zâmbea la lucru, nimeni nu avea energie să lucreze și parcă speranța murise. Din când în când colegii ne mai dădeau semnale despre ce s-a mai întâmplat, ne spuneau că sunt în continuare protestatari la București, că la Prefectură Timișoara sunt de asemenea oameni care refuză să accepte deciziile luate. Speranța reapărea, vom fi mulți diseară, mă gândeam.

La ora 18 am ajuns în Piața Operei, era plină și lumea încă venea. M-am bucurat să văd că Timișoara mea e acolo. De data asta am venit cu pancarte pe care am scris ce m-a durut: „Apăr Democrația/ Apăr Justiția. Apăr viitorul meu, al tău, al nostru!” Protestul a fost pașnic, am vorbit cu oameni pe care i-am văzut prima oară în viață mea, am zâmbit și am simțit că există speranța în țara asta! Părinți cu copii, bunici, câini, oameni cu familii... toți au fost acolo... cu mine.

Îi promisesem soțului meu, că ziua lui de naștere, care e azi, va fi una specială, va avea ca invitați peste 25.000 de mii de oameni. Mă bucur că au venit toți și că am strigat mai bine de 3 ore „Nouă ne păsa, Aici e Acasă!"; „Abrogați și plecați!” „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor!", „Dragnea nu uita, România nu e a ta!". 

Am plecat în marș prin cartierele orașului și ce m-a impresionat cel mai mult a fost faptul că am trecut pe lângă un spital, și bolnavii, în general vârstnici, erau la ferestre, ne zâmbeau și ne făceau cu mâna, ne încurajau. Mi-am dat lacrimile și mă gândeam că pe ei nu-i protejează nimeni, statul este mult prea preocupat să legalizeze hoția, corupția, să lovească justiția și statul de drept.

Nu, noi suntem încă aici, sunem vii și nu intenționăm să plecăm din această țara, muncim aici, ne plătim impozitele, taxele, cerem respectul ce ni se cuvine. Voi sunteți în slujba noastră și nu invers. Dacă v-ați dorit să fiți în politică jucați curat. Legea este una pentru toți, nu sunteți mai oameni decât noi, suntem egali. Și nu, nu vrem să fim complici la șmecheriile voastre, vrem o Românie curată! Poate Românica e a voastră, ROMÂNIA însă e a noastră, a oamenilor care cred în democrație și justiție. Suntem liberi, gândim și spiritul nostru nu va fi niciodată înfrânt! Ne-am trezit. Bună dimineața, România! 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am avut emotii stimata doamna citind randurile care le a-ti publicat fara sa dati in stanga si in dreapta si fara sa jigniti opinia unora sau altora.Cu parere de rau va spun ca o data si o data si nu mai e mult o sa aflam cu totii ce sa intamplat la colectiv autorii morali,si materiali al acelui masacru .Sper ca in acel moment cand vei afla sa aveti puterea de a iesi din nou sa spuneti ca ati iesiti in strada inca o data indignata... pentru ce? pentru cine?.A probabil o sa-ti dai seama ca ati fost "manipulata."
    • Like 0
  • Trist e ca si in '89 si acum apare sentimentul de "acum ori niciodata".
    De ce trebuie sa ajungem aici? De ce nu avem atitudine civica zilnic, in lucrurile marunte, de ce avem (ma includ) lehamitea asta, resemnarea "asta e Romania", "merge si asa" etc ? Ma refer la zecile de incalcari zilnice ale legii, bunului simt, convenientelor sociale. Daca fiecare in parte ar fi luat atitudine la abuzurile, incalcari ale legii la care e martor, poate nu ajungeam aici. De ex daca majoritatea lua in serios dreptul si chiar obligatia de a vota ("n-am cu cine" nu-i o scuza, exista votul nul)...
    Dar asta inseamna civilizatie, si noi mai avem mult pana acolo
    • Like 0
  • M-a emoționat acest articol! Ce frumos ar fi să simțim toți românii așa! Deși este ceva cât se poate de normal. Felicitări pentru articol!
    • Like 0
  • Foarte frumos scris! Exceptional! Ma bucur ca aceste proteste au scos oamenii in strada din nou, in masa, similar cu revolutia din 1989, desi acum oamenii sint tristi, au inca puterea de a lupta si a-i da jos pe acesti nemernici, atunci oamenii care s-au strins nu stiau daca mai apuca ziua de maine... Pentru cei care au murit, si pt. cei de azi, pt. un viitor normal, merita ca lumea sa constientizeze ca acest guvern joaca incorect, prin spate, opac, total opus democratiei. Sint f. similari cu masurile ce se luau pe vremea comunistilor, vreme pe care am trait-o ca f. tinara, si care mi-e scarba de cite ori mi-o reamintesc. Eu sper sa nu emigrati, pt. ca eu am emigrat din cauza lui Iliescu, si dupa revenire - in vizite prin Romania, a la longue, vad tot aceleasi atitudini comunistoide, sper sa aveti verva sa-i dati jos, asa cum merita: "Mai am un singur dor, Dragnea scriitor" :-)
    • Like 0
  • Un mesaj adresat PSD-ului.

    Bulvarsarea PSD-ului ma impresioneaza pana la lacrimi. Nu inteleg ca au fost votati pe niste liste intocmite de o haita de lichele. Ei insisi nu realizeaza cum au devenit parlamentari. Nu inteleg bine care este rolul lor. Multi dintre ei se intreaba de ce isi pierd timpul daca nu pot sa fure si sa beneficieze de toate avantajele ca multi dintre predecesorii lor.Li se pare chiar o nedreptate. Lipsa de reactie din partea acestor lichele reflecta foarte bine "calitatile" lor de lideri, de reprezentanti ai alegatorilor. S-au trezit in fata unei probleme politice pe care nu stiu s-o descifreze. O mare parte dintre ei nu au citit constitutia si alta parte au citit doar Codul Penal daca Doamne fereste le calca cineva pe urme. Au ramas ca trasniti ca planurile ce si-au imaginat se pot impiedica de o mana de oameni . Chiar si Presedentia nu punea probleme....
    Trebuie sa inteleaga ca scursorile nu au ce cauta in fruntea tarii. Trebuie sa inteleaga ca daca au avut votul oamenilor au deci autoritatea de a exclude pleava si folosindu-si
    mintea, sa se debarasese de penali. Sa-si leaga dintre ei unul mai onorabil care poate sa onduca tara nu umai mafia. Incercati sa judecati odata cu mintea voastra.
    Pentru asta va aflati acolo.
    Mai ales nu uitati ca IN ACEST MOMENT poporul nu contesta votul, ci o masura luata de un guvern marioneta aservit unui om de nimicnicie cum nu am mai vazut.
    Trebuie sa va regasiti daca mai aveti un pic de onoare.
    • Like 0
  • Impresionant articol si exprima frumos fara invective, fara jigniri cam ceea ce simt toti romanii cu decenta si bun simt, felicitari Eniko Balea.
    • Like 1
  • Bravo Eniko Balea ! Frumos articol !
    • Like 1
  • Colectiv a fost posibil si din cauza patronilor, nu doar statul este vinovat acolo. E o greseala sa se tot insiste pe stat ca unic vinovat pentru Colectiv, oricat as detesta chiar eu insumi ideea de stat iresponsabil. Nu putem astepta doar de la stat ca noi insine sa devenim cinstiti si responsabil, nu statul ne face educatia sau ne educa simtul moral.
    • Like 1
    • @ cristiansirb
      Va multumesc pentru observatia dumneavoastra! Sunt de acord in mare parte cu ceea ce ati scris. Nu putem astepta sa ne dea statul totul, insa in ceea ce priveste educatia, eu consider ca ea are un rol extrem de important sau cel putin ar trebui sa aiba in societatea noastra Din pacate, Educatia nu a fost prioritara niciodata si tocmai aici cred ca e problema. Cinstea, responsabilitatea inclusiv simtul moral si cel civic se cultiva si in scoala (si bineinteles in familie) sau cel putin, in opinia mea, asa ar fi normal.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult