Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Relaxați-vă, nimic nu este sub control de fapt!

relaxare - antreprenor - Foto Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia)

Foto Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

Afacerea sau cariera ta sunt importante pentru tine, iar teama de a da drumul volanului este mare. Când adaugi la temerile normale de zi cu zi presiunea unei situații necunoscute, necontrolabile și care afectează pe toată lumea, intensitatea și nivelul de stres cresc exponențial. În mintea noastră, pare că dacă scăpăm din ochi pentru o secundă ceea ce se întâmplă, totul se va distruge. Te simți ca o mamă care merge în parc cu copiii, tot timpul se asigură că îi are în fața ochilor și dacă pentru o secundă unul dintre ei nu mai este vizibil se instalează panica. Nu deveniți maniaci, nici cu copiii și nici cu afacerea sau cariera, uneori e în regulă să te deconectezi pentru o perioadă. Nu vrei să te transformi în personajele lui Creangă care se îngrijorau și plângeau pentru că drobul de sare de pe sobă ar fi putut să cadă și să omoare copilul în somn.

Imaginează-ți ce s-ar întâmpla cu mașinile din Formula 1 dacă piloții nu ar intra la boxe pentru mentenanță - cauciucurile ar exploda, ar putea rămâne fără combustibil în mijlocul cursei și lista e deschisă. Din când în când, reîncărcarea bateriilor se dovedește a fi alegerea corectă. Și chiar în timp ce muncești, relaxează-te. Una dintre etapele de pregătire pentru un maraton este să alergi cu ouă crude în mâini pentru a reuși să alergi relaxat, fără să le spargi.         

Să jonglezi cu activitățile cotidiene, clienți, competiție, furnizori și situații financiare își poate pune amprenta și așa, temutul stres se acumulează. Dacă ignorăm efectele inițiale, situația se înrăutățește și vom începe să vedem entuziasm scăzut, oboseală frecventă, optimism slăbit, perspective pentru viitor mai rele, iar aceasta poate duce și la probleme de sănătate. Tocmai pentru că aceste lucruri provocate de stres sunt în crestere exponențială în situatii de criză profundă, momentele de relaxare sunt cu atât mai necesare în perioada unică și foarte dificilă pe care o traversăm.

Experimentăm vremuri volatile, incerte, nesigure și ambigue. În situații de genul acesta, de cele mai multe ori soluțiile nu depind de noi, tocmai din acest motiv e important să apelăm la introspecție, să ne analizăm bine pe noi și la fel de bine situația și să înțelegem că trebuie să ne relaxăm, mai ales pentru că nimic nu este momentan sub control.

Elimină stresul. Când muncești stresat e ca și când ai conduce cu frâna de mână trasă. Ai impresia că e vina ta că nu îți crește viteza așa cum îți dorești și ajungi să fii și mai stresat și să consumi și mai multă energie. Nu e cel mai ușor să identifici cauzele și să le elimini, dar e un bun început pentru relaxare.

Devino creativ. Cele mai bune idei îți vin când ești relaxat. Presiunea unor momente a dus la inovații puternice, cu mențiunea că persoanele care au descoperit soluțiile nu au lăsat contextul să le afecteze procesul. Și mai ales, au decis să abordeze direcții noi și să nu rămână pe drumuri bătute de predecesori. Uneori gândirea în afara cutiei este mai mult decât un clișeu.

Analizează. O pauză îți poate da timpul necesar să analizezi activitatea de până la momentul respectiv. Poți vedea cum au mers lucrurile până acum și dacă ești pe drumul cel bun. În momentele când ești implicat în proces, adrenalina, termenele limită nu te lasă să te întrebi dacă faci lucrurile potrivite, de aceea din când în când e bine să luăm câte o pauză scurtă pentru introspecție.

Celebrează. Lupți zi de zi, iar când înregistrezi un succes spui că nu ai timp de o petrecere, pentru că nici competiția nu ia pauze să petreacă. Dacă nu îți celebrezi victoriile în curând nu vei mai vedea decât eșecurile și o să te simți deprimat. Fă-ți timp să celebrezi o victorie importantă, îți va da un impuls de energie și încredere și îți vei dori mai mult să repeți acel moment.

Întoarce-te unde a început totul. O vacanță scurtă care îți permite să te întorci la rădăcini, să îți aduci aminte cum era înainte să apară problemele care îți strică zilele. Când ieși din rutină îți acorzi o șansă să vezi afacerea așa cum era ea când ai început., când nu era despre muncă, ci despre speranțe și vise. Așa îți poți încărca bateriile cu acel spirit care a aprins flacăra la început. La fel când e vorba de o situație personală care nu e așa cum îți dorești, e binevenită o vizită în locurile copilăriei.

Nu ne putem imagina că deținem 100% controlul asupra business-ului nostru sau al carierei când depindem zilnic de preferințele clienților, campaniile competiției, fiscalitate, decizii politice și angajați sau colegi. Putem gestiona lucrurile la fel de bine sau chiar mai bine relaxați, asa că de ce nu încercăm. Sunt atât de mulți factori pe care nu îi poți controla încât trebuie să te concentrezi pe ceea ce poți controla intern. Să devii mai agil, să folosești sprinturi cu rezultate rapide și să implementezi strategii de inovare. Planificarea pe termen lung devine din ce în ce mai mult o strategie a trecutului și e obligatoriu să ne adaptăm. E nevoie de mai mult decât de planul A si B, alfabetul are mult mai multe litere.

Schimbă modul în care te uiți la afacerea ta, dar în același timp fii mai bun cu tine. Nu aștepta week-end-ul pentru o ieșire cu familia, ieși la o bere cu prietenii marți, fă o plimbare în parc într-o miercuri după-amiază între întâlniri. Ascultă muzică bună în mașină și nu un alt podcast sau o carte audio de dezvoltare personală, ia prânzul cu prieteni și cina cu familia în loc să comanzi din nou de la fast food. Relaxați-vă mai mult, s-ar putea chiar să vă placă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum a fost percepută moartea interlopului Emi Pian în diferite categorii sociale.

    Cu un ochi veți râde, cu un ochi veți plânge.

    Românii:
    “a mai murit un țigan borât. Un criminal. Lasă că e bine.”

    Poliția, autoritățile la nivel înalt:
    “băi cretinilor ce faceți acolo că atrageți toată atenția și tulburați apele! Chiar nu vă puteți stăpâni ca să meargă lucrurile în liniște așa cum mergeau până acum?! Vreți să stricăm colaborarea?! Voi nu vedeți că ne-ați spus presa în cap?!”

    Liderii clanului Duduienilor:

    “Dă-l mă în morții lui. A murit a murit, nu-l mai întoarce nimeni de la groapă. Acuma doar n-o să ne măcelărim între noi țiganii pentru că a murit ăsta.
    O să dăm și noi în presă că o să ne răzbunăm și o să le luăm gâtul la ăia ca să ne păstrăm imaginea și mândria în fața țigănimii.
    Și trimitem un mesager la ăia și le spunem că nu se va întâmpla nimic și că mergem în continuare în bună pace.”

    Liderii clanului ucigaș:
    “Trimiteți bă pe unul la neamurile lu ăla de a murit și dați-le cât vor ca să stingem odată panarama asta că stă toată lumea cu ochii pe noi și nu ne putem face treburile.”

    Lumea politică:
    “acum e momentul să mai tragem niște cașcaval electoral. Ieșim și condamnăm cu toată tăria Mafia țigănească și toate neregulile din țara asta.”

    Presa:

    “Maaamăăă, unde n-avem noi norocul ăsta să-l omoare cu răzbunare și pe unul din tabăra cealaltă! Să te ții audiență!
    Să te ții vânzare de pastă de dinți, telefonie mobilă și detergenți!
    Că de la răpirea fetelor ălora din Caracal decât am spart semințe pe trotuar.”

    Taximetriștii:

    “Ce vorbiți doamnă, sunt mână în mână! Cu polițiștii, cu politicienii, cu jandarmeria, cu tot! O să vedeți și dumneavoastră, se mai face panaramă un pic pe la televizor și apoi se stinge totul.”

    Coafezele:
    “Ai auzit dragă cât a primit Florin Salam să cânte la înmormântarea lui Pian?”

    Intelectualitatea:
    “Dimensiunea propensiv exhaustivă a denaturării spiritului colectiv, crează un curent gregar care augmentează ideile subterane ale unei tendințe de frivolizare a societății.
    De unde venim, către ce ne îndreptăm, câte cărți am vândut astăzi la Humanitas și la Cărturești?”

    Polițiștii:
    “bă să-mi bag picioarele, păi la banii ăștia știam că trebuie să fac act de prezență la birou, să răsfoiesc niște dosare, să dau niște telefoane și cam atât. Dacă vor să mă iau la cuțite cu cioroii ăia împuțiți, să pună mâna să plătească tată!”

    Românii, în general:

    Numai să îndrăznească să închidă Carrefour, Auchan, Lidl, MegaImage, Therme și litoralul că ieșim în stradă și facem încă o revoluție!
    Noi avem coloană vertebrală nu așaaaa!!!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult