Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Regele Mihai către un fost coleg, în perioada exilului: „Uite, am și eu 5 fete, au făcut toate școală, că altceva n-am avut să le dau”. GALERIE FOTO

Regele Mihai în 1956 cu familia

Foto: Guliver Getty Images

Singurul lucru pe care Regele Mihai I l-a putut oferi fiicelor sale în perioadă exilului a fost educația, a povestit ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, în emisiunea „Jurnal de Seară” de la Digi24

„Îmi aduc aminte de discuția pe care am avut-o cu un fost coleg de la școala regală și care povestea despre întâlnirea pe care a avut o atunci, la începutul anilor '80, la Versoix cu colegul lui de clasă. Și zicea:

- Tu ce ai mai făcut, Paul?

- Eu am scris cărțile astea, cu stemele noastre voivodale, regale. Și tu? Ești bine?

- Ei da, dar uite, am și eu 5 fete, au făcut toate școală, că altceva n-am avut să le dau”, a relatat ambasadorul. 

„Formulă care ar putea să fie în gura unui țăran din Moromeții, din romanele lui Rebreanu. A avut această simplitate”, a adăugat Emil Hurezeanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Las' ca nici 'mnealui nu s-a prea omorat cu scoala ...
    • Like 0
  • Sublim! Mesajul e frumos, dar inexact in ce priveste familia in cauza, pentru ca ""scoala" inseamna scoala peste ciclul liceal. Or, numai Margareta a ajuns peste. Apoi, pentru ca, din propriile relatari ale lui Mihai, reluate copios la TV zilele astea, educatia fetelor, atata cat au putut ele sa invete, a fost platita de un roman bogat din diaspora.
    • Like 2
  • Dan check icon
    Haideti sa nu fim patetici. Avea un ceas de mare valoare pe care il putea vinde, avea o casa in Elvetia si suportul familiilor regale. Chiar el spune ca dupa exil a fost in Grecia, la nunta, in Danemarca si Italia, ca a locuit in Anglia, S.U.A. si Elvetia. Deci a avut ce sa le ofere. Astea sunt telenovele ieftine.
    • Like 3
  • Cit este de ciudat!?

    In 1947  MIHAI I al Romaniei parasea tara…. si DEMOCRATIA MUREA!

    Azi Regele MHAI I  s-a intors sa fie inmormintat in tara, iar DEMOCRATIA MOARE!

    Mi-e teama ca este primul pas spre EXTREMISM!

    • Like 5
    • @ Coussinou
      Asa este!
      • Like 0
    • @ Coussinou
      Acum regele Mihai a părăsit viața,și democrația dispare din nou...
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult