Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Radio Big-Bang

S-au împlinit 30 de ani de la emisia primului post de radio independent in Romania. Fan Radio. Pentru un puști turbat după muzică cum eram, apariția era similară Big Bang-ului, nimic nu a mai fost la fel de-atunci înainte. Viața mea a devenit alta.

Înainte de a fi eu însumi animator (asta s-a-ntâmplat un an jumate mai târziu, la Radio Contact) am fost ascultător de radio. Știam când au program dj-ii mei favoriți, știam jingle-urile pe de rost, mergeam cu radioul la baie, aveam cearcăne până la genunchi fiindcă noaptea, in loc să dorm, ascultam muzici iar sâmbetele făceam chefuri nu pe muzica adusă de acasă ci pe cea difuzată la PartyAllTheTime. Ba chiar odată am încercat să agăț o tipă spunându-i “n-ai vrea să vii pe la mine să ascultăm radio?” - fata a răsucit degetul la tâmplă, a râs și a zis nu.

Anii mei de radio, mult mai puțini decât cei din televiziune, au fost senzaționali. Eram tineri, liberi, deschiși, cu tupeu, teribili, deștepți și mișto. Da, așa îmi amintesc că eram toți. O paralelă între radio then&now? Bine zis paralelă fiindcă sunt galaxii diferite. Și nu e adevărat ce zice cântecul, nu videoul a omorât radioul ci playlist-ul (asta mai poți s-o citești o dată). Singura asemănare, unicul adevăr este că între oamenii de radio există legături mai strânse, mai firești și mai umane decât între oamenii de televiziune (și p-asta o mai poți citi o dată). Nu știu de ce e așa dar nici nu-mi bat capul.

“Cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit” e una dintre multele vorbe cinice ale omenirii. Fals! Cimitirele sunt pline de oameni pe care, noi ăștia viii, îi ducem de colo-colo prin viața asta. Permanent. Apoi noi luăm locul lor și alții ne cară în mințile și sufletele lor și tot așa. Asta mi se-ntâmplă mie cu Vali Andronescu, Zetone, Cristi Dicianu, Cristi Singer, cu care mai ascult muzică din când in când.

În rest, dragă Radio, află că nu m-am schimbat. Sunt la fel de tânăr, liber, deschis, cu tupeu, știi tu... Și te iubesc la fel ca atunci.

Pe Mircea Radu îl puteți citi pe pagina sa de Facebook.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult
voce: Mircea Radu
sound-bars icon