Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rezultatele schimbărilor climatice, inclusiv posibila dispariție a speciei umane, nu sunt luate suficient în serios de oamenii de știință - studiu în revista Academiei Americane de Științe

climatic - getty

Foto: Getty Images

O știre despre viitorul nostru: Rezultatele catastrofale ale schimbărilor climatice, inclusiv dispariția speciei umane, nu sunt luate suficient în serios de către oamenii de știință, arată un nou studiu publicat revista Academiei Americane de Științe și citat de BBC News.

Autorii studiului spun că, în primul rând, consecințele unei încălziri globale extreme, care este posibil să se întâmple dacă nu se iau măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, sunt „periculos de puțin studiate”.

Studiul indică faptul că lumea trebuie să înceapă să se pregătească pentru posibilitatea a ceea ce experții numesc „sfârșitul climei”. Autorii studiului vor ca oamenii de știință ai ONU să investigheze riscul schimbărilor catastrofale.

Potrivit acestei noi analize, cele mai apropiate încercări de a înțelege sau de a aborda în mod direct modul în care schimbările climatice ar putea duce la o catastrofă globală au venit din cărți de știință populare, cum ar fi The Uninhabitable Earth (Pământul nelocuibil. Viața după încălzirea globală), nu din cercetările științifice de masă.

- În ultimii ani, oamenii de știință din domeniul climei au studiat mai des impactul creșterii temperaturii medii globale peste pragul de 1,5°C sau 2°C față de perioada preindustrială. Aceste studii arată că menținerea temperaturilor apropiate de aceste niveluri în acest secol va genera provocări mari asupra economiilor globale, dar nu au în vedere sfârșitul umanității.

- Cercetătorii s-au concentrat pe aceste scenarii de temperatură mai scăzută din motive întemeiate. Acordul de la Paris asupra climei a dus la semnarea de către aproape toate națiunile de pe Pământ a unui acord care urmărește să mențină creșterea temperaturii globale „cu mult sub” 2°C în acest secol și să facă eforturi pentru a o menține sub 1,5°C.

- În consecință, este firesc ca guvernele să vrea ca oamenii de știință să arate exact ce ar însemna acest tip de schimbare, mai arată studiul. Însă același studiu precizează că nu s-a acordat suficientă atenție rezultatelor mai extreme ale schimbărilor climatice.

- „Cred că este un management sănătos al riscului să ne gândim la scenariile plauzibile în cel mai rău caz și o facem atunci când vine vorba de orice altă situație, dar mai ales când vine vorba de soarta planetei și a speciilor”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Luke. Kemp, profesor la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

- Cercetătorii au descoperit că estimările impactului unei creșteri a temperaturii medii globale peste pragul de 3°C nu sunt reprezentate corespunzător în comparație cu probabilitatea lor.

- Folosind modele climatice, raportul arată că, în acest tip de scenariu, până în 2070, aproximativ 2 miliarde de oameni care trăiesc în unele dintre cele mai fragile zone din punct de vedere politic ale lumii ar suporta temperaturi medii anuale de aproximativ 29°C.

- „Temperaturile medii anuale de 29°C afectează în prezent aproximativ 30 de milioane de oameni din Sahara și zona de coastă a Golfului”, a declarat co-autorul studiului, Chi Xu, profesor la Universitatea Nanjing din China. „Până în 2070, aceste temperaturi și consecințele sociale și politice vor afecta în mod direct două puteri nucleare și șapte laboratoare de izolare maximă care găzduiesc cei mai periculoși agenți patogeni. Există un potențial serios pentru efecte secundare dezastruoase”, a mai spus profesorul Chi Xu. 

Studiul mai arată că nu doar temperaturile ridicate sunt problema, ci și efectele compuse și secundare, cum ar fi crizele alimentare sau financiare, conflictele sau focarele de boli cu potențial de dezastru.

- Studiul mai spune că cercetătorii ar trebui să se concentreze mai mult pe identificarea potențialelor puncte de vârf, în care creșterea căldurii declanșează un alt eveniment natural care crește și mai mult temperaturile, cum ar fi emisiile de metan din topirea permafrostului sau pădurile care încep să emită carbon în loc să-l absoarbă.

- Pentru a evalua corect toate aceste riscuri, autorii studiului din revista Academiei Americane de Științe solicită Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al ONU (IPPC) să realizeze un raport special privind schimbările climatice catastrofale. Cercetătorii au mai spus că studierea serioasă a consecințelor scenariilor cele mai defavorabile este vitală, chiar dacă ar putea speria oamenii.

- Autorii noului studiu au ținut să precizeze că realizarea acestei cercetări le-ar permite oamenilor de știință să ia în considerare opțiuni de urgență, cum ar fi ingineria climatică, care ar putea implica pomparea lichidelor de răcire în atmosferă. Concret, cercetătorii ar putea să efectueze o analiză de risc pentru aceste intervenții drastice în comparație cu cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.

- Concentrarea pe scenariile cele mai defavorabile ar putea ajuta, de asemenea, la informarea publicului și ar putea face ca rezultatele să fie mai puțin probabile. „Înțelegerea acestor scenarii plauzibile, dar sumbre, este ceva care ar putea stimula atât opinia politică, cât și pe cea civilă”, remarcă profesorul Kemp. „Am văzut acest lucru când a fost vorba de identificarea ideii unei ierni nucleare care a contribuit la forțarea multor eforturi publice, precum și la mișcarea de dezarmare nucleară din anii ‘70 și ‘80”, a mai adăugat acesta. „Sper că dacă putem găsi mecanisme similare concrete și clare atunci când vine vorba de a ne gândi la schimbările climatice”, a mai spus profesorul Kemp.

- Pledoaria pentru studierea serioasă a unor scenarii mai extreme rezonează cu poziția multor activiști mai tineri pentru climă, care spun că deseori nu se discută în acești termeni de teama că oamenii s-ar speria într-atât încât nu ar mai acționa.

- „Este vital să avem cercetări în toate domeniile schimbărilor climatice, inclusiv realitatea înfricoșătoare a evenimentelor catastrofale”, a declarat pentru BBC Laura Young, o activistă pentru climă, în vârstă de 25 de ani. „Acest lucru se datorează faptului că fără adevărul deplin și toate impacturile potențiale, nu vom face alegerile informate de care avem nevoie și nu vom trece la acțiuni climatice cu suficientă presiune” a mai adăugat aceasta.

- „Ani în șir, adevărul despre schimbările climatice a fost ascuns, marcat de dezinformare și evitat, iar acest lucru trebuie să se oprească acum, în special pentru generațiile tinere, care vor fi lăsate să se ocupe de consecințele anilor în care planeta va fi împinsă spre limitele sale”, a mai subliniat activista Laura Young.

Graficul de mai jos este din noiembrie 2021 și arată că este posibil ca temperaturile medii globale să crească cu mai mult de 2°C peste nivelurile preindustriale până în 2100. Chiar și cel mai optimist scenariu depășește obiectivul de menținere a temperaturii medii globale la 1,5 °C față de era preindustrială, conform acordului climatic semnat în 2015 la Paris.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da, temperatura globală a crescut puțin față de epoca preindustrială. De aici, știut fiind și efectul de seră al CO2, s-a dedus că totul se datorează activității industriale poluante. E clar că, o parte din vină o are omenirea, dar încă nu putem ști sigur care e ponderea. Poate fi 5%, sau 95% și nu e același lucru. Mai departe, indiferent a cui e vina, e greu de estimat ce se va întâmpla cu omenirea în cazul încălzirii și mai mari. Vor fi probleme, dar mi-e greu să cred că omenirea va dispărea. Păi zilele astea am auzit că oamenii de știință sunt optimiști că s-ar putea dezvolta colonii umane pe Lună, în peșterile unde temperatura e relativ constantă pe la vreo -60 grade, deci oricum condiții extreme (dar la suprafață temperatura variază nebunește între circa +200 și -200, după cum e suprafața luminată de Soare în mod alternativ). Deci am putea să trăim cică în condiții extreme la -60 (la noi în Siberia minima absolută a fost de circa -90!!!!) dar ne deranjează schimbarea ușoară a temperaturilor în zona noastră de locuire. Știu, știu! E vorba de temperatura MEDIE MULTIANUALĂ, de fapt local variațiile pot fi foarte mari fie în plus fie în minus. Mai rezultă de aici și fenomene meteo extreme: furtuni, inundații, secete, creșterea nivelului oceanului planetar prin topirea ghețarilor, modificarea curenților marini cu influențarea climatului local etc etc etc. Știu toate astea. Dar mai știu și că este multă politică la mijloc. Pandemia a dovedit că MULȚI, prea mulți oameni de știință și-au politizat meseria, fiind înclinați să susțină variantele agreate oficial, din interese materiale.
    Astăzi nu mai știi cine e mai vocal (și îndreptățit să vorbească) despre schimbările climatice: oamenii de știință, politicienii sau puștioaicele neinstruite gen Greta, dar vajnice militante ecologiste! De aceea eu privesc cu maximă reținere tot ce se inoculează în mod alarmist pe acest subiect. Am mai spus că politicienii au descoperit că e mai rentabil ca populația să se afle mereu într-o stare de alertă și oamenii să fie chiar speriați cu adevărat, pentru ca aceștia să fie mai maleabili în legătură cu stilul de conducere mai autoritar, mai nedemocratic și mai necinstit / hoțesc, de care au parte în ultima vreme. Eu zic că până la creșterea temperaturii medii cu 2-3 grade, ne pot omorî criza economică - creată de om, războaiele - create de om, bolile datorate scăpărilor din laboratoare ale unor viruși - manipulați sau creați de om, alimentația artificială - plină de E-uri cancerigene, violența crescută și disperarea existentă în societate - datorate alienării societății moderne etc etc etc. Chiar dacă n-am avea deloc modificări climatice e posibil ca pe viitor inconștiența noastră să ne ducă la dispariție. Și invers, faptul că se va schimba mediul natural nu ar avea acesta singur de ce să ne ducă la dispariție. Va fi necesară o adaptare la nivel mondial, desigur, dar care-i marea problemă? Dacă anumite locuri vor deveni nelocuibile, omenirea ar putea migra în zonele locuibile. Poate că pe viitor va fi mai bine de trăit în zonele de uscat nordice, care acum sunt pustii. Poate Europa se va muta în Groenlanda, care va avea un climat foarte plăcut. Toată Asia se va muta în Siberia, toată America în Canada sau Antarctica, ca și Australia. A! că acum avem niște granițe de țări și țările care vor fi favorizate vor profita meschin de avantajul lor, lucru din care ar putea apărea războaie, asta e numai vina omului, că e atât de meschin și cretin. Dacă omenirea nu reușeșete să își gestioneze problemele globale la nivel internațional, eficient și cu bună credință, atunci își merită soarta. Dar până acolo, zic eu că mai e mult și nu neapărat vom ajunge în așa o criză. Deocamdată eu nu văd în jurul meu, din păcate, decât politică și politizare, nu adevăruri științifice incontestabile. Ca în povestea cu Petrică și lupul: Petrică s-a tot prefăcut că vine lupul la oi și striga după ajutor, apoi se amuza. A tot făcut așa până când oamenii nu l-au mai luat în serios, iar când chiar a venit lupul, nu l-a mai băgat nimeni în seamă, nu l-a mai crezut. Deci să avem grijă ce facem, că nu e bine ca unii să se joace de-a alarmiștii cu problemele globale serioase.
    • Like 1
  • Mulțumiri pentru acest articol.
    Unii oameni de știință iau în serios cel mai rău scenariu: https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2007117117
    Suntem aproape perfect pe scenariul cel mai rău: 8.5 W/m pătrat de încălzire adițională.
    Dar mulți cred că vom face ceva. Cred că cel mai eficient lucru e să batem la cap politicienii pentru a integra costurile poluării în piață - anume, aplicarea ETS peste tot, și a taxelor de emisii pentru produse din țări fără limite de emisii.

    ETS:
    https://ec.europa.eu/clima/eu-action/eu-emissions-trading-system-eu-ets_en
    CBAM:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_Border_Adjustment_Mechanism
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult