Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Provocare: Cum explici unui copil minunea aprinderii luminii de la Ierusalim în noaptea de Înviere?

Cum explici unui copil minunea aprinderii luminii de la Ierusalim în noaptea de Înviere? „Eu nu i-o explic, eu i-o arăt. Nu doar în mână, ci și în suflet. Cea mai mare dovadă a Învierii e mormântul gol, e o lipsă. Unde apare pentru mine Hristos înviat azi? Pentru un copil poate să apară în părinți, frați, surori”, spune preotul catolic Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Foto: Adrian Pâclișan/Inquam Photos

Preotul ortodox Vasile Bănescu spune că unui copil poți să îi vorbești despre minuni. „Poti să-i vorbești despre minuni, minunea nu trebuie înțeleasă, poate fi primită cu credință”, a spus el în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi 24.

Aceasta va fi difuzată duminică, începând cu ora 13.05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Procesul chimic de care vorbesc luminații comentatori generează un foc ce ne-ar arde la mâini sau față, dacă am lua contact cu el.
  Pe când focul LUMINII SFINTE este un foc ce nu arde în primele zeci de minute de la apariție.
  Dacă luminații comentatori nu ar avea acces video la evenimentul apariției SFINTEI LUMINI, ar fi una, dar în anul 2020 și de vreo mai bine de zece ani, ei au posibilitatea să vadă video evenimentul. Dacă nu au făcut-o, pot să o facă și acum.
  De pe site-uri în care luminații comentatori au încredere pot vedea evenimentele din ultimii ani ai apariției SFINTEI LUMINI. Vor vedea cum zeci de credincioși își trec mâinile și fața, unii cu bărbi ca de mitropolit, prin Flacăra lumânărilor fără ca aceasta să îi ardă.

  Dacă "cercetătorul" grec, cel care a arătat cum se aprinde lumânarea cu ajutorul substanțelor chimice impregnate pe lumânare, ar trece mâinile sau fața prin focul lumânării lui, acest foc l-ar arde ca pe un porc la Crăciun. Mai ales dacă ar avea dimensiunea celor din materialele video, care sunt adevărate flăcări.

  Mai mult, sunt cazuri, inclusiv printre credincioși din România, la care în momentul apariției SFINTEI LUMINI, li s-au aprins și lor instantaneu lumânările din mâini, lumânări pe care le cumpăraseră cu zile în urmă, deci e exclusă aprinderea de la impregnarea cu substanțe chimice.

  Deci nu există nicio comparație între cele două focuri. Să spui că e același lucru, cum afirmă "omul de știință" grec, este cel puțin prostie dacă nu rea voință.

  Sugerez citirea, de această dată a cărții eruditului cercetător, arhitectul Haralambie K. Skarlakidis: Sfânta Lumină.
  Este o carte scrisă sub toate rigorile cercetărilor istorice. În ea sunt dovezi de netăgăduit, venite multe de la lumea musulmană, despre miracolul Sfintei Lumini.

  Luminații comentatori dacă ar merge la Ierusalim de Înviere ar putea să constate minunea și singuri.
  Mai mult, și chiar în timpul anului, nu doar de Înviere, poate mai mult de jumate din cei care pun urechea la stâlpul biciuirii Mântuitorului și la locul în care i-au fost bătute cuiele pot auzi niște biciuiri înfiorătoare și niște bătăi de ciocan puternice. Este exclus să fie înregistrate.
  Dacă ar fi înregistrate, la sonorul cu care se aud, s-ar auzi de la zece metri. Evident le-ar auzi și cei de lângă cel care pune urechea, dar când el le aude, cei de lângă el nu le aud.
  Este înfiorător și generator de noi paradigme despre credință și viață.

  Cine afirmă că știința și religia sunt contradictorii are informații false de genul " crede și nu cerceta". Nici Biblia și nici Ortodoxia nu susțin o asemenea prostie,
  Sunt mii de savanți creștini care au crezut și în același timp au cercetat și despre legile științelor fizică, chimie, matematică, biologie etc, dar și despre Dumnezeu relevat în scripturi sau operele unor teologi erudiți.
  Ca exemple: Pascal, Pasteur, Newton, Faraday și lista poate continua cu mii de nume.
  • Like 0
 • Candva se studia in scoli filosofia materialista. Poate ca ar trebui sa se studieze si acum, alaturi de religie, in clasele mari, iar copiii sa aleaga ceea ce cred si inteleg ei. Cred ca la acest nivel au deja destula minte ca sa decida si singuri.
  • Like 0
 • "Poti să-i vorbești despre minuni, minunea nu trebuie înțeleasă, poate fi primită cu credință"

  Exact asta e problema, asta e modelul "crede si nu cerceta". Atunci cand incerci sa intelegi minunea, de cele mai multe ori descoperi sarlatanul din spate, sau ca nu e o minune.

  M-a amuzat ca un tip incerca sa explice minunea din Biblie in care Moise a impartit marea in doua si au scapat de urmaritori. Si acel tip o explica astfel: ca de fapt nu a despartit marea, ci au mers printr-o portiune secata a marii, mai degraba mlastina. Si vin cu intrebarea: Unde e minunea aici ?

  Parerea mea este ca copiii ar trebui sa invete istoria religiilor in scoala, si nu sa fie indoctrinati de preoti.
  • Like 1
 • Patriarhiile răsăritene se complac în această şarlatanie pentru a susţine "autenticitatea "calendarului iulian în pofida evidenţei astronomice contrazicând astfel veridicitatea Creaţiei .Unii stupizi ,alţii bigoţi ,liderii şarlatani .BOR s-ar putea delimita ...
  • Like 0
 • check icon
  Un amic a vizitat Ierusalimul si mi-a adus o cruciulita din lemn. De asemenea mi-a spus ca ea a fost confectionata din lemnul crucii pe care a fost rastignit Isus.
  Fals sau nu am primit un dar si trebuia sa fiu cuviincios. Dar in mintea mea m-am intrebat: Cat de ingust trebuie sa fii la minte sa crezi asa ceva? Cum un om poate fi inselat atat de usor?
  Sunt credincios fara a fi religios. Insa nu voi vinde copilului meu gogosi pe care eu nu pot sa le cred doar de dragul credintei.
  • Like 0
  • @
   "În Ţara Sfântă toate pădurile sunt sfinte " ...
   • Like 0
 • nobody check icon
  Genial, sa-i spun copilului meu că şarlatania aprinderii luminii e o minune. Hahalerele astea lacome nu mai au nicio ruşine.
  • Like 2
  • @ nobody
   Când copilul dvs. va crește, cum îi ve-ți explica că există persoane care dacă e ceva ce el nu ÎNȚELEGE, aceste persoane NEAGĂ existența acelui CEVA. Întodeauna m-am întrebat cum se poate trăi crezând ca TOATĂ VIAȚA, este...ceva întâmplător. Este dreptul dvs. să vă creșteți și educați copilul cum credeți. bineînțeles.
   • Like 1
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   nobody check icon
   Deci dvs. când nu înţelegeţi sau nu ştiţi ceva, îl minţiţi pe copil. Bună educaţie îi daţi, n-am ce să zic. Va deveni clientul perfect pentru hahalerele lacome. Dar asta e, fiecare este victima propriei credulităţi.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Mai bine i-am învăța pe copii să scrie corect, zic și eu.Și să citească mult.Apoi își va da singur seama că autoaprinderea lumânării este o escrocherie ieftină.Nu trebuie să îi mai explicăm nimic.
   • Like 1
 • Un adevar al vietii, scurt si la obiect, nu poti explica unui copil ceea ce nici tu nu stii. Asa ca lasi copilul sa vada si sa faca o alegere, fara al corupe.Obsesia oamenilor de a trece tot si toate prin filtrul ratiunii, inevitabil subiectiva. Isus Hristos a venit si sa rastignit pentru a da o sansa celor multi si oropsiti, nu pentru sfintii lui Dumnezeu si nici pentru cei orbiti de pacate. Locurile ambelor categorii mentionate este foarte bine definit in rasplata lui Dumnezeu. Si daca un ateu convins se demite din functia pe care o are, ulterior dovezilor palpabile ale existentei lui Dumnezeu, pe principiul ca aceasta contravine conceptiei lui, ce ai putea sa-i spui unui copil, fara a fi influentat de propria ta gandire. Hristos a Inviat!
  • Like 1
 • Si inainte de aparitia crestinismului romanilor le luau foc carutele cand treceau pe acolo. Soldatul Cohors Mendax si amicul lui Village Scammer au relatat cum a disparut, mistuit de flacari, carul companiei cu cereale si meride. :))
  • Like 0
 • Si totusi de ce sa adaugam in mintea copiilor asa ceva?Isus a spus "Lasa ti copiii sa vina la mine" prin libera alegere nu impinsi de la spate.Nu prin impunere cu forta,nu prin impunere psihica,la scola cu ore de religie la varte cand discernamantul nu este format.
  • Like 0
 • ”Eu nu i-o explic, eu i-o arăt.” Bine zis! Prima oară cu clorat de potasiu+zahăr+acid sulfuric, a doua oară bătrânește, cu permanganat de potasiu și glicerină, că nu toată lumea își permite electric:
  https://www.youtube.com/watch?v=yEGN7R7OaBw
  • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult