Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Prună, despre proiectul lui Tăriceanu privind numirea procurorului general și a procurorilor șefi ai DNA și DIICOT: „Echilibrul puterilor e faultat. Dreptatea e cu capul spart”

Proiectul inițiat anul trecut de președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu privind modificarea procedurii de numire, respectiv revocare a procurorului general și a procurorilor șefi ai DNA și DIICOT ar urma să intre marți la dezbatere în comisia juridică din Senat, după ce a trecut de Camera Deputaților prin aprobare tacită. 

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, avertizează într-o postare pe Facebook că „teoretic este foarte probabil” ca modificarea acestei proceduri să fie adoptată de Senat, iar astfel „va fi o premieră în UE ca magistrați la acest nivel să nu fie numiți de șeful statului, președinte sau rege”. 

„Ceea ce va face ca totul sa fie în mâinile CSM: centratul și datul cu capul. Echilibrul puterilor e faultat. Dreptatea e cu capul spart. Dacă arbitrul e neatent, schimbăm regula pe loc și dăm cartonaș rosu: nu unul, ci două, nu jucătorilor care faultează, ci procurorilor Lazăr și Kovesi. Asta după ce, în prealabil, l-am dat afară din teren pe Președintele României. Va fi o premieră în UE ca magistrați la acest nivel să nu fie numiți de șeful statului, președinte sau rege”, atrage atenția fostul ministru al Justiției, Raluca Prună. 

Postarea fostului ministru al Justiției, Raluca Prună:

„S-a scris deja destul despre declarația ministrului justitiei referitoare la cum am putea găsi țapi ispășitori în șefii parchetelor pentru faimosul drum prin noapte al OUG 13. Deși toți, inițiatorii cu noduri în gât, acceptă că a fost infamă ordonanta, și încă mai ingrat drumul ei noaptea pe masa unui guvern care făcea figurație.

Nu știu care a fost 'procedura lăuntrică' a profesorului Toader când invită pe procurorul general și pe procurorul șef DNA să își prezinte demisiile. Azi a nuanțat, cumpără timp, anatema e însă aruncată.

Știu însă că acest episod trebuie citit în cheie mai amplă. Mâine în Comisia juridică din Senat se discută proiectul inițiat de Tăriceanu anul trecut, care scoate Președintele și ministrul justiției din procedurile de numire, respectiv de propunere a procurorului general și a procurorilor șefi DNA + DIICOT. La fel pentru revocare.

Senatul e camera decizională, proiectul a trecut de Camera Deputăților prin aprobare tacită. Sună cunoscut? Da, se numeste eficiența parlamentară prin inacțiune și mă întreb retoric la ce bun două camere?! Despre asta altă dată. Revin la oile noastre:

Teoretic e foarte probabil ca această modificare a procedurii de numire/revocare a procurorului general și procurorilor șefi DNA și DIICOT să fie adoptată de Senat. Ceea ce va face ca totul să fie în mâinile CSM: centratul și datul cu capul. Echilibrul puterilor e faultat. Dreptatea e cu capul spart.

Dacă arbitrul e neatent, schimbăm regula pe loc și dăm cartonaș rosu: nu unul, ci două, nu jucătorilor care faultează, ci procurorilor Lazăr și Kovesi. Asta după ce, în prealabil, l-am dat afară din teren pe Președintele României. Va fi o premieră în UE ca magistrați la acest nivel să nu fie numiți de șeful statului, președinte sau rege.

Opinia negativă a ministerului justiției pe proiectul Tăriceanu, dată anul trecut e aici

https://senat.ro/Legis/PDF/2016/16L382PV.pdf

Și CSM a dat anul trecut un aviz negativ.

http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/07_04_2016__80011_ro.pdf

Nu pariez că cele două instituții își vor menține avizul negativ. Pledez vinovată, acord greu prezumții de bună credință în ultima vreme. Aștept piața #rezist”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu zic ca D-ul Tariceanu, personal, sa numeasca sefii DNA si DIICOT de acum incolo si pina la sfarsitul lumii; sarcina asta sa se transmita din tata in fiu.
    • Like 0
  • Heh, frumoasă-i menajeria noastră politică. Cum își așează rând pe rând hienele cuțitele pe masă, cum flutură furtunuri și mitraliere prin fața drepturilor și libertăților consfințite de Constituție. Piațo, cugeți și #reziști? Sau doar ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult