Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Sunt de acord cu Dragnea

PSD a dorit ca moțiunea de cenzură să fie votată în sfânta zi de sâmbătă. De 30 de ani încoace, nu numai sâmbăta e o zi cu adevărat sfântă, dar și vinerea, dar și joia, ba chiar, pentru unii, sfințenia se duce până miercuri, că de atunci încep să rupă ușile la Parlament, topindu-se în teritoriu ca să ia, firește, contact cu problemele cetățenilor.

De 30 de ani încoace, ciurde parlamentare tac chitic tot mandatul, atunci când nu dorm în bănci sau nu absentează regulat. 

Și acum, PSD vrea sâmbăta lucrătoare, ca pe vremea lui Ceaușescu. Este încă una dintre nenumăratele manifestări anti-vot ale acestui partid profund autocratic încă de la înființare. Democrația pesedistă sună așa: votul este atunci când suntem siguri că o să câștigăm noi.

Pe de altă parte, eroica opoziție nu se simte capabilă de sacrificiul suprem, să se strângă toți sâmbătă ca să dărâme guvernul.

Care este, de fapt, miza acestei moțiuni de cenzură? Scoaterea din joc a Vioricăi Dăncilă, ca să nu se scoată ea singură? Preluarea guvernării de către PNL, că USR nu se înghesuie? Intrarea președintelui Iohannis în campanie electorală cu „guvernul său” la putere?

Sau, dimpotrivă, un „blat” prin care moțiunea să nu treacă, asigurându-i lui Iohannis un adversar deja învins în turul doi?

După părerea subsemnatului, toate aceste socoteli de bufetul parlamentului nu fac nici cât o friptură la preț redus servită acolo.

Dacă această moțiune de cenzură nu vine să onoreze votul cetățenilor din 26 mai, este inutilă. Singurul obiectiv valabil nu este înlăturarea guvernului PSD, ci eliminarea definitivă a PSD din prim-planul politicii românești. Am spus-o și o repet: PSD și-a epuizat toate înscenările și tertipurile cu care a înșelat poporul român buimăcit de ceaușism. Vedeți România mergând în prima echipă europeană în următorii ani cu Dăncilă, Fifor, Teodorovici, Olguța Vasilescu, Manda, Iordache, Grapini, Oprișan, Zetea, Buzatu, Plumb, Nica, Zoană, Țapardel?

Dincolo de fanfaronadele lui Dăncilă, o grămadă de pesediști își pregătesc supraviețuirea împreună cu Pro România și ALDE. S-au produs deja numeroase „dezertări de onoare” și aranjamentele continuă de la o zi la alta. Ținta lui Ponta, care e acum mai eficient și mai versatil decât Dragnea și Dăncilă la un loc, este supraviețuirea PSD sub comanda lui. 

Dacă moțiunea trece cu un asemenea preț, tot ce s-a întâmplat în stradă după Colectiv și la votul din 26 mai nu pot să văd decât ca pe o mare de oameni care, crezând că sunt verticali, de fapt au stat capră ca să-i mai suie o tură pe alții la putere.

O dată în viață sunt și eu de acord cu Liviu Dragnea, care, din pușcărie, cere insistent dizolvarea PSD. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult