Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Premierul României: „Sucursalele unor bănci au dat liber unor angajați să protesteze în fața Guvernului. Dacă băncile sunt nervoase, felicitări, domnule Mișa, sunteți pe drumul cel bun”

„Codul” fiscal

Foto: „Codul” fiscal. Foto: Dan Mihai Bălănescu

Miercuri, în ziua în care Guvernul a aprobat măsurile de schimbare a Codului Fiscal, în Piața Victoriei se protestează. 

UPDATE: Pe seară, numărul protestatarilor a crescut. În jur de 1.000 de oameni își manifestau nemulțumirea față de „Revoluția fiscală” în Piața Victoriei, în jurul orei 20:00.

Sute de oameni au ieșit în stradă în miezul zilei nemulțumiți de „Revoluția fiscală” a coaliției de guvernare. Premierul Mihai Tudose a încercat să minimalizeze mișcarea de protest și a dat vina pe bănci pentru faptul că oamenii sunt în stradă. „Sucursalele unor bănci au dat liber unor angajați să protesteze în fața Guvernului. Dacă băncile sunt nervoase, felicitări, domnule Mișa, sunteți pe drumul cel bun”, a susținut Tudose în ședința de Guvern.

„Pentru a cârpi un buget pe care nu a fost în stare să îl gestioneze, Guvernul PSD-ALDE este capabil să distrugă economia liberă a României. Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul Tudose intenționează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanță de Urgență), vor aduce haosul în planurile de afaceri și în salarizare. În acest fel, inconștiența guvernanților distruge orice șansă pentru o economie predictibilă și stabilă în România”, se arată pe pagina de Facebook a comunității Corupția ucide. 

Protestul a început la ora 13:00, odată cu ședința de Guvern, iar organizatorii au făcut apel la marile companii pentru a le da liber angajaților prin rotație: „Facem apel la marile companii din România să susțină acest protest și să le dea câteva ore libere prin rotație angajaților, pentru a veni alături de noi. Să nu se lase intimidate de teoriile conspirației și să înțeleagă că este ultima șansă de a lupta împotriva unei ”Revoluții Fiscale” care le va pune în pericol business-ul”.

Măsurile pe care vrea să le adopte Executivul au fost criticate atât de comunitatea oamenilor de afaceri cât și de sindicate, iar președintele Klaus Iohannis le-a catalogat drept o „mega-țopăială fiscală”.

Tudose și Mișa spun că protestele vin dinspre „multinaționale”

La începutul ședinței de Guvern, premierul Tudose a spus că a înțeles de unde vin protestele împotriva „revoluției fiscale” a PSD: „S-au inflamat niște multinaționale, dar finalul este același”. Primul ministru este decis să treacă modificarea Codului fiscal prin Ordonanță de Urgență.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a constatat că „românii sunt inteligenți, nu merg după fentă”, adică lumea ar înțelegee că „s-au inflamat niște companii”. Ministrul Finanțelor a sugerat că multinaționalele sunt în spatele protestelor deoarece ar vrea să-și scoată în continuare „profiturile” din România.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Tudose nu a pierdut ocazia să vorbească și despre protestele angajaților Dacia care au cerut construcția de autostrăzi. „O companie le-a cerut angajaților să protesteze cerând autostrăzi, compania externalizând profitul. Nu mai merge!”

Hossu: Vom sesiza Avocatul Poporului

Liderul Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că va sesiza Avocatul Poporului cu privire la propunerile de modificare a Codului fiscal, în speranţa că acesta va sesiza, la rândul lui, Curtea Constituţională.

„Vom muta manifestaţiile acolo, pentru că sperăm să convingem Avocatul să înainteze Curţii Constituţionale, în vederea analizării sesizărilor noastre. Dacă rămâne în Parlament, acesta va trece în procedură de urgenţă bugetul de stat care, probabil, va fi aprobat luni sau marţi, săptămâna viitoare. Ordonanţa care va trebui să treacă şi ea prin Parlament va trece în sesiunea din primăvara viitoare”, a spus Hossu, prezent în Piaţa Victoriei, unde aproximativ 200 de persoane protestează faţă de propunerile de modificare a Codului fiscal”, a declarat Hossu citat de Mediafax.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce aroganti inconstienti. Pe o parte as spune ca ma bucur, pentru ca Romania se duce de rapa iar oamenii se vor trezi, dar o tara vulnerabila este tinta usoara pentru strategiile geopolitice din zona , ceea ce e mai grav. Pe de alta parte, nu pot sa nu vad ca actiunile acestor tradatori sunt aliniate cu agenda lui Putin, fara niciun fel de exagerare, cum sunt tarile din Est pe linia nord-sud, Bulgaria, Romania, Ucraina.
    • Like 1
  • Multinationalele sau bancile chiar vor sa faca profit...si "investitori" li se mai spune,in limbajul de lemn.De ce ar dori oare statul o parte mai mare din profit,si nu o parte dintr-un profit mai mare,in fine,asta e o alta discutie care se complica.Pacat ca nu au iesit foarte multi in strada inca.
    • Like 0
  • Gion check icon
    Stai sa se trezeasca asistatii care voteaza pesede ca incepe sa le chioraie matele in timp ce mult iubitul lor Dragnea mai baga o Brazilie, o Belina si inca o amanta....Trebuie sa isi muste si astia mainile candva. Si astia si aia care , chipurile, nu au cu cine sa voteze....
    • Like 5
  • check icon
    A venit zilele astea in Romania fostul presedinte al Estoniei,tara din fostul bloc URSS si acesta povestea ca in tara lui doar 3 chestii nu le poti face online:divortul ,casatoria si vanzarea de imobile.Ca de la cer la pament cand noi avem un premier fara card bancar si care peroreaza virulent contra bancilor si multinationalelor de la conducerea guvernului Romaniei...nu a psd-ului!Asta spune tot!
    • Like 3
  • Gion check icon
    Pesedeule esti pe drumul bun, nu scapati! Cred ca veti avea soarta lui Ceausescu.
    Ce o sa musti tu din pamant Tudose, tata...
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult