Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Radio Big-Bang

S-au împlinit 30 de ani de la emisia primului post de radio independent in Romania. Fan Radio. Pentru un puști turbat după muzică cum eram, apariția era similară Big Bang-ului, nimic nu a mai fost la fel de-atunci înainte. Viața mea a devenit alta.

Înainte de a fi eu însumi animator (asta s-a-ntâmplat un an jumate mai târziu, la Radio Contact) am fost ascultător de radio. Știam când au program dj-ii mei favoriți, știam jingle-urile pe de rost, mergeam cu radioul la baie, aveam cearcăne până la genunchi fiindcă noaptea, in loc să dorm, ascultam muzici iar sâmbetele făceam chefuri nu pe muzica adusă de acasă ci pe cea difuzată la PartyAllTheTime. Ba chiar odată am încercat să agăț o tipă spunându-i “n-ai vrea să vii pe la mine să ascultăm radio?” - fata a răsucit degetul la tâmplă, a râs și a zis nu.

Anii mei de radio, mult mai puțini decât cei din televiziune, au fost senzaționali. Eram tineri, liberi, deschiși, cu tupeu, teribili, deștepți și mișto. Da, așa îmi amintesc că eram toți. O paralelă între radio then&now? Bine zis paralelă fiindcă sunt galaxii diferite. Și nu e adevărat ce zice cântecul, nu videoul a omorât radioul ci playlist-ul (asta mai poți s-o citești o dată). Singura asemănare, unicul adevăr este că între oamenii de radio există legături mai strânse, mai firești și mai umane decât între oamenii de televiziune (și p-asta o mai poți citi o dată). Nu știu de ce e așa dar nici nu-mi bat capul.

“Cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit” e una dintre multele vorbe cinice ale omenirii. Fals! Cimitirele sunt pline de oameni pe care, noi ăștia viii, îi ducem de colo-colo prin viața asta. Permanent. Apoi noi luăm locul lor și alții ne cară în mințile și sufletele lor și tot așa. Asta mi se-ntâmplă mie cu Vali Andronescu, Zetone, Cristi Dicianu, Cristi Singer, cu care mai ascult muzică din când in când.

În rest, dragă Radio, află că nu m-am schimbat. Sunt la fel de tânăr, liber, deschis, cu tupeu, știi tu... Și te iubesc la fel ca atunci.

Pe Mircea Radu îl puteți citi pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
voce: Mircea Radu
sound-bars icon