Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Teodorovici: Taxa de solidaritate se va aplica tuturor pensiilor peste un anumit plafon

Eugen Teodorovici - Congres PSD - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți că taxa de solidaritate ar urma să fie aplicată nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor care depășesc un anumit plafon, pentru a nu exista motive de neconstituționalitate.

Ministrul a spus că plafonul peste care pensiile vor fi impozitate, precum și nivelul taxei de solidaritate urmează să fie stabilite.

„Tot ce înseamnă pensii, pentru că trebuie să fie constituțională. Discutăm plafonul și procentul, sunt la pachet”, a spus Teodorovici, scrie HotNews

Eugen Teodorovici a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei.

Uniunea Salvaţi România a reacţionat luni, după anunțul ministrului Teodorovici, precizând că dacă taxa de solidaritate va fi aplicată la un prag de 10.000 de lei, aceasta va viza maximum jumătate din pensiile speciale.

„Pe datele Casei Naționale de Pensii aferente lunii mai 2019, pensia medie a celor 3.790 de foști magistrați este de 18.180 lei, iar pensia medie a celor 1.452 de foști angajați din sistemul aeronautic civil este de 10.875 lei. În cazul celorlalte categorii - foști parlamentari, funcționari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajați ai instanțelor și parchetelor și reprezentanți ai Curții de Conturi – pensia medie este sub 10.000 de lei, de unde putem deduce că sunt mai puțini beneficiari peste pragul indicat de Teodorovici”, a precizat USR într-un comunicat.

„Ministrul de Finanțe nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care au lucrat în sistemul de siguranță publică și în servicii, chiar dacă este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, în unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei.

În plus, să nu uităm că PSD și-a descoperit «grija» pentru plafonarea pensiilor speciale după ce, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, șefilor de CJ-uri și adjuncților acestora, pe motiv că au un «rol complex» și că activitatea lor impune «un grad sporit de responsabilitate și respectarea și îndeplinirea cerințelor cetățenilor»”, mai arată USR.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ionel check icon
  "”Și magistrații au pensii de serviciu, noi așa le numim, nu neapărat pensii speciale. O impozitare mai mare a acestor pensii înseamnă desigur o reducere a pensiilor, iar o astfel de măsură legislativă va trebui să treacă testul de constituționalitate, pentru că în urmă cu câțiva ani, CCR a decis că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse. De aceea, spun că s-ar putea să existe o problemă de constituționalitate”, a spus Danileț."......la RFI !!!!!!
  • Like 0
 • Ionel check icon
  Pentru domnii de la USR : Ei au in parte dreptate referitor la pensii militare de peste 10 000 lei. Dar aici a fost o coterie oprea/coarna, o lege data cu dedicatie pentru anumite persoane, in special care au iesit intre 2015-2017 !!! Pentru ca nu poti sa bagi in calcul sporuri de noapte/ de sambata si duminica/ de conditii...de exceptie 50 % la tot salariu !!!!! adica sporuri temporare! In vechea lege doar cele permanente intrau. Stau 15-20 de ani pe post caldut la birou, trec in operativ 6 luni si iau toate sporurile posibile si i mposibile, revin la birou si cand ma pensionez aleg cele 6 luni din operativ cu sporuri !!! Asta prevede legea acum. LEGEA TREBUIE MODIFICATA/SCHIMBATA.
  • Like 1
 • Aceasta nu este decat o falsa solutie ! Este praf in ochii nostri, sa nu vedem ca unii platesc sa aiba o pensie de mizerie, iar altii iasa la pensie de pe la 45 de ani si au si o pensie de la buget, pentru care nu au cotizat nimic, dar care ii situeaza in randul oamenilor bogati, chiar dupa standardele occidentale !
  Singura solutie adevarata, este desfiintarea tuturor pensiilor zise "de serviciu" (in afara de militari, care nu contribuie la fondul de pensii, deci nu ar avea pensie) si introducerea principiului contributivitatii ca singurul mod de calcul al pensiei primite.
  • Like 4
  • @ Gheorghe Grun
   Ionel check icon
   Si credeti dvs ca nu se va gasi cineva sa atace la....Curtea Constitutionala !? Uitati ca in 2010 cand toate pensiile, inlusiv ale militarilor, au fost trecute pe contributivitate, Zegrean si colegii lui au zis DA, cu exceptia pensiilor noastre ! Desi atunci cand au trecut la pensii speciale in 1998/1999 sau prevalat de restrictiile militarilor !!! zicand ca si ei sunt limitati in drepturi si libertati !!!! Cata ipocrizie !
   Acum, sa vedeti ce front comun or sa faca Dorneanu si Livia Stanciu, care au si pensii si salarii - apropo de cumul pensie salariu la stat !!! - si vor zice din nou DA, dar nu la noi, pentru ca asa stabilit curtea din 2010 !!!
   • Like 0
  • @ Ionel
   Stiu ca aveti dreptate, deoarece la acea decizie, din cei 9 membri ai CCR care au judecat propunerea, 7 erau pensionari, deci aflati in conflict de interese si ar fi fost interzisa participarea lor la decizie. Doar ca ne aflam in Romania atipica. Ar fi momentul sa incepem prin a reforma CCR, apoi pensiile speciale. Alt santier obligatoriu si urgent ....
   • Like 4
  • @ Gheorghe Grun
   Ionel check icon
   CORECT !
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult