„Sunt Sofia Bucur, am nouă ani și nu mai merg la școală”. Așa își începe povestea fiica artistei Dana Nălbaru și a actorului Dragoș Bucur, care din acest an nu va ma mai merge la școală, ci va învăța acasă.
„Când părinții mei mi-au spus că e o varianta să NU MĂ MAI DUC LA ȘCOALĂ, am crezut prima oară că glumesc, doar că după o mică discuție despre asta am aflat că nu glumeau. În capul meu era o mică, mare confuzie: ”Dacă mamă si tata îmi spun să fiu atentă la ore, cum au acceptat să nu mai învăț?? WHAT??”.
I-am întrebat și au spus că o să mai învăț doar ca voi face asta acasă”, a sris fetița pe blogul 4 în aventură, pe care și-a spus povestea alături de părinții săi.
Mama sa, Dana Nălbaru, a vorbit despre motivele care au determinat-o să ia o astfel de decizie. „Ea. Potențialul ei. Mi-am dat seama că sistemul de învățământ, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie să demonstreze în fața altora că și cât știu, că și cât au învățat, este depășit de vremurile pe care le trăim. Nu consider că a învăța e un lucru greșit, dimpotrivă, cred că este esențialul pentru a avea o viață frumoasă. Consider, însă, că felul în care învață copiii în școlile din ziua de azi naște în ei o gramadă de frustrări care au darul de a le distruge frumusețea interioară. Am vrut ca ea să nu piardă această frumusețe, să o las să se dezvolte în ritmul ei, să capete încredere în ea însăși, să înțeleagă că singur îți poți depăși limitele, să învețe să facă în vață ceea ce îi place cu adevărat, să nu-i fie teamă niciodată să o ia de la început, să fie independentă”, a scris Dana Nălbaru.
În prima zi de școală acasă, Sofia Bucur a făcut un curs de scenaristică, a lucrat două ore la matematică în fața calculatorului și a învățat o altă oră și jumătate programare la academia online Khan Academy. Fetița spune că mai vrea să învețe karate, robotica, skateboard, dansuri, chineză, engleză sau pictură. „ Prima zi de „școală” a început fooarte amuzant: tati a venit să mă trezească și îmi spune “hai trezește-te să te pregătești să mergi la ȘCOALĂ!”. Când a spus cuvântul ȘCOALĂ eu m-am trezit brusc și am spus: “CE ȘCOALĂ!!!!!!”. Tati a început să râdă și eu la fel și ne-am pregătit să plecăm la oră de scenaristică. Da, luni fac scenaristică!! După ce am ajuns acolo au urmat 2 ore super în care mi-am dezvoltat scenariul (o să fac un super film) și am discutat tot felul de lucruri pentru că sunt curioasă să știu cum să îl scriu”, a povestit Sofia.
Tatăl său, Dragoș Bucur, a vorbit despre problemele din sistemul de învățământ care l-au determinat să ia această decizie. „Am retras-o din sistemul de învățământ de stat, am înscris-o la o școală tip umbrelă și ne-am aruncat în necunoscut. Sofia a fost într-o clasa care avea o învățătoare foarte bună, dar nici chiar o învățătoare foarte bună nu poate acoperi găurile dintr-un sistem care funcționează după reguli cu care noi (eu și Dana) nu mai suntem demult de acord. Sunt convins că acest „sistem”(ce o fi de fapt asta) se va modifica la un moment dat, dar nu sunt dispus sa aștept , așa că prefer să mergem pe propriul nostru drum. Am citit un articol interesant in care sistemul era comparat cu un mare vapor care atunci când vrea să schimbe direcția are nevoie de timp si spatiu pentru asta, în timp ce bărcile micuțe din jurul lui pot face schimbarea pe loc. Îmi place să cred că suntem o mică bărcuță și că, în timp, sistemul de învățământ se va adapta vremurilor în care trăim”, a scris actorul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Foarte putini parinti isi permit, dar nu financiar vb., ci spiritual sa urmeze acest demers.
In primul rand, putina retinere in privinta vietii propriului copil este de dorit in orice familie. Copilul nu e o marfa de expus public, iar deciziile care privesc viata acestuia sunt private, nu sunt subiect de declaratii publice. Aici cred ca au gresit cei doi. Nu stiu daca au gresit involuntar sau pur si simplu au cautat atentia, dar e irelevant.
Aceasta formula de invatamant poate fi o solutie pentru cazuri selectionate in primul rand prin buget adecvat al familiei si in al doilea rand prin responsabilitate sanatoasa a adultilor.
Nu asta e problema, ci exhibarea problemelor personale la taraba.
Nu îi învață să prindă ideea, mesajul, logica lucrurilor ci le impune sa rumeg texte! Școală zilelor noastre înseamnă retard la nivel înalt, iar cei care se pot numi profesori sânt la fel de mulți cât sânt oameni în lumea asta!
Cu părere de rău, dar mi-ar fi plăcut ca de copilul meu sa se ocupe oameni specializați și conștienți și nu lume retardata și dornica de a fi, nu ar mai fi trebuit sa mă ocup eu de tot, însă trăim intr-o lume nu intre oameni, iar normalitatea e impusa de cei mulți!
Prostii dau putere și ridica în slavi, eu doar mă separ de lume!
– introducerea și conturarea eroului și a personajelor secundare
– stabilirea tonului poveștii și a genului în care se încadrează filmul (comedie, dramă, acțiune, thriller etc)
– stabilirea temei centrale a poveștii
– stabilirea intrigii – elementul dramatic, punctul determinant al acțiunii
– construirea dialogurilor"
Cati ani ziceati ca are fetita celor doi actori? Noua? Si face scenaristica fara a fi facut macar o compunere? Cam cata literatura a citit domnisoara?
E strict treaba dumnealor ce educatie ii dau fetitei, dar, orisicatusilea....