Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Realitatea de care s-a lovit Dragoș Bucur atunci când a adoptat o fetiță. „Din 12 familii care vor să adopte, 11 nu vor un copil de etnie romă”

Anul trecut, actorul Dragos Bucur și soția sa, Dana Nălbaru au adoptat o fetiță. În timpul întâlnirilor de grup ce au precedat adopția, cei doi au ajuns să cunoască la prima mână o realitate care spune extrem de multe despre România de astăzi. 

Foto: 5inaventura.wordpress.com

„Evident, știți că fetița noastră mijlocie, India Roxana, este de etnie romă. În timpul procesului de adopție, sunt întâlniri de grup, din 12 familii, 11 nu voiau să audă de un copil de etnie romă, au scris pe hârtie nu vrem copil de etnie romă. Mi se pare o oglindă a societății noastre, trăim într-o țară...”, a povestit Dragoș Bucur în emisiunea „În fața ta” de la Digi24

Pentru el, să adopte un copil a fost simplu. „Cei care spun că e complicat sunt cei care au niște cerințe greu de îndeplinit, ei vin și scriu pe foaie: vreau un copil blond, cu ochi albaștri, de sex feminin, între 6 luni și un an și două luni, nascut în zodia Leu, din tată intelectual, mamă studentă, nascut în Muntenia. Evident ca e greu așa”, a spus actorul.

„Întotdeauna vrei mai mult, mai mulți bani. Noi am început să ne limităm această dorință de a vrea mai mult”

Dragoș Bucur și Dana Nălbaru mai au împreună doi copii, pe Kadri și pe Sofia. Când au anunțat că o vor educa pe Sofia în sistem home schooling, foarte mulți au început să îi critice. „Home schooling-ul înseamnă întoarcerea la primii 6 ani ai copilului, așa cum ai grijă de copilul tau în primii 6 ani, așa trebuie să ai si după. Atunci când a devenit public faptul că Sofia învață acasă, mi-a sărit toată lumea în cap, dar nu mă interesează chestia asta, mă interesează doar viața mea și a copiilor și a soției. Au început toți să se comporte ca și când Sofia e fata lor și nu e, e a noastră”, a atras atenția Dragoș Bucur.

În ultima vreme a învățat să aloce mai mult timp familiei. „Discut mult cu Dana despre chestia asta, evident că întotdeauna vrei mai mult, mai mulți bani, o mașină frumoasă. Noi am început să ne limităm aceasta dorință de a vrea mai mult, am învățat să ne limităm acest mai mult ca să avem mai mult în partea cealaltă. Îmi place să stau cu familia mea, nu e un efort pentru mine, am făcut două filme anul asta, îmi ajung”, a povestit Dragoș Bucur. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cei care se aseamănă, se adună. Asa spune o vorba. E normal ca in functie de trăsăturile părinților, aceștia să-și aleagă copilul. E mai greu de crezut că niste părinți albi sa adopte un copil de culoare. De ce? În primul rând pentru că vrei ca acel copil sa-ti semene in toate, inclusiv etnic. Iti doresti ca si copilul , crescând, sa se simtă integrat in familia ta. Apoi, toti vor un copil care promite din punct de vedere intelectual pentru ca toti părinții își doresc copii de succes. De ce cand se apelează la banca de sperma toată lumea cere ca donatorul sa fie destept, frumos si inalt? Pentru ca nu-ti vrei copilul mic, gras si urat. Si prost.
    Asa e natura umană. Ca e cineva mai iesit din tipare asta e altceva. Bravo lui, dar nu putem reproșa altora ca gandesc asa. Copilul vrei sa-ti semene, sa fie ca si cum e al tau, asa ca alegerile se fac in functie de asta.
    Ca romii nu adoptă copii, asta e evident. Si atunci aceștia raman fara cerere. Sigur ca in situatia copiilor romi e teama de moștenirea genetica. Mai e si teama de ce se poate intampla pe viitor. Sunt copii care atunci cand devin adolescenți vor să-și cunoască neamurile de origine si niciodată nu poti ști ce se va întâmpla. Au fost cazuri când toată situatia s-a întors impotriva parintilor adoptivi dupa ani de zile in care au investit sentimente si bani. Asa ca lucrurile sunt complicate si trebuie sa te gândesti la multe lucruri înainte să adopți.
    Oricum, cei care doresc să adopte merita toata aprecierea si stima pentru gestul lor si nu cred ca trebuie sa fie criticați pentru criteriile lor.
    Oricum procedura e dificilă, de lunga durata si implica multe sentimente.
    • Like 2
  • Acestia nu sunt singurii actori care-i acuza pe romani de rasism, discriminare, antisemitism si holocaust. Unul dintre aceia a fost si actorul Mircea Albulescu, care mereu povestea ca atunci cand avea el vreo 3-4 anui l-a dus tatal sau in miezul noptii sa-i arate cadavrele atarnate in carligele de vite de la Abatorul din Bucuresti. Ce tata, sa-si scoale copilul noaptea din pat si sa-l duca la Abator sa vada cadavre de evrei spintecate si pe care erau pancarte cu mentiunea "Carne cusher". Cum o fi avut curaj sa mearga noaptea prin Bucuresti pe strazile pe care se zicea ca haladuiau gloatele de legionari insetate de snage evreiesc ? Asta da curaj ! Dupa 1989, am citit in nu stiu ce publicatie sau poate pe net, ca de fapt cei atarnati in carlige la Abator erau legionari, pentru ca au fost martori care le-au vazut camasile verzi pe sub paltoane. Care o fi adevarul ?
    Si cand te gandesti ca noi, romanii, mergem la spectacole si-i aplaudam pe actori la scena deschisa si ei, a doua zi, pe alta scena, ne acuza de holocaust si ne arata cu degetul : "Ati ucis, ati ucis, ati ucis !", adica i-am ucis noi romanii pe evrei si pe tzigani.
    Desi s-a umplut tara de palate tziganesti, tot isi abandoneaza copii si daca noi romanii nu-i adoptam sa-i crestem suntem niste bestii rasiste si legionare. Vai de capul nostru ce-am ajuns, vai de neamul romanesc. Ar trebui sa ne arunce pe toti in mare sau sa ne trimita in Madagascar, la Mazare, si scape odata si pentru totdeauna de noi. Dar probabil nu vor sa ne omoare pana nu ne dorim noi moartea.
    • Like 5
  • Aceeasi realitate crunta se observa si in SUA,M.B.,Franta,Olanda,Australia,Suedia,Belgia,s.a.m.d.Oamenii adopta copii cu care vor sa se identifice si din punct de vedere "cultural".
    • Like 3
    • @ Muntean Aurelian
      belgia sigur nu. Anul trecut a avut sub 100 de copii adoptabili - au fost mii de cereri refuzate asa ca s-au dus catre Filipine / Vietnam/africa etc sa adopte. Si in Franta sunt firme care se ocupa cu intermedierea adoptiei din tarile africane.
      • Like 0
  • Nu cred că Dragoș Bucur are dreptate.
    Așa cum autoritatea de adopție poate decide că-ți dă un copil spre adopție, tot așa și tu, ca potențial părinte, ar trebui să poți refuza ce-ți oferă spre adopție respectiva autoritate.
    Din câte știu eu, autoritatea de adopție se ghidează după un algoritm lung și complex până când îți propune concret să adopți pe cineva, dar odată ce ți-a propus, tu nu mai poți refuza! Nu mi se pare corect, e exact ca un mariaj aranjat! Dacă simți că nu ai nicio „chimie” cu copilul respectiv, ar trebui să-l poți refuza!
    • Like 4
    • @ Tom Dick N'Harry
      Dar tu unde te crezi, la matrimoniale ?
      Auzi la el, chimie !
      Te doare mintea ce pot scoate unii...
      • Like 1
    • @ Tom Dick N'Harry
      exista acest moment in care copilul si parintii sunt adusi fata in fata, pt a remarca "chimia aia" si da, parintii adoptatori pot face un pas inapoi daca simt ca nu se pot " lega" de copil sau daca copilului nu ii place de ei.
      • Like 5
    • @ Claudia Olteanu
      În niciun caz nu ar trebui să stea la baza acelei "chimii" diferențele rasiale. Adică mi se pare insultător să poți specifica într-o aplicație pentru o adopție preferințele tale discriminatorii pe bază rasială. Fiindcă în spatele acestui pretext al "chimiei" dintre copil și adoptatori se ascund lucruri care demonstrează clar că acel cuplu nu este eligibil pentru a face o adopție, pentru a i se încredința soarta unei vieți. Pentru că, până la urmă, asta este adopția. Când vorbim de o naștere naturală acolo nu sunt opțiuni oferite acelui copil dar la adopție lucrurile se schimbă radical.
      • Like 1
  • Cum iti cresti copilul nu este numai problema ta.
    • Like 1
    • @ Mioara Mioara
      Și cum poți schimba asta? Nu poți, și nici nu cred că ar trebui să poți. Ce-i bine pentru tine, pentru alții poate să însemne rău!
      • Like 2
  • nicu check icon
    Articolul ii imparte pe cei care adopta in doua categorii, buni si rai.
    Mi se pare nepotrivit, sunt oameni care, cel putin teoretic, vor oferi o viata mai buna unui copil, fie el mai blond sau mai brunet (roscat? cauta cineva?). Nici unii dintre parinti nu sunt rai; vor oferi un camin si o viata de familie unui copil dezavantajat de soarta. Dar atat autoarea cat si Bucur fac din asta o chestiune de discriminare rasiala: puradel vs. copchil blond cu ochi albastri. Oare despre asta e vorba? Este oare posibil, teoretic vorbind, ca un cuplu sa adopte un copil mai oacheş doar pentru a-si semnala superioritatea morala? Pentru contrast cu ceilalti copii ai familiei si/sau pentru a fi cool, gen fam. Jolie-Pitt? Oare este posibil ca cineva sa adopte pe acest criteriu?
    Poate ar fi bine sa lasam adoptiile in afara propagandei progresiste. Cei care adopta nu au nevoie sa fie aratati cu degetul sau judecati pentru cat de bine adopta dpdv. al inclusivitatii rasiale.
    • Like 13
    • @ nicu
      Alien check icon
      Articolul spune ca sunt doua categorii - cei care adopta si cei care vor copilul perfect si se plang ca nu-i de gasit si ca e prea dificila adoptia.
      Iar tu ca de obicei nu vezi decat bubele progresismului (dintre care unele sunt reale, insa nu-s singurii cu bube).
      • Like 2
    • @ Alien
      nicu check icon
      Unii adopta un pisoi din vecini. Altii cauta un pisoi exact asa cum si-l doresc, si il gasesc mai greu, si se plang. Tu crezi ca aici e vorba despre faptul ca se plang? Nu. E vorba despre pretențiile lor, nejustificate in viziunea autorului, care sunt dovada rasismului implicit.
      Sa aduci un copil in familie si sa il cresti ca si cum ar fi al tau e o chestiune delicata; un proces emotional si de asumare in care nu ai nevoie de ochiul critic al publicului.
      • Like 10
    • @ nicu
      Alien check icon
      Absolut, e dreptul fiecaruia. Eu unul de exemplu nu ma vad capabil sa adopt nimic, nici macar un eventual copil natural al lui brad pitt cu scarlett johansson.
      As adopta poate eventual doua blonde, asa, pe la 19 ani, insa procedura e si mai anevoioasa, in special din cauza neveste-mii.
      Problema mea era cu interpretarea unilaterala a articolului. N-am spus ca n-ai dreptate, am spus ca arati cu degetul doar jumatate din poveste, si ca mai exista o jumatate pe care o ignori deliberat.
      Daca unele cupluri isi doresc copiii, insa prefera singuratatea in locul unui copil mai bronzat nu veni sa-mi spui ca nu exista rasism in Romania. Evident, nu cuplurile alea in sine reprezinta problema, aici suntem de acord, fiecare e liber sa adopte ce vrea. Insa ele sunt simptomul.... varful icebergului. Cand iti doresti un copil dar in mintea ta singuratatea e preferabila unui copil mai oaches inseamna ca lumea din jurul tau ti-a bagat in cap niste "valori" f discutabile. Cel putin la fel de discutabile ca idea sa adopti un copil rrom doar ca sa te dai mare cu cat de tolerant esti.
      Plus ca ideea de "cataloage de copiii" deschide o discutie mult mai larga, am spus asta intr-un alt comentariu. Eugenie, transumanism, etc, sunt probleme care s-ar putea sa trebuiasca dezbatute destul de curand si care ar putea avea un impact major asupra viitorului. Omenirea s-ar putea sa nu mai aiba rabdare sa lase hazardul sa decida cum vor arata descendentii nostri si se apropie destul de repede ziua in care nici nu va mai fi obligata sa o faca.
      • Like 0
    • @ Alien
      nicu check icon
      Nu ai inteles. Ma refer la felul in care jurnalista si actorul aleg sa zugraveasca si sa aduca in atentia celorlalti un fapt, adoptia copilului mijlociu al fam. Bucur. Nu imi dau detalii despre cum a intalnit fetita, cum s-a acomodat, cum au comunicat, au ales-o dupa poza, au tras la sorti? etc. In schimb imi zice ca altii erau atat de ai draq ca nu acceptau IDEEA de copil de tigan. Si actorul IMPROVIZEAZA pe loc (e actor, nu?) o lista cu bazaconiile de pretentii pe care ceilalti parinti adoptivi le-ar avea (vezi emisiunea). Ideea care ramane este: eu - bun; altii - rasisti, cu pretentii aberante, care nici nu merita luate in seama, oameni rai, cu suflet rau...

      Este genul de material jurnalistic care polarizeaza, nu informeaza. Ca la gradinita: asa da!, asa nu! Dovada – comentariile celor care degrabă si-au anunțat superioritatea morala spunând ca toti copiii sunt la fel, ca au cunoscut tigani cumsecade,etc. ca ei țin cu binele indicat în articol.

      Eu as pune intrebari de genul: cate familii de rrromi adopta copii? care e situatia adoptiilor interrasiale la noi si in lume? care sunt motivele pentru care familiile fara copii adopta? dar cele care au copii si pot (biologic) sa mai procreeze? adopta cineva copii cu handicap???? etc. Poate astfel s-ar putea contura o imagine nepartinitoare asupra celor care adopta, a asteptarilor pe care le au si poate a satisfactiei pe care o dabândesc. Ar fi fost mișto sa aflam si noi cum e cu întâlnirile familiilor care vor sa adopte, ce discuta, etc.

      Jurnalistii sunt cam lenesi in ziua de azi, si se ocupa de propaganda, pe fata sau mascata. Not good!
      • Like 7
    • @ nicu
      Alien check icon
      Problema cu rromii care adopta e complicata. Unii politically correct ar spune ca saracii rromi sunt discriminati si ca li se da peste degete si vor inventa o cota de copiii pentru adoptiile rromilor, eventual proportional mai mare decat cea pentru romani, ca pentru a egala balanta e nevoie de putina discriminare pozitiva.
      Ailalti ar spune ca rromii sunt subumani, ca se puiesc ca sobolanii si ca e bine sa nu adopte ca il vor creste ca pe un hot subuman ca ei.
      Realitatea e ca ambele tabere sunt idioate, ambele au partial dreptate si ambele ignora cauzele si vor sa trateze doar efectele. Cel putin daca din ele iei ca esantioane doar extremele.
      Tu ai ramas cu o fixatie pe superioritatea morala. Si o ignori in continuare pe aia rasiala.
      • Like 3
    • @ Alien
      nicu check icon
      Vrei o problema serioasa de moralitate?
      Explica-mi tu cum stam în chestiunea adopției copiilor cu handicap! Teoretizează cum e cu superioritatea (sau inferioritatea) morala in chestiunea asta, cum este societatea, cine ce trebuie sa facă, etc. Ia atitudine!
      Toti copiii au un suflet, nu? (Vezi ce om bun sunt ca am zis asta?)

      BTW: Mi se pare amuzant cum ai tu capacitatea de a argumenta simultan pro si contra unei chestiuni, chiar in aceeași fraza. Nu e constructiv, nu te face echilibrat in opinii.
      • Like 2
    • @ nicu
      Alien check icon
      Problema ridicata de tine e fix aceeasi ridicata de mine mai devreme (eugenie), doar ca intr-o forma mai blanda. De ce sa vorbim de adoptie (cazuri extrem de rare) cand putem s-o punem la avorturi, care sunt mult mai numeroase? Si care in plus pun problema "eliminarii din ...fasa... " a problemei, nu doar a abandonului?
      Dupa ideologia ta pun pariu ca esti "pro-life", ca toti aia care devin mari ideologi inghitind la gramada propaganda americana pe nemestecate. Nu ca e ceva rau in a fi pro-life, si eu am o fibra din asta. Daca exista un risc semnificativ sa ai un copil cu handicap, intrerupi sarcina? Intrebarea nu e deloc retorica, chiar sunt curios de raspuns.
      Tu ai capacitatea de a vedea totul prin ochelari ideologicic, din motivul asta nu percepi decat jumatate din realitate. Insa asta iti ofera confortul unei lumi mult mai simple.
      • Like 1
    • @ Alien
      nicu check icon
      Nu, Aliene, ma refer la faptul ca sunt copii abandonati la maternitate, unii mai blonzi, altii mai bruneti iar unii, indiferent de nuanta pielii, au handicap. Pe ei cine ii adopta? Daca tot ii acuzam pe unii ca fac mutre la copiii de tigani, nu crezi ca ii putem mustra mai tare ca fac mutre la copii cu handicap? Poate exista oameni cu un suflet mare care aleg sa ingrijeasca un copil cu probleme. Eu afirm ca decizia de a lua un copil in familie nu e subiect de judecata a publicului fiindca, intotdeauna poti gasi o categorie mai dezavantajata decat cea pentru care faci lobby. Un copil cu handicap e mai amarat decat un tiganus sanatos tun.
      Eu nu aduc in discutie "cataloage de copii", eugenie, avorturi, toate astea sunt subiecte diferite, vorbesc la subiect. Ideologia este pentru cei care nu gandesc cu propriul creier, care nu pot formula argumente.
      • Like 2
    • @ nicu
      Alien check icon
      Ti-am mai spus ca sunt de acord cu asta, nu e nevoie sa ma convingi.
      • Like 0
    • @ nicu
      Doamne, cât de rău bați câmpii. Pun pariu te uiți la proiecția ta din oglindă atunci când scrii comentariile și le recitești cu voce tare, cu elocință, încă...
      • Like 0
  • interesant dragos asta. foarte laudabil ca a adoptat un “copil de etnie roma”, dar daca e deranjat ca lumea il judeca pt ca isi educa copiii acasa, el de ce ii judeca pe altii pt preferinta lor de a nu adopta un “copil de etnie roma”?
    eu cred ca adoptia unui copil e un lucru foarte serios si trebuie sa te gandesti la toate aspectele, pt ca nu i ca si cum iti cumperi o pereche de pantaloni pe care o duci inapoi la magazin sau peste o luna iti cumperi alta. cred ca in primul rand oamenii trebuie incurajati sa adopte copii, nu certati ca nu adopta romi sau blonzi sau mai stiu eu ce. daca in primul rand ar creste numarul adoptiilor, ar creste si nr si procentul adoptiilor de “copii de etnie roma”
    poate ar fi cazul sa gandim si sa facem mai mult inainte sa judecam ce fac sau nu fac altii. daca nu ti doresti un copil rom sau asiatic, roscat sau whatever, mai bine nu adopta, decat sa l iei si peste cateva luni acel copil sa fie abandonat din nou pt ca in cazul acesta ar suferi in primul rand copilul, dar si fosta familie adoptiva
    • Like 5
    • @ Laurentiu Boariu
      El nu judecă !
      Observă doar ipocrizia feroce.
      Și citind comentarii ca cel scris de tine, bine face !
      • Like 1
  • Alien check icon
    Eu cred ca ziua in care se va pune serios problema "copiilor din catalog", in care rolul hazardului e eliminat, nu doar la adoptii, ci si la nasterile "naturale" nu e departe. Realitatea descrisa de articol e poate doar un prim pas (care luat separat e poate inofensiv) spre transumanism.
    • Like 0
  • Nu știu câți vor citi acest comentariu,cert este că trebuie să fii cel puțin îndoctrinat, ca să poți avea o asemenea gândire,în sensul că nu dorești un copil rom.
    In conceptia mea un copil,indiferent de etnie si rasă,este o bucată de plastilină,pe care o modelezi după felul in care și tu ai fost modelat.
    Să ceri un copil după anumite criterii mi se pare că ține de egoism și mai cred ca trebuie sa alegi sub imboldul unui "feeling"pe care îl simți atunci când vezi un asemenea copil adoptabil,dintr-un centru vizitat.
    Societatea noastră este mediul propice pentru asemenea aberații,datorită faptului că nu punem accent pe ființă,punem accent pe ce spun cei din jur.
    Același lucru avea să se întâmple și la referendum ,când eram cât pe ce să interzicem un drep civil unei persoane despre care nu ne place să stim ca face sex anal sau oral, și asta nu este de bine ba chiar scârbos. Și mai ales că aceștia vor năvăli in centrele de adopție să ne "fure"copiii. Mai grav este că ar fi mers în biserică pentru a se cununa. Aberații și intoxicari ale clericilor îndoctrinatori.
    Limitarea unor drepturi civile ființelor umane (căsătorie,adopție) sau batjocurirea celorlalte ființe este crimă cu premeditare.
    Suntem oameni,doar asta ar trebui sa ne definească.
    • Like 2
    • @ Tsutanai Rinkashimikuta
      Toti cei care adopta discrimineaza dupa anumite criterii, inclusiv persoanele despre care e vorba in articol. Nimeni nu se duce sa faca cerere spund: dati-mi pe cei mai greu adoptabili copii pe care ii aveti. Toti resping anumite categorii cu probleme facand o alegere, Copii romi sunt numai una din aceste categorii. Binenteles ca cei care care adopta sunt egoisti. Este normal. Sunt oameni, nu sfinti. Vor o familie cat mai normala, cu cat mai putine probleme de integrare si adaptare. Un copil rom, sociabil, dragut, de varsta mica va fi intotdeauna mai usor de adoptat decat cinci frati romi care nu pot fi despartiti, adolescenti si cu inclinatii infractionale bine conturate. Poate chiar mai usor de adoptat decat un copil care nu e rom, dar este hidos de urat, chior, ciung sau care are handicap mental sau comportament violent.
      Egoismul, prejudecatile, irationalismul sunt cat se poate de umane, ca doar nu sunt extraterestre. Este cat se poate de normal sa ne defineasca.
      • Like 8
    • @ Tsutanai Rinkashimikuta
      Probabil nu ati prea citit din psihologie si din cauza asta ati devenit asa de "progresist", insa daca ati sti ca peste 70% din caracterul unei persoane e mostenit, deci doar 30% ramane educabil, ati mai "sari" asa la adoptii? Chiar nu trebuie sa iti pui intrebari despre ce monstrulet ai putea sa aduci in familie si la ce ai putea sa te expui?
      • Like 5
    • @ Tsutanai Rinkashimikuta
      Cercetarile psihologice efectuate pe gemeni au demonstrat ca aproape 70% din caracterul omului e mostenit prin codul genetic, deci educabil nu e decat in mai putin de 30% .
      • Like 1
    • @ Tsutanai Rinkashimikuta
      Cercetarile psihologice efectuate pe gemeni au demonstrat ca aproape 70% din caracterul omului e mostenit prin codul genetic, deci educabil nu e decat in mai putin de 30% .
      • Like 0
    • @ Adrian Vladut
      Cred ca ati gresit adresa, nu sunt eu ala progresistu' :)
      • Like 0
  • Dragoș nu ”s-a lovit” de realitate, Dragoș a adus în discuție o fațetă a realității. Această fațetă a realității ne arată ”socotelile” pe care și le fac unii dintre cei care doresc să înfieze copii care sună cam așa: ” dacă tot întreprind un așa act de solidaritate socială cum este înfierea unui copil, măcar să am siguranța că înfiez un potențial geniu sau măcar star de cinema”.
    Autoarea articolului se folosește de acest lucru pentru a lăsa să se înțeleagă faptul că, știind că pentru înfieri sunt acceptate numai cuplurile heterosexuale, această limitare este blamabilă.
    • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Mirobolanta concluzia dvs. Zic si eu ca Moromete: pe ce te bazezi?
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      Cred ca ai citit alt articol.
      • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Alien check icon
      Daca tot ai adus vorba de homosexuali, hai sa-ti pun o intrebare ipotetica. Intr-un viitor oarecare sotia insarcinata face o vizita medicala si doctorul iti spune ca viitorul tau fiu are 65% sanse sa fie gay. Sau ca genetic e barbat (cromozomi XY) insa are aparat genital feminin. Va fi sanatos insa steril.
      Pastrezi sarcina?
      • Like 5
    • @ Alien
      Mai bine schimbi doctorul. De ce ti-ar spune asa ceva? Orice nou nascut are o anumita predispozitie, mai mare sau mai mica, pentru a deveni gay. La fel pentru a deveni alcoolic sau criminal. Predispozitia aia e oricum doar unul din factori. Educatia, influenta mediului si vointa proprie sunt alti factori care vor decide impreuna ce va deveni in final. 65% sanse influenta genetica ar fi cam mult si probabil eronat.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Alien check icon
      E o poveste din viitor. Avem o medicina atât de performanta, care analizează genetica, epigenetica, expunerea hormonala dln timpul sarcinii, culoarea din camera copilului și astrograma mayasa și-ți da predicția aia. Și al doilea doctor la fel. Ce faci ?
      Deși tu ai răspuns parțial deja.... Cu a doua parere.
      Dacă tu crezi ca educația determina sexualitatea e o poveste mai sf decât asta a mea. Toți romanii ar fi asexuali în cazul asta.
      • Like 4
    • @ Alien
      Educatia e doar unul din factori, la fel ca si in cazul alcoolismului. Poate fi determinant chiar daca nu este unicul determinant. Daca inveti un copil de mic sa bea zilnic alcool, spunandu-i ca numai asa poate deveni un adult adevarat, are mai multe sanse sa devina alcoolic decat unul care are o predispozitie genetica dar care e educat in sensul abstinentei. La fel si in cazul orientarii sexuale, daca unui copil ii limitezi de mic informatiile, ii prezinti actul homosexual ca unicul decent/posibil/permis/apt de a-i oferi satisfactie va deveni foarte probabil homosexual, chiar daca genetic nu are o inclinatie speciala. De ce crezi ca cetatenii spartani practicau cu totii astfel de relatii? Pentru ca era obligatoriu pentru a-si pastra statutul social dar si pentru ca fusesera educati sa considere acest lucru ca fiind unul firesc si elitist. Evident ca majoritatea nu aveau o inclinatie deosebita pentru homosexualitate.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Alien check icon
      O iei prin balarii, eu altceva am intrebat. Subiectul pe care il evoci tu despre cauzele homosexualitatii nu ma intereseaza sa-l dezbat aici, si nu cu tine. M-am referit doar la educatie, si am dat un exemplu. Mai dau unul, sunt sigur de exemplu ca pe tine fie te-a invatat familia sa te masturbezi. fie nu te-ai masturbat niciodata.
      Insa accept si ipoteza ta. Da, educatia e unul dintre factorii importanti. Iar diagnosticul pus de doctorul meu imaginar ramane, iar tu esti heterosexual si l-ai educa ca singurul acti decent/posibil/permis/apt de a-i oferi satisfactie fiind cel heterosexual. Duceti sarcina pana la capat?
      • Like 2
    • @ Alien
      Procentul e probabil exagerat, dar sigur ca da, asa cum s-ar intampla daca acelasi doctor mi-ar spune ca are sanse mari sa ajunga alcoolic, din cauza modului in care metabolizeaza alcoolul. Pana la urma faptul ca copilul meu, un caz individual, ar decide la un moment dat sa se complaca in a fi homosexual sau alcoolic, nu ma inspaimanta chiar intr-atat. Eu nu o sa-l incurajez cu nimic in acest sens, dar daca o face pana la urma in ciuda eforturilor mele, ce pot sa fac, e liber sa o faca. Fiecare e responsabil de destinul sau odata ce se maturizeaza. Pana la urma, e posibil sa prefer sa il stiu homosexual decat alcoolic sau drogat.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Alien check icon
      Mutumesc, asta voiam. Procentul e unul absolut ipotetic, ca toata povestea. Intamplator si eu as raspunde la fel ca tine, atata doar ca nu prea se pune problema de "complacut". Sincer nu cred ca cineva isi doreste sa fie gay sau sa faca parte din vreo minoritate.
      • Like 2
    • @ Alien
      Depinde de cum sunt percepute si de cum se autopercep acele minoritati. Nimeni nu se simte neaparat bine stiindu-se banal. Elitele sunt si ele minoritare, nu cred ca serios frustrate din acest motiv.
      • Like 0
    • @ Alien
      /
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon