Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Reconversia profesională în IT necesită doar două abilități. Cât de repede poți obține un job pe o piață unde cererea e de 3 ori mai mare decât oferta

Iulia Anton

Este deja bine cunoscut faptul că numărul joburilor din IT este net superior celui al specialiștilor care le pot ocupa. În plus, IT-ul este unul dintre domeniile care, pe lângă siguranța locului de muncă, oferă și unele dintre cele mai mari salarii. Ce poți face însă dacă nu ai intuit această tendință atunci când te aflai pe băncile școlii și ești absolvent de Finanțe-Bănci, Fizică, Chimie, Farmacie, Medicină, Teologie, Arhitectură sau Academie Militară, crezi despre tine că ești o persoană atehnică ori consideri că ai petrecut prea mult timp într-un domeniu ca să mai faci o schimbare?

Iuliana Anton, fondatoare a academiei de IT Wantsome, spune că dacă vrei să faci o reconversie profesională în IT e nevoie să știi limba engleză la nivel mediu și să ai o gândire de tip algoritmic, adică să ai capacitatea de a rezolva probleme în pași și de a fi orientat pe soluții.

Acest material a fost realizat în parteneriat cu academia de IT Wantsome, 

„IT-ul are foarte multe roluri și poți intra pe mai multe uși. Spre exemplu, dacă ești o persoană atentă la detalii, căreia îi place să verifice lucruri și pentru care calitatea are foarte mare importanță, s-ar putea să fii un tester foarte bun. O persoană vizuală, orientată spre partea artistică, fotografie, ar putea deveni un designer foarte bun. Dacă ai răbdare, ești logic și algoritmic, poți fi un programator foarte bun. Dacă ai o gândire orientată spre business și bune abilități de comunicare, poți să fii business analyst; o persoană organizată, cu abilități de coordonare și căreia îi place să lucreze cu bugete și oameni ar putea fi un project manager foarte bun.

Ca să intri la Wantsome sunt două etape de selecție. Un test care conține întrebări de limbă engleză, logică și gândire algoritmică la care trebuie să obții cel puțin 50% și un interviu de tip HR, de cunoaștere și stabilire a obiectivelor și setare a așteptărilor.

Programele de mentorat de la Wantsome sunt susținte de 36 de traineri, toți specialiști IT. Cursurile noastre înseamnă 70% practică și 30% teorie. De aceea avem și o rată bună de angajare a cursanților. Dacă, de exemplu, alegi să faci un curs de testare, noi te învățăm să te comporți ca un tester, în așa fel încât, când ajungi într-o companie, să-ți fie foarte ușor. Sigur că vei mai învăța despre proiect, dar vei ști să te comporți deja ca un tester. E mare nevoie de mentorat și de practică pe bune. Zilele trecute am discutat cu un student la o facultate de profil din Oradea, care zicea că dacă ar avea o baghetă magică ar aduce limbajele de programare relevante pe care noi le avem la Wantsome, la el la școală”, spune Iuliana Anton.

În săptămâna 23-27 ianuarie, Academia Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2023, să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți. 

Cei care vor să participe se pot înscrie pe site-ul Wantsome. Sesiunile se vor desfășura online, în intervalul 18:00-20:30, și vor fi transmise și live, pe pagina de Facebook.

„IT-ul este singurul domeniu în care creșterea mea profesională depinde doar de mine”

Sunt vorbele unei absolvente de Chimie care a urmat unul dintre cursurile oferite de Wantsome. În cadrul evenimentului Perfect Week vor fi prezenți mai mulți absolvenți care își vor împărtăși experiența, dar nu numai.

Participanții vor avea ocazia să descopere multe lucruri utile despre domeniile centrale de interes din IT, să se orienteze profesional în direcția potrivită, să-i întâlnească pe mentorii și colaboratorii Wantsome, să pună întrebări organizatorilor și invitaților și să câștige premii de peste 20 000 de euro.

Pe lângă premiile acordate în experiențe de învățare, cei care participă vor avea ocazia să primească sfaturi și despre așteptările angajatorilor din IT, direct de la reprezentanții industriei, să afle ce presupun toate rolurile profesionale din IT și provocările lor și să obțină răspunsuri la întrebările pe care le au de la profesioniști din industrie, pe domenii precum: Programare, UI/UX design, Testare, Network & Infrastructure, DevOps, Project Management & Business Analysis.

„Acest curs mi-a redat demnitatea profesională”

Media de vârstă a cursanților Wantsome este în jur de 30 de ani, iar printre ei se numără și numeroase mame aflate în concediu de creștere copil care își doresc o carieră în alt domeniu. Au fost însă și cazuri în care oameni cu experiență bogată într-un anumit domeniu au venit și au făcut cursuri pentru reconversie profesională în IT.

„Am avut un domn de 56 de ani care a făcut cursul de DevOps Engineering și a reușit să-și schimbe jobul, și mi-a spus că acest curs i-a redat demnitatea profesională. Am mai avut un director de vânzări în industria auto, cu o experiență de 16-17 ani, care a făcut cursul de programare și s-a angajat ca junior. Compania de IT în care s-a angajat a văzut abilitățile lui de manager și bineînțeles că l-au promovat. Și asta pentru că skill-urile pe care le-ai dobândit în timp nu mor, sunt transferabile și pe unele le vei folosi și în IT.

În plus, mai este ceea ce noi numim domain knowledge. Ca un IT-ist să rezolve problema unui client din banking, de exemplu, trebuie să învețe despre banking. Imaginați-vă însă ce se întâmplă dacă IT-istul are o experiență de 10 ani în acest domeniu. Chiar am avut o doamnă în această situație care s-a angajat în IT, ca tester, iar în prima zi când i s-a prezentat proiectul le-a spus că problematica este acoperită doar pe jumătate, pentru că nu luaseră în calcul decât valorile pozitive ale ROBOR-ului, nu și cele negative. Proiectul a fost oprit și toate testele rescrise”, a mai spus Iuliana Anton.

Durata medie pentru a face reconversie profesională în IT este de 5 până la 9 luni, în funcție de strategia pe care o ai

„Dacă vrei programare, faci un curs de introducere de o lună, apoi alegi împreună cu consultanții și mentorii noștri limbajul pe care să mergi în funcție de abilitățile tale. După ce ai terminat, poți merge să te angajezi sau poți să mai rămâi la specializare încă 2 luni la Wantsome. Depinde foarte mult de strategie. Dacă ai făcut un limbaj de front-end, poți continua cu unul de back-end, devenind astfel full-stack developer, creându-ți un avantaj pe piața muncii. Sau dacă faci un curs de testare manuală, poți continua cu unul de testare automată ca să te angajezi mai repede, pentru că toți cursanții care termină testare automată primesc câte două-trei oferte de joburi”, a explicat Iuliana Anton.  

Agenda Perfect Week

Printre partenerii evenimentului se numără: NETOPIA Payments, Endava, Centric, Adservio, OceanoBe, StrongBytes, SignantHealth, Soft Tehnica, IT’s Wise, DevExperience, Ziarul de Iași, care le vor fi alături participanților prin reprezentanți la panelurile ce vor avea loc în prima zi, luni, de la ora 18:00. Primul panel va avea ca temă principală de discuție viitorul industriei IT, iar cel de-al doilea aduce cu sine tips & tricks pentru reconversia profesională.

23.01.2023 – Just a Perfect Day for Understanding The Mindset: află mai multe despre procesul de învățare, despre reconversia profesională, despre felul în care gândesc angajatorii și ceea ce caută.

24.01. 2023 – Just a Perfect Day for Understanding Wantsome: află mai multe despre rolul tehnologiei în viețile noastre, oferta educațională Wantsome și poveștile sale de succes.

25.01.2023 – Just a Perfect Day for Future Developers & UI/UX Designers: află cum se construiește o aplicație software, cum se alege limbajul de programere, diferențele dintre Front End și Back End, rolul Designului în dezvoltarea de interfețe și care sunt pașii necesari pentru a deveni programator sau UI/UX Designer.

26.01. 2023 – Just a Perfect Day for Testers: află ce înseamnă testarea unei aplicații software, ce sunt testarea manuală și testarea automată, cât de ușor se învață și cum fac performanță testerii din industrie.

27.01.2023 – Just a Perfect Day for Understanding More on Network Infrastructure, DevOps, Project Management & Business Analysis: află care sunt provocările, calitățile dorite și cunoștințele necesare ca să poți deveni inginer în rețelistică sau DevOps, Project Manager sau Business Analyst.

Înființată în 2017 la Iași cu scopul de a pregăti tineri și adulți să facă față cererii de pe piața de IT, Wantsome, academia prietenoasă, a devenit cea mai mare unitate de învățământ independent în IT din Nord-Estul României. În 2019, a deschis un sediu și în București, iar în 2020, în contextul pandemic, Wantsome și-a mutat toate cursurile în online, deservind vorbitori de limba română din întreaga țară și de peste hotare.

Până în prezent, Wantsome a înregistrat un număr de peste 2.500 de absolvenți, angajări în 118 companii IT de outsourcing sau de produs, 49 de programe de mentorat susținute de 36 de traineri cu experiență, specialiști în IT în companii de renume internațional.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marga check icon
    Cursurile de IT org. de firme private sunt f. scumpe, inaccesibile pt. o buna parte din oameni, cu atat mai mult someri. AJOFM-urile, care ar trebui sa fie de asemenea furnizori de asemenea cursuri, nu ofera asa ceva nici macar pt. somerii cu studii superioare.
    • Like 1
  • catalin check icon
    Doar dacă nu ești printre ăia concediați de la google, twitter, microsoft, etc. Și de ce nu ați scris că articolul e de fapt reclamă?
    • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult