Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rafila: „Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi sunteţi înarmat cu un Kalaşnikov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO?”

In fata ta - Alexandru Rafila

România ar putea ajunge la 20.000 de noi cazuri de COVID-19 pe zi în următoarele două, trei săptămâni, a declarat medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, invitat duminică la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Medicul spune că „suprasolicitarea sistemului de sănătate este foarte aproape”.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, este de părere că numărul real al infectărilor ar putea fi în prezent de 50.000 pe zi, mult mai mare decât cel oficial raportat, pentru că foarte mulţi români se testează acasă. El a explicat la Digi24 că, anul trecut, se făceau studii şi se ajunsese la concluzia că numărul de cazuri înregistrat oficial se înmulţea cu 5 până la 10, pentru a vedea numărul real de cazuri, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, medicul Rafila spune că autoritățile nu reușesc să facă spitalele din România mai sigure pentru că de regulă se acreditează hârtii și nu servicii medicale. În condiții de pandemie, Rafila crede că trebuie folosite toate mijloacele disponibile. „Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi sunteţi înarmat cu un Kalaşnikov, nu o să trageţi, pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO?”, a întrebat retoric deputatul PSD.

Autorizațiile ISU sunt extrem de greu de obținut pentru clădirile vechi, punctează medicul, pentru că standardele de securitate corespund unor clădiri noi. El a dat exemplul Pavilionului 5 de la spitalul Matei Balș, care a ars în ianuarie, și care în prezent este nefuncțional, pentru că nu are autorizație ISU și ar trebui să funcționeze pe propria răspundere a managerului instituției. Secția ar avea disponibile 120 de paturi care ar putea să trateze pacienți COVID.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu ce este mai TOXIC CoVid-ul sau educatia GRESITA parinteasca sociala institutionala verbala sau cea de supravietuire romaneasca. AVEM o categorie de GROPARI de generatii si o alta categorie de dilii intr-o lume de vata pe bat....dupa umila mea parere toti trebuind pusi de mult in fata plutonului de executie efectele pe termen lung de viitor fiind DEVASTATOARE in plan evolutiv sau care tine de prosperitate intelectuala si financiara. #inutil
    O zi buna va doresc !
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult