
Foto: Eye Ubiquitous / Alamy / Alamy / Profimedia
Să fim atenți și la ce se mai întâmplă pe glob. Seceta istorică din Cornul Africii este rezultatul asocierii lipsei ploilor şi temperaturilor ridicate care nu ar fi putut avea loc fără consecinţele emisiilor de gaze cu efect de seră, se arată într-un studiu ştiinţific publicat joi de World Weather Attribution (WWA), o reţea globală de oameni de ştiinţă care evaluează legătura dintre evenimentele meteorologice extreme şi schimbările climatice.
- „Schimbările climatice cauzate de activităţile umane au făcut ca seceta agricolă din Cornul Africii să fie de aproximativ 100 de ori mai probabilă decât în trecut”, subliniază raportul WWA, care mai precizează că de la sfârşitul anului 2020, ţările din Marele Corn al Africii (Etiopia, Eritreea, Somalia, Djibouti, Kenya şi Sudan) sunt afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani.
- Cinci sezoane ploioase eşuate consecutive au provocat moartea a milioane de animale şi au distrus recoltele. Potrivit ONU, 22 de milioane de persoane sunt ameninţate de foamete în Etiopia, Kenya şi Somalia (unde există şi o insurecţie islamistă).
- Conform celor 19 oameni de ştiinţă care au contribuit la realizarea raportului, schimbările climatice au avut „un efect redus asupra precipitaţiilor anuale recente” din regiune, însă au influenţat puternic creşterea temperaturilor, fenomen responsabil pentru o creştere bruscă a evapotranspiraţiei care a condus la uscarea record a solurilor şi a plantelor.

Foto: Jake Lyell / Alamy / Alamy / Profimedia
- Studiul WWA a mai constatat că schimbările climatice modifică cele două sezoane ploioase în moduri opuse. Cel mai lung, între martie şi mai, devine mai uscat şi deficitul de precipitaţii este de două ori mai probabil decât în trecut, în timp ce sezonul mai scurt devine mai umed.
- Însă, în ultimii ani, această tendinţă umedă a sezonului mai scurt a fost mascată de fenomenul climatic La Nina, care reduce ploile tropicale şi despre care nu există dovezi până în prezent că ar fi influenţat de schimbările climatice.
- Această rară asociere, într-o regiune care a cunoscut cinci sezoane ploioase eşuate de la sfârşitul anului 2020, s-a combinat apoi cu o creştere a temperaturilor, ceea ce a condus la uscarea la un nivel record a solurilor şi a plantelor. „În mod clar, schimbările climatice au fost o condiţie necesară pentru ca o secetă atât de gravă să aibă loc”, concluzionează oamenii de ştiinţă în raportul WWA.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.