Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

PSD reia proiectul „legării de glie” a studenților. Ministrul Teodorovici: Nu cumva ar fi corect ca studenţii, un număr de ani, să lucreze în România după terminarea facultăţii?

Eugen Teodorovici - Foto: Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin 

Ministrul Finanțelor este de părere că studenții români ar trebui să rămână în țară, un număr de ani, după absolvirea facultății, având în vedere că statul le oferă în timpul studiilor o serie de facilități.

„Eu am propus să fie o discuţie transparentă, ca oamenii să vadă exact ce se discută. (...) De ce nu întrebăm şi discutăm cu studenţii: continuăm să sprijinim această zonă, dar, după terminarea facultăţii, nu cumva ar fi corect, din toate punctele de vedere, ca studenţii un număr de ani de zile să lucreze în România după terminarea facultăţii?”, a spus ministrul Finanțelor, la Antena3, potrivit Agerpres

În noiembrie 2017, după ce Liviu Dragnea declarase că mulți dintre oamenii de afaceri ar fi „nemultumiți că statul român a investit ani de zile în niște specializări, în studenți care au devenit medici, ingineri... și după ce statul român a cheltuit, ei pleacă din țară", ministrul Educației de la acea vreme, Liviu Pop, a reluat o propunere controversată a Academiei Romane, și anume ca „absolventii de studii superioare care au beneficiat de locuri finanțate de la bugetul de stat să muncească în România pe o perioadă egală cu durata studiilor universitare subvenționate". În caz contrar, absolvenții să dea banii înapoi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dl Orlando n-are nici o șansă și o știe. Agită doar o sperietoare populistă, în speranța să mai ia niște voturi de la cetățeni incrâncenați, invidioși, scurți la minte.

    N-are nici un drept să spună studenților: gata, la absolvire sunteți legați de glie. Dacă măsura ar avea vreo bază, ar putea spune asta candidaților la facultate, băieți, asta vă așteaptă, adus oficial la cunoștință, etc.

    Și dacă prin absurd ar face-o, ar trebui să asigure un fond de posturi din care absolvenții să aleagă. Păi mă legi, asigură-mi măcar ceva! Ceea ce ar fi comunism de facto.

    Eu i-aș propune s-o lase moale. Facultățile au oricum mai multe locuri cu taxă decât fără iar tendința e de creștere în procent a celor cu. Pe baza autonomiei universitare facultățile își chivernisesc fondurile. A, la facultățile de medicină au și studenți străini deci și mai multe fonduri. Așa că studiile sunt în mică măsură plătite de contribuabili.
    Plus: la fără taxă sunt cei mai buni. Ar fi pedeapsă pe măsură pentru ei, ca premiu, probabil. Dacă învață bine, așa le trebuie...
    • Like 0
  • Nu mi se pare corect, desi poate parea corect la prima citire "dai statului inapoi ce ti-a dat", Pentru ca nu este complet tot lantul de factori, loc de munca, salariu, spitale decente (puneti la punct tot lantul si apoi reveniti cu idea asta)... Mai corect ar fi sa nu mai existe subventii (care oricum fac mai mult rau decat bine, sunt un fel de mita de stat), decat sa dai cu o mana si sa vrei sa iei cu cealalta, mi se pare marsav. Sunt doar om, poate gindesc stramb, sa-mi fie cu iertare.
    • Like 1
  • Un an de medicina in State e de la 40.000 USD in sus. La UCLA e chiar 80.000. In State se dau credite pentru studii, iar cei care vor sa faca o scoala si nu ii tine buzunarul apeleaza la acele credite, pe care le platesc atunci cand intra in profesie. Dupa ce platesti vreo 200.000 pentru un undergraduate nu-ti arde sa te declari artist si sa te plangi ca nu-ti gasesti de munca si esti un neinteles. Poti face asta daca iti plateste altcineva studiile si pe tine te doare in cot de banii lui, sau de faptul ca ala face un efort pentru tine.
    In Romania scoala e ieftina sau mai gratis, iar studentii in mare parte se comporta ca atare. Daca ar plati, ar fi mai atenti unde se inscriu, ca sa aiba si un viitor in profesia aia, precum ar fi mai atenti si la cum se ocupe de ei profesorii. Adica ar cere competenta de la acestia, cu impact asupra imposturii universitare. Un student care plateste mii de dolari pe an nu accepta sa fie tratat de mantuiala de amanta decanului deghizata in cadru didactic universitar. Si nici de fiica lui dom profesor care odata iesit la pensie lasa fiicei postul din Universitate ca mostenire de familie. Ambele de mai sus foarte apreciate de studenti pentru ca nu lasa restante!
    Legarea de glie e o tampenie, aduce atingere libertatii de circulatie a persoanelor, EOT recidiveaza aici crezand ca suntem toti sclavi pe plantatia lui. Impunerea de taxe pentru studiile universitare poate fi in schimb OK, atata timp cat nivelul taxelor nu sare in aer. Totusi Universitatea Bucuresti nu este UCLA, si nici nu va fi vreodata!
    O asemenea masura poate lichida insa mediul universitar romanesc sau il poate duce in top, in functie de lacomia tovarasilor instalati in fotolii acolo. As paria pentru prima varianta!
    • Like 5
  • Condamnatii la comunism in libertate azi,alesi chiar de noi sa ne conduca, se adancesc in ratacire cu fiecare zi scursa in care constata ca bani pt.plati nu prea mai sunt.Nici pt.pensii speciale,nici pt clan. In atare situatie debiteaza cretinisme ieftine fara nici o noima. Aceste forme primitive de viata,vad copii pregatiti intr-un ciuruc de sistem de invatamant,legati de o economie nationala pe care ei o banuiesc subrezita,culmea,tocmai de cei ce incearca sa o ridice sa o dezvolte. Ca si cum fiecare student,fiecare detinator de BAC,fiecare absolvent de scoala profesionala ar avea un loc de munca garantat si ei,nomazi nerecunoscatori patriei,se prostitueaza lucrativ pe meleagurile tarilor dusmane. Adica inginerii,medicii,tamplarii s.a.m.d. care bat la pori inchise pt.salarii,oricum de mizerie,nu inseamna nimic pt.ei sau nu sunt vazuti de ei.Trebuie toti inginerii,medicii,tamplarii s.a.m.d. sa bata la porti inchise,pt.salarii oricum de mizerie,garantat 4,5 sau 6 ani.Legal. Mi-e greu sa inteleg cum ciudateniile astea inca ne mai conduc...
    • Like 1
  • Teodora check icon
    Lasati-I, domnul Teodorovici, sa plece, mama lor de intelectuali! Ca astia oricum nu va votează! Mai bine ganditi-va cum sa îi împiedicați sa plece pe ceilalți, cei pentru care facem scoli profesionale, sa avem sudori, tâmplari, macaragii, ca ne-am saturat de oameni cu studii superioare. Ce faceți, ca pleacă și astia, acum chiar nu mai are cine sa plătească pensii speciale, sa va voteze.
    • Like 2
  • Alien check icon
    O idee absolut .... "geniala".
    Probabil ca efect vor aparea doua feluri de studenti: aia carora le poate plati mamica studiile si care isi vor baga picioarele in locurile lor subventionate, si care cand termina studiile vor face tot ce vor, si cei carora mamica nu le poate plati.
    Iar aia mai amarati fie vor alege calea iobagiei si vor invarti 4 ani mititei pe gratar si vor rata ocazia sa isi faca meseria afara pentru un salariu decent, fie vor alege sa munceasca in timpul facultatii ca sa-si plateasca studiile insa asta va duce probabil la rezultate mai slabe decat ceilalti.
    Adica aia favorizati vor fi favorizati in continuare iar aia din medii mai amarate for pleca cu sansa a doua si mai rau decat acum.
    Cu alte cuvinte, sistmul propus sistem care la urma urmei ar putea fi desfiintat complet si inlocuit cu unul 100% privat, care macar ar avea o sansa sa fie performant, daca tot nu e "social".
    • Like 1
  • Eu unul aş fi de acord dacă se va face o epurare ca la carte pornind de la prim ministru şi terminand cu ultimul functionar din cea mai lugruba comuna.
    • Like 0
  • dan check icon
    Aceeasi gandire comunista la DJ Teodorovici si cand te gandesti ca are 48 de ani avea 18 la revolutie..
    Aceleasi minciuni tip Dragnea ''statul român a investit ani de zile în niște specializări'' -statul roman a investit pe dracu ,sa viziteze Politehnica si sa vada aceleasi laboratoare ca acum 30 de ani .
    Asta inca mai crede ca intr-o democratie statul poate impune ceva , vorbeste de Schengen dar gandeste sa opreasca studentii dupa studi sa lucreze in UE.
    Propune UE sa limiteze dreptul de munca la 2 ani pentru ca este disperat ca nu are bani de pensii speciale si ii vrea adusi inapoi .
    Vorbeste sa se afle in treaba , nici macar nu a fost intr-o aula universitara sa vada ce parere au copiii aia ,vor sa se lege de tara sau vor sa fie liberi.
    Un smecher de doi bani care va disparea din istorie asa cum a aparut fara sa faca nimic.
    • Like 5
  • Marius check icon
    Ca de obicei "Discotecaru'" incerca si el marea cu degetul! Din nefericire mai mereu nu nimereste apa ci alt "mediu"! Propice pzd-ului!!!
    • Like 2
  • Alex S. check icon
    Si daca sunt studenti care isi platesc cursurile, ii obligati si pe aia?
    • Like 2
    • @ Alex S.
      Nu a facut referire decat de cei care au invatat la facultatile de stat.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult