
James Cameron, regizorul filmului „Titanic", a declarat că încă de luni, când a aflat că submarinul Titan a pierdut sistemul de comunicații și de navigație, a bănuit că s-a întâmplat o tragedie.
OceanGate, compania care a construit submarinul Titan, „nu a obținut certificarea deoarece știau că nu ar trece testele", a spus regizorul la BBC.
„Am fost foarte sceptic în legătură cu tehnologia pe care o foloseau. Eu nu m-aș fi urcat în acel submarin", a declarat el.
Cameron a efectuat 33 de scufundări cu un submersibil până la epava Titanicului, care se află la o adâncime de 3.810 metri.
El a relatat că luni, când a auzit că submarinul a dispărut, a luat legătura cu câțiva dintre cunoscuții săi din comunitatea de scufundări în adâncuri. „În aproximativ o oră aveam următoarele informații. Se aflau în coborâre. Erau la 3.500 de metri, îndreptându-se spre fundul oceanului, la 3.800 de metri. Comunicațiile lor s-au întrerupt, navigația a fost pierdută - și am spus că nu poți să pierzi comunicarea și navigația în același timp, fără un eveniment catastrofal (...). Și primul lucru care mi-a venit în minte a fost o implozie", a spus James Cameron.
Un oficial din Marina SUA a declarat joi pentru CBS News că a fost detectată „o anomalie acustică compatibilă cu o implozie", imediat după ce submarinul Titan a pierdut contactul cu suprafața. Oficialul a afirmat că informațiile au fost transmise echipei Gărzii de Coastă a SUA, care le-a utilizat pentru a restrânge aria de căutare.
Cameron a sugerat că există o „ironie teribilă" în pierderea submarinului și a echipajului său, asemănând-o cu scufundarea Titanicului în 1912. În ambele situații nu au fost luate în considerare avertismentele, a spus el. „OceanGate a fost avertizată", a punctat regizorul.
Regizorul a afirmat că unii membri ai comunității de scufundări în adâncuri, fără a se include și pe el în mod direct, au scris o scrisoare către OceanGate în care avertizau în 2018 că se îndreaptă „către o catastrofă”. O scrisoare trimisă de Societatea de Tehnologie Marină (MTS) către OceanGate în martie 2018 și obținută de New York Times afirma că „abordarea 'experimentală' adoptată de OceanGate... ar putea avea rezultate negative (de la minore până la catastrofale)".
Separat, documente ale instanței din SUA arată că un fost angajat al OceanGate a avertizat cu privire la posibile probleme de siguranță ale submarinului Titan încă din 2018. Cu toate acestea, co-fondatorul OceanGate a insistat că Titan a fost supus unor teste riguroase.
OceanGate a anunțat oficial joi că cele cinci persoane de la bordul submarinului au murit, informația fiind confirmată de Garda de Coastă americană. În urma căutărilor au fost descoperite cinci piese majore la câteva sute de metri de epava Titanic. Submersibilul Titan se îndrepta către adâncurile Oceanului Atlantic spre epava Titanic, când a suferit o „implozie catastrofală”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.