Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Regele Charles al III-lea, noul monarh al Marii Britanii - care sunt pașii până la încoronare

Charles al III-lea

Foto: Credit: Alastair Grant / PA Images / Profimedia

În momentul în care Regina a murit, tronul i-a revenit imediat moștenitorului, Charles, fostul Prinț de Wales. Există însă o serie de pași tradiționali care trebuie parcurși pentru ca fostul prinț să fie încoronat rege, scrie BBC.

Prima sa decizie a fost că se va numi Charles al III-lea. Ar fi putut alege din oricare dintre cele patru nume ale sale - Charles Philip Arthur George

Nu este singurul care își va schimba titlul. Deși este moștenitorul tronului, prințul William nu va deveni automat prinț de Wales - acest titlu va trebui să-i fie conferit de tatăl său. El a moștenit titlul tatălui său de Duce de Cornwall - William și Kate sunt acum numiți Duce și Ducesă de Cornwall și Cambridge.

Este de așteptat ca Charles să fie proclamat oficial rege sâmbătă, la Palatul St James din Londra, în fața unui organism ceremonial cunoscut sub numele de Consiliul de Succesiune. Acesta este alcătuit din membri ai Consiliului Privat - un grup de înalt deputați, foști și actuali, precum și din câțiva funcționari publici, comisari ai Commonwealth-ului și primarul Londrei.

Peste 700 de persoane au dreptul, teoretic, să participe la ceremonie, dar având în vedere termenul scurt, numărul real al participanților este probabil să fie mult mai mic. La ultimul Consiliu de Succesiune, în 1952, au participat aproximativ 200 de oameni, notează BBC.

La întrunire, moartea Reginei Elisabeta va fi anunțată de Lordul Președinte al Consiliului Privat (în prezent deputat Penny Mordaunt), și va fi citită o proclamație.

Formularea proclamației se poate schimba, dar în mod tradițional cuprinde o serie de rugăciuni și angajamente, comemorându-se monarhul anterior și promițând sprijin pentru cel nou.

Proclamația este apoi semnată de o serie de personalități de rang înalt, inclusiv prim-ministru, Arhiepiscopul de Canterbury și Lordul Cancelar.

Regele va participa ulterior la a doua ședință a Consiliului de Succesiune și a Consiliului Privat. Noul rege va face o declarație, în conformitate cu o tradiție care datează de la începutul secolului al XVIII-lea, și va depune un jurământ pentru a păstra Biserica Scoției. O proclamație publică îl va declara oficial pe Charles noul rege, aceasta urmând să fie realizată dintr-un balcon al Palatului St James. Pentru prima dată din 1952, imnul național va fi interpretat cu cuvintele „God Save the King”.

Vineri seara, Regele Charles al III-lea va susține primul discurs, după o discuție cu noul premier al Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit joi la Balmoral, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult