Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Rafila: „Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi sunteţi înarmat cu un Kalaşnikov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO?”

In fata ta - Alexandru Rafila

România ar putea ajunge la 20.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi în următoarele două, trei săptămâni, a declarat medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Medicul spune că „suprasolicitarea sistemului de sănătate este foarte aproape”.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, este de părere că numărul real al infectărilor ar putea fi în prezent de 50.000 pe zi, mult mai mare decât cel oficial raportat, pentru că foarte mulţi români se testează acasă. El a explicat la Digi24 că, anul trecut, se făceau studii şi se ajunsese la concluzia că numărul de cazuri înregistrat oficial se înmulţea cu 5 până la 10, pentru a vedea numărul real de cazuri, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, medicul Rafila spune că autoritățile nu reușesc să facă spitalele din România mai sigure pentru că de regulă se acreditează hârtii și nu servicii medicale. În condiții de pandemie, Rafila crede că trebuie folosite toate mijloacele disponibile. „Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi sunteţi înarmat cu un Kalaşnikov, nu o să trageţi, pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO?”, a întrebat retoric deputatul PSD.

Autorizațiile ISU sunt extrem de greu de obținut pentru clădirile vechi, punctează medicul, pentru că standardele de securitate corespund unor clădiri noi. El a dat exemplul Pavilionului 5 de la spitalul Matei Balș, care a ars în ianuarie, și care în prezent este nefuncțional, pentru că nu are autorizație ISU și ar trebui să funcționeze pe propria răspundere a managerului instituției. Secția ar avea disponibile 120 de paturi care ar putea să trateze pacienți COVID.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu ce este mai TOXIC CoVid-ul sau educatia GRESITA parinteasca sociala institutionala verbala sau cea de supravietuire romaneasca. AVEM o categorie de GROPARI de generatii si o alta categorie de dilii intr-o lume de vata pe bat....dupa umila mea parere toti trebuind pusi de mult in fata plutonului de executie efectele pe termen lung de viitor fiind DEVASTATOARE in plan evolutiv sau care tine de prosperitate intelectuala si financiara. #inutil
    O zi buna va doresc !
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult