Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Raport despre Colectiv, ținut la sertar în Ministerul Sănătății. Documentul recomandă „alertă majoră privind răspândirea germenilor multirezistenți”. UPDATE

Digi24 a intrat în posesia unui raport despre Colectiv întocmit de Ministerul Sănătății ale cărui concluzii sunt extrem de grave: la momentul incendiului niciun spital din România nu îndeplinea condițiile pentru internarea pacienților cu arsuri grave, infecțiile nosocomiale nu apăreau în fișele din România ale pacienților, fiind descoperite în străinătate, iar transferul acestora în afara țării a fost făcut la presiunea publică. Finalizat în luna ianuarie 2017, raportul a fost ținut, potrivit sursei citate, la sertar în Ministerul Sănătății. 

Ministerul Sănătății: Raportul nu există în instituție. Vlad Voiculescu: Raportul există și are număr de înregistrare

UPDATE După ce postul de televiziune a făcut publică informația, Ministerul Sănătății a reacționat printr-un comunicat în care spune că raportul nu există în instituție și că „nu e singurul document pe care fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, nu l-a predat la plecare”: „La Ministerul Sănătății nu există niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care să conțină informații privind intervenția autorităților sanitare în cazul “Colectiv”. Un astfel de document nu se regăsește nici în Protocolul de predare-primire care a fost semnat de către cei doi miniștri în data de 5 ianuarie 2017, atunci când coordonarea Ministerului Sănătății a fost preluată de către ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog de la ministrul Vlad Voiculescu. De altfel, nu e singurul document pe care fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu nu l-a predat la plecare, fapt pentru care în prezent există o cercetare în curs a instituțiilor abilitate”.

Vlad Voiculescu contrazice însă comunicatul printr-o postare pe Facebook, în care scrie că raportul există și are și număr de înregistrare. „Ei bine, raportul este înregistrat cu nr 9/3.01.2017 la registratura cabinetului MS de unde ulterior a fost remis Direcțiilor de specialitate din MS. Și nu pot să cred că domnul Bodog, secretarii de stat și consilierii dânsului nu știu despre acesta. Și nu pot să cred că domnul Bodog nu știe cum funcționează o registratură.

Într-un punct are dreptate domnul Bodog: raportul nu este elaborat "la începutul anului 2017" ci în cele 7 luni premergătoare, atât cât eu și echipa mea am fost la Ministerul Sănătății. Nu își închipuie nimeni că echipa dumnealui s-ar fi ocupat cu așa ceva...”, a scris Vlad Voiculescu, care a comentat ironic că „domnului Bodog iarăși i-a mâncat pisica tema.”

Ce spune documentul obținut de Digi24

„Breșă majoră de siguranță a pacienților. Analiza deceselor indică o rată ridicată de colonizare, rapid după internare, cu bacterii și germeni multirezistenți provenind din mediul spitalicesc”, se arată în documentul înregistrat la Ministerul Sănătății la începutul lunii ianuarie ianuarie.

La data producerii incendiului, în București existau doar 10 paturi pentru pacienții și nenumărate deficiențe în spitale, care porneau de la faptul că ușile secțiilor în care erau răniții erau în permanență deschise, favorizând pătrunerea microbilor, și ajungeau la felul în care erau organizate secțiile și construite sistemele de ventilație.„Problemă majoră, lipsa zonei de izolare protectivă pentru pacientul cu arsuri, deja cu risc de infecții. Lipsa sistemelor de climatizare conforme cu nevoile marelui ars. În foile de observație ale pacienților nu sunt buletine de gazometrie sanguină, nu se poate aprecia câți dintre pacienți au avut intoxicație cu fum și arsuri ale căilor respiratorii. Nu a fost monitorizat sistematic nivelul de monoxid de carbon în primele ore după internare. Majoritatea celor decedați la club au avut concentrații ridicate de cianuri”.

Documentul citat de Digi24 mai consemnează și absența așa-numitului „Plan Alb”. „Lipsa Planului Alb - breșă majoră de siguranță a bolnavilor. Au fost spitale care au anunțat că au declanșat Planul Alb, dar la nivelul Direcției de Sănătate Publică nu există o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existența unui cadru medical care să asigure eliberarea rapidă de paturi de terapie intensivă. Realocarea urgențelor către alte spitale care nu erau implicate în îngrijirea răniților - lucru care nu s-a întâmplat. Mobilizarea masivă a cadrelor medicale a fost în mare parte spontană și mai puțin datorită unui plan anterior de mobilizare cunoscut cadrelor medicale și exersat prin simulări. Comunicarea s-a făcut haotic, necontrolat, atât la nivel central, cât și la nivel de spitale”, se arată în raport.

Raportul recomandă „alertă majoră privind răspândirea germenilor multirezistenți” și instituirea unei comisii de experți care să răspândească răspândirea în direct a anumitor tulpini.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculesc a vorbit în direct la Digi24 și a spus că raportul a fost primul lucru cerut de el în momentul în care a ajuns la ministerul Sănătății, însă obținerea informațiilor nu a fost deloc ușoară. „Dobândirea informațiilor a fost o provocare în sine. Informațiile pe care le-am găsit în Ministerul Sănătății, unul că le-am găsit greu, și doi informațiile erau cu mult mai puține detalii decât le aveau unele asociații și cu siguranță mult mai puține decât le aveau cei de la asociația Colectiv,” a spus Vlad Voiculescu.

Totodată, a mai arătat el, deși raportul a fost finalizat în luna ianuarie a acestui an, recomandările sale nu au fost puse în practică. În această situație se află chiar prima dintre ele: constituirea unei comisii interguvernamentale care să lucreze în vedere remedierii deficiențelor constatate în sistemul sanitar. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unde este acest document? Cum as putea sa vad si eu acest document?
  • Like 1
 • O institutie spune ca raportul nu a fost predat actualului ministru. Evident, Poporul decide ca e o minciuna. Un cetatean spune ca raportul exista si a fost predat. Tot Poporul decide ca e adevar. Poporul nostru, care gandeste, traieste, iubeste, munceste si moare pe internet decide. Nu are nevoie de dovezi, ci doar de simpatii emotionale. Poporul nu se mai incurca in detalii. Poporul stie.
  Halal, poporule.
  • Like 0
  • @ Daniel Octavian Costache
   bluenavy check icon
   Dar ce este aceasta preasfanta institutie? Sa intelegem ca "institutia"nu e formata tot din oameni, ca Poporul? Ca acesti ingeri institutionali nu au nici o legatura cu politicul? Ca institutia este un fel de ceva deasupra norilor?
   Nu, draga interlocutorule, vorbim tot de oameni. Unii angajati in slujba Poporului, pe care Poporul ii vrea integri, profesionisti si stralucitori. Si e normal sa ceara asta de la ei, tocmai pentru ca fara ei nu merge nimic.
   • Like 2
  • @ bluenavy
   Tocmai, ca vorbim despre oameni si intr-un caz si in celalalt. Ce spun eu este ca aprioric, fara nicio dovada in afara bunului chef, decidem sa dam crezare doar unuia dintre cei doi poli ai povestii. Pentru ca asa zice el, nu pentru ca ar avea vreo dovada. Alegem sa il credem pe unul fara niciun dubiu si sa ii consideram mincinosi pe ceilalti, tot fara niciun dubiu. Nu ne mai obosim sa gandim, nu ne mai obosim sa cautam, sa verificam, pur si simplu alegem orbeste sa ii credem doar pe unii...
   • Like 0
  • @ Daniel Octavian Costache
   bluenavy check icon
   Cum ati pus dumneavoastra foarte bine in fraza, perceptia publica e data de istoria comportamentului si atitudinii acelor oameni. E normal sa nu fie egalitate in aceasta spinoasa problema intre cuvantul fostului ministru si cel al ministrului in functie, tocmai datorita modului de functionare si manifestare al fiecaruia dintre ei. Iar in ceea ce priveste dovezile - daca a aparut raportul in presa, deja nu mai putem spune ca nu sunt dovezi. Am iesit din zona de banuiala. Intrebarea acum este ce alte dovezi ar putea sa ne mai demonteze aceasta concluzie acum?
   • Like 1
  • @ bluenavy
   Un mic update: Vlad Voiculescu a publicat numarul de inregistrare al raportului la registratura cabinetului MS (nr. 9/3.01.2017), de unde "ulterior a fost remis Direcțiilor de specialitate din MS."
   Deci (posibil sa) nu mai vorbim doar de ceva publicat de presa - ci inregistrat in circuitul oficial al documentelor. Sunt curios daca se va nega si aceasta ultima informatie.
   • Like 2
 • bluenavy check icon
  Unii oameni ajung ministri fiindca sunt atat de norocosi incat la simpla lor aparitie hartiile incomode se impiedica si cad singure in distrugator. Asta e har, domnilor.
  • Like 1
 • Daca MS sustine ca ”nu exista niciun raport” cum sa puna in practica niste recomandari,cum sa remedieze deficientele din sistemul sanitar? Probabil totul e perfect sau in limite normale?Un ”normal” in care oamenii mor cu zile? Oricand se poate intampla o noua catastrofa si.................?
  • Like 0
 • S-o fi colmatat și ãsta(raportul) în balta Belina !
  • Like 2
 • Anon check icon
  Cine spunea ca totul este sub control atunci? Parca Nicolae Banicioiu.
  • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult