Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Finanțele vor să limiteze folosirea microîntreprinderilor pentru obținerea de venituri din muncă. Companiile nu vor mai putea fi fragmentate, pentru utilizarea impozitării de 1-3% pe venit. Consultanți fiscali: „Micșorarea plafonului va duce la creșterea birocrației, firmele vor căuta portițe fiscale”

ANAF - fisc

Contribuabilii care folosesc microîntreprinderi pentru a obține venituri din muncă, în locul contractelor de muncă, reducându-și astfel taxele plătite la stat, au intrat în vizorul Ministerului Finanțelor. Pentru a încasa mai mulți bani, statul vrea să limiteze această posibilitate, potrivit unor declarații făcute de ministrul Dan Vîlceanu pentru Profit.ro

Totodată, Finanțele intenționează să limiteze posibilitatea companiilor cu cifre de afaceri peste un milion de euro de a se fragmenta în mai multe firme mai mici, pentru a beneficia de impozitarea mai avantajoasă în regim de microîntreprindere. În prezent microîntreprinderile cu cifră de afaceri mai mică de un milion de euro plătesc un impozit de 1% pe venit, dacă au unul sau mai mulți salariați, iar dacă nu au angajați plătesc impozit de 3% pe venit. 

Companiile a căror cifră de afaceri depășește un milion de euro plătesc impozit de 16% din profitul impozabil.

Guvernul s-a angajat prin PNRR să scadă, treptat, pragul de un milion de euro pentru încadrarea firmelor la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii. Modificările ar urma să fie făcute gradual, din trimestrul I al anului 2023, până în trimestrul al IV-lea al anului 2024. Măsura trebuie decisă până în trimestrul al IV-lea al anului 2022.

„Intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal care reduc treptat domeniul de aplicare al regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor. Noua lege va modifica Codul Fiscal în vederea reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi. Reducerea dispozițiilor speciale începe în T1 2023 și se finalizează până în T4 2024”, se arată într-un document publicat de Comisia Europeană, consultat de startupcafe.ro

„Micșorarea plafonului va duce la creșterea birocrației, iar firmele vor căuta să găsească portițe fiscale”

„Ridicarea plafonului de impozitare de la cifra de afaceri anuală de 100.000 euro la un milion euro a fost o măsură de dreapta și a eliminat birocrația, în sensul în care acest sistem este ușor de implementat de firme și ușor de urmărit de ANAF. Haios este că această măsură a fost luată de partidul de stânga, PSD. Micșorarea plafonului va duce la creșterea birocrației, iar firmele vor căuta să găsească portițe fiscale”, a declarat pentru Republica.ro Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network.

„Iar iese tărăboi: cheltuiala aia e bună, că nu e bună, ți-o acceptă ANAF, nu ți-o acceptă...”

Cornel Grama, expert contabil și consultant fiscal: „Interesant cum vor să scoată bani și din piatră seacă. Dacă la TVA nu se prea poate umbla, pentru că sunt reguli stabilite de UE prin Directivă, umblă la impozitare.

Ministerul Finanțelor spune că sunt 835.000 de contribuabili care plătesc impozit pe venitul microîntreprinderilor (1-3% pe venit) și 118.000 care plătesc impozit pe profit (16% pe profit). Dar cei de la Finanțe probabil nu și-au făcut un calcul, că probabil cei 835.000 de contribuabili micro oricum plătesc la cât facturează, iar cei 118.000 care plătesc impozit pe profit știm cât plătesc, dacă au profituri mici...

Mi se pare o măsură puțin heirupistă. Cum vor urmări să nu se fragmenteze business-urile? Prin Registrul Comerțului?”.

Consultantul fiscal consideră că modificările pe care le vizează Ministerul Finanțelor vor lovi în micile afaceri.

„În plus, va fi o lovitură puternică dată sectorului micilor afaceri, mai ales la prestări servicii, unde știm că nu sunt cheltuieli așa mari. După aceea o să ne întoarcem la vechea placă, de dinainte de ridicarea plafonului la un milion de euro, cu cheltuielile: omul începe să își bage tot felul de cheltuieli, cum legislația e interpretabilă, el consideră că acea cheltuială e deductibilă, dar vine ANAF și zice că nu e deductibilă. Și iar iese tărăboi: că cheltuiala aia e bună, că nu e bună, ți-o acceptă, nu ți-o acceptă. Pe când acum nu ai treabă cu asta - ai microîntreprindere, ai plătit pe cât ai facturat. Pe lângă asta, să nu uităm că omul plătea și 5% pe dividende, deci practic era impozitare de 6%, dacă nu prea erau cheltuieli. Sigur, 16% impozit pe profit sună bine, dar acolo să ne gândim că marja de profit o să fie mică, fiecare o să își mai bage tot felul de cheltuieli și merg la risc. Acum, când o veni controlul, asta e”, a explicat Cornel Grama pentru Republica.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Plafonul de 1 milion de EUR n-a făcut decât să legalizeze parandărătul pe persoană fizică! 100.000 de EUR era un plafon de microintreprindere realist, real și rezonabil Căt mi-ar fi de antipatic Vâlceanu (antropologică evaluarea că personal nu-l cunosc), pe chestiunea asta îi dau dreptate! Dacă face și ca angajatul ( pe vremuri le zicea șerb, rumân, uneori iobag) să lucreze numai 4 luni pe an pentru stat, nu aproape 6 luni pe an ca acum, atunci Vâlceanu poate fi începutul unei frumoase prietenii! ...dintre noi, pentru noi, la vremuri noi, tot noi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult