Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ranomia

Dumneavoastră, stimați Republicani, mai puteți? Că pe mine mă ia capul. Cazul Caracal a rupt zăgazurile violenței prezente și trecute peste România. Zi de zi, uneori ceas de ceas, se prăvălesc peste noi de pe ecranul televizorului copii de la 2 ani în sus, violați și uciși, adolescenți sinucigași și/sau ucigași ai celor de lângă ei, pe care pretind că îi iubesc, cu cuțitul, cu toporul, cu mașina, accidente de circulație în serie cu zeci de morți, prin încălcarea celor mai simple reguli, pădurari împușcați unul după altul de braconieri, încăierări cu omor între bande de interlopi în Piața Constituției, în inima României, ucigași eliberați prin recurs compensatoriu vânează noi victime pe străzi.

Ar trebui să calculeze cineva speranța matematică pentru o persoană de a nu fi lovită, violată, ucisă cu violență atunci când pleacă dimineața. Sau chiar dacă rămâne în casă.

De ce se întâmplă toate astea?

Nu am decât un singur răspuns: anomia. România se transformă de la o zi la alta într-un ținut anomic, în care nu mai sunt respectate nomos, legile, regulile nescrise, cutumele, „asta nu se face”.

Nu pentru că ar fi vorba de o anomie afazică, o boală individuală, care face ca pacientul să nu mai poată numi obiecte și persoane înconjurătoare.

Legile, scrise și nescrise, sunt bine cunoscute, destui criminali își fac socotelile faptelor comise în funcție de ele și de avocați. Terifiant este că acestea stârnesc, în proporție de masă, doar nepăsare și dispreț. Adolescentul care a violat fetița de 5 ani din Baia Mare și i-a zdrobit capul cu o cărămidă a declarat că s-a speriat că vin vecinii și-l omoară, nicidecum că vine Poliția să-l aresteze.

Când ați văzut ultima dată un făcător de rău stresat la gândul că va avea de a face cu polițiști, procurori, judecători și, poate, gardieni de pușcărie? 

Îți recomandăm

Un principiu de pe vremea grecilor antici spune că anomia se răspândește în societate de sus în jos. Actuala clasă politică, cea care face legi și îi numește pe „oamenii legii” prezintă cea mai slabă calitate umană și profesională de 30 de ani încoace.

Doar o persoană cu discernământ redus și foarte emoțională poate să declare că îl iubește pe politicianul pe care îl va vota. Sau că îl respectă – doar dacă nu poate sau nu vrea să se informeze temeinic asupra lui. După ce s-a dus Dragnea, din ce în ce mai puțini ștabi politici stârnesc teamă.

Sentimentul, tot mai extins, pe care și-l doresc atât cei aleși cât și alegătorii, este complicitatea. Complicitatea națională.

Nu sunt eu ușă de biserică, sunt doar o clanță, dar votează-mă și o să câștigăm amândoi: eu, cât cuprinde, tu, te miri ce și mai nimic, dar tot e mai bine decât să rămâi cu buzele umflate.

Atâta vreme cât relația morală dintre cei conduși și conducători este cârdășia, moartea va zburda peste Ranomia. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult