Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Lista înlocuitorilor pentru miniștrii demisionari. ALDE nu renunță la Viorel Ilie

Liviu Dragneaa și Mihai Tudose -

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Liviu Dragnea a anunțat propunerile de miniștri, confirmând informațiile pe surse din timpul dimineții. Astfel Paul Stănescu (președinte PSD Olt) o va înlocui pe Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, iar Felix Stroe (președinte PSD Constanța) este propunerea pentru Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc. Pentru portofoliul de la fonduri europene, în locul Rovanei Plumb, propunerea PSD este Marius Nica.  CEx a votat în unanimitate pentru propunerile de miniștri, cu o singură excepție, Nicolae Bănicioiu, care a fost împotriva numirii lui Paul Stănescu în funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării. „Aveți să îi reproșați ceva premierului”, l-au întrebat jurnaliștii pe Dragnea. „Da, că este mai înalt ca mine”, a răspuns acesta.

Întrebat ce se va întâmpla cu ministrul Viorel Ilie, Mihai Tudose a răspuns: „Partenerii noștri de la ALDE s-au hotărât să îl mențină în Guvern, noi am făcut ce a ținut de noi. Suntem într-un parteneriat”.

Dragnea a mai spus că nu va mai merge la Cotroceni niciodată, decât după alegerile prezidențiale. „Nu mai cred în neimplicarea politică a președintelui Iohannis”. Acesta i-a cerut șefului statului să nu se mai refere niciodată la PSD. „Dacă vrea să vorbească despre PSD să se facă membru PSD”.

Cine este Paul Stănescu, propunerea pentru ministerul Dezvoltării

Vechi membru PSD, Paul Stănescu a fost președinte al Consiliului Județean Olt, fiind considerat, în trecut, un apropiat al lui Liviu Dragnea. De data aceasta se pare că propunerea a venit din tabăra lui Mihai Tudose. 

Cine este Felix Stroe, propunerea pentru Ministerul Transporturilor

Felix Stroe, 62 de ani, președintele PSD Constanța, este văzut drept un apropiat al lui Sevil Shhaideh, care a lucrat în CJ Constanța. Este director general al Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA) Constanța.

În decembrie 2016, Stroe declara că Liviu Dragnea este „cea mai bună variantă de prim-ministru”. „Domnul președinte Liviu Dragnea nu are nici un fel de interdicții. Conform Constituției poate să ocupe funcția de prim ministru. Apoi, votul popular a fost masiv acordat PSD-ului, partid care nu se poate disocia de personalitatea președintelui. Președintele Liviu Dragnea a fost o locomotivă care a tras partidul înainte. De ce nu ar putea fi președintele Dragnea prim ministru?”, afirma Felix Stroe pentru Evz.

Cine este Marius Nica, propunerea pentru Ministerul pentru fonduri europene

Marius Nica, 36 ani, absolvent al Academiei de Informații, este un colaborator vechi al Rovanei Plumb. A fost timp trei ani secretar general în subordinea Rovanei Plumb, la Ministerul Muncii. Nica i-a fost și consilier la cabinetul parlametar, pe vremea când Plumb era parlamentar european. 

Pentru o scurtă perioadă a fost ministru al Fondurilor Europene, în cabinetul Ponta. Nica a fost și președinte al CA Loteria Română.

Numele celor trei au fost negociate târziu în noapte, după ședința CEx care s-a încheiat spre miezul nopții.

Liderii social-democrați s-au întâlnit vineri, într-o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN), pentru a decide numele celor care îi vor înlocui pe miniştrii demisionari. Sevil Shhaideh (Ministerul Dezvoltării), Rovana Plumb (Ministerul Fondurilor Europene) şi Răzvan Cuc (Ministerul Transporturilor) și-au prezentat azinoapte demisiile la ședința CEx care s-a prelungit pe parcursul a mai bine de șase ore.

„Aproape toată lumea din CEx a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să plece din sală”, a declarat joi șeful PSD, la sfârșitul CEx. Liviu Dragnea a spus că niciunul dintre cei prezenți nu a fost de acord cu plecarea celor trei miniștri.

ALDE nu a renunțat la Viorel Ilie, în ciuda dorinței premierului Mihai Tudose, care a afirmat că își dorește ca miniștrii cu probleme penale să plece din Executiv, potrivit Digi24.

Soarta ministrului pentru relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, membru ALDE, ar fi fost discutată vineri dimineață într-o întâlnire a coaliției PSD-ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a afirmat joi că ALDE nu este de acord cu demisia ministrului Viorel Ilie din actualul Guvern. DNA îl suspectează pe Viorel Ilie, alături de trei angajați ai instituției, de „aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului să ocupe funcțiile, în detrimentul altora.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dupa mine, eu cred ca a fost o mutare ca la sah: sa vedem ce se intampla, adica sa vedem cum joaca gasca lui Iohannis. Uitandu-ma la interviul de acum cateva minute m-am decis sa va intreb si pe voi ce ma intreb de unul singur: Vi s-a parut ca este tensiune ? Cat mai asistam la astfel de jocuri sau scene politice care se intampla exact in perioada cand nu merge tara cum trebuie si pentru a se devia de la problemele mult mai importante apar astfel de scene regizate bineinteles. Intr-adevar trebuie sa va reamintesc si voua ce spunea exact Nicolae Ceausescu: Raspund numai in fata intregii Adunari Nationale, la fel cum fac si oamenii acestui partid politic numit simplu : PSD. Faptul ca fostii lingai ai securitatii ne conduc pe noi acum se intampla datorita lipsei de educatie sociala si politica a noastra. Suntem o gramada mare de....cum spunea A. Lapusneanul. Suntem in anul 2017 si va spun ca evoluam spre Rusia . Un exemplu pe care vi-l dau sunt acea masa mare de votanti care merg sa pupe moastele unui om muritor la fel ca mine sau ca si voi. Au uitat cu totii ca de fapt se inchina la idoli si isi fac chip cioplit. Dar eu si sper ca si altii vor lupta (a nu se intelege violenta, sunt si alte mijloace pasnice) pentru binele pe care si-l doresc. Dumnezeu inca nu se va pogori pe pamant.
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult