Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Record de noi cazuri și de decese în 24 de ore: 4.902 de infectări cu coronavirus, 98 persoane au murit. Biostatistician: „În actuala situație, într-o săptămână, două, vom ajunge la 6.000 de cazuri noi de infectări pe zi...”

ambulanta - covid - (Foto MoiraM/ Alamy/ Alamy / Profimedia )

Foto MoiraM/ Alamy /Alamy/ Profimedia

Cifre tot mai îngrijorătoare raportate de autorități. Azi se înregistrează un dublu record - la noi cazuri și la decese în 24 de ore: 4.902 de infectări cu coronavirus, iar alte 98 persoane au murit.

Până astăzi, 22 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 196.004 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Un număr de 6.163 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat până astăzi.

„În actuala situație, într-o săptămână, două, vom ajunge la 6.000 de cazuri noi de infectări pe zi, 6.500, apoi 7.000. Speranța este ca să nu se lase rata de reproducere de 1,1 să rămână așa”, a spus biostatisticianul Valentin Pârvu, într-o interventie telefonică la Digi24.

Judetul Cluj a intrat azi în scenariul roșu, după municipiul București și judetul Alba, cu un coeficient al infectărilor la 1.000 de locuitori, cumulat în 14 zile, peste pragul de 3. 

În intervalul 21.10.2020 (10:00) – 22.10.2020 (10:00) au fost raportate 98 de decese (55 bărbați și 43 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 5 decese la categoria 40-49 de ani, 6 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 de ani, 32 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 29 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 decese la categoria de peste 80 de ani.

95 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.354. Dintre acestea, 778 sunt internate la ATI.  

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Calcule.
  La actualul procentaj de infectare ( 14,2% ) se poate spune că la 19 milioane există aproximativ 2.500.000 ( din 2.700.000 scădem aproximativ 200.000 de infectați până acum ) de infectați care zburdă liber pe câmpiile patriei. Dacă aceștia transmit virusul cu o rată de 1,1 ( rația progresiei geometrice ) rezultă că mâine vom avea încă 3 milioane de infectați. Altfel spus se poate calcula că în 45 de zile, la o rată de infectare de 1,1 toți cei 19 milioane de români vor fi infectați, adică cam pe 15 decembrie toată populația țării va fi infectată. Dacă 85% vor fi asimptomatici atunci vom avea la 15 decembrie 16,15 milioane asimptomatici, 2,85 milioane necesar a fi internați în spital din care, pentru 5% cazuri grave , 142.500 necesar a fi internați la ATI. Cutremurător, nu-i așa ?
  Numai că, dacă azi avem 2,5 milioane de infectați ar trebui ca internați în spital să fie cam 225.ooo din care 5% la ATI ( 11.250 de pacienți ) ceea ce nu este deloc adevărat.
  Ceva este greșit în toate aceste date !
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Parerist check icon
   Pai ipoteza ca 2.5 mil sunt infectați in clipa asta e discutabila.
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Mircea S check icon
   Din start calcul gresit. Eu acum am Covid si m-am testat deoarece eram contact direct nu ca mi-a venit pe freza. Rata de pozitivi la testarile facute de DSP e mare dar in populatie nu. Daca testezi aiurea la cucuietii o sa iasa probabil 1-2 la mie. Pe de alta parte daca ai testa numai contacti directi de persoane confirmate probabil ai minim 50% pozitivi
   • Like 5
  • @ Voicu Nicolae
   2.500.000 si mor 30 zilnic , poti spune ca mai periculoasa ii coca-cola atunci. :)). Nu neg ca nu exista , sau ca nu ii grava in unele cazuri. Dar raportat la propaganda ,si la panica generala eu zic ca ii exagerat. Cand citesti toata ziua ca ba ala ii infectat , ba ala ,iar dupa 5 zile ii vezi bine merci , ti se cam falfaie de covid.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Este deja jenant ca,dupa 8 luni de epidemie in Romania,cu subiectul discutat zilnic in massmedia de reprteri si/sau specialisti,tot nu s-a inteles care este procedura de testare a infectarii cu Covid -19 in Romania.Sunt 2 situatii : prima si cea mai consistenta este testare conform protocolului de caz,adica cazuri confirmate medical ca simptome ,care provin din solicitari ale pacientilir potentiali si de la contactii cazurilor confirmate prin cercetare epidemiologica!De aici provin majoritatea celir pozitivi.A 2-a categorie sunt cei care se testeaza la cerere pentru diverse situatii,categorie aparuta dupa 15.06. in special pentru concedii,dar ulterior au aparut situatii de teste facute la cererea firmelor sau a persoanelor fizice.De la acesta categorie gradul de pozitivare este minor,similar cu cel care ar fi daca s-ar face testare in masa,la plezneala.Pe fond cei 14,3% de pozitivare fata de teste se refera la” punct ochit,punct lovit”,nu poate fi generalizat la toata populatia!Asta daca exista si ceva logica in gandirea celor care discuta subiectul.Pe de alta parte vad prin presa ca se lauda “ modelul suedez”,care are sliganul:vom lupta impotriva Covid pana la ultimul batea!In situatia descrisa de un medic de origina romana din Suedia in care de un bolnav Covid se ocupa 4 asistente si un medic(inclusiv romani!),iar in Ro o asistenta la 4 bolnavi,Suedia are 10.300 infrctati/mil,dar 588 morti/mil.isr la noi cam la acelasi numar /mil subt 311 decese/ mil!Asta in conditiile in care pkatesc CASS cca.5 mil romani si beneficiaza 16 mil!
   • Like 2


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult