Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Deznodământul de la miezul nopții în războiul Tudose - Dragnea: „Au fost rugate să rămână, nu știu de ce-și mențin demisiile...” Trei miniștri pleacă

Tudose program guvernare

(Foto: Inquam Photos)

„Aproape toată lumea din CEx a plecat supărată. Practic nu voiau să le lase să plece din sală”, a declarat șeful PSD, Liviu Dragnea, după ce Rovana Plumb și  Sevil Shhaideh și-au dat demisia din Guvernul Tudose. Alături de ele a demisionat și ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc. Liviu Dragnea a declarat la finalul unei ședințe CEx terminate aproape de miezul nopții că niciunul dintre cei prezenți nu a fost de acord cu plecarea celor trei miniștri. 

„Mihai Tudose este un premier bun, eficient. Cu greșelile lui. Poate ale lui sunt mai mari sau mai mici decât ale mele, poate ale mele sunt mai mici sau mai mari decât ale lui. Eu îmi asum. Cred că și el”, a declarat Dragnea. 

Aflat lângă Dragnea, premierul Tudose a vorbit elogios despre Sevil Shhaideh și Rovana Plumb și a făcut o declarație bizară, potrivit căreia acestea au vrut să își dea demisia din Guvern după ce au aflat că sunt vizate de ancheta procurorilor din dosarul Belina, iar el a refuzat. Însă cu doar câteva zile înainte, Mihai Tudose susținea că miniștri cu probleme penale trebuie să plece din Executiv. Tododată, Tudose a anunțat că îi va oferi lui Shhaideh un post în aparatul guvernamental.

Vineri, la ora 12:00, va fi organizat un nou CEx pentru a se stabili cine îi va înlocui pe cei trei.

„Avem trei miniștri demisionari”, a spus Radu Moldovan, șeful filialei PSD Bistrița Năsăud, la ieșirea din ședință.  „Au fost rugate să rămână, nu știu de ce-și mențin demisiile...”, a adăugat el.

Liderii social-democrați s-a întâlnit joi pentru a discuta, în ședința Comitetului Executiv, lista miniștrilor care ar urma să fie remaniați. Rovana Plumb, Sevil Shhaideh şi Răzvan Cuc, aflați pe lista neagră a premierului Tudose, s-au declarat dispuși să demisioneze, însă majoritatea greilor partidului au fost împotrivă, spun surse din PSD. ALDE decisese anterior mențină sprijinul politic pentru ministrul Viorel Ilie. 

„Oricând îmi cere partidul demisionez”, le declarase jurnaliștilor, peste umăr, șeful Executivului, la intrarea la întrunire. 

CEx ar fi respins demisiile miniștrilor PSD, conform unor surse Digi24. Lui Mihai Tudose nu i s-ar fi cerut explicit demisia din fruntea Guvernului.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu consideră că indiferent de ce se întâmplă la CEx, PSD pierde masiv. 

„Indiferent ce se întâmplă înăuntru și cu se va ieși de acolo, PSD pierde, pierde masiv, pierde în acest moment în care discutăm. Pâi cât a trecut de când Tudose a călcat detonatorul? Trei zile. Trei zile în care criza nu a fost rezolvată. Trei zile de când dl. Dragnea nu a reușit să-l convingă pe Mihai, pe Mihăiță, să guverneze.

E de bănuit că se întâmplă lucruri. N-au ieșit după o oră. După șase ore niciun rezultat. No news, bad news. Absența știrii e de rău. Cu ce se poate ieși din spectacolul ăsta? PSD pierde în toate variantele”, a spus jurnalistul la Digi24.

Posibilele scenarii, după ședința CEx

Cristian Tudor Popescu a exemplificat la Digi24 posibilele scenarii care ar putea avea loc după ședința CEx și efectele lor: 

„- Tudose își dă demisia. Asta poate fi justitificat imediat de Dragnea cu vorbe de genul: tovarășul Tudose și-a pierdut mințile, a avut un moment de rătăcire. Și în felul ăsta să mai repare imaginea în ochii pesediștilor de rând. Dar în situația asta se va duce cu hârtiuța la Iohannis. A spus deja că nu mai vrea să se ducă a treia oară. Umilința e uriașă. Nu e în stare marele PSD cu Dragnea în frunte să mențină guvenarea... Dl. Iohannis poate să joace foarte multe lucruri. Mai multe decât după Grindeanu. El îi punea urmașului lui o armă letală: nu va putea fi demis prin moțiune de cenzură. Dl. Tudose știe că nu poate fi dat afară. Spre deosebire de Grindeanu, el a spus că își va da demisia. Iar dl. Iohannis va spune PSD-ului: n-ai fost în stare să guvernezi, fără ca opoziția să tragă vreun glonț. Mai poate să deschidă gura dl. Dragnea în direcția suspendării lui Iohannis? Ar intra și mai mult în grotesc. Dl. Iohannis poate să împingă lucrurile și până la alegerile anticipate, în care probabil PSD va câștiga, dar cu siguranță nu mai câștigă cu același scor. Va fi un sor negociabil și se va încheia epoca Dragnea.

- dacă dl. Tudose nu-și dă demisia:

1. Nu se întâmplă nimic. Nu-și dă nimeni demisia și vor spune că partidul a ieșit întărit. N-a ieșit întărit, se va fac de râs.

2. Orice demisie a unui ministru va fi o înfrângere pentru dl. Dragnea.

3. Sunt acceptate toate cererile dl. Tudose. În aceste condițiie epoca Dragnea s-a încehiat. Nu înseamnă că va veni la conducerea PSD dl. Tudose, nu, va rămâne la guvernare. Din acel moment va guverna. Iar dl. Dragnea va rămâne ca un copac tăiat de la rădăcină care n-a căzut.

Asta este situația pentru PS-Dragnea. Prea-Sfințitul-Dragnea”.

Patru miniștri, dispuși să își dea demisiile

Trei miniștri ar fi dispuși să își dea demisiile, potrivit unor surse citate de Digi24. Este vorba de Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc. Inițial informația a fost că cei trei membri ai Guvernului și-ar fi depus demisiile. La aceștia s-ar fi adăugat și Ilan Laufer, ducând la patru numărul miniștrilor care ar fi dispuși să demisioneze.

Liviu Dragnea a avut un discurs împăciuitor. A vorbit despre vina proprie în actuala criză „Am ajuns într-o situaţie tensionată, din cauza mai multor oameni, dar şi din vina mea”, potrivit Digi24. În plus, liderul PSD a subliniat că el nu mai vrea să fie pus în postura de a ajunge la mâna şefului statului pentru numirea noului premier. „Eu a treia oară la Iohannis nu mă mai duc (...) Vă ştiu pe fiecare dintre voi şi riscăm să ajungem într-o situaţie în care să ne omorâm prin implozie. Trebuie să încetăm“, a adăugat liderul PSD.

Într-o discuție tête-à-tête care a avut loc înainte de reuniunea liderilor PSD, Liviu Dragnea i-ar fi cerut lui Mihai Tudose să nu își dea demisia, potrivit unor surse politice citate de HotNews.ro.

Îți recomandăm

Dragnea îl lovește pe Tudose cu „manevra Grindeanu”

Cu câteva ore înainte ca membrii Comitetului Executiv al PSD să se adune pentru a lua o decizie în privința problemelor ridicate de premierul Mihai Tudose, inclusiv remanierea miniștrilor cu probleme penale, presei care îl susține pe Liviu Dragnea i-a fost livrat un raport de evaluare a activității Cabinetului Tudose, potrivit Digi24.ro

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

În document sunt menționate restanțele pe care Guvernul Tudose le are la circa trei luni și jumătate de la instalare. Actualului premier PSD îi sunt imputate atât măsuri care au termen de îndeplinire 1 ianuarie 2018, cât și măsuri la care coaliția PSD-ALDE a decis să renunțe, cum ar fi impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate.

„Raportul privind stadiul realizării programului de guvernare”, datat 12 octombrie 2017, are 18 pagini și menționează, la Capitolul 1 - „Domeniul Politici macroeconomice. Fiscalitate. Buget” - nu mai puțin de 45 de măsuri neîndeplinite. Jurnaliștii de la Digi24.ro scriu că unele dintre măsuri sunt considerate „neîndeplinite” și marcate cu câte un „X” mare de culoare roșie, chiar dacă au termen de îndeplinire 1 ianuarie 2018.

Între restanțe se numără, printre altele, neimpozitarea venitului pentru medici, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, eliminarea impozitului pe mijloacele de transport și utilajele agricole, eliminarea impozitului pe dividende, reducerea de 4,25 puncte procentuale a contribuțiilor sociale de la 39,25% la 35%. Toate acestea au termen 1 ianuarie 2018.

Rovana Plumb: „Am primit felicitări din partea Comisiei Europene”

PSD are de ales, în ședința Comitetul Executiv din această seară, între premierul Mihai Tudose și Sevil Shhaideh și Rovana Plumb pe care Tudose le vrea remaniate din cauza faptului că sunt vizate de o anchetă a procurorilor anticorupție.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Când a ajuns la sediul partidului, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că ea este un om de partid, că funcția i-a fost încredințată de partid și că își va exprima poziția în CEx. Totodată, ea a adăugat că nu a primit critici de la Bruxelles.

„Am primit felicitări din partea Comisiei Europene”, a spus Rovana Plumb. 

Îți recomandăm

Premierul Mihai Tudose a avertizat zilele trecute că își va da demisia dacă CEx al PSD nu va accepta propunerea sa de înlocuire din Guvern a celor trei miniștri cu probleme penale - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie -, plus alți doi miniștri, nenominalizați, de activitatea cărora spune că este nemulțumit.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat miercuri, la ieșirea de la DNA, că a luat o decizie în ceea ce privește demisia din Guvern, dar că o va anunța joi în ședința Comitetului Executiv al partidului. Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu într-un dosar ce vizează trecerea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman, care a închiriat-o, în doar câteva zile, firmei TelDrum.

În cazul Rovanei Plumb, procurorii DNA au cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene, care, pe vremea când era ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei Belina din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. În condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului acestea „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”, potrivit DNA.

„Nu consider că trebuie să demisionez atât timp cât întotdeauna m-am gândit la România. Nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greşit”, s-a apărat Rovana Plumb.

La rândul său, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat miercuri, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, că este dispus să renunţe la mandatul de membru al Guvernului, precizând că urmează ca ALDE să ia o decizie în privinţa sa.

Nume vehiculate pentru remaniere au fost cele ale ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrului Sănătăţii, Florian Bodog.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Urmatoarea care va pleca este Olguta Vasilescu, ati vazut ce fata neagra avea aseara.
    • Like 0
  • check icon
    Am vazut niste fete desfigurate,desfigurate de ura,de deznadejde,de frica pt.viitorul lor...Am vazut de fapt Romania desfigurata, pt.ca astia ne conduc...
    • Like 0
  • Ce ati spune daca in urma acestui CpEX al PSD, Dragnea va demisiona din functia de presedinte al PSD? Ce credeti ca s-ar schimba in bine? Guvernul Tudose a primit validarea in Parlament pe baza unui program de guvernare, nu poate sa-l abandoneze. Sau tot raul era intruchipat de Dragnea si acum o sa curga lapte si miere pe autostrazile Romaniei?
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult