Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Războinica Simona

Simona Halep Getty

Foto: Guliver Getty Images

Cu „ură” a jucat Simona împotriva lui Bouchard. N-a uitat semifinala Wimbledon 2014, când și-a dat glezna peste cap, fiind învinsă de, pe cât de tânăra, pe atât de aroganta Eugenie. Nici „măgăria” canadiencei, care a refuzat să dea mâna cu Alexandra Dulgheru, într-un meci de Fed Cup.

Halep și Bouchard nu-și vorbesc. Au vorbit rachetele. „Genie” nu poate nici ea uita anul 2014, când ajunsese, la 20 de ani, nr. 5 mondial. În 2018, jocul ei a rămas, ca formă, același, dar e gol pe dinăuntru. Stă aproape de linia de fund, intră în teren, ia mingea cât mai devreme, adesea din demivole, încearcă mereu să facă lovituri tari, decisive. Și mingea se duce, de prea multe ori, departe de linii sau în burta fileului, pentru că posibilitățile tehnice în regim de mișcare ale lui Bouchard nu se ridică la un asemenea nivel de joc. Ea nu atacă, ci forțează atacul, neașezându-se suficient de bine la minge, dar trăind cu ideea că, dacă dă tare, punctul vine de la sine. Dacă aș fi antrenorul ei, i-aș spune că trebuie să-și modereze puțin, o vreme, jocul, să elaboreze mai mult fiecare punct, mărindu-și viteza și mobilitatea. Dar asta ar însemna muncă pe brânci, ceea ce, acoperită de bani și faimă glossy, frumoasa frunzei de arțar nu prea are chef să facă...    

De partea cealaltă am văzut o Simona Halep ostilă, războinică, dar cool, bine controlată. Cu siguranță stabilise împreună cu Darren Cahill că totul e să deschidă terenul prima, să o silească pe Bouchard să lovească nu de pe picioare, ci din alergare.

Ceea ce a și făcut. Spectaculoasele, dar rarele, reușite ale canadiencei n-au tulburat-o câtuși de puțin. A alergat excelent, fără să se gândească la glezna dureroasă, acoperind tot terenul și trimițând multe mingi înapoi. Foarte important însă, când unghiurile se deschideau, a atacat precis, fără ezitare, punându-i în piept Eugeniei propria armă, mult mai oportun folosită.

La 6-2, 5-2, când lucrurile erau clare, Bouchard trimite un cros, adânc, ascuțit, cu reverul și vine în față. Simona fuge formidabil, cu pași mici, motoretă Mobra, și, cu un răcnet, se întinde la maximum. Mingea, blocată plat pe rever cu două mâini, se duce, ca o urmă de reactor pe cer, în lungul liniei. Răcnetul acele a fost plin de voință și elan furios, cum n-am mai văzut de mult la Simona.

Dintre toate edițiile Australian Open la care a participat, la aceasta mi se pare că Simona Halep arată cel mai bine, făcându-le în ciudă cobitorilor jurnaliști australieni și americani...

P.S. N-am reușit să văd meciul Anei Bogdan, dar 1-6, 6-2, 6-3 cu periculoasa „nevastuică” Yulia Putintseva e o victorie prețioasă, care îi dă ocazia să facă un meci mare în turul 3, cu o „greoaică” din Top 20, americanca Madison Keys.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult