Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

15 ani mai târziu – amărâții sunt uciși la fel

Cristian Tudor Popescu

„Audi! N-a intrat în nicio depășire, nu era nimic în față. A părăsit banda și a intrat pe cealaltă bandă. Loganul venea normal de la Pitești. Eram în spatele lui (a lui Daniel Chițoiu, n.red.)”, a spus martorul.

Fostul ministru a fost adus la Spitalul de Urgență Floreasca, joi seara, el prezentând un traumatism toracic suferit în urma accidentului rutier, a informat Agerpres citând surse medicale.

Daniel Chițoiu, secretar general al ALDE, a fost implicat joi dimineață într-un accident rutier pe DN7, în localitatea Zamfirești din județul Argeș, pe Dealul Negru. El conducea o mașină Audi și a lovit frontal un autoturism Dacia Logan.

Șoferul Loganului, în vârstă de 82 de ani, și o femeie de 73 de ani, pasageră, au murit.

Informații de ultimă oră: Chițoiu conducea cu viteză foarte mare și butona telefonul.

Sentimentul românesc al fiinţei în gip

2 august 2004

De la Dacia neagră cu număr mic la gip. Iată una dintre sintezele posibile ale chenzinei de ani trecuţi de la Ceauşescu încoace. „Lumea bună“ de pe vremuri ţinea şi ea să-şi afişeze distanţa faţă de „guvizi“ (apud Sechelariu), dar o făcea doar prin culoare şi număr, Dacia era tot Dacie. Într-o ciocnire frontală aveau şanse egale să dea ortul popii şi activistul, şi securistul, şi amărăşteanul. Acum, când o consoartă de senator se repede cu gipanul lansat la 140 km/h direct într-o Dacie nevinovată, care circulă regulamentar, fără să deranjeze pe nimeni, nefericiţii din Dacie mor ca puii de găină, iar madam senator scapă cu ceva fracturi. De ce intră madam senator berbeceşte în cine se nimereşte? De ce nu numai burdihane cu trei rânduri de guşi, cu barbă sau fără, fac pârtie împrejur la volanul gipanului, dar şi dudui subţiri, blonduţe, rujate intens, sunt fiare când au sub buci un 4x4?

Este vorba de sentimentul românesc al fiinţei în gip. Vehiculul ăsta e înalt şi greu. Te sui şi te uiţi de sus la gândacii care mişună în trafic. Şasiul e ranforsat cu drugi de oţel, bara de protecţie din faţă arată mai degrabă ca un pinten de atac, ai superfrâne, airbaguri, poţi să prinzi 140 km/h doar gâdilând nevrotic pedala de acceleraţie. Te simţi ca un tanchist dând iama în infanterişti. Şi pare de bun-simţ ca toată lumea să fugă din calea ta. Claxonezi ca la incendiu, clipăi din faruri şi bagi viteză. Gipul nu simte gropile şi abia saltă trecând peste trupuri. La urma urmei, fraierii făcuţi terci, altfel destinaţi unei morţi anonime, ar trebui să se simtă onoraţi că au fost călcaţi de un cauciuc Dunlop sau Michelin aparţinând maşinii familiei unui senator – ca acei paria indieni care se lăsau striviţi de carul festiv Juggernaut pentru a se reîncarna într-o castă superioară.

La televizor, toată ştăbimea politico-afaceristă a zilei, de la stânga la dreapta, se arată adânc preocupată de soarta celor mulţi şi nefericiţi. Toţi vorbesc numai de proiecte sociale, de altruisme generale, de omul necăjit care trebuie musai ajutat. 

Umanişti, filantropi, făcători de bine, pomanageri, sfinţi, asta sunt mai-marii noştri până se suie în gip. După aceea, pe şosele, avem imaginea adevărată a bestiilor feudale sub care trăim. Gipul e armura şi calul înzăuat din înaltul căruia baronul se uită la iobagii buluciţi în praf. Şi pe urmă se duce şi vorbeşte de solidaritate socială şi de spiritul comunitar european care trebuie să ne anime.

Tot auzim şi vedem că societatea românească s-a polarizat, ceea ce e adevărat, dar polarizarea se face nu numai după avere. Gipul înseamnă, desigur, câteva zeci de mii de euro, înseamnă un consum enorm şi inutil de petrol pe suta de km. Dar mai înseamnă și o adevărată gherilă urbană să-i împiedici pe şmecherii cu bani să dea buzna în parcurile publice fiecare la volanul gipului său.

România se polarizează şi în funcţie de caracterul oamenilor, în umilitori şi umiliţi. Apar tot mai mulţi inşi care nu se simt cu adevărat bine decât umilindu-i pe cei din jur, având ce nu au ei, permiţându-şi ce nu-şi permit cei mulţi. Umilitorii se hrănesc din privirile uneori speriate, uneori jignite, alteori jinduitoare ale celorlalţi. Ei nu se simt mari decât dacă reuşesc să-i facă pe alţii să se simtă mici. Averea devine în primul rând un mijloc de a umili. Şi, iată, de a ucide.

Poate asta e cheia votului din acest an electoral pe care domnii politicieni, atât de la Putere, cât şi din Opoziţie, n-au înţeles-o: mai mult decât un vot împotriva sărăciei sau corupţiei, un vot împotriva umilinţei.

P.S.

Decembrie 2019. Nici Chițoiu, fost ministru, nu va face vreo zi de pușcărie pentru omor. În ciuda declarațiilor martorilor, se va ajunge probabil la concluzia că vitezomanul de 82 de ani s-a năpustit pe contrasens cu sălbăticia specifică vârstei sale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Inca nu au dat peste privirile manioase si legislatia care protejeaza pietonul, masina modesta... (Daca ei -si-ai lor- fac legile...)
  • Like 0
 • Buna analiza de data asta !! Multi ar spune ca se politizeaza orice eveniment ...iar gazetarii abia asteapta sa poata gasi nod in papura...Dar de ceva vreme, cel putin o parte a romanilor, gandesc si analizeaza in termeni apropiati celor din articolul de mai sus. - Diferentele unui sistem bolnav se simt...si dor !! Sunt multe puncte de interes atinse in acest articol. Este demonstrat ca un accident poate avea drept cauze nepasarea,, saracia, lipsa unei infrastructuri...si multe multe altele pe care multi le ignora !!
  • Like 0
 • Ia-s recomanda lui Titi Aur sa ramina in banca lui si sa mai puna mina pe fizica, orica carte care cintine ciocnirile unor corpuri. La experienta lui, sigur nu-trebuie mai mult de o pagina sa se lumineze. Astfel:
  1-N-a specificat nimeni ce viteza aveau cel doua masini la momentul impactului. La impact, cablul vitezometrului se rupe intr-un loc pe care il stie expertzorul de circulatie.
  2- La impact frontal, vitezele se aduna, nu? Daca Audi avea 80 km/h si Loganul 60 Km/h, viteza de impact este de 140 km/h.
  3- Daca era un A8 cum se intueste din poza, masina ar doua tone, Loganul are maxim 1,1 tone. Deci impactul este de la simplu la dublu.
  4- Ce insemna domnule pilot condure defensiva, si cum se aplica? Duneavastra cum i-ati invata pe pilotii pe care ii scoliti sa mearga pe drumurile publice.

  Rusine.
  • Like 0
 • Ca de obicei bine scris, edificator. Mulțumesc ctp!
  • Like 1
 • Liviu,
  Îţi urez ca ce ai mai scump să fie storcoşit de o lepră cu gipan şi noi să te sfătuim să aştepţi să vina specialiştii să cerceteze şi să decidă.
  • Like 0
  • @ Calin Merosan
   Îți urez,,,asemenea,,,
   • Like 0
 • Noi cititorii nu avem acces la multe, de ex. n-o sa avem acces la rezultatul “anchetei” facute de “specialisti” desi e clar totul in ce priveste vinovatul!
  Va rog sa nu abandonati subiectul si sa reveniti ori de cate ori aveti informatii. Ca murim de curiozitate sa aflam cum poti scapa de probleme dupa ce omori doi oameni! Dar sa veniti cu amanunte picante si din viata celor ce instrumenteaza cazul, a judecatorilor, ca vrem sa ne bucuram alaturi de ei de bunastarea ce-a dat brusc peste ei.
  Cum justitia e oraba in Romania, chiar chioara, “sper” ca procurorul sa nu-si arda neuronii incercand sa faca dreptate, sa nu faca apel, iar judecatorul sa aplice “legea” fara sa uite ca ar fi pacat ca un fost ministru sa fie pedepsit pt. un mic accident. Totusi, omul si-a stricat AUDI-ul, cred ca e suficient.
  • Like 2
  • @ Stefan Mihai Dansorean
   Inteleg oarecum sarcasmul...Pentru multe din cele afirmate insa, va sfatuiesc sa cititi mai intai LEGEA !! - ( nu uitati de Constitutie....si nu uitati CINE legifereaza !!!). Faptul ca, in aceste cazuri se poate aplica o pedeapsa cu suspendarea executarii e in LEGE !!
   Acum - daca dvs, sau fiul/fiica dvs. - ar comite un accident - cati ani de puscarie i-ati dori ?? - nu uitati ca ,,omorat" inseamna in limbaj juridic INTENTIE !! Veti descoperi ca, cu toata indignarea pe care ne-o provoaca astfel de accidente, acestea sunt ,,accidente" - adica ,,din culpa" - Va fi deci nu OMOR (10-20 ani) ci ucidere din culpa (1-5 ani).
   Pentru un caz asemanator, cand infractorul era si baut, s-a dat in prima instanta 5 ani si 10 luni, apoi in apel la ICCJ 5 ani si 8 luni. Infractorul a iesit, liberat conditionat, dupa 2 ani si 9 luni.......
   Mi se pare ca insinuati ,,bunastari" aparute peste noapte .....LA cine ?? Acuzati TOTI judecatorii ??? - Procurorii ?? - ,,Fitilele" astea sunt tipic romanesti....si uite unde am ajuns ca societate. Daca vreti sa stiti ,,bunastarea" oricarui magistrat - faceti sublimul efort de a consulta declaratii de avere anuale ale magistratilor !!
   Deduc in tonul dvs. nemultumiri profunde...dar fara pic de temeinicie !!! Pareti derutat de ,,bunastarea" unora si ati dori ,,sa stiti si dvs." - Pare ca nu stiti ca va puteti informa - altfel - ati fi spus-o !!!
   Cat despre ghilemelele puse la ,,ancheta" si ,,specialisti" - vor sa sublinieze...ce ? Faptul ca nu stiti sau nu considerati ca ancheta trebuie facuta de ,,specialisti" ?
   Ironia asta va arata ignoranta dle !! Evident ca va fi o ancheta...facuta de organele de urmarire penala. Doriti sa propuneti sau sa contestati ,,specializarea" acestora ??
   Daca sunteti nemultumit de cuantumul pedepselor......vedeti cine legifereaza !!! Nu procurorul propune si elaboreaza legi !!! Nici judecatorul !! - Mai mult - ei sunt obligati sa respecte limitele de pedeapsa si incadrarile faptei !!
   Considerati ca asemenea fapte - nu sunt savarsite ,,din culpa" ? - Aici situatia e discutabila - desi opinie minoritara - daca ministrul ar fi fost beat, as fi fost de acord ca, alaturi de alte circumstante (cum ar fi butonarea telefonului...) - as fi de acord cu prezenta unei intentii indirecte !! ( insa doar o data s-a reusit condamnarea unuia ce a condus agresiv, beat si drogat, dupa provocarea unei coliziuni din care au rezultat doi morti, pentru OMOR!!).
   Cazul in care s-ar impune o pedeapsa mai grea ar fi cel al lui M.Iorgulescu..... In speta ministrului....nu cred ca va primi ,,cu executare" !! (daca nu era beat/drogat....sau daca nu va fi dovedit ,,butonatul telefonului" ....)
   Pentru indignarea referitoare la ,,informatii despre ancheta" - initiati legi noi - care sa stipuleze eventual obligatia procurorilor de a va informa personal, eventual prin citirea materialelor de urmarire penala.
   Este evidenta eroarea din opinia dvs. ! Cu tot respectul - daca nu stiati de usurinta cu care se poate verifica declaratia de avere a fiecarui magistrat - ma indoiesc ca ati avea un interes real de a va pierde timpul cu zeci de anchete in cazuri de notorietate, ce implica diversi politicieni.
   Pe de alta parte - daca veti fi initiatorul unui proiect de lege ( a la iordache !!) nu uitati ca urmarirea penala este nepublica din mai multe ratiuni !! Infractorii ar scapa mult mai usor, daca amanunte ale anchetei ar fi aduse la cunostinta publicului ! - Mai e si dreptul la intimitate...atat timp cat nu e o hotarare judecatoreasca definitiva !!( omul e inca nevinovat pana la acel moment !!!)
   Nu uitati - daca ati fi acuzat - pe drept sau nedrept, dar mai ales pe nedrept, nu ati dori ,,sa fie totul clar din ceea ce povesteste vinovatul" !! V-a iesit un mare ,,porumbel" -!! Dvs. care puneti ghilimele la ,,specialisti" - ce calificare aveti ? De unde si pana unde stiti dvs. ca ,,e clar" ? - Pana si giovani becali a zis - ,,nu te da mai destept ca procurorii" !!! - - Tin sa va informez ca magistratii - in ciuda eronatei credinte a dvs. - vor ancheta !!! DAA !! Tineti minte - o ancheta poate duce la multe descoperiri !!! Ceea ce pare ,,clar" - asa pur si simplu - poate sa fie o situatie foarte inselatoare - !! - Daca e asa de ,,clar" - la ce oare mai e nevoie de proces ??? ...... ????? - - Faceti parte din segmentul imens al populatiei care nu stie de ce la tv. prezentatorul zice ,,DACA va fi gasit vinovat....risca o pedeapsa de la ......la" !! - Sunt cauze care pot inlatura infractiunea....Poate ca minstrul nu butona....ci poate a lesinat - Poate e vinovat si cel care i-a permis sa detina permis....sau poate e existat o defectiune a computerului de bord.....NU se condamna un om asa ,,dupa cum spune el " !! - Au fost cazuri in care OMUL credea sincer ca comis ceva....si de fapt, alta era cauza faptei !!! Prin urmare -in mod eronat considerati ,,totul clar, asa cum spune ,,,,vinovatul" (!!??)"!! Persoana va fi vinovata dupa ce va exista o hotarare judecatoreasca definitiva care sa confirme acest lucru !! -
   As mai scrie ....multe in legatura cu omisiunile, ignoranta si neglijenta cu care ati facut acest comentariu.....dar eu, nu sunt remunerat pentru aceste ,,sfaturi" !
   Este bine totusi ca ati solicitat informatii PRIN intermediul presei !! Acest lucru este permis....si corect !! ....si - cereti si anumite informatii despre cele pe care vorbiti fara sa aveti idee ! Va sunt necesare multe clarificari !!
   • Like 1
  • @ Nevi Dagosaiel
   Legile se aplica în funcție de poziția socială făptuitorului,,,,Încă nu am depasit acest impas,,,
   • Like 0
  • @ Nevi Dagosaiel
   M-ai facut praf! Nu declaratiile lor de avere ma intereseaza ci bunastarea de dupa a celor ce vor instrumenta cazul! Pt. ca stim din viata ca una e sa fi palmas si alta e sa fi boier! Si oricum, era o cererea de-a mea scrisa ca sa subliniez faptul ca noi, majoritatea acestui popor, nu mai avem incredere in justitie indiferent ce sondaje o sa-mi bagi pe gat! E ca la religie, in sindaje suntem toti popi si calugari, in realitate suntem atei.
   Si n-o sa stau sa citesc legi legiferate de infractori pentru ei, nici sa vad ce averi au unii sau altii, ca nu ma intereseaza asta. M-ar interesa sa vad cum scapa TOTI nenorocitii care au legaturi cu politicul. Asa, ca sa am ce citii la cafea. Faptul ca tu pari a fi din grupul celor ce ancheteaza sau judeca nu-ti da dreptul sa ne certi pe noi, care avem alte meserii, ca dorim sa stim rezultatul final nu dupa un an dou ci intr-o saptamana, ca aici totul e f clar! Asta ma roade, ca totul e alb-negru si justitia se chinuie sa faca ceva gri, poate maro din acest caz.
   • Like 1
  • @ Nevi Dagosaiel
   Si ar mai fi ceva, n-am cerut sa fim tinuti la curent de acest caz degeaba, tu ai mai auzit ceva de Mario Iorgulescu? Ca tot l-ai adus in discutie.
   Pe Chitoiu cum de l-a durut asa tare tot corpul doar dupa ce a vazut ca nu tine vraja cu “el a intrat pe contrasen”? Ca pana atunci zburda pe-acolo cu tot cu burdihanul ala gretos!
   Din pacate n-am nici o sansa sa vad in tara asta o justitie normala, legi normale, m-am resemnat de multa vreme, dar nu vad care e problema cand cineva face glume pe seama ei!
   • Like 1
 • Mike check icon
  Eu ii multumesc domnului Cristian Tudor Popescu pentru descrierea cu acuratete a societatii romanesti actuale, in care banul, face diferenta.
  Imbuibatii libidinosi, in gipuri blindate, fac legea pe sosele, iar justitia legata la ochi ii apara pe criminali.
  • Like 4
 • Pana nu demult,80% din timpul petrecut la volan,trebuia sa ii feresti pe ceilalti soferi de propriile lor neputinte si greseli elementare( neatentie,reflexe,reactii intarziate sau proaste,arogante ca pot/stiu mai mult decat pot in fapt,teribilisme de doi bani,necunoasterea si incalcarile flagrante ale regulilor de circulatie de gen "cine dracu'le-a dat carnetul?!",etc.Acum,s-a ivit un "soi"nou care pe langa cele mentionate,a "imbunatatit" profilul cu droguri,alcool,transmisiuni live,butonari de telefon,socializari pe retele in timp ce conduc.Vasazica,dupa ce ca,asemenea idioti nu au ce trebuie(nici fizic,nici psihic) ca sa stapaneasca masina,au "asezonat"totul cu ce e mai rau.Poate ne spune "marele campion"cum sa conduci "defensiv" sau,macar sa te feresti de idiotii astia, cand pierderea controlului masinii se petrece in fractiuni de secunda si nici nu ai cum si cand sa vezi ca un idiot din asta e drogat,alcoolizat sau se da mare pe telefon,retele de socializare?!Ce spunea "campionul"daca victima era tatal lui sau,mama sau fratele?Si,nu poate nimeni interpreta comentariul meu drept favorabil celor cu Logan de vreme ce conduc masina de teren(tare) de peste 15 ani si mii de kilometri parcursi.Spun doar ca,indiferent de masina condusa,trebuie sa conduci pe masura abilitatilor personale, reale(responsabil) si cu respect pentru viata celorlalti.Iar,locul psihopatilor este in locuri specializate si nu,pe sosele.
  • Like 2
 • Cât venin! Venin de albină, de viperă, dureros și benefic.
  Foarte personal, frumos articol, un exemplu de estetica urâtului multi-media. Mulțumesc!
  • Like 2
  • @ Reyand Torvik
   Nu e venin,,,e o realitate strâmbă ,,,hidoasa,,,,de ce unul care omoară,,,,din culpa,,,pe sosea,,,,având și viteza,,,butonând și telefonul ,,,sa scape de pușcărie,,,De ce,,,?
   • Like 1
 • Din cei 30 de ani de conducere cu mii de kilometri parcursi,pe masina de teren,pe drumuri drepte,sau off-road,in toate conditiile meteo(mai ales,dificile)si fara nici un accident si/sau pagube provocate,pot afirma ca,80% din timpul la volan a insemnat si inseamna sa ii pazesc pe diletantii cu carnet de propriile lor greseli si neputinte ELEMENTARE(neatentie crasa,arogante cum ca ar stii/ar putea mai mult decat pot de fapt,iresponsabilitate si lipsa de respect fata de participinatii la trafic,incalcarea flagranta a regulilor de circulatie de gen "cine dracu'le-a dat carnet?!",teribilisti de doi bani,lipsiti de reflexe,reactii,etc).Si,de parca,nu ar fi fost deajuns(si,anormal!) ca ei trebuie feriti,acum a mai aparut o "specie"care cumuleaza pe langa cele mentionate amplificate,si mai multa nepasare,nesimtire si cele mai periculoase,uzul de droguri,alcool,filmari live si/sau butonarea telefonului,comunicari pe retele de socializare.Vasazica,dupa ce ca,nu stiu sa stapaneasca masina,isi mai imprastie atentia in alte parti.Ceea ce este periculos este ca,nu ai cum sa vezi din timp ca,idiotii fac alte activitati,ori,au atentia/reflexele diminuate.Pierderea controlului masinii se intampla in fractiuni de secunda.Cum/cand poti macar sa te feresti din calea lor?!Si,nu trebuie sa fii vreun campion ca sa stii ca,nu sunt normale aceste situatii si cat sunt de grave.
  • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult