Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Regele Charles al III-lea, proclamat oficial monarh, într-o ceremonie istorică

Charles III

Foto Jonathan Brady / AP / Profimedia

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Succesiune. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat - un grup de înalt deputați, foști și actuali, precum și din funcționari publici, comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.

UPDATE: Regele Charles al III-lea s-a întâlnit sâmbătă după-amiază cu arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu care a putut fi văzut că a făcut o glumă, notează The Guardian. Noul rege preia o funcție de șef al Bisericii Angliei. 

Alte întâlniri programate sâmbătă sunt cu premierul Marii Britanii, Liz Truss, și liderul partidului laburist, Sir Keir Starmer.

UPDATE: Parlamentari de rang înalt din Marea Britanie jură credinţă faţă de noul rege, notează dpa, citată de Agerpres. Carol al III-lea. Și prim-ministrul Liz Truss a rostit jurământul: „Jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincioasă şi voi purta loialitate adevărată Majestăţii Sale Regele Charles, moştenitorilor şi succesorilor săi, în conformitate cu legea, aşa să-mi ajute Dumnezeu". 

Charles al III-a a spus în discursul său după proclamarea sa ca rege că mama sa, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a dat un „exemplu de iubire, pe tot parcursul vieții, și de slujire dezinteresată”, adăugând că este „profund conștient de această moștenire profundă și de îndatoririle și responsabilitățile mari” care acum îi vor reveni, în calitate de rege.

„Voi încerca să urmez exemplul ei inspirațional și să caut pacea și unitatea pentru oamenii din întregul Commonwealth. Știu că voi fi ajutat de afecțiunea și devotamentul oamenilorr, voi fi ghidat de Consiliu și de Parlamentul ales”, a spus Charles al III-lea.

Regele a depus un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei - pentru că în Scoţia există o împărţire a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi la ceremonie se numără Camilla, soţia lui Charles şi care acum are titlul de Regina Consoartă, şi fiul regelui, William, noul Prinţ de Wales.

Este pentru prima dată când întrunirea Consiliului de Succesiune este televizată, având în vedere că ultimul Consiliu a avut loc în 1952.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit joi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult