Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Regele Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii - care sunt pașii până la încoronare

Charles al III-lea

Foto: Credit: Alastair Grant / PA Images / Profimedia

În momentul în care Regina a murit, tronul i-a revenit imediat moștenitorului, Charles, fostul Prinț de Wales. Există însă o serie de pași tradiționali care trebuie parcurși pentru ca fostul prinț să fie încoronat rege, scrie BBC.

Prima sa decizie a fost că se va numi Charles al III-lea. Ar fi putut alege din oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George

Nu este singurul care își va schimba titlul. Deși este moștenitorul tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales - acest titlu va trebui să-i fie conferit de tatăl său. El a moștenit titlul tatălui său de Duce de Cornwall - William și Kate sunt acum numiți Duce și Ducesă de Cornwall și Cambridge.

Este de așteptat ca Charles să fie proclamat oficial rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Succesiune. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat - un grup de înalt deputați, foști și actuali, precum și din câțiva funcționari publici, comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.

Peste 700 de persoane au dreptul, teoretic, să participe la ceremonie, dar având în vedere termenul scurt, numărul real al participanților este probabil să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Succesiune, în 1952, au participat aproximativ 200 de oameni, notează BBC.

La întrunire, moartea Reginei Elisabeta va fi anunțată de Lordul Președinte al Consiliului Privat (în prezent deputat Penny Mordaunt), și va fi citită o proclamație.

Formularea proclamației se poate schimba, dar în mod tradițional cuprinde o serie de rugăciuni și angajamente, comemorându-se monarhul anterior și promițând sprijin pentru cel nou.

Proclamația este apoi semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv prim-ministru, Arhiepiscopul de Canterbury și Lordul Cancelar.

Regele va participa ulterior la a doua ședință a Consiliului de Succesiune și a Consiliului Privat. Noul rege va face o declarație, în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, și va depune un jurământ pentru a păstra Biserica Scoției. O proclamație publică îl va declara oficial pe Charles noul rege, aceasta urmând să fie realizată dintr-un balcon al Palatului St James. Pentru prima dată din 1952, imnul național va fi interpretat cu cuvintele „God Save the King”.

Vineri seara, Regele Charles al III-lea va susține primul discurs, după o discuție cu noul premier al Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit joi la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult