Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Regina Ana a murit

Regele Mihai și Regina Ana. Ultimele imagini puse la dispoziție de Casa Regală

Regina Ana a României a încetat din viață luni, la vârsta de 92 de ani, la spitalul din Morges, în Elveția. Anunțul a fost făcut pe Facebook de avocatul Casei Regale a României. 

La începutul anului regele Mihai își anunța retragerea din viața publică în urma unor probeme grave de sănătate. Regele și Regina locuiau în această perioadă în Elveția.

Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână, a anunțat Casa Regală.

„La căpătâiul Reginei au stat, până în ultima clipă, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia și Principesa Maria. Majestatea Sa Regele Mihai a venit la spital, alături de Regină, în fiecare zi din ultima săptămână. Cu o zi înainte, Regina Ana a primit ultimele sacramente de la părintele titular al Parohiei Catolice din orașul Morges”, a anunțat Casa Regală. 

Îți recomandăm

Mesajul publicat pe Facebook de Ioan-Luca Vlad, avocatul Casei Regale:

„Majestatea Sa Regina Ana a României a trecut în neființă.

Ea este cea a cărei căldură și atenție, arătate față de mine în 1993, cu prilejul unei vizite la o expoziție unde expunea și tatăl meu, la Galeria Catacomba (actualul Muzeul al Colecțiilor - Calea Vicatoriei), m-au făcut să decid ca misiune de viață să lucrez pentru Familia Regală și, ulterior, să aleg Dreptul în acest scop.

Mulți ani mai târziu, în 2011, ajungând la biroul său din Aubonne, am găsit o fotografie cu noi doi înrămată și semnată...

Sunt profund întristat de această pierdere, și îmi sunt vii în memorie momentele petrecute în Romania alături de Majestatea Sa, dar și în Elveția, unde îmi aduc aminte ca, găsind în arhiva o imagine cu doi tineri în pozitie „en-garde" la scrimă, am iîntrebat-o cine erau, deschizând astfel o povestire despre copilărie, școală și despre colegul sau de scrimă.

Mă bucur de aceste momente și de faptul că am putut să-i aduc un prinos de recunoștință, ajutând la publicarea celor două timbre (2014 și 2015) românești care o portretizează sub titlul corect.

Majestatea Sa îmi va rămâne în suflet mereu ca simbol al misiunii mele în viață.

Odihnească-se în Pace!”


Casa Regală a României a anunțat că trupul neînsuflețit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

Familia Regală anunță mare doliu pentru primele 7 zile de la înmormântare și doliu timp de 40 de zile.

Începând de marți, cărți de condoleanțe vor fi deschise simultan la Castelul Peleș, la Palatul Regal din Calea Victoriei și la Palatul Elisabeta. Acestea vor fi la dispoziția publiculului larg timp de 40 de zile de la data decesului. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Știrea sună un pic neașteptat, pe un site cu numele „Republica”... / Apropo, ce v-a venit cu ultimul?
  • Like 0
 • check icon
  Uf... neplăcută e vîrsta la care începe să ni se citească groaza de moarte în ochi (mă amuză un pic a-i fi ars de vopsit părul. Dar cine știe cum judecăm la etatea aceea...)
  • Like 0
 • check icon
  Si acum se va ivi intreg cortegiul de bocitoare prefacute si de "regalisti din umbra"',
  Personal nu stiu nimic despre femeia asta, si, tot personal afirm, familia asta "regala" ( pus intre ghilimele pentru ca- daca nu ma insel- regele a abdicat de la tron...) nu mi-a trezit nici un sentiment ( poate doar cel de revolta pentru faptul ca pe vremea lui Ceausescu nu am auzit niciodata nimic de la ei- nici imbarbatare, nici sustinere - asa cum au facut-o cei de la Europa Libera....nimic;
  Am reauzit de ei- dupa 90- veniti ca poate...si-or recapata "asset"-urile abandonate odata cu regimul comunist; Si- dupa cum vedeti- mai o spaga, mai o influenta- si le recapata; Mai greu cu plata impozitelor si taxelor,,,,ca doar nu-s "oameni de rand"
  Ca sa fiu si mai nesuferit pentru oportunistii si habarnistii care-si exprima inflacarati apartenenta lor la cirsul asta numit regalism ( in a.d. 2016)- la fel de aproape de tara asta simt ca a fost si printesa Leia Organa....
  Dar....despre morti numai de bine;
  Odihneasca-se in pace;
  • Like 3
  • @
   Faptul că dumneavoastră PERSONAL nu știți nimic despre această femeie (cum vă exprimați) dovedește că aveți niște lipsuri care nu vă îndreptățesc absolut deloc să vă exprimați niște opinii atât de contondente, ca să nu zic mârlănești. Mai ales într-un asemenea moment care cere un dram de bunăcuviință din partea tuturor...
   • Like 0
  • @ Cornelia Elena Topala
   check icon
   Cornelia, tu de unde stii "personal" ceva despre mine ca sa-ti permiti sa -mi spui ca sunt marlan? Este ca ai cazut in capcana "sentimentelor de buna-cuviinta" si apreciere din partea tuturor" si a politically-correctness?
   Nici un moment nu-i bun sau rau; Exista doar oportunitati si oportunisti care le fructifica, sau intransigenti care nu mai accepta ca , sub forma amabilitatii formale sa li se debiteze orice prostie, sau mistificare sub titlul de axiome;
   Asa si despre familia regala; Care timp de 45 de ani a tacut malc, luandu-si tainul oferit de guvernele comuniste ca sa "stea in banca lor" ( ceea ce si a facut) iar acum niste semidocti ( te rog sa te inserezi singura in coloana lor) vin sa explice cum e cu istoria, cum e cu regalitatea, cum e cu "oamenii de bine de la casa regala"
   Presupun ca intelegi ( desi unii oameni au fost mai putin dotati de la natura) ca opiniile mele "contondente" sunt bazate pe muuulta lectura ( si nu din manualul lui Roller, si nici din "Istoria romanilor de la inceputuri - si pana azi"- editia ilustrata- 79 de pagini- editura Fat Frumos- 2014 din care se pare ca se inspira cam 90 % din populatia tarii)', si istorie adevarata, scrisa prin unele memorii ale dizidentilor romani; Pe care te invit sa le parcurgi, si apoi sa vii sa tii lectii de moralitate, bunacuviinta si ce te mai invata pe tine popa la slujba de duminica;
   PS- si nu-mi place sa mi se spuna "dumneavoastra"- e un obicei "bourjois" care a fost golit de continut demult- de pe vremea cand Musatescu inca scria Titanic Vals; Formulele de respect ar trebui sa vina in urma unor realizari/certificari, si pentru alea- am destui care sa ma "dumneavostreasca" ( pentru a face un joc de cuvinte)
   • Like 0
 • Sincere condoleante ! Mahnirea este enorma, pentru ca n-a apucat sa vada aceasta tara asa cum si-a dorit: cu un popor mandru, cu oameni cinstiti, iubitori de neam, cu niste conducatori demni ...A fost alaturi de Regele Mihai, la bine si la greu (si au avut greu, "din plin"), impartind un destin sinuos. As dori sa fim alaturi de durerea familiei regale, din tot sufletul.
  (Sper sa nu citesc / aud "exprimarea regretului" din partea lui Ion Iliescu si a celor care l-au impiedicat pe Rege sa intre in tara in 1990 !!! Putina decenta, "tovarasi" !)
  • Like 0
  • @ Irimela Marian
   Fiind ultima regina a Romaniei,regretul este si mai mare afland despre moartea altetei sale! Ca intr-o poveste cu regi si regine care se termina prea repede...
   • Like 0
  • @ Irimela Marian
   Asa e, nu a apucat sa vada tara descrisa de tine mai sus. Doar nu era sa traiasca 850 ani..
   • Like 1
  • @ Grazzi Ella
   check icon
   Cu regret și cu părere de rău trebuie să te contrazic: o fi fost o femeie de treabă, o soție bună și iubitoare, dar REGINĂ A ROMÂNIEI NU A FOST! NICIODATĂ! Așa că, cei ce pe ... republica deplâng această pierdere într-o gamă majoră, în mod evident se gândesc la RES PUBLICA și nu la organizarea de stat! În rest, nu ne-a făcut nici bine, nici rău: Dumnezeu s-o ierte și s-o odihnească!
   • Like 0
  • @
   ....ca nu au fost lasati sa fie regii Romaniei da,din pacate, dar sa ii contestam ,nu.
   • Like 0

 • Vă rugăm să acceptați cele mai profunde condoleanțe pentru marea pierdere .
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult