Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Raed Arafat, despre jandarmii care au lovit protestatari pașnici: „Normalitatea e că, dacă sunt identificați cu astfel de situații, să nu iasă pe teren până nu se clarifică”

Brutalitate

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a fost întrebat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 dacă ar vrea să lucreze vreodată pe teren cu jandarmii care au lovit cu bastoanele oameni pașnici, cu mâinile ridicate în aer.

„Toate aceste situații evidențiate imagistic normal că vor duce la sancțiuni. Aceste lucruri vor fi luate foarte serios, nu numai pentru că Ministerul a zis, dar intrând Parchetul Militar în această situație și analizând aceste imagini, nu există dacă cineva a abuzat fața de cetățeni să nu fie luat și la investigat. Atunci e clar, nici eu nici altul nu am lucra lângă cineva care a făcut o greșeală față de un cetățean și l-a abuzat”, a spus acesta. 

Arafat a susținut că în structura pe care o conduce, oamenii care au fost anchetați de parchet de-a lungul timpului, au fost suspendați. „Cred ca jandarmeria trebuie să răspundă, dar normalitatea e că, dacă sunt identificați cu astfel de situații, să nu iasă pe teren până nu se clarifică”, a declarat acesta. Întrebat ce i-ar spune unui astfel de jandarm dacă l-ar întâlni Arafat a răspuns: „Fără nicio discuție i-aș reproșa ce a făcut și i-aș zice că nu e normal ce a făcut. Acest lucru i l-aș zice în față, dacă aș vedea astfel de acțiuni”, a spus Arafat.

Ilie Gâzea, un bărbat care a fost expus gazelor lacrimogene împrăștiate de jandarmerie în mijlocul mulțimii și căruia i s-a făcut rău la protest, a murit 9 zile mai târziu. Șeful DSU spune că rezultatul autopsiei a arătat că bărbatul suferea și de alte afecțiuni și că gazele nu i-au provocat moartea. „Se disjung. Da, asta e ce pot sa concluzionez din ce scrie în rezultatele autopsiei și nu eu l-am făcut și nici un prieten. E făcut de un grup de medici legiști. Acest rezultat, cel puțin în acest moment, denotă că persoana avea alte probleme și cel mai probabil, pentru că mai așteptăm alte examinăril, dar până acum, episodul medical are la bază altceva decât expunerea la gaze sau altă situație din piață. E tot ce pot spune acum din rezultul autopsiei”, a afirmat Arafat.

Emisiunea „În fața ta” e difuzată sâmbăta și duminica la Digi24, de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex Mag check icon
    Poziția publica a unui demnitar al statului in special pe domeniul intervenției de urgenta reprezenta de fapt si de drept desconsiderarea drepturilor recunoscute si garantate de către Constituția României si convențiile internaționale pe care România le-a ratificat. D-ul. Ilie Gâzea nu a făcut decât sa-si exercite dreptul persoanelor în vârstă de a duce o viață demnă și independentă și de a participa la viața socială și culturală menționat in art. 25 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Logica de milițian a d-ului. Raed Arafat aplicata frecvent de cele mai multe organe ale statului gen „Ce așteptai sa nu fii violata sau tâlhărita daca umbli noaptea târziu pe străzi chiar daca vii de la serviciu ca sa pui pe masa ceva mâncare pentru cei 3 copii ai tai si sa plătești impozite ca sa-mi iau salariul...!” denota ca funcția la corupt complet deoarece si-a pierdut umanitatea si este timpul cineva sa-i spună: mulțumim, la revedere pentru ca este evident ca nu mai are demnitatea de a demisiona.
    • Like 1
  • Mihaela check icon
    Cu regret mare o spun, dar am mari rezerve in a-l crede pe Raed Arafat. A incetat sa mai prezinte credibilitate si forta pozitiva pentru mine. Imi pare ca e prins intre a fi de partea binelui (asa cum credeam ca a fost la inceputuri) si a servi 'a higher power', iar ultima castiga. Mare pacat...e in cadere libera de pe pedestal...
    • Like 3


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult