Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Teodorovici: Taxa de solidaritate se va aplica tuturor pensiilor peste un anumit plafon

Eugen Teodorovici - Congres PSD - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat marți că taxa de solidaritate ar urma să fie aplicată nu doar pensiilor speciale, ci tuturor pensiilor care depășesc un anumit plafon, pentru a nu exista motive de neconstituționalitate.

Ministrul a spus că plafonul peste care pensiile vor fi impozitate, precum și nivelul taxei de solidaritate urmează să fie stabilite.

„Tot ce înseamnă pensii, pentru că trebuie să fie constituțională. Discutăm plafonul și procentul, sunt la pachet”, a spus Teodorovici, scrie HotNews

Eugen Teodorovici a anunţat, luni, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional PSD, o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei.

Uniunea Salvaţi România a reacţionat luni, după anunțul ministrului Teodorovici, precizând că dacă taxa de solidaritate va fi aplicată la un prag de 10.000 de lei, aceasta va viza maximum jumătate din pensiile speciale.

„Pe datele Casei Naționale de Pensii aferente lunii mai 2019, pensia medie a celor 3.790 de foști magistrați este de 18.180 lei, iar pensia medie a celor 1.452 de foști angajați din sistemul aeronautic civil este de 10.875 lei. În cazul celorlalte categorii - foști parlamentari, funcționari publici parlamentari, membri ai Corpului diplomatic, angajați ai instanțelor și parchetelor și reprezentanți ai Curții de Conturi – pensia medie este sub 10.000 de lei, de unde putem deduce că sunt mai puțini beneficiari peste pragul indicat de Teodorovici”, a precizat USR într-un comunicat.

„Ministrul de Finanțe nu a spus nimic nici despre pensiile de serviciu ale celor care au lucrat în sistemul de siguranță publică și în servicii, chiar dacă este vorba despre peste 140.000 de beneficiari, iar pensiile sar bine, în unele cazuri, peste pragul de 10.000 de lei.

În plus, să nu uităm că PSD și-a descoperit «grija» pentru plafonarea pensiilor speciale după ce, în urmă cu circa două săptămâni, Guvernul a dat prin OUG pensii speciale primarilor, șefilor de CJ-uri și adjuncților acestora, pe motiv că au un «rol complex» și că activitatea lor impune «un grad sporit de responsabilitate și respectarea și îndeplinirea cerințelor cetățenilor»”, mai arată USR.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    "”Și magistrații au pensii de serviciu, noi așa le numim, nu neapărat pensii speciale. O impozitare mai mare a acestor pensii înseamnă desigur o reducere a pensiilor, iar o astfel de măsură legislativă va trebui să treacă testul de constituționalitate, pentru că în urmă cu câțiva ani, CCR a decis că pensiile aflate în plată nu pot fi reduse. De aceea, spun că s-ar putea să existe o problemă de constituționalitate”, a spus Danileț."......la RFI !!!!!!
    • Like 0
  • Ionel check icon
    Pentru domnii de la USR : Ei au in parte dreptate referitor la pensii militare de peste 10 000 lei. Dar aici a fost o coterie oprea/coarna, o lege data cu dedicatie pentru anumite persoane, in special care au iesit intre 2015-2017 !!! Pentru ca nu poti sa bagi in calcul sporuri de noapte/ de sambata si duminica/ de conditii...de exceptie 50 % la tot salariu !!!!! adica sporuri temporare! In vechea lege doar cele permanente intrau. Stau 15-20 de ani pe post caldut la birou, trec in operativ 6 luni si iau toate sporurile posibile si i mposibile, revin la birou si cand ma pensionez aleg cele 6 luni din operativ cu sporuri !!! Asta prevede legea acum. LEGEA TREBUIE MODIFICATA/SCHIMBATA.
    • Like 1
  • Aceasta nu este decat o falsa solutie ! Este praf in ochii nostri, sa nu vedem ca unii platesc sa aiba o pensie de mizerie, iar altii iasa la pensie de pe la 45 de ani si au si o pensie de la buget, pentru care nu au cotizat nimic, dar care ii situeaza in randul oamenilor bogati, chiar dupa standardele occidentale !
    Singura solutie adevarata, este desfiintarea tuturor pensiilor zise "de serviciu" (in afara de militari, care nu contribuie la fondul de pensii, deci nu ar avea pensie) si introducerea principiului contributivitatii ca singurul mod de calcul al pensiei primite.
    • Like 4
    • @ Gheorghe Grun
      Ionel check icon
      Si credeti dvs ca nu se va gasi cineva sa atace la....Curtea Constitutionala !? Uitati ca in 2010 cand toate pensiile, inlusiv ale militarilor, au fost trecute pe contributivitate, Zegrean si colegii lui au zis DA, cu exceptia pensiilor noastre ! Desi atunci cand au trecut la pensii speciale in 1998/1999 sau prevalat de restrictiile militarilor !!! zicand ca si ei sunt limitati in drepturi si libertati !!!! Cata ipocrizie !
      Acum, sa vedeti ce front comun or sa faca Dorneanu si Livia Stanciu, care au si pensii si salarii - apropo de cumul pensie salariu la stat !!! - si vor zice din nou DA, dar nu la noi, pentru ca asa stabilit curtea din 2010 !!!
      • Like 0
    • @ Ionel
      Stiu ca aveti dreptate, deoarece la acea decizie, din cei 9 membri ai CCR care au judecat propunerea, 7 erau pensionari, deci aflati in conflict de interese si ar fi fost interzisa participarea lor la decizie. Doar ca ne aflam in Romania atipica. Ar fi momentul sa incepem prin a reforma CCR, apoi pensiile speciale. Alt santier obligatoriu si urgent ....
      • Like 4
    • @ Gheorghe Grun
      Ionel check icon
      CORECT !
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult