Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Regula de Aur – de ce sunt vinovate victimele

Vă spuneam în ultimul articol că, în urma ciocnirii Audi-ului condus de „domnul ministru” D. Chițoiu cu viteză foarte mare, pe contrasens, cu o Dacie Logan, șoferul Loganului și soția lui au fost uciși, iar Chițoiu are 3 (trei) coaste rupte. Ultima informație se dovedește falsă: „domnul ministru” n-are nici pe dracu, după cum demonstrează filmul făcut imediat după accident. Prin relații medicale care trebuie anchetate urgent, a fost pus pe o targă și internat la Spitalul Floreasca din capitală. A avut grijă să ceară ca starea sănătății sale să nu fie făcută publică, deoarece s-ar afla că e sănătos tun și bun să mai omoare pe cineva.

Între timp, marele șofer național Titi Aur consideră nimerit să declare: „Unul dintre conducătorii auto a intrat un pic (sic!) pe contrasens, iar celălalt nu a reacționat, nu a frânat, nu a tras pe dreapta, nu a sărit pe câmp. Unul greșește legal că a intrat pe contrasens, celălalt, din punct de vedere defensiv, că nu a reacționat”.

Și acum, când scriu asta, mi se suie sângele la cap. Dar, s-o luăm logic. Mai întâi, dl Aur zice că nu știe care șofer a intrat pe contrasens, în schimb, știe că a intrat „un pic”. Păi, dacă posezi imaginea accidentului atât de clară încât știi că depășirea axului a fost un pic, atunci știi și cine a făcut-o, dom șofer!

Eu nu știu de picul ăsta, dar e cert că Chițoiu n-a frânat câtuși de puțin, nu are urmă pe asfalt. Asta de ce nu o pune dl Aur la „greșeală defensivă”? Fiindcă e vorba de „dom ministru”?

Apoi, fără să-i fie scârbă de sine, dl Aur afirmă că cel ucis trebuia să frâneze! Eu nu sunt un mare pilot, dar nu sunt nici mare idiot. La ce mama dracului folosește să frânezi, când ăla vine lansat, cu peste 100 km/h, cât avea Chițoiu, direct în tine?! Am trăit un contrasens în 36 de ani de șoferie: frâna e ultimul lucru de făcut, la propriu și la figurat. Singura șansă e să tragi fulgerător de volan în dreapta.

N-am știut niciodată cum am făcut-o. M-am trezit viu, cu pantalonii uzi în față, ieșit în decor. Am avut un noroc chior că nu m-a dublat nicio mașină pe culoarul din dreapta și că drumul nu avea șanț, nici copaci pe margine. N-am să uit niciodată botul monstruos al microbuzului alb care fusese la un lat de palmă să mă omoare.

Și asta, cea mai groaznică situație din circulație, consideră dl Aur că se poate evita prin „conducere defensivă”, când ori ai noroc, ca mine, ori ești pilot de formula 1 ca să scapi din așa ceva. E ca și cum ai reproșa cuiva atacat din senin cu cuțitul că n-a fost în stare să se apere.

Astăzi, pe DN 12A din județul Bacău, o femeie de 27 de ani și fiul ei, de 5 ani, au fost uciși de un șofer în vârstă tot de 27 de ani, care a încercat o depășire nelegală, intrând pe contrasens, și a izbit frontal autoturismul femeii. La fel ca în cazul Chițoiu.

Deci, potrivit dlui Aur, femeia omorâtă se face vinovată de lipsa conducerii defensive, pentru că n-a apucat să iasă cu mașina de pe carosabil.

De acum înainte vom ști, îndată ce avem o intrare pe contrasens cu morți, aplicând Regula de Aur, de ce sunt vinovate victimele.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Atât timp cât am condus, (am pierdut permisul pe chestie de alcool şi nici nu am mai încercat) am fost tot timpul cu ochii la ceilalţi şi încercam să le ghicesc intenţiile. Treaz, nu am avut nici un accident. Îmi pare rău de cei din Logan dar un pic de atenţie nu strică. Mai bine intri în şanţ decât să te loveşti frontal cu un dement cu Audi.
  • Like 0
 • Intrarea pe contrasens putea fi o eroare umana si in cazul unui fost ministru care e si el om sau putea fi o neglijenta care daca are legatura cu telefonul ar putea fi dovedita. Nu si atipitul la volan! Daca masina Audi a intrat pe contrasens, unde viteza relativa a vehiculelor este suma celor doua viteze ( diferenta vectoriala mai exact, pe axa de deplasare) iar distanta dintre masini ar fi fost strabatuta intr-un timp mai scurt decat durata de perceptie a pericolului + durata de reactie la pericol nici unul dintre soferi nu putea sa faca nimic. Intr-un curs de conducere defensiva valorile medii ale acestor durate sunt 1.75s respective 0.75s. Pentru persoane in varsta sau sub influenta unor conditii adverse de durere sau stress ca de exemplu, aceste sunt, evident, mai lungi. Daca o masina rula cu 30m/s si cealalta cu 40m/s in doua secunde distanta dintre masini s-a micsorat cu 140 de metri fara ca soferii sa poata face nimic - legile naturii sunt in vigoare.
  Cursul defensiv spune sa tragi dreapta daca ai unde si sa reduci viteza pentru a micsora energia de impact si apoi sa revii in banda din care ai plecat. Trasul stanga poate expune la o ciocnire cu masina de evitat care ar putea incerca sa se redreseze sau cu o alta care vine din urma.
  Nu voi uita nciodata experienta personala a unei evitari de ciocnire frontala, pe drumul vechi Pitesti - Gaiesti. Am avut timp sa efectuez, instinctiv,toti pasii corecti, pe care nu ii invatasem la scoala de soferi, dar totul s-a petrecut atat de repede ca cei trei pasageri nu si-au dat seama ce am facut. Erau angajati in conversatie.
  • Like 0
 • Îl știu pr Titi Aur, am făcut un curs de conducere defensiva cu el.
  Ăștia din parlament mai toți fac, la fel și oamenii de afaceri, copiii lor etc.
  Omul mereu protejează pe cel care accidentează, dacă e ștab sau ruda de ștab.
  De exemplu când bezaideaua unui om de afaceri a mers prin București beat și drogat cu 200 km la ora (acolo s-a oprit vitezometrul) a zis ca la accident vitezometrul sare la o viteza mai mare.
  Tot așa a omorât pe unul in Logan oprit la semafor.
  Acolo nu a mai putut comenta cu evitare accident ca era mașina oprită și omul avea centura pusă.
  Desigur putea comenta ca trebuia sa desfacă centura și sa sara din mașina dar bătea prea rău la ochi
  • Like 5
 • O legislaţie gândită cu picioarele şi o justiţie care pute a şmenuri face posibil ca autorii accidentelor mortale cu vinovăţie să capete pedepse cu suspendare.
  Adică o invitaţie făţişă de a face la fel şi pe viitor
  • Like 3
 • Dan Plesoianu zice ca Romania e plina de cretini si ca cei "destupati " la minte au plecat. A vazut aceasta relitate in fiecare dimineata cand se barberea. (oare o fi parlamentarul palavragiu de le PSDemis?) Despre accident. Probil exministru D.C. vrea sa scrie cateva carti si nu avea timp. Acum va avea timp berechet.
  • Like 0
 • Afirmațiile lui Titi Aur nici nu trebuiau să ajungă în discuție în spațiul public!
  Cine l-a băgat în seamă pe personajul cu un astfel de nume?
  Auzi, dom'le... Titi Aur... Mult mai potrivit ar fi Titi Aur Fals!
  • Like 7
 • mi se pare ca se conduce din ce in ce mai agresiv pentru ca exista din ce in ce mai putina educatie si buna crestere. Nu se mai promoveaza buna crestere ca pe o valoare pe care cei tineri merita sa si-o insuseasca. Dimpotriva, se promoveaza smecheria ieftina, hotia si inselatoria ca valori cu care reusesti in viata. Este o totala lipsa de respect pentru ceilalti participanti la trafic sa faci depasiri riscante, sa intri pe contra sens, sa treci pe rosu, sa sperii pietonii pe trecerea de pietoni trecand in mare viteza printre ei. Dovedeste o totala lipsa a celor 7 ani de acasa si respect zero fata de semeni. O incalcare a ideii "iubeste-ti aproapele", Poti sa arati ca iubesti aproapele si repectand regulile de circulatie si nepunandu-i pe ceilalti in pericol. Biserica face zero educatie, prefera sa adune bani pentru constructii care nu folosesc nimanui in timp ce poporul nostru se salbaticeste si se indobitoceste pe masura ce trece timpul, scoala devine din ce in ce mai firava. Domnul ministru ar trebui sa isi ceara public scuze si sa faca bine sa iasa din spatiul public. Si daca se poate sa spuna raspicat celorlalti "nu faceti ca mine". As astepta oamenii destepti ai acestei tari sa discute si aspectul moral al comportamentului agresiv in trafic, sa faca educatie si in general sa discute aspectul moral al coruptiei, al comportamentului ingrozitor al oficialitatilor fata de semeni
  • Like 5
 • Sant doua aspecte aici. Primul, oricine poate gresi indiferent de varsta, experienta si ocupatie, al doilea,sa intamplat si se intampla de mult prea multe ori si asta pe fata(la fel ca pensiile speciale), ca vinovatii sa scape fara a fi pedepsiti ori asta a exacerbat neincrederea populatiei in concluziile anchetelor oficiale. Dispretul unei categorii de oameni fata de restul lumii se vede si in felul in care vorbesti sau conduci. Cat despre traficul in Romania, numai Dumnezeu te poate pazi de accidente. Imi amintesc in urma cu un an meg pe E85 spre Buzau si inainte de a intra in oras, un tir intra pe banda mea in depasire, Nu imi amintesc cand am tras de volan dreapta insa am realizat gravitatea intamplarii dupa expresia fetei pasagerului din dreapta mea. Multumesc lui Dumnezeu pentru toate ocaziile in care ar fi putut iesi rau, cimitirele sant pline de oameni care au avut dreptate
  • Like 8
 • „Necrofagia salvează România”. Să presupunem că în acest accident erau implicate persoane necunoscute, atunci nu era decât o știre despre accidente rutiere, ca atâtea altele. Dar când există a cât de mică posibilitate de a se regla niște conturi de putere politică totul capătă valențe apocaliptice, politicienii sunt vinovați fără nici un dubiu, „corupția ucide”, vectorii și formatorii de opinie execută atacuri furibunde arătând cum politicienii dețin gena vinovăției și toți se trag de la Iuda și scaraoțchi. În acest caz:
  1. Un expert cunoscut în arta conducerii preventive spune care ar fi fost posibilitatea victimei de a se proteja, iar „vectorii” îl atacă furibund spunând că vrea să-l scape pe presupusul vinovat din culpă și să acuze victima. Urât și grețos atac.
  2. Pentru că presupusul vinovat a fost văzut imediat după accident mergând pe propriile picioare este clar că el și sistemul corupt mint când spun că are câteva coaste fisurate/rupte. Am suferit un accident auto și imediat după „zburdam” pe lângă mașina distrusă fără să am nici o durere. După sosirea echipajului SMURD am început să simt dureri iar după examinarea intra spitalicească am aflat că am sternul și trei coaste fisurate.
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Domnul meu , eu nu am ce conturi politice sa reglez.Fara suparare nu ai inteles nimic. Aici este vorba in mod clar ,ca in cazul unor oameni influenti se incearca musamalizarea faptelor lor.Posibil sa nu traiesti in Romania ,dar iti spun eu ca si in cazul unor accidente produse de oameni obisnuiti sunt destule situatii cand se fac tot felul de aranjamente si procesul verbal se face in functie de cine este mai ,,tare,, .Dumneata e posibil sa fii un sustinator al politicianului si ai comportamentul ultrasului din galerie care refuza adevarul si vrei penalty chiar daca nu a fost.Intr-o tara in care politicienii sunt corupti pana in maduva oaselor si in care timp de 30 de ani s-au facut abuzuri ,economia a fost facuta praf etc . dumneata te-ai gasit sa dai lectii de cum sa ne comportam fata de politicieni.Si sa mai stii ceva ,amice : da mor oameni cu zile in spitale degeaba te dai mare filozof si te faci ca nu vezi aceste realitatii.Dupa cum spui dumneata politicienii sunt niste ingeri si sunt supusi ,saracii ,in mod apocaliptic la atacuri nedrepte ,furibunde etc.Sa-ti fie rusine amice , ptr. ca mistifici realitatea .
   • Like 9
  • @ Mihai Romanciuc
   Seamănă a autoportret ceea ce încercați să-mi atribuiți în trolling-ul de mai sus. În rest nu mai am nimic de adăugat, să aveți un an nou mai bun !
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Ma bucur ca v-ati recunoscut in ce v-am spus.Va urez si eu un an nou mai bun !
   • Like 5
  • @ Voicu Nicolae
   Ma bucur ca v-ati recunoscut in ce v-am spus.Va urez si eu un an nou mai bun !
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   De cind mersul pe contrasens este greseala legala? Dupa parerea dvs. si a specialistului in conducere preventiva, victima trebuia sa traga si el de volan stinga si nu se mai intimpla nimic.
   • Like 3
  • @ Voicu Nicolae
   Se vede de la o posta ca esti nomenclaturist!
   • Like 2
  • @ Voicu Nicolae
   maripos check icon
   "Să presupunem că în acest accident erau implicate persoane necunoscute".
   Atunci vinovatul ar fi fost pedepsit! Poate! Presiunea publica poate ajuta justitia sa faca dreptate!
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Nu sunt de acord! Politicienii, prin definitie , sunt formatori de opinie , ei nu trebuie sa dea exemple negative! Chestia cu "pestele de la cap se impute"....
   Cand scrii asa ceva e clar ca nu ai fost niciodata in situatia de a evita un vehicul care vine cu viteza mare drept spre tine .Noi am fost: intr-o comuna dimboviteana , un barbat afectat de alcool serpuia pe sensul opus, venind din fata.Un camion mare,(inainte de '89),se deplasa in acelasi sens cu el.Soferul s-a gandit sa-l ocolesca, fara intentia de a frana,aprope in paralel cu noi, intrand pe sensul nostru( o Dacie cu doi adulti si doi copii). Sotul meu a tras de volan mult dreapta si a iesit cu rotile din dreapta in afara benzii asfaltate, pe noroi . Masina a dreapat, in dreapta era vale, macar nu era sant adinc, si am luat-o razna pe un fel de loc viran .Am avut zile, cum zice romanul, ca nu am intalnit nici un stalp al retelei electrice si ca am ramas pe roti. Soferul camionului nici macar n-a oprit sa vada daca am patit ceva ! !!
   • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Faptul că nu ați înțeles nimic din articol este mai mult decât evident.
   • Like 0
 • Cei doi soti, din orasul meu, niste oameni buni, de bun-simt, "clasici", soti care se respectau si-si respectau semenii. Din aceia , "demodati"... Si, cu toate ca era Craciunul ( al-nu-stiu-catelea ) nu aveau burti , care sa-i trimita "un pic" pe contrasens ! Dar, au franat. Se vede pe asfalt .
  Cat despre tanara femeie , cu copilul ei .....pfff cat de nedreapta este viata!
  "Noroc" ca o "indreapta " Titi Aur. Cu cuțâtu' " Te-apuca scarba! De ce a simtit nevoia s-o creeze?
  • Like 11
  • @ Danescu Cristina
   Oleacă de reclamă gratis, că are nevoie de clienți la academia pwlii.
   • Like 4
  • @ Danescu Cristina
   Stimata doamna , din ce spuneti dvs. rezulta in mod clar ca victima a facut si conducere preventiva .D-l Aur se vede clar ca ,fara sa fi avut nici o informatie , a vrut sa manipuleze opinia publica .Este unul V. N. care il considera si expert in conducere preventiva.Omul a fost pilot de curse si acolo nu se aplicau in nici un fel regulile din codul rutier(exemplu;daca am fost cosmonaut rezulta ca sunt cel mai mare expert in proiectarea de rachete ?).
   • Like 3


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult