Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Provocarea Pizza Hut: Cât de eficient vă folosiți timpul?

Să facem un exercițiu care poate vă va pune pe gânduri. Să luăm vârsta de 79,5 ani drept media speranței de viață*. Speranța de viață este indicatorul care arată starea de sănătate a populației. Vă spunem la sfârșit care este cifra reală pentru România. Reîntorcându-ne la cei 79,5 ani stabiliți, asta înseamnă 954 de luni, 29.037 de zile sau 696.882 de ore. Ce face un om obișnuit cu timpul său?

În medie, oamenii își petrec o treime din viață dormind, ceea ce înseamnă 318 luni alocate statului în pat.

Vă mai rămân 636 de luni de trăit.

Educația gratuită poate acoperi o perioadă de 15 ani din viață. Fără a calcula week-end-urile, ajungem la un total de 1305 zile, adică 43 de luni.

Vă mai rămân 593 de luni de trăit.

Până la vârsta de 65 de ani (când ieșiți la pensie), munciți 8 ore pe zi și, fără week-end-uri și săptămâna de concediu, totalizați 128 de luni de viață la serviciu.

Vă mai rămân 465 de luni de trăit.

În medie, stați 20 de minute pe zi la baie, adică 13 luni și 1 săptămână în 80 de ani.

Vă mai rămân 451 luni și 3 săptămâni de trăit.

Mâncați 5 mese pe zi, plus gustări, adică 6 ani din viață. Hrănirea este o parte necesară a vieții. De obicei mâncăm acasă, la serviciu, în grabă, uneori deasupra tastaturii, făcând alte „task”-uri în același timp. Pizza Hut și-a propus „să detastaturizeze” mesele românilor, pentru a-i ajuta să redescopere bucuria meselor în oraș. Dar despre cea mai bună opțiune pentru mesele în familie sau cu prietenii vă vom spune puțin mai jos.

Vă mai rămân 379 de luni și 3 săptămâni de trăit.

Ca să învățați să conduceți (ca fapt divers, într-o viață de om, conduceți cam 1.284.256 de km, adică aproximativ distanța până la lună, de trei ori!), vă trebuie ore la sală și de traseu. Plus că mai stați apoi multe ore în trafic (numai 6 luni dintre acestea sunt la semafor), plus și la alte cozi – 6 ani.

Vă mai rămân 319 luni, 2 săptămâni, 4 zile și 2 ore de trăit.

În medie, oamenii petrec 4 ani făcând treabă prin casă (mai mult, în cazul femeilor). 1 an este pierdut căutând lucruri... pierdute și 2 ani sărutându-ne.

Vă mai rămân 259 luni, 4 zile și 2 ore de trăit.

Adolescenții își consumă cam 1 oră și 40 de minute pe săptămână pe website-uri nepotrivite pentru vârsta lor. Adică peste 3 zile și jumătate în anii adolescenței.

Vă mai rămân 258 de luni și 5 zile de trăit.

Mergeți la film de mai multe ori pe an și luați în calcul și timpul în care cumpărați popcorn și vă găsiți locul în sală – 2 ani și 3 luni.

Vă mai rămân 232 de luni de trăit. 

232 de luni înseamnă doar 19 ani, plus că mai sunt și alte lucruri care nu au fost calculate: cât timp stăm pe telefoane scriind mesaje sau făcând poze și selfie-uri, conducând sau navigând aiurea pe internet. Adică și mai puțin timp. Și, dacă sunteți femeie, mai pierdeți câțiva ani încercând să slăbiți sau probând haine.

Nu vreau să vă sperii, dar apucați-vă să trăiți! Dacă sunteți în pană de idei, vă dăm noi una: ieșiți la o pizza bună cu prietenii. Pizza Hut a lansat Cheesy Bites Remix, un nou blat a cărui margine conține 24 de rulouri umplute cu brânză lava și asortate cu trei tipuri de arome diferite: Nachos, Mac și Emmentaler.

Pentru mai multe detalii despre noutățile Pizza Hut, accesați www.pizzahut.ro și urmăriți pagina de Facebook Pizza Hut Romania.

În ceea ce privește speranța de viață, România este pe ultimele locuri în UE și mai are de recuperat 7-8 ani ca să ajungă restul țărilor vestice. O femeie din România trăiește, în medie, 78,7 ani, iar un bărbat, 71,6 ani, potrivit datelor aferente anului 2013.

Timpul este darul pe care ni-l dorim cel mai mult și pe care îl consumăm cel mai ineficient. Poate nu putem întotdeauna controla modul în care ne petrecem timpul, dar putem încerca să-l folosim la maximum. În primul rând, este nevoie de conștientizare. Nu, asta nu înseamnă să contorizăm fiecare oră. Ci să facem schimbarea prioritizând lucrurile din viața noastră. Gândiți-vă mai des la voi, la familie, la prieteni. La cum să fiți fericiți alături de ei. Chemați-i pe la voi sau ieșiți în oraș, mâncați o pizza bună și porniți discuții savuroase!

* Speranţa de viaţă la naştere, cunoscută şi sub denumirea de durata medie a vieţii, este unul dintre indicatorii demografici majori care arată numărul de ani pe care-l trăiește, în medie, un om într-o anumită țară. Acest indicator cuprinde tot ceea ce reflectă sănătatea individului: alimentația, condițiile de locuit, asistența medicală, îmbrăcămintea, nivelul cultural, sănătatea mediului ambiant, relațiile sociale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult