Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Raed Arafat, despre jandarmii care au lovit protestatari pașnici: „Normalitatea e că, dacă sunt identificați cu astfel de situații, să nu iasă pe teren până nu se clarifică”

Brutalitate

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost întrebat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dacă ar vrea să lucreze vreodată pe teren cu jandarmii care au lovit cu bastoanele oameni pașnici, cu mâinile ridicate în aer.

„Toate aceste situații evidențiate imagistic normal că vor duce la sancțiuni. Aceste lucruri vor fi luate foarte serios, nu numai pentru că Ministerul a zis, dar intrând Parchetul Militar în această situație și analizând aceste imagini, nu există dacă cineva a abuzat fața de cetățeni să nu fie luat și la investigat. Atunci e clar, nici eu nici altul nu am lucra lângă cineva care a făcut o greșeală față de un cetățean și l-a abuzat”, a spus acesta. 

Arafat a susținut că în structura pe care o conduce, oamenii care au fost anchetați de parchet de-a lungul timpului, au fost suspendați. „Cred ca jandarmeria trebuie să răspundă, dar normalitatea e că, dacă sunt identificați cu astfel de situații, să nu iasă pe teren până nu se clarifică”, a declarat acesta. Întrebat ce i-ar spune unui astfel de jandarm dacă l-ar întâlni Arafat a răspuns: „Fără nicio discuție i-aș reproșa ce a făcut și i-aș zice că nu e normal ce a făcut. Acest lucru i l-aș zice în față, dacă aș vedea astfel de acțiuni”, a spus Arafat.

Ilie Gâzea, un bărbat care a fost expus gazelor lacrimogene împrăștiate de jandarmerie în mijlocul mulțimii și căruia i s-a făcut rău la protest, a murit 9 zile mai târziu. Șeful DSU spune că rezultatul autopsiei a arătat că bărbatul suferea și de alte afecțiuni și că gazele nu i-au provocat moartea. „Se disjung. Da, asta e ce pot sa concluzionez din ce scrie în rezultatele autopsiei și nu eu l-am făcut și nici un prieten. E făcut de un grup de medici legiști. Acest rezultat, cel puțin în acest moment, denotă că persoana avea alte probleme și cel mai probabil, pentru că mai așteptăm alte examinăril, dar până acum, episodul medical are la bază altceva decât expunerea la gaze sau altă situație din piață. E tot ce pot spune acum din rezultul autopsiei”, a afirmat Arafat.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată sâmbăta și duminica la Digi24, de la miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex Mag check icon
    Poziția publica a unui demnitar al statului in special pe domeniul intervenției de urgenta reprezenta de fapt si de drept desconsiderarea drepturilor recunoscute si garantate de către Constituția României si convențiile internaționale pe care România le-a ratificat. D-ul. Ilie Gâzea nu a făcut decât sa-si exercite dreptul persoanelor în vârstă de a duce o viață demnă și independentă și de a participa la viața socială și culturală menționat in art. 25 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Logica de milițian a d-ului. Raed Arafat aplicata frecvent de cele mai multe organe ale statului gen „Ce așteptai sa nu fii violata sau tâlhărita daca umbli noaptea târziu pe străzi chiar daca vii de la serviciu ca sa pui pe masa ceva mâncare pentru cei 3 copii ai tai si sa plătești impozite ca sa-mi iau salariul...!” denota ca funcția la corupt complet deoarece si-a pierdut umanitatea si este timpul cineva sa-i spună: mulțumim, la revedere pentru ca este evident ca nu mai are demnitatea de a demisiona.
    • Like 1
  • Mihaela check icon
    Cu regret mare o spun, dar am mari rezerve in a-l crede pe Raed Arafat. A incetat sa mai prezinte credibilitate si forta pozitiva pentru mine. Imi pare ca e prins intre a fi de partea binelui (asa cum credeam ca a fost la inceputuri) si a servi 'a higher power', iar ultima castiga. Mare pacat...e in cadere libera de pe pedestal...
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult