Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Regula de Aur – de ce sunt vinovate victimele

Vă spuneam în ultimul articol că, în urma ciocnirii Audi-ului condus de „domnul ministru” D. Chițoiu cu viteză foarte mare, pe contrasens, cu o Dacie Logan, șoferul Loganului și soția lui au fost uciși, iar Chițoiu are 3 (trei) coaste rupte. Ultima informație se dovedește falsă: „domnul ministru” n-are nici pe dracu, după cum demonstrează filmul făcut imediat după accident. Prin relații medicale care trebuie anchetate urgent, a fost pus pe o targă și internat la Spitalul Floreasca din capitală. A avut grijă să ceară ca starea sănătății sale să nu fie făcută publică, deoarece s-ar afla că e sănătos tun și bun să mai omoare pe cineva.

Între timp, marele șofer național Titi Aur consideră nimerit să declare: „Unul dintre conducătorii auto a intrat un pic (sic!) pe contrasens, iar celălalt nu a reacționat, nu a frânat, nu a tras pe dreapta, nu a sărit pe câmp. Unul greșește legal că a intrat pe contrasens, celălalt, din punct de vedere defensiv, că nu a reacționat”.

Și acum, când scriu asta, mi se suie sângele la cap. Dar, s-o luăm logic. Mai întâi, dl Aur zice că nu știe care șofer a intrat pe contrasens, în schimb, știe că a intrat „un pic”. Păi, dacă posezi imaginea accidentului atât de clară încât știi că depășirea axului a fost un pic, atunci știi și cine a făcut-o, dom șofer!

Eu nu știu de picul ăsta, dar e cert că Chițoiu n-a frânat câtuși de puțin, nu are urmă pe asfalt. Asta de ce nu o pune dl Aur la „greșeală defensivă”? Fiindcă e vorba de „dom ministru”?

Apoi, fără să-i fie scârbă de sine, dl Aur afirmă că cel ucis trebuia să frâneze! Eu nu sunt un mare pilot, dar nu sunt nici mare idiot. La ce mama dracului folosește să frânezi, când ăla vine lansat, cu peste 100 km/h, cât avea Chițoiu, direct în tine?! Am trăit un contrasens în 36 de ani de șoferie: frâna e ultimul lucru de făcut, la propriu și la figurat. Singura șansă e să tragi fulgerător de volan în dreapta.

N-am știut niciodată cum am făcut-o. M-am trezit viu, cu pantalonii uzi în față, ieșit în decor. Am avut un noroc chior că nu m-a dublat nicio mașină pe culoarul din dreapta și că drumul nu avea șanț, nici copaci pe margine. N-am să uit niciodată botul monstruos al microbuzului alb care fusese la un lat de palmă să mă omoare.

Și asta, cea mai groaznică situație din circulație, consideră dl Aur că se poate evita prin „conducere defensivă”, când ori ai noroc, ca mine, ori ești pilot de formula 1 ca să scapi din așa ceva. E ca și cum ai reproșa cuiva atacat din senin cu cuțitul că n-a fost în stare să se apere.

Astăzi, pe DN 12A din județul Bacău, o femeie de 27 de ani și fiul ei, de 5 ani, au fost uciși de un șofer în vârstă tot de 27 de ani, care a încercat o depășire nelegală, intrând pe contrasens, și a izbit frontal autoturismul femeii. La fel ca în cazul Chițoiu.

Deci, potrivit dlui Aur, femeia omorâtă se face vinovată de lipsa conducerii defensive, pentru că n-a apucat să iasă cu mașina de pe carosabil.

De acum înainte vom ști, îndată ce avem o intrare pe contrasens cu morți, aplicând Regula de Aur, de ce sunt vinovate victimele.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult