Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ce mi-a spus o prietenă „corporatistă” despre mitul „work/life balance”

work-life Foto Guliver/Getty Images

Foto Guliver/Getty Images

“Nu există echilibru muncă/viață. Există alegeri referitor la viață și muncă, pe care le faci și care au consecințe.” – Jack Welch

Era o perioadă când se discuta despre "work-life balance" oricând se analiza subiectul carieră și toata lumea credea că ăsta este obiectivul principal în viață. O dată cu ultima schimbare de paradigmă a modului în care trăim și muncim, e cazul să înțelegem că nu există tipare, ci doar alegeri. Drumul pe care ni-l imaginăm în dorința de a ajunge la echilibru nu depinde intotdeauna doar de noi.

Rețeta standard pe care o primim de la familie, societate și chiar școală conține un loc de muncă stabil, o familie frumoasă, în care centrul universului este un copil, fără multe riscuri inutile asumate, pentru că drumul sigur te va duce către o viață echilibrată. Ce nu îți spune nimeni este că pe drumul spre viața frumoasă și echilibrată există multe intersecții și multe decizii de luat. Și nimeni nu are răspunsurile corecte dinainte. Și este foarte greu să iei deciziile respective în timp ce împaci proverbialele capre, verze si lupi, a se citi familie, carieră și timp pentru tine. Deseori în viață, lecția vine abia după test.

În plus, mai sunt și anumite praguri pe care te simți obligat să le respecți, conform unor reguli nescrise, dar despre care nu ți-a cerut nimeni și ție parerea. Praguri impuse de tine însuți, de societate sau de familie. Să ai o poziție în management până la 30 de ani, să îți găsesti sufletul pereche până la 25 și să te căsătoresti, plus multe alte preconcepții. Răspunderea deciziilor îți aparține, altfel vor prelua alții conducerea vieții tale și tu vei fi doar pasagerul din dreapta, care observă că nu e chiar drumul corect, dar de rușine nu atrage atenția soferului. Și așa ajungi musafir in viața ta.

Am auzit de multe ori de la oameni din jurul meu diferite sfaturi pentru a obține un echilibru între profesional și personal. Este mai important in vremuri tulburi să ne definim, în primul rând, corect echilibrul. Nu putem replica soluțiile citite sau auzite de la alții, trebuie construit personalizat de către fiecare dintre noi. Ce a functionat pentru mine?

Prioritizare

Pentru a putea jongla cu tot ce ne înconjoară, carieră, familie, copii si timp pentru noi inșine, soluția mea o reprezintă prioritizarea. E vorba despre deciziile pe care le luăm, în urma unei analize personale, referitor la importanța acelui eveniment în imaginea de ansamblu. Și cel mai important, în momentul în care luăm o decizie, ar fi bine să respectăm decizia pe care am luat-o, altfel riscăm să creăm și mai mult haos și dezordine în viața noastră. Și să ne asumăm responsabilitatea pentru decizia respectivă, indiferent de rezultat.

Găsește timp pentru tine

Echilibrul pe care îl dorești depinde în primul rând de tine. În avion, în caz de urgență, ni se spune să ne punem nouă întâi masca de oxigen și abia după copiilor. Avem nevoie de timp pentru noi, de o recompensă pentru eforturile depuse pentru a păstra totul în jurul nostru în echilibru. Și în momentul în care ați pus în program timp personal, respectați planul ăsta cu strictețe.

Cere ajutor

Vor exista momente în care vei deveni conștient că un dezechilibru este iminent. Uneori cel mai bun lucru pe care îl poti face este să ceri ajutor. Oamenii din jurul tău nu sunt acolo doar pentru a le oferi tu ajutorul de care au nevoie, pot de asemenea să îți facă și ei viața mai ușoară. Nu fi prea mândru să te lași ajutat, căci dacă ratezi momentul în care încă se mai putea echilibra situația, totul se poate dărâma și va fi mult mai greu să refaci de la zero.

Învață să spui nu

Din dorința de a mulțumi pe toată lumea uităm uneori ce avem noi de făcut și ce e important pentru noi. Analizați cererile colegilor, șefilor și familiei, iar în cazul în care activitatea respectivă nu este aliniată cu planurile voastre, învățați să spuneți nu. Dacă celor din jur le pasă de voi nu vă fi o problemă majoră și nu va strica echilibrul. Dacă, însă, aveți de-a face cu persoane egoiste, poate e mai bine să nu mai fie un element important în viața voastră.

Am avut o discuție acum câțiva ani cu o prietenă “corporatistă” despre mitul “work/life balance”. După ani de zile în care s-a luptat sa obțină echilibrul mult visat între carieră si viața personală mi-a spus: “Nu există echilibru, există doar compromisuri”. Am realizat că alegerile noastre pot fi privite și ca renuntarea la alte oportunități. Însă în momentul în care suntem convinși că decizia luată este corectă și ne simțim bine pe drumul pe care ne aflăm, compromisurile respective pot fi văzute cu ochi mai înțelegători. E important să întelegem că opțiuni avem multe, important e să luăm o decizie și să nu lăsăm să treacă viața pe lângă noi doar de teama de a nu face alegeri gresite sau compromisuri prea mari.

În discursul la Stanford pentru absolvenți, Steve Jobs a pus o întrebare referitoare la deciziile pe care le luăm în timpul vieții. “Dacă azi ar fi ultima zi din viața ta, ai mai vrea să faci ce aveai de gând să faci azi?” Răspunsul la întrebarea asta ne arată cât de aproape suntem de echilibrul perfect în viață, carieră și în interiorul nostru. Trăiti și luați decizii legat de orice vă influențează viața astfel încât în ultima zi din viața voastră să nu vreți să schimbați nimic din ce aveați planificat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bună dimineața!

    - Bun îndemn, dificil de pus în practică( părerea mea despre neîncrederea mea)!

    Zile bune!
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon