Sari la continut
Sustenabilitate

Raport: Schimbările climatice cauzate de activităţile umane au făcut ca seceta agricolă din Cornul Africii să fie de aproximativ 100 de ori mai probabilă decât în trecut

seceta - Africa

Foto: Eye Ubiquitous / Alamy / Alamy / Profimedia

Să fim atenți și la ce se mai întâmplă pe glob. Seceta istorică din Cornul Africii este rezultatul asocierii lipsei ploilor şi temperaturilor ridicate care nu ar fi putut avea loc fără consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră, se arată într-un studiu ştiinţific publicat joi de World Weather Attribution (WWA), o reţea globală de oameni de ştiinţă care evaluează legătura dintre evenimentele meteorologice extreme şi schimbările climatice.

- „Schimbările climatice cauzate de activităţile umane au făcut ca seceta agricolă din Cornul Africii să fie de aproximativ 100 de ori mai probabilă decât în trecut”, subliniază raportul WWA, care mai precizează că de la sfârşitul anului 2020, ţările din Marele Corn al Africii (Etiopia, Eritreea, Somalia, Djibouti, Kenya şi Sudan) sunt afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani.

- Cinci sezoane ploioase eşuate consecutive au provocat moartea a milioane de animale şi au distrus recoltele. Potrivit ONU, 22 de milioane de persoane sunt ameninţate de foamete în Etiopia, Kenya şi Somalia (unde există şi o insurecţie islamistă).

- Conform celor 19 oameni de ştiinţă care au contribuit la realizarea raportului, schimbările climatice au avut „un efect redus asupra precipitaţiilor anuale recente” din regiune, însă au influenţat puternic creşterea temperaturilor, fenomen responsabil pentru o creştere bruscă a evapotranspiraţiei care a condus la uscarea record a solurilor şi a plantelor.

Foto: Jake Lyell / Alamy / Alamy / Profimedia

- Studiul WWA a mai constatat că schimbările climatice modifică cele două sezoane ploioase în moduri opuse. Cel mai lung, între martie şi mai, devine mai uscat şi deficitul de precipitaţii este de două ori mai probabil decât în trecut, în timp ce sezonul mai scurt devine mai umed.

- Însă, în ultimii ani, această tendinţă umedă a sezonului mai scurt a fost mascată de fenomenul climatic La Nina, care reduce ploile tropicale şi despre care nu există dovezi până în prezent că ar fi influenţat de schimbările climatice.

- Această rară asociere, într-o regiune care a cunoscut cinci sezoane ploioase eşuate de la sfârşitul anului 2020, s-a combinat apoi cu o creştere a temperaturilor, ceea ce a condus la uscarea la un nivel record a solurilor şi a plantelor. „În mod clar, schimbările climatice au fost o condiţie necesară pentru ca o secetă atât de gravă să aibă loc”, concluzionează oamenii de ştiinţă în raportul WWA.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai slăbiți-ne cu schimbările climatice care sunt cică îngrozitoare. Adevărul e că unde era secetă până acum, e secetă, poate ceva mai mare, și de acum încolo. Nu vă dați răniți de soarta oamenilor din Cornul Africii, că sunteți grețoși. Hai că nu suntem fraierii voștri. Vorbiți despre schimbările climatice și despre urgențele climatice din capul vostru la voi în familie, la nepoții voștri, nu în fața noastră.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Filbert check icon
      Hi sa-ti zic o noutate, nu te obliga nimeni sa citesti articolele astea. Daca nu stiai, ai dreptul sa traiesti cu capul bagat adinc in...nisip, sa zicem, te ajuta din plin posturi gen GhitaTV.
      • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult