Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Regele Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii - care sunt pașii până la încoronare

Charles al III-lea

Foto: Credit: Alastair Grant / PA Images / Profimedia

În momentul în care Regina a murit, tronul i-a revenit imediat moștenitorului, Charles, fostul Prinț de Wales. Există însă o serie de pași tradiționali care trebuie parcurși pentru ca fostul prinț să fie încoronat rege, scrie BBC.

Prima sa decizie a fost că se va numi Charles al III-lea. Ar fi putut alege din oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George

Nu este singurul care își va schimba titlul. Deși este moștenitorul tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales - acest titlu va trebui să-i fie conferit de tatăl său. El a moștenit titlul tatălui său de Duce de Cornwall - William și Kate sunt acum numiți Duce și Ducesă de Cornwall și Cambridge.

Este de așteptat ca Charles să fie proclamat oficial rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Succesiune. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat - un grup de înalt deputați, foști și actuali, precum și din câțiva funcționari publici, comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.

Peste 700 de persoane au dreptul, teoretic, să participe la ceremonie, dar având în vedere termenul scurt, numărul real al participanților este probabil să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Succesiune, în 1952, au participat aproximativ 200 de oameni, notează BBC.

La întrunire, moartea Reginei Elisabeta va fi anunțată de Lordul Președinte al Consiliului Privat (în prezent deputat Penny Mordaunt), și va fi citită o proclamație.

Formularea proclamației se poate schimba, dar în mod tradițional cuprinde o serie de rugăciuni și angajamente, comemorându-se monarhul anterior și promițând sprijin pentru cel nou.

Proclamația este apoi semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv prim-ministru, Arhiepiscopul de Canterbury și Lordul Cancelar.

Regele va participa ulterior la a doua ședință a Consiliului de Succesiune și a Consiliului Privat. Noul rege va face o declarație, în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, și va depune un jurământ pentru a păstra Biserica Scoției. O proclamație publică îl va declara oficial pe Charles noul rege, aceasta urmând să fie realizată dintr-un balcon al Palatului St James. Pentru prima dată din 1952, imnul național va fi interpretat cu cuvintele „God Save the King”.

Vineri seara, Regele Charles al III-lea va susține primul discurs, după o discuție cu noul premier al Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit joi la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult